Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Dokładność wskazywania pozycji w GPS
Autor Wiadomość
ghotan 
Waypoint


Wiek: 44
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 36
Wysłany: 2008-03-17, 11:56   dokładność nawigacji w M512

Po testach na AM 4,2 i mapmap lite zauważam że jest mała niedokładniść w nawigowaniu.
Gdy jestem na mnewrze to na mapie mam liczone jeszcze jakieś 10m do niego. Nawigacja minimalnie się późni. Satelit raczej dużo, dokładność ok 2m. Używałem kiedyś z AM na
mio 400mhz z antenką atlas3 i komunikaty manewrów ( N/A) były precyzyjniejsze. pewie procesor jest wystarczający ale przyzja samego gps ?
Jakie macie swoje porównania?
 
 
goblin 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 234
Wysłany: 2008-03-17, 12:18   

Ja rowniez zauwazylem, ze uzywajac MapyMap bedac juz na zakrecie pokazywalo mi, ze jestem tuz przed nim.. oczywiscie zaraz sygnal sie aktualizowal i bylo juz ok... ale jednak ;-)
Zdarzylo mi sie to moze tylko ze 3 razy... u Ciebie jest caly czas cos takiego?
_________________
Jesli pomogłem kliknij "Pomógł" przy moim poscie. To samo tyczy sie innych ;-)

Zanim zadasz pytanie, upewnij sie, ze Twoj problem nie byl jeszcze poruszany na forum. Uzyj funkcji SZUKAJ
FAQ - tutaj znajdziesz odpowiedzi na nurtujace Cie pytania (w trakcie przygotowania).
 
 
ghotan 
Waypoint


Wiek: 44
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 36
Wysłany: 2008-03-17, 13:12   

cały czas i to na AM i MM. gdy zatrzymasz się na manewrze pokaże poprawną pozycję, ale podczas jazdy jest opóźnienie. Niby nie wiele ale trochę dekoncentruje gdy pisze 35 m
do skrętu a uliczka jest przed tobą. Np przy gęstym ustawieniu uliczek. oczywiście jazda spokojna 40-50 km/h .
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-03-17, 16:58   

Poruszając się z szybkością 60km/h w ciągu 6 sek. pokonujesz 100 m

Dokładność ~2m można włożyć między bajki. Maksymalna dokładność (w warunkach niemal laboratoryjnych, na osnowie geodezyjnej) to grubo ponad 3 metry. Mierzona w trakcie ruchu pojazdu 90km/h to 5-12m - poza terenem zabudowanym. Między budynkami oczywiście więcej.

Zdarza się często że ślad powrotny samochodu jest z lewej strony śladu pierwotnego - jak przy ruchu lewostronnym ;-)
 
 
zbyszek35
Waypoint


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 24
Wysłany: 2008-03-17, 18:38   Problem z MioMap, złe wskazania GPS....średnio ok.15 metrów.

Witam mam pytanie otóż dzisiaj testowałem MioMap i niestety źle wskazuje położenie o jakieś 15-20 metrów(mijam zakręt czy skrzyżowanie a na Gps-ie ciągle jestem przed), co może być przyczyną , na Automapie wszystko Ok w najlepszym porządku, może coś w ustawieniach... może wiecie o co chodzi..z góry dzięki...
 
 
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-17, 19:07   

ile satelitow wykrywa ? mzoe zbyt malo i ma problem z dokladnoscia ? tak sadze
 
 
goblin 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 234
Wysłany: 2008-03-17, 20:57   

Hukkle, tak sie zastanawiam... czy im wieksza predkosc tym wiekszy blad? Ja mysle, ze tak..
I jeszcze to: wczesniej uzywajac mapymap i jadac wedlug licznika 100 km/h, nawigacja pokazywala okolo 90 km/h. Dzisiaj uzywajac automapy i jadac wedlug licznika okolo 42 km/h, nawiagacja pokazywala okolo 39 km/h.

