To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
My Navia
Windows CE - forum użytkowników nawigacji GPS

seria S - Mio SPirit 670 i Automapa

rojber - 2011-07-01, 03:05
Temat postu: Mio SPirit 670 i Automapa
Witam serdecznie

Zainstalowałem sobie AM 6.8.1 na karcie SD, Mio ładuje ale niestety nie łapie sygnału GPS. Jak sie później dowiedziałem korzystając z tego forum, MioMap blokuje mi porty i dlatego nie łapie mi sygnału GPS.

Nawigacja: Mio Spirit 670

Co mam zrobić aby AM hulała? Dodam, że jestem zielony w tych sprawach a zabrałem sie za to ponieważ przyszły teść mnie o to poprosił;D Musze mu to ogarnąć;)

Za pomoc z góry dziękuje;)

jestem_ktoś - 2011-07-01, 06:16

1. Jaki port ustawiony w AM?
2. Jak uruchamiasz AM?

[ Dodano: 2011-07-01, 07:19 ]
We wszystkich Mio serii S powinno byc podobnie - przeczytaj wątek " FAQ Mio Spirit Odblokowanie wszystkich modeli S480-S687"

rojber - 2011-07-01, 14:32

Czytałem tamten wątek i robiłem wg instrukcji. Zainstalowałem AM (jakaś wersja finalna crackowana z chomika) na karcie SD. Zmieniłem nazwę folderu, pliku exe. Zresetowałem Mio. Po włączeniu nawigacji odpala się od razu AM.
W ustawieniach GPS wybrałem zalecane na forum wartość (COM2 i port 58700 bodajże).
Czekałem pod chmurką ale wyskakują błędy typu: "Wystąpił błąd podczas odczytu sygnału GPS (COM2). Odbiornik GPS może być odłączony, poza zasięgiem, lub łączność z nim jest w inny sposób zakłócona." ; "nie można uzyskać dostępu do GPS (COM2)."

Co zrobić z tym fantem?:(

JERZY62 - 2011-07-01, 16:57

rojber
poszukaj dobrze na forum niedawno o tym było że mio blokuje dostęp do portu
i trzeba zmienić jakiś wpis ale który tego nie wiem bodajże renron o tym pisał szukaj

jacekp1313 - 2011-07-01, 19:14

rojber napisał/a:
robiłem wg instrukcji.
To znaczy wrzuciłeś na SD autostart AM? Która wersję?
Foto - 2011-07-01, 19:56

@rojber
Autostart masz dobry , bo inaczej AM nie wystartuje.

Włącz w AM automatyczne szukanie i poczekaj trochę dłużej.
Jak to nie pomoże , to chyba GPS się zawiesił.
Wyjmij kartę i wystartuj orginalne oprogramowanie, w ustawieniach poszukaj i zrób reset GPS.

Suchar - 2011-07-02, 10:44

sprawdź czy w katalogu "default" w pliku "auto.mscr", masz poniższy wpis:

kill("spirit.exe")
Sleep(300)

prawdopodobnie wcześniej uruchamia się proces z pamięci navi, który blokuje port - trzeba go zkillować.

@GUTEK@ - 2011-07-02, 14:32

Tylko że w tym modelu jest soft Navmana i exek od mapy nazywa się SmartST_CE.exe a nie spirit.exe.
rojber - 2011-07-03, 03:31

Dziękuje panowie za zainteresowanie sprawą;)

Tego pliku z wpisem to mam szukać w folderze default zainstalowanej AM na karcie SD? Czy w folderze zainstalowanej MioMap na nawigacji? Jeśli to drugie to jak mam to zrobić? Podłączyć nawi kablem i potem szperać w jej pamięci za pomocą jakiegoś programu?

