Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
[FAQ] Skrypty Windows7.0 dla Lark 35.0 - pasek zadań
Autor Wiadomość
snaffie 
Navi Expert
Embedded...



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 270
Skąd: d('.')b :Dokąd
Wysłany: 2009-07-29, 21:07   

Cytat:
Ostatnio na forum: Wczoraj 16:35 (Minut: 2)
Wizyt: 6 Łączny czas wizyt Godzin: 1,3
Postów: 7

karwek, dwie możliwości:
1. Żyj w niewiedzy.
2. Czytaj forum!!!
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 58
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1052
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2009-07-30, 02:42   

ad2122 napisał/a:
imar42, a nie wystarczyło w przytoczonych przez Ciebie liniach zmienić wartości? Wpisanie wartości innej niż "0" powinno skutkować dźwiękiem.
Próbowałem zmiany wartości w wierszach: :arrow:
Kod:
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Screen","0")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Key","0")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Mute","3")

Zacząłem od usunięcia hashy w trzech wierszach jednocześnie, wszystkie wartości na "5", reset i bez zmian. Potem wpisywałem kolejne wartości od "0" do "9" (dotyczy każdego z powyższych wpisów osobno, jak i razem wziętych, czyli usunąłem hasha tylko z jednego wiersza, potem reset - bez zmian. Przy wierszu sprawdzonym - stawiam ponownie krzyżyk i próbuję z następnym, nadal bez zmian. Wnioskuję zatem, że te wiersze NIC nie robią :roll:
Etap następny rozpocząłem od wersji nienaruszonej (czyli aktywnych - bez hashy) powyższych wierszy i zacząłem zmieniać wartości w innym miejscu, czyli:
Kod:
Run("\Windows\ctlpnl.exe","cplmain.cpl,10")
WaitForActive("Volume & Sounds Properties",1);
SendOK()
gdzie zmieniałem wartości od "0" do "9" w środkowym wierszu. Jedyną dopuszczalną przez system wartością była "1" - wszystkie pozostałe powodowały wywalenie błędu i zawieszenie Larka. Tak to wygłądało u mnie...
Zakończyłem tym co miałem w punkcie wyjścia - czyli nieaktywne wszystkie sześć wierszy.
Chyba już mi "siada" przycisk Power, bo nie mogę sprzętu włączyć zaraz po wyłączeniu, muszę z tym poczekać kilka minut aż wystygnie, Ciekawe jednak, że wyłączyć mogę nawet świeżo wyjęty z uchwytu w samochodzie kiedy obudowa nagrzana jest co najmniej do 40°C
Pora już chyba nadeszła na format NANDFlasha i karty SD przy okazji... :-) ino se zrobie Backupa, ale w domu, bo tutaj mam tylko Linuksa (Ubuntu)
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2009-07-30, 11:00   

imar42,
Sprawdziłem na swojej navi jakie mam wartości w tych wpisach i wyszło:
Kod:
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Screen","0")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Key","65538")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Mute","6")

plus jeden dodatkowy wpis:
Kod:
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Volume","858796848"

Są to jakieś dowolne ustawienia navi.

Sprawdziłem również ustawienia dla przypadkowo ściągniętego rejestru Larka 50.1:
Kod:
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Screen","65538")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Key","0")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Mute","7")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Volume","65535"

oraz dla Larka 43.0:
Kod:
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Screen","1")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Key","1")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Mute","7")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Volume","4294967295"


Może więc wstawiałeś złe wartości? Coś jednak te wpisy robią, skoro ich "usunięcie" skutkuje dźwiękiem ;-) Możesz spróbować uruchomić larka ze standardowym menu (nie wchodząc w nakładkę Windows), uruchomić control panel, ustawić dźwięki na pożądany poziom, ściągnąć rejestr (z poziomu PC lub navi) i sprawdzić te wpisy. Później tylko pozostaje kwestia modyfikacji wpisu w skrypcie i sprawdzenie efektu. IMO wstawiając # ładujący się skrypt przyjmuje ustawienia wprowadzone z poziomu standardowego panelu a zapisane bądź to w rejestrze, bądź w pliku konfiguracyjnym. W 35.0 był to chyba plik DeviceConfig.cfg. Mogę się jednak mylić.
Pozdro
_________________
NavRoad NR350
HTC x7500 Advantage
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 58
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1052
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2009-08-01, 08:28   