Wedlug mnie cos w tym jest (pomijajac korzystanie z dwoch roznych programow - MapaMap i Automapa).
_________________
Jesli pomogłem kliknij "Pomógł" przy moim poscie. To samo tyczy sie innych ;-)

Zanim zadasz pytanie, upewnij sie, ze Twoj problem nie byl jeszcze poruszany na forum. Uzyj funkcji SZUKAJ
FAQ - tutaj znajdziesz odpowiedzi na nurtujace Cie pytania (w trakcie przygotowania).
 
 
ghotan 
Waypoint


Wiek: 44
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 36
Wysłany: 2008-03-17, 22:01   

panowie.
moje pytanie odnośnie sprzętu, nie programów.
Testy AM na akirze i mio p350. I nie chodzi tu o prędkość gdyż warunki jazdy w ruchu miejskim identyczne. Mio lepiej liczył, a manewry były celniejsze. Nie sądzę że procesor coś ma na rzeczy bo go wystarcza. ale czy faktycznie taka odchyłka pomiędzy odbiornikiem
gps atlas2 i sirf 3 jest możliwa.
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-03-17, 22:26   

Informacje o pozycji raz że są niedokładne a ponadto zawsze nieaktualne bo nadchodzą i wywołują procesy w programach z pewnym minimalnym opóźnieniem. Przy poruszaniu się pieszo nie ma to wielkiego wpływu, im jednak szybciej się poruszasz tym różnice są większe. Jeśli nawet ustalenie pozycji jest ścisłe (a nie jest) to usłyszysz, zobaczysz komunikat gdy już będziesz kilkadziesiąt metrów dalej. Różnice ze wskazaniami licznika to oczywista rzecz i dokładność w okolicach 5% to moim zdaniem i tak duże osiągnięcie.
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1152
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-18, 00:49   

Jeśli będę jutro gdzieś jechał obiecuję podpiąć Nokię z SirfStar3 na TT5 i jako drugą MM512 na TT6 zobaczymy czy będą różnice w komendach na zakrętach. W tej chwili nie mam danych...


ZAKTUALIZOWANE:
Dzisiejsze testy przynoszą oto odpowiedź na Wasze pytanie. Problem JEST i go POTWIERDZAM.
Faktycznie w MM512 występuje opóźnienie pokazywania manewru w trakcie wykonywania - a mapka aktualizuje się zwykle już po wykonaniu manewru. Nie potwierdzam jednak aby wpływało to na precyzję prowadzenia pojazdu - nawet z takimi prędkościami jakimi ja zwykle po mieście śmigam (nie róbcie tego w domu). Nawigacja zawsze odpowiednio wcześniej nakazuje mi wykonać manewr!

Pojedynek NOKIA 9300 + HOLUX GPSSlim236 + TT5 na SirfStarIII vs. AKIRA MM512 (Biedronka) + TT6

NOKIA jest szybsza - ale nie ze względu na procesor czy wersję oprogramowania tylko na częstotliwość podawania sygnałów pozycji od odbiornika satelitarnego. Otóż HOLUX podaje aktualną pozycję co sekundę, natomiast MM512 aktualizuje pozycję co dwie sekundy. Tym samym AKIRA nieco szarpie zwłaszcza przy dużych prędkościach, a ponieważ większość zakrętów pokonuję znacznie poniżej 2 sekund - nawigacja nie miała szans zaktualizować pozycji w trakcie manewru i tu często nawet HOLUX'owa sekunda nie wystarcza.

PODSUMOWUJĄC: Nie procesor jest słabym ogniwem, ani precyzja anteny i odbiornika tylko częstotliwość przesyłania danych 0,5Hz to stanowczo za mało by zachować płynność mapy. Moim zdaniem platforma powinna zmierzać do rozbudowy obsługi paczek danych na poziomie minimum 2Hz.
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
MarekS 
Waypoint


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 62
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-25, 10:36   

Ja u siebie (A 512) zauważyłem to samo - opóźnienie mapa / droga. Nie przeszkadza to aż tak bardzo (jak na razie).

Zauważyłem natomiast inną rzecz - to chyba będzie kwestia anteny - raz, jadąc autem z masą żelastwa na dachu, przy jeździe drogą główną przez las, nagle znalazłem się kilkadziesiąt metrów obok drogi (na nawigacji), chociaż jechałem prosto. Drugi raz - zwykłą osobówką, jadąc do domu na zupełnie odkrytym terenie (bez drzew, bez budynków - normalna pustynia) znalazłem się nagle kilkaset metrów z boku (na sąsiedniej ulicy). Prędkość nieduża - 50 - 60 km/h.

Będę obserwować zjawisko, może w weekend spr. temat w parku / lasku na rowerze. Jeśli się potwierdzi, pomyśle o antenie zewn.
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1152
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-26, 18:25   

MarekS, A to Ci się robi na MapaMap? Bo to mnie strasznie w tym sofcie wnerwia, że czasem jadę lewą stroną dwupasmówki albo, poboczem, aż się człowiek budzi z wrażenia, że zjechał z trasy - ale przez szybę krajobraz wygląda normalniej jak na wyświetlaczu MapaMap :-)
Dlatego nawigowałem na tym sofcie łącznie mniej jak godzinkę - zdecydowanie bardziej lubię TomToma. Czeka mnie jeszcze próba z Automapą, zobaczymy - może polubię bardziej niż Tomka, czas pokaże...

Byłem teraz w Hamburgu nawigując z Poznania do celu i po samym mieście na mapach:

Do granicy - Eastern_Europe_v680.1536
Za granicą - Western_Europe_v675.1409

Jestem zadowolony tak z precyzji, funkcjonalności, aktualności map jak i z bazy POI
Nawet jak w drodze do celu zdecydowałem się na zjechanie z autostrady by ominąć zator drogowy, Akirka przeprowadziła mnie precyzyjnie i bez zająknięć...

Warto jednak przed wyjazdem do Niemiec dodać sobie bazy POI na niemieckie fotoradary - bo mają tego narąbane gęściej jak dziur w Polskich drogach :-D
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
stef 
młodszy inspektor GPS



Wiek: 41
Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 12
Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-03-26, 22:12   

Kupiłem niedawno akire mm512 i przyznam że po przeczytaniu tego wątku trochę sie obawiałem o dokładność modułu gps... ale jestem mile zaskoczony, bo przetestowałem akire jadąc autem po polnych drogach i w lesie, prędkości około 40-60km/h. Cały ślad trasy zapisywałem przy pomocy Oziexplorera. I na mapach 1:10 000 pokazywało idealnie po drogach. Wcześniej pracowałem na Acerze n35 i Fuijtsu-siemens i te palmtopy dużo gorzej miały z dokładnością modułu gps. Akira pokazywała że jadę po drogach i leśnych ścieżkach, natomiast tamte platopy często pokazywały że jadę obok... dodam że ozi nie dociąga do dróg kursora tak jak to robi np automapa.
Dodatkowo jeździłem z akira używając automapy. I tu było gorzej... ale przestawiłem prędkośc komunikacji z gps'em na 9600 i jest super.
tak więc jestem mile zaskoczony.
_________________
Stefan
http://mojuaz.com
 
 
 
grzechu_k 
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 9
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2008-03-27, 12:26   

To ja zaproponuję takie rozwiązanie - w Automapie wchodzimy do menu następnie ustawienia :arrow: GPS , tam zaznaczamy przewiduj pozycję i możemy przeprowadzić kilka doświadczeń z opóźnieniem GPS. U mnie 1,5s działa świetnie. Wada: Jeśli zboczymy z trasy to Krzysiu Hołowczyc zorientuje się nieco później.
_________________
Pozdrawiam
Grzegorz

Pesymista widzi ciemny tunel
Optymista widzi światełko w tunelu
Realista widzi światła lokomotywy
Maszynista widzi trzech idiotów na torach
 
 
MarekS 
Waypoint


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 62
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-27, 14:09   

diego6 napisał/a:
MarekS, A to Ci się robi na MapaMap?


To było na AutoMapie.

Wiele może zależeć od umieszczenia odbiornika, typu i budowy samochodu itp itd. W sobotę lub niedzielę, jeśli nie będzie śniegu ;-) , wyskoczę z akirką do lasu - zobaczymy, jak tam poradzi sobie GPS
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9