To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
My Navia
Windows CE - forum użytkowników nawigacji GPS

3584, 438xxx, 4330xx, 4390 - 4384 FMBT reanimacja

Marobak - 2008-11-04, 21:30
Temat postu: 4384 FMBT reanimacja
Witam

Pytanie do wszystkich użytkowników goclever 4384 .... jak to k...rwa uruchomić.
Po rozpakowaniu próbowałem on/off , pomyślałem ze bateria empty...ale ładowarka wieci na zielono a po 6godzinach ładowania nadal NIC. Właczałem z resetem,, trzymałem po minucie na ON ale nadal nic

Jak to K...rwa uruchomić bo inaczj wyrzuce przez okno i przynajmniej nie bede sie wku.....iał


PROSZE O INFO

mercedesc - 2008-11-06, 16:06

Chyba uwaliles sprzet........

Zobacz na strone i forum goclever - sproboj sciagnac nowy soft i wgrac
http://forum.goclever.net/

jurand - 2009-08-31, 07:51
Temat postu: Zawieszony 4384 FMBT
Witam. Otóż po niezbyt długim użytkowaniu w/w navi nadszedł czas na problemy.
Używałem nawigacji wraz z oryginalną mapą Cardinale jak też z AutoMApą (podmieniając GPSshell na obcej karcie)
Pożyczyłem urządzonko koledze na testy po Europie i zonk :? Nawigacja zawiesiła się kilkakrotnie, ale po restarcie podejmowała pracę.
Niestety do czasu :-/ Na obecną chwilę urządzenie zawiesiło się na ekranie powitalnym i nie daje się w żaden znany mi sposób przywrócić do życia.
ActiveSync też nie rozpoznaje urządzenia.
Komunikat "Nie rozpoznano urządzenia. Jedno z urządzeń ma awarię, ale system nie może go rozpoznać..."
Proszę o pomoc i radę, czy pacjent rokuje na uzdrowienie bez wizyty w servisie.

Próba updatu kończy się niepowodzeniem :cry:
Pobrałem ze strony producenta soft.
Rozpakowałem na obcą sformatowaną kartę i zgodnie z instrukcją (reset+power) do pojawienia się ekranu aktualizacji.
Niestety, mogę tak trzymać i 20 minut,a ekran czarny.
Co jeszcze mogę zrobić samodzielnie?

Sance - 2009-08-31, 07:57

Naładuj baterie na full.
ODŁĄCZ wszystkie kable.
rozpakuj update na PC.
Wgraj na kartę.
Rozpocznij update.

dasior591 - 2009-08-31, 08:15

Karta powinna być sformatowana jako FAT a nie FAT32, poza tym podłącz pod ładowarkę podczas wgrywania firmware.
jurand - 2009-08-31, 08:38

Sance napisał/a:
Naładuj baterie na full.
ODŁĄCZ wszystkie kable.
rozpakuj update na PC.
Wgraj na kartę.
Rozpocznij update.


Tak właśnie czynię i nic się nie dzieje.
Wraca do ekranu powitalnego :-/

dasior591 napisał/a:
Karta powinna być sformatowana jako FAT a nie FAT32, poza tym podłącz pod ładowarkę podczas wgrywania firmware.


WinXP nie daje mi możliwości formatowania tej karty na FAT, jest tylko opcja FAT32.
Robiłem próby z ładowarką i bez.


Bateria oczywiście pełna :-(


PS. Teraz jeszcze kwestia. Czy próbować update na oryginalnej karcie ? Oczywiście wcześniej kopia. Bo cały czas próbuję na obcej 4GB.

dasior591 - 2009-08-31, 09:11

Oryginalna jest zapewne mniejsze, przez co bedzie można FATem sformatować (chyba nawet domyślanie jest tak sformatowana), oczywiście kopia się przyda :-)
andyidu - 2009-08-31, 09:16

Witam
Jak najbardziej na oryginalnej karcie. Twoja navi "czasowo" nie czyta kart. Miałem ten sam problem. Już pakowałem do serwisu, gdy nagle navi ożyła. Zdarzyło mi się to dwukrotnie i to przed wyjazdem na wakacje :mrgreen: . Podłączyłem navi na dwa dni do prądu z oryginalną kartą i reanimacja pomogła. Od tamtej pory nie dopuszczam do rozładowania baterii, tak na wszelki wypadek. Może ta metoda Ci pomoże ;-)
Pozdrawiam

dasior591 - 2009-08-31, 09:21

andyidu napisał/a:
Twoja navi "czasowo" nie czyta kart.

Tu nie chodzi o to czy oryginalna czy nie, bo one nie są przypisywane do danej nawigacji tylko chodzi o to żeby były w FAT a nie FAT32.

Wedrowca - 2009-08-31, 09:25

jurand napisał/a:
WinXP nie daje mi możliwości formatowania tej karty na FAT, jest tylko opcja FAT32.

Zarówno pod XP i Vistą masz coś takiego jak Wiersz Polecenia (Start > Wszystkie programy > Akcesoria > Wiersz polecenia) i tam masz dosową komendę "format". Jak chcesz formatować coś jako FAT16:

format c: /FS:FAT /X (gdzie "x" to litera dysku (karty))

Pamiętaj, że rozmiar partycji nie może przekraczać 2GB.

jurand - 2009-08-31, 09:37

:shock: Ruszyła z oryginalnej po xx próbach.
andyidu przypadek z rozładowaniem podobny do twojego. 2 dni na ładowaczce bo była w cholerę rozładowana.

Niestety nie jestem obeznany z tematem.
Sytuacja wygląda tak że Update process 4/4 doszło do 100% i wisi :-| (białe tło z niebieskim paskiem postępu i w/w napisem) i tak jest już jakieś 10 minut ?
Co dalej?
Aha nie podłączony pod ładowanie a tylko na samej baterii.

Przy kolejnej próbie sytuacja się powtarza :roll:
Chyba trzeba będzie na serwis dzwonić.

andyidu - 2009-08-31, 10:11

Podłącz pod prąd. Ja zawsze update robię pod prądem
jurand - 2009-08-31, 10:18

3 próba - teraz pod prądem z kompa.
Ciągle jest to samo. Dochodzi do 100% i zwis na niebieskim pasku.
Wisi tak (na tą chwilę) ok 20 minut i nic.
Chyba jednak coś uwalone :-?

"Dobry zwyczaj nie pożyczaj" :roll:

andyidu - 2009-08-31, 10:28

Ostatnia próba.
Sprawdź dokładnie czy masz dobrą wersję update i podłącz go pod prąd gniazdkowy. Swoją navi ładuję ładowarką od telefonu Motorola K1. A nóż widelec ;-)
Powodzenia

jurand - 2009-08-31, 10:38

Z tyłu na naklejce nie widzę nr (wytarło się) Na pudełku mam 4384B20080911252
Pobrałem http://download.goclever....4fmbtupdate.zip więc chyba odpowiedni :?:
TU jest jeszcze update do 200810 ale domyślam się że to nie ten.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group