Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 19:44
Bardzo wielka prośba - kalibracja Lark 35.0!!!
Autor Wiadomość
bossbusko
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 14
Wysłany: 2009-06-30, 23:58   

Krupnik napisał/a:
A ja to widzę inaczej. Moje problemy z kalibracją pojawiły się po wgraniu tzw poprawki jak Lark przestał łapać fix. myślę że ten problem jest związany z tą właśnie poprawką.

raczej nie, ja nie wgralem poprawki a wola teraz o kalibracje przy kazdym uruchomieniu urzadzenia :(
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-01, 21:04   

bossbusko napisał/a:
raczej nie, ja nie wgralem poprawki a wola teraz o kalibracje przy kazdym uruchomieniu urzadzenia :


Wejdź $MSD$>DeviceConfing, wyedytuj TouchCali i ustaw go jako tylko do odczytu.
Jeżeli to nie pomoże to usuń $MSD$ wg instrukcji z tego tematu:

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10254

Oczywiście przedtem KOPIA ZAPASOWA :!:
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
bossbusko
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-01, 22:05   

Tomasz_Chmiel napisał/a:
bossbusko napisał/a:
raczej nie, ja nie wgralem poprawki a wola teraz o kalibracje przy kazdym uruchomieniu urzadzenia :


Wejdź $MSD$>DeviceConfing, wyedytuj TouchCali i ustaw go jako tylko do odczytu.
Jeżeli to nie pomoże to usuń $MSD$ wg instrukcji z tego tematu:

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10254

Oczywiście przedtem KOPIA ZAPASOWA :!:

dzieki za rade ale moze nie bede musial z niej korzystać. :)
Lark zaczyna rozwalac mnie na lopatki. Wczoraj po napisaniu postu lazilem po forum i zobaczylem ze wiele sie pisze o blednej dacie w systemie po 20 czerwca. wiec sprawdzilem ustawienia u siebie. Mialem 2001 rok i bledna godzine. ustawilem prawidlowe dane. Wlaczylem, wylaczylem i juz mialem zaczac kalibracje a tu wszystko dziala poprawnie. I tak jest do dzis.

Konkludujac: ustawilem prawidlowa date i problem z kalibracja (przynajmniej na razie) zniknął.
 
 
donko
Waypoint


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 27
  Wysłany: 2009-08-04, 13:26   Lark FreeBird 35.0 kalibracja obrazu

Problem polega na tym ,że po każdym wyłączeniu zasilania trzeba kalibrować obraz -Przyciski ekranowe nie działają wchodzę wtedy przez przycisk "menu" ,pojawia się krzyżyk kalibracji i po skalibrowaniu jest ok aż do następnego wyłączenia.
 
 
chris 1
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 66
Wysłany: 2009-10-04, 20:50   

Witam serdecznie Forumowiczów a zwłaszcza kolegów ttoma i Cybanta!!!
Cybant napisał/a:
Przeczytaj ten wątek http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=5851
Może pomoże w rozwiązaniu problemu.


Miałem problem z rozkalibrowywaniem się ekranu dotykowego w Lark 35.3 :cry: , skorzystałem ze sposobu podanego przez kolegę ttom5 (zmiana touchCali.txt na read only) i po kłopocie :-D . Bardzo Wam dziękuję za pomoc.
 
 
Axelf
Waypoint


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 19
Wysłany: 2009-10-05, 18:18   Lark 35.0 Freebird włącza się i cisza.

Witam,
Dostałem dzisiaj od kumpla nawigację do "naprawy". Kumpel coś wspominał, że aktualizował mapy i pisało mu, że ma wcisnąć reset no i po jego wciśnięciu oprócz białego ekranu z krzyżykiem nic więcej nie widać. Udało mi się podłączyć go do kompa przez activ synca lecz nic mi to nie dało. Czy mógłby mi ktoś doradzić jak można ten problem rozwiązać? Głównie zależy mi na tym jak można wywalić z niego seryjny soft i go zreinstalować, żeby wszystko było jak na początku. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-05, 18:30   

Próbowałeś gonić po ekranie rysikiem ten krzyżyk?
Bo po opisie wygląda to na ekran kalibracj ;-)
A ten pojawia się zwykle po twardym resecie.
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
Alexi
Waypoint


Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 17
Wysłany: 2010-03-20, 22:11   Lark 35.0 Kalibracja

Po kilku tygodniach nieużywania mojego Larka rozkalibrowal sie ekran dotykowy. Nie bylo by w tym nic dziwnego gdyby nie to ze zupelnie nie moge trafic w jego ponowna kalibracje. Bardzo prosze o jakas rade udalo mi sie dostac jedynie do panelu sterowania. Cala prawa strona ekranu jest jakby nie aktywna.
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-20, 22:26   

Zobacz:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 punkt 14a.
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
jarek_45 
Waypoint


Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 20
Skąd: Zawichost
Wysłany: 2010-03-24, 20:27   

zgadzam się tomasz lark jest the best zwłaszcza 35.0 ludzie czytajcie posty a nie kombinujcie sami mam już go prawie 2 lata i nie miałem dotąd żadnych problemów. jak chcecie nową mapę ladujcie na kertę pamięci a nie do navi. tyle. ja zmieniam mapy jak tylko jest coś nowego i nie tylko am ale też igo i inne . lark wytrzyma wszystko. :-)
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1934
Wysłany: 2010-03-24, 21:02   

Z tego co widze,to Larki maja cos z ta kalibracja nie tak.
Na forum juz bylo skarg co nie miara.
Mi tez wysiadl ekran dotykowy na Lucca 5.2 i juz chyba nigdy wiecej nie kupie Blaupunkta.Ni z tad ni z owad,zaczal reagowac na dotyk jak 3.5 ".
Lekarstwa nie znalazlem.
Prawa strona ekranu jest martwa.
Wgrywanie nowych aktuakizacji OS nie pomaga!
Poprostu ekran jest do kitu.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
dawid503
azymut


Dołączył: 12 Kwi 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-04-12, 19:25   

Witam po kalibracji tak mniej więcej 3 rundkach znika krzyżyk i niema nigdzie przycisku ok. mam Larka 50.1
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2010-04-12, 19:49   

Najpierw po 5 krzyżyku kliknij gdziekolwiek w ekran. Jeśli nie zadziała, przeczytaj (i wypróbuj) http://www.my-navia.pl/vi...p=176827#176827
Albo http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=93358#93358
_________________

 
 
darry dooman 
azymut


Wiek: 38
Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 4
Skąd: Głogów
Wysłany: 2011-02-27, 22:27   

Mariuz napisał/a:
Tak jak już wspominałem - jeśli nie można ukończyć kalibracji, to nawigacja musi trafisć na serwis niestety. Jeszcze wartko spojrzeć, czy nie dostał się jakiś paproch pomiędzy wyświetlacz a obudowę, ale raczej padł ekran dotykowy.


nie wiem czy gdzieś było, ale właśnie jestem w tej sytuacji i na 90% uszkodzona została taśma 4 pinowa, która jest przylutowana do tej dużej szerokiej taśmy od wyświetlacza, jutro w pracy będę ją sprawdzał, i jeśli to ona okaże się winowajcą postaram się zrobić kilka zdjęć i zrelacjonować taką naprawe...
_________________
Pozdrawiam
Lark FreeBird 35.1
 
 
zuzello
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 9
  Wysłany: 2011-07-13, 17:30   Problem z larkiem - uruchamianie - kalibracja

Witam.
Kumpel podrzucił mi Larka FreeBird 35.0/35.1, nie wiem jaki to jest ponieważ nie ma naklejki i nie wiem jak sprawdzić, z tego co pamiętam to nie był odblokowywany, wgrywałem tylko na niego kiedyś AutoMapę. Nie wiem co się z nim stało, ale jest w stanie takim że gdy go uruchamiam za każdym razem jest kalibracja, po przeprowadzeniu kalibracji nic się nie dzieje, mogę sobie kalibrować w kółko. :-/ Proszę o pomoc...

EDIT: Usuwałem folder $MSD$ i nic, zmieniłem TotalCommander'em atrybuty pliku '' touchCali.txt '' odpowiedzialnego za kalibrację na "tylko do odczytu" i nic. Dowiedziałem się że wymieniana była obudowa. Możliwe że to przez jakiś paproch lub coś źle jest złożone ?
Ostatnio zmieniony przez zuzello 2011-07-14, 23:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 10