Nie zdążyłem :evil:
Po powrocie do domu włączyłem Larka, zaniepokoiło mnie ukazanie się ekranu kalibracji. No dobra - se myśle - skalibrowałem i pojawiło się oryginalne menu Larka w wersji angielskiej (Miałem ustawioną polską wesję i autostart na swój panel). Przy próbie ponownego ustawienia autostartu na NANDFlash\Setup\Start.exe okazało się, że NANDFlash jest PUSTY :idea: :!: :?:
Przy pomocy TC z karty SD sprawdziłem zawartość pamięci wbudowanej. Zostały tylko $msd$ i JEDEN plik z wielu znajdujących się na Flashu ttnavigaror.bif :cry:
Taką samą zawartość obejrzałem przez AS. Backup większości danych zawartych w NANDFlash robię niezbyt często. Natomiast zawartość plików .ini, czy innych skryptów robię każdorazowo po jakiejkolwiek zmianie :-) Strata nie jest ogromna, ale i tak szkoda tego co tam było, czyli jakieś tam własne POI, skórki itp...
Poczytam sobie tylko jeszcze raz porady o formatowaniu NANDFlash i FORMAT :roll: Czy próbował ktoś odzyskać zawartość tego folderu za pomocą jakiegoś programu? Przyznaję, że nie chce mi się już szukać :oops:
Dzięki wielkie ad2122 za porady, skorzystam z nich nieco poźniej z powodów w/w ;-)
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
Hormon 
Waypoint


Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 33
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-08-04, 21:28   

Co zrobić aby ekran nie przygasał jak jest zasilanie z baterii, denerwujące jest za każdym włączeniem nawigacji włączanie tej opcji. Nie da się tego jakoś obejść. Próbowałem zmienić ta opcje i później zapisywałem rejestr, ale to nie pomaga.
 
 
arek_kacz
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-08-04, 22:44   

pytanie do @GUTEK@ czy da rade wgrac twoja wersje win 7 na NANDFlash?? z karty pamieci dziala az milo ale mi zalezy zeby odpalala z NANDFlash. da rade?? bo narazie jak proboje to jest wgrywam katalog Windows i Programy na NANDFlash\Programy\ i uruchamiam WIN.exe albo START.exe to pojawia sie okienko jedno a potem nastepne gdzie sa pokazane ustawienia dzwieku i tu stoi nic sie nie dzieje, z kart odpala.
 
 
jerzyst 
Navi Expert
Lark + MM


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 275
Skąd: 3city-5hills
Wysłany: 2009-08-05, 08:18   

arek_kacz napisał/a:
pytanie do @GUTEK@ czy da rade wgrac twoja wersje win 7 na NANDFlash?? z karty pamieci dziala az milo ale mi zalezy zeby odpalala z NANDFlash. da rade?? bo narazie jak proboje to jest wgrywam katalog Windows i Programy na NANDFlash\Programy\ i uruchamiam WIN.exe albo START.exe to pojawia sie okienko jedno a potem nastepne gdzie sa pokazane ustawienia dzwieku i tu stoi nic sie nie dzieje, z kart odpala.

1. Win 7 - tworca jest Payti o ile mnie pamiec nie zawodzi, co nie oznacza umniejszania roli Gutka, który dokonał ważnych przeróbek wiec wszelkie ustawienia należy stosować takie jak w pierwszym poście Paytiego czyli:
2. Cyt. Paytiego: Rozpakowujemy, a następnie wrzucamy katalogi Windows i Programy na Larka poprzez ActiveSync do NANDFlash (koniecznie tutaj, bo inaczej ścieżki nie będą się zgadzać) ... jak wynika z powyższego nie wgrywasz-rozpakowujesz do NANDFlash\Programy\ lecz bezposrednio do NANDFlash'a.
3. U mnie dziala w NandFlashu
Ostatnio zmieniony przez jerzyst 2009-08-05, 09:20, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
arek_kacz
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-08-05, 09:17   

wiem ze to Payti, ale jak mialem zwykla wersje wlasnie Payti to uruchamialo sie normalnie, teraz od @Gutek@ jak wgralem tak samo jak od Payti to jest lipa i podczas wlaczania powinny mignac dwa okienka jedno znika i poojawia sie drugi od dzwieku i stoi. mam wgrane na NANDFlash i tak ja napisales i jak jest w pierwszym poscie ale to nie dziala:(:(

sciezke uruchamiania mam ustawiana tak: NANDFlash\Windows\WIN.exe i niby ok. ale win7 nie startuje tak jak mowie zawiesza sie. na karcie mam to na strongecard\programy\windows.... i jak mam karte wlozona to startuje i z NANDFlash i z karty. jakies sciezki za zapisane zeby otwierac je z karty a nie z Flasha, tylko jakie??


edit. dalo rade, trzebabylo przerobic pliki start.mscer win.mscr i link.mscr zmienic tam na NANDFlash i edytowac plik rejestru EXPORTS.REG tam trzebabylo zamienic wszedzie STRONGECARD\\Programy na NANDFlash. dodatkowo wszystkie skroty do programow zmienic ich sciezki i smiga az milo.
 