Edit:

Ok, podpiąłem Mio i za pomocą TC wlazłem w nawigacje. Nie ma tam katalogu default ani pliku auto.mscr. Jest za to Program Files\Navman\SmartST_CE\ a w nim plik exe SmartST_CE o którym wspomniał GUTEK. Mam go jakoś otworzyć i dodać wpis o którym wspomniał Suchar?
Bo w folderze default zainstalowanej AM nie mam pliku auto.mscr

Bismar - 2011-07-03, 11:51

Z tego co pisze rojber, to nie użył plików autostartu czyli na karcie nie ma dodatkowych plików, on po prostu zmienił nazwę folderu automapa i plikowi .exe .
rojber, ściągnij autostart z tej strony : http://www.my-navia.pl/vi...p=284277#284277 i zastosuj te zmiany. A w szczególności dodaj wpis:
Kod:
kill("SmartST_CE.exe")
Sleep(300)

rojber - 2011-07-03, 18:49

No niestety Panowie nie działa...:( Tym razem nawi sie wiesza podczas odpalania... No trudno, mojej nawi chyba nie idzie przerobić i odpalić AM, złośliwość rzeczy martwych.
Foto - 2011-07-04, 09:15

Więc tak:
Jeżeli masz Autostart do Spirit Navman , to nie musisz nic zmieniać w auto.mscr, wszystkie wpisy już tam są! I to te które faktycznie są potrzebne, żeby AM bez problemu funkcjonowała.
Także wpis podany przez Bismara już tam jest.
Gdzieś robisz jakiś błąd , jeżeli AM nie chodzi tak jak trzeba. Te autostarty są sprawdzone i ściągane setki razy.
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie mój FAQ o Mio Spirit.

ADIROM7206 - 2011-07-04, 17:15

Dobrze mi automapa uruchamia się z karty micro sd a jeśli chciałbym wrzucić automape na pamięć flash co mam zmienic w których ustawieniach dzięki z góry za pomoc
rojber - 2011-07-04, 20:42

Foto napisał/a:
Więc tak:
Jeżeli masz Autostart do Spirit Navman , to nie musisz nic zmieniać w auto.mscr, wszystkie wpisy już tam są! I to te które faktycznie są potrzebne, żeby AM bez problemu funkcjonowała.
Także wpis podany przez Bismara już tam jest.
Gdzieś robisz jakiś błąd , jeżeli AM nie chodzi tak jak trzeba. Te autostarty są sprawdzone i ściągane setki razy.
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie mój FAQ o Mio Spirit.


Dzięki Foto za porady;)

Na pewno źle zrobiłem, że skopiowałem piki luzem z dwóch folderów autostartu do głównego katalogu z AM na karcie SD, podmieniając tym samym pliki exe. Tak samo też nie wiedziałem w końcu jak nazwać katalog z AM i plik exe (default i auto.exe czy Automapa i Automapa.exe). W jednym przypadku Mio sie wieszało a w drugim odpalała normalnie MioMap.
W każdym razie sformatowałem SD i jutro zainstaluje jeszcze raz AM. Tym razem nie zainstaluje wersji scrackowanej z chomika a wersje normalną z patchem z tego forum;) Mam nadzieje, że tym razem sie uda;)

Gjanusz - 2011-07-05, 01:59
Temat postu: Mio Spirit 670 i Automapa
Witam
Dzięki forum udało mi się uruchomić AM poprzez panel blue, jak również przez "Autostart AM". Mam tylko jedno pytanie. Przy ponownym włączeniu nawigacji z OFF na ON (czyli po uśpieniu), w przypadku blue wczytuje się panel i z ikonki mogę uruchomić AM, natomiast w przypadku tego mini panela "Autostart AM" pojawia się ekran z przyciskami "restart" i "wyłącz", AM nie uruchamia się automatycznie. Muszę nacisnąć "restart" i wtedy urządzenie robi reset (wygląda to dokładnie tak jak przy resecie "sprzętowym") i dopiero uruchamia się AM. I tu moje pytanie: czy ten autostart tak ma działać? czy AM nie powinna się uruchamiać automatycznie po włączeniu urządzenia po uśpieniu czyli z OFF na ON? pozdrawiam



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group