Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-02-13, 20:35
Lark 35.0 - przycisk włączania
Autor Wiadomość
FastMan
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 11
Wysłany: 2009-08-17, 13:20   Lark 35.0 - przycisk włączania

Witam. Mam problem z larkiem że muszę dośc długo wciskać przycisk do włączania żeby odpalić larka. Z wyłączaniem nie ma problemu żadnego normalnie działają przyciski, elektryk też stwierdził że przycisk jest w porządku i najprawdopodobniej to coś z oprogramowaniem. Więc co mogę zrobić? Da się jakoś na nowo wgrać soft czy coś?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
 
 
ssonic 
Waypoint


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 92
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-08-17, 13:22   

Co rozumiesz przez dlugo? Generalnie tak chyba jest nawet w instrukcji LARKa ze zeby wlaczyc trzeba kilka sekund przytrzymac guzik (wcisnac i trzymac, a nie wciskac co chwile)...u mnie tez tak jest.
Poza tym ten guzik jest tez dla menu, w lewo menu, w prawo wlacznanie...moze go krzywo troche naciskasz.
_________________
Pomogłem Ci Gość? Kliknij proszę przycisk "pomógł "

 
 
FastMan
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 11
Wysłany: 2009-08-17, 13:54   

źle mnie zrozumiałeś a raczej ja to źle opisałem.

Przycisk słabo reaguje, naciskam go np. przez 5 minut po czym w końcu się włączy, przetrzymuje po 3 sekundy, po 10 sekund, już wszystkiego próbuję, i w końcu załapie. Wcześniej wszystko było ok, tylko tak stopniowo przestawał reagować i teraz coraz dłużej trzeba kombinować żeby włączyć.
 
 
ssonic 
Waypoint


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 92
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-08-17, 13:57   

no to rzeczywiscie zmienia to postac rzeczy.
To niestety nie mam pomyslow co moze byc nie tak...zawsze jakas opcja jest