 
jerzyst 
Navi Expert
Lark + MM


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 275
Skąd: 3city-5hills
Wysłany: 2009-08-05, 11:26   

a czy czasem v. Gutek nie jest własnie na kartę ? stad przy włożonej karcie przy odpalaniu "z NandFlash" uruchamia się de facto z karty (ścieżka odpala) ??
Może ja opacznie rozumiem ten wpis GUTKA:
GUTEK napisał/a:
- dodany skrypt dogrywany do mapymap który gdy nie ma karty uruchamia mapemap z nandflash a gdy jest karta uruchamia win

specjalnie wygrubiłem/podkreśliłem istotny fragment.
Ja to rozumiem tak: Jest to wersja na kartę. Windows się odpali pod warunkiem, że umieścisz go na karcie i karta będzie włożona. Musisz dograć skrypt do NandFlasha i wtedy po wyjęciu karty odpalisz Mape Map ale nie Windowsa więc, po wyjęciu karty, jeśli nie masz skryptu nie odpalisz ani jednego ani drugiego.
arek_kacz napisał/a:
przerobic pliki start.mscer win.mscr i link.mscr zmienic tam na NANDFlash i edytowac plik rejestru EXPORTS.REG tam trzebabylo zamienic wszedzie STRONGECARD\\Programy na NANDFlash. ...

no tak ale w ten sposób cofnąłeś zmiany GUTKA a ta przeróbka była (o ile się nie mylę) jednym z głównych zamysłów, by (gdy masz wersje testowe na karc ie) po wyjęciu karty nie odpalał się windows lecz nawigacja np dla Panów misiaków z suszarkami
Ostatnio zmieniony przez jerzyst 2009-08-05, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
arek_kacz
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-08-05, 11:48   

wlasnie wersja @gutek@ jest na karte a wersja Payti jest na Flash. ale juz przerobilem wersje @gute@ na Flash i dziala. moge podeslac pliki ktore trzeba zastapic zeby dzialala bez karty

edit. Windows po przerobkach @gutek@ niewiem czemu ale dziala mi owiele lepiej choc Payti wgrywalem wielokrotnie i czesto byly bledy to ich niema, wiec chcialem miec ta wersje na Flashu. CO do misiaczkow to mam dwie mapy Mapemap legalna i AutoMape(hmm) Automapa jest wgrana na karcie pamieci mam skrot na pulpicie do niej. podczas kontroli poprostu wyjmuje karte z AutoMapa i mam i windowsa i MapeMap a za to chyba juz mi nic zrobic nie moga:) Wole takie rozwiazanie
 
 
Hormon 
Waypoint


Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 33
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-08-06, 17:22   

Wrzuciłem wersje Gutek na karte i przy drugim ekranie nawigacja łapie zwieche. Co się może dziać?
 
 
sminic
azymut


Dołączył: 05 Sie 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-08-06, 21:59   

Czy jak użylem tego skryptu i go usune to zostaje cos w larku? Chodzi mi o gwarancję, czy ją uznają czy dodatkowo trzeba coś jeszcze usunąć?
 
 
arek_kacz
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-08-07, 12:15   

Hormon napisał/a:
Wrzuciłem wersje Gutek na karte i przy drugim ekranie nawigacja łapie zwieche. Co się może dziać?


Lapie zawieche bo musisz wrzucic na StrongeCard\Programy i dopiero w folderze Programy wrzucic Folder Windows I programy ma to wygladac tak:
Kod:
StorageCard\Programy\Windows
StorageCard\Programy\Programy
 
 
Hormon 
Waypoint


Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 33
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-08-08, 20:44   

Zrobiłem tak jak piszesz i teraz wogole nie startuje windows tylko uruchamia się standardowy ekran nawigacji.
 
 
elkosci
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-08-14, 23:35   

Witam,

mam larka 35.6 - zainstalowalem skrypt - wszystko ladnie smiga. Jest maly klopot z dzwiekiem tylko (tak, wiem, opisany -ale wg mnie za slabo, ustawialem, zapisywalem rejestr) - u mnie nie zapamietuje poziomu glosnosci - wskaznik pokazuje ze jest dzwiek(i faktycznie jest) wlaczony ale jest on obnizony do najniższego poziomu - mp3 jest poprawnie odtwarzana ale nie slychac co tam spiewaja :) + w glownym Menu larka nie ma mozliwosci zmiany ustawien glosnosci.

dzwiek z start.mscr:
Kod:

RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Screen","5")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Key","2")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Mute","7")
RegWriteDWord("HKCU","ControlPanel\Volume","Volume","FFFFFFFF")


dzwiek z exportu rejestru:
Kod:

[HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Volume]
"Key"=dword:00000002
"Screen"=dword:00000005
"Mute"=dword:00000007
"Volume"=dword:00000000


Bede wdzieczny za jakies sugestie w jaki sposob zawalczyc z tym problemem.

Pozdrawiam,[/code]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 9