Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
odblokowanie navigon 3100
Autor Wiadomość
max
Waypoint
AKIRA MM3518-A3


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 24
Wysłany: 2008-03-27, 09:33   NAVIGON 3100

Witam. Posiadam tą nawigację. Chciałbym ją odblokować. Po podłączeniu z komputerem brak komunikacji przez ActiveSync. Sprzęt jest widziany jako urządzenie magazynujące w oknie "Mój komputer" i jest dostęp tylko do plików na karcie SD. Jest tam tylko plik "autorunce" (w załączniku) oraz katalog "MN6" (52MB) z programem i "EasternEurope_NT2008.map" (335MB).

autorunce.rar
Plik autorunce
Pobierz Plik ściągnięto 265 raz(y) 8,28 KB

 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-27, 09:42   

max napisał/a:
Chciałbym ją odblokować

Czy szukałeś rozwiązania na forum?
_________________

 
 
max
Waypoint
AKIRA MM3518-A3


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 24
Wysłany: 2008-03-27, 10:10   

Tak. Żaden sposób nie pozwala na wejście do Windowsa.
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-27, 10:18   

max napisał/a:
Żaden sposób nie pozwala na wejście do Windowsa.

Czy ten też nie?
sebol72 napisał/a:
Jeśli chodzi o odblokowanie NAVIGONA to zrobiłem to w taki sposób:
- Na czystą kartę (lepiej nie ruszać tej oryginalnej) wgrałem pliki:
- explorer.exe z pakietu developerskiego i zmieniłem jego nawę na autorunce.exe
- showtaskbar.exe
- modified.reg
- RegEdit.exe
- Po resecie odpalił mi się explorer i poszło z górki , reszty nie będę opisywał gdyż można to znaleźć wszędzie, stara metoda używana przy Ce net 4.2
_________________

 
 
max
Waypoint
AKIRA MM3518-A3


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 24
Wysłany: 2008-03-27, 11:14   

Wgrałem pliki jak w załączniku. Zmieniłem tylko nazwę pliku "explorer.exe" na "autorunce.exe". Po tej zmianie i resecie urządzenia słychać podczas startu dźwięk uruchamiania systemu Windows, jednak cały czas na ekranie jest ekran Navigon.

Navigon.rar
Pobierz Plik ściągnięto 307 raz(y) 100,57 KB

 
 
amigo-adi
azymut
beginner


Dołączył: 04 Lut 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-10-12, 08:16   odblokowanie navigon 3100

oblokowanie navigon 3100:
1. skopiuj sobie zawartość karty pamięci np. na dysk twary komputera (karta musi być czysta a to co kopiujesz musisz sobie zachować gdyby coś ci nie wyszło)
2. wyczyść kartę pamięci tak aby nic na niej nie było.
3. ściągnij plik http://rapidshare.com/files/113190349/poi.rar.html
hasło: witka.czaja
3. podpinasz navi kablem usb do pc i uruchamiasz active sync'a
4. kopiujesz następujące plik z katalogu POI na kartę pamięci:
- z katalogu komplet plik autorunce.exe i katalog mnadvace
- z katalogu mix pliki: modified, regedit, show taskbar
5. robisz twary reset urządzenia i powinien ci się pojawić pulpit win ce
6. instalujesz automapę
7. w navi klikasz na ikonce explorer, wchodzisz w katalog windows, następnie w katalog desktop i usuwasz skrót do automapy.
8. znów w chodzisz w explorera i wchodzisz na kartę pamięci w katalog gdzie zainstalowała się automapa, szukasz pliku wceam, klikasz raz na nim i w górnym menu klikasz file, send to desktop - tym sposobem masz już skrót na pulpicie.
9. możesz jeszcze wejśc na pulpicie w ikonkę control panel i ustawić datę i czas...

oto moja recpta, mam tylko jeden problem
żeby wyłączyć urządzenie muszę zrobić twardy reset, nie działa mi tak jak poprzednio że wystarczyło tlyko nadusić przycisk on/off i się wyłączało... niby to nie rpzeszkadza ale jednak parę sekund trwa zanim urządzenie wystartuje, jutro sprawdzę w terenie navi czy działa... dam znać
pozdrawiam
amigo-adi
_________________
amigo-adi
 
 
jackdream 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 5
Wysłany: 2009-07-13, 10:20   

Podpowiem, do pkt. 7
Nie trzeba usuwać skrótu i tworzyć nowego jeśli folder z automapą nazwiemy AUTOMAPA EU, uruchamiamy od razu ze skrótu utworzonego na pulpicie.

Jeżeli chodzi o twardy reset, rozwiązanie "chwilowe" to aplikacja "OFF" dostępna w apteczce dział download. Dzięki tej "usłudze" mamy miękkie wyłączenie.
 
 
adlozi 
Waypoint


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 18
Wysłany: 2011-01-09, 18:23   

Czy ktoś wie czy ten Navigon można zresetować do takiego stanu by można było skalibrować ekran, ustawić strefę czasową, datę, czas itp... tak jak to jest w nawigacjach typu Lark, GoClever...itp?
 
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9618
Wysłany: 2011-01-10, 07:15   

amigo-adi napisał/a:
5. robisz twary reset urządzenia i powinien ci się pojawić pulpit win ce
A z Windowsa już możesz wejść w panel sterowania i tam jest kalibracja
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
adlozi 
Waypoint


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 18
Wysłany: 2011-01-10, 07:40   

Właśnie nie ma jak zrobić twardy reset. Brak jakiegokolwiek przycisku. Nawigacja jest odblokowana częściowo i na pulpicie są ikony, a chcę się ich pozbyć. Chcę ponownie ją zablokować.
 
 
 
markosx 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 7
  Wysłany: 2011-04-30, 03:11   Odblokowanie Navigon 3100 - Navigon AG model NVG3100

Witam,
ostatnio wpadł w moje ręce Navigon 3100, na którym jeszcze jako tako chodziła AutoMapa 6.5, 6.6 już ledwo ledwo, a kolejne wersje wraz z najnowszą 6.8.1 Europy wywalała co chwilę błąd "Out of memory error" (nie było żadnych szans na przeliczenie jakiejkolwiek trasy przez AM") i oczywiście zablokowany suwak "Max. pamięć na dane mapy:" na 5,5 MB.

Przekopałem więc net wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu rozwiązania tego problemu, gotowego rozwiązania co prawda nie znalazłem, ale informacje zdobyte głównie na tym forum i na forum peb.pl + trochę własnej wiedzy pozwoliły mi stworzyć własne rozwiązanie, z którym też chciałbym się podzielić, jak też i z ową wiedzą.

Założenia główne były takie:
1. Zwolnić pamięć dla AM.
2. Odblokować tak, aby na pulpicie był skrót do AM po twardym resecie.

Dodatkowo wrzuciłem skrót do programiku Off.exe na pulpit.

Efekt "uwolnienia pamięci" uzyskałem dzięki programowi mem.exe połączonego ze skryptem MortScript.
Odblokowanie i ikony na pulpicie udało mi się uzyskać po przebudowaniu pliku mnavdce.cab.

Jak to wygląda w praktyce.

Cała magia właściwie tkwi w pliku mnavdce.cab no i troszkę w autorunce.exe ;)
Te dwa pliki wrzucone bezpośrednio na kartę SD są potrzebne do odblokowania.

Po wrzuceniu ich na kartę i uruchomieniu urządzenia pulpit wygląda tak:



Explorer dla tych co lubią sobie pogrzebać, Automapa niestety z ikoną skryptu i Off, czyli wyłączenie (uśpienie) navi.
-----------------------------
Poniżej widać zaraz po uruchomieniu urządzenia ilość wolnej pamięci: 16.7MB z 23.9MB dostępnej. I "Storage memory" co wolnym tłumaczeniu oznacza Magazyn pamięci, choć ja bym to nazwał RAMDisk o pojemności 33MB, bo w tą przestrzeń "instalują się" m.in. pliki z pliku mnavdce.cab i po uruchomieniu siedzą sobie w tym RAMDisku:


-----------------------------
Poniżej właśnie dokonała się magia, czyli został uruchomiony ze skryptu program mem.exe. Jak widać RAMDisk się zmniejszył z 33MB do 8MB i dzięki temu zyskaliśmy 41,5MB wolnej pamięci:


-----------------------------
Poniżej widać uruchomioną AM z odblokowanym suwakiem "Max. pamięć na dane mapy:":


-----------------------------
Poniżej widać w programie ResInfo po zminimalizowaniu AM ilość wolnej pamięci. Po ustawieniu suwaków j.w. w AM 6.8.1 z mapą EU, AM zjadła 21MB pamięci:


-----------------------------
A tu co na pokładzie:


-----------------------------

Ścieżka do pliku wceAm.exe w skrypcie jest standardowa, czyli: "\Storage Card\AutoMapa EU\wceAm.exe"

Pasek na pulpicie uznałem za zbędny. Skrót Off wyłącza navi, a właściwie to nie wyłącza tylko usypia (to jest chyba coś na wzór stanu wstrzymania jak w Windowsach x86) albo jeszcze inaczej opcja z paska na pulpicie o nazwie Suspend - zawieszenie. M. in. wygasza ekran, ale pobiera prąd na podtrzymanie obrazu systemu w pamięci (tu już moje luźne przypuszczenia, być może błędne).

Działa to tak. Uruchamiamy urządzenie, uruchamiamy skrót Automapa, skrypt "uwalnia pamięć" po czym uruchamia AutoMapę. Gdy chcemy uśpić navi, ale nie wyłączać całkowicie przyciskiem (twardy reset), w AM - Menu obok przycisku "Koniec" wciskamy "Minimalizuj" i uruchamiamy skrót Off. Natomiast z powrotem włączamy przyciskiem On/Off, po czym uruchamiamy skrót Automapa na pulpicie i AM wraca z paska, którego nie ma :P - maksymalizuje się ;)
Jeśli chcemy całkowicie wyłączyć navi to wiadomo - przytrzymujemy trochę dłużej przycisk On/Off na urządzeniu.

Cudów nie ma, ale działa i to jest dla mnie najważniejsze, być może ktoś z tego skorzysta mając Navigona i problem z pamięcią przy AM i ew. innych programach nawigacyjnych. Podejrzewam też, że na innych Navigonach, które uruchamiają się na zasadzie dwóch plików autorunce.exe i mnavdce.cab to odblokowanie też mogłoby zadziałać.

http://markosx.neostrada....avigon_3100.rar

Edit2: nowe linki do pliku, bo stare wygasły.

Plik RAR, rozmiar pliku 166KB

Wszelkie uwagi i testy tego rozwiązania oczywiście mile widziane.

Pozdrawiam i powodzenia życzę.

MarkosX
Ostatnio zmieniony przez markosx 2014-11-14, 20:35, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
FreakBoy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 5
Wysłany: 2011-06-04, 15:21   

Działa pięknie!
Wrzuciłem w niemieckie urządzenie zwane SUNGOO Mobile Navigation 35.01 i nic więcej temu do szczęścia nie potrzeba... No może jeszcze autostart mapy po włączeniu urządzenia z hard reseta ;-)

Pozdrawiam!
 
 
pawel0411
Waypoint


Dołączył: 25 Sie 2009
Posty: 22
Wysłany: 2011-06-06, 08:27   

Witam. Dzięki za pliki. Wszystko śmiga ok. Dużo więcej ramu znacznie przyśpieszyło mojego navigona :] Automapa śmiga lux. Podkleić to panowie !!
 
 
dziadzia
azymut


Dołączył: 15 Cze 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-06-15, 21:44   

Jest super. Dzieki stary, wielkie piwo dla Ciebie. Dzisiaj pare godzin siedziałem nad tą nawigacją i same problemy. Najgorzej, że rejestr się nie zapisuje. A tu wchodzę i proszę jak na tacy. Na razie szuka sygnału ( w mieszkaniu rzadko mi łapie) ale będzie dobrze :)

Jeszcze raz wielkie dzięki :-D
 
 
pawel0411
Waypoint


Dołączył: 25 Sie 2009
Posty: 22
Wysłany: 2011-06-16, 10:24   

Fakt , że to się nie zapisuje po hard resecie ale lepsze to niż nic :] Ważne , że śmiga bardzo ładnie i chodzi bardzo szybko. Z tego co czytałem to można zrobić , żeby po resecie to zostawało ale trzeba ingerować w rejestr, a to już hardcorowe rzeczy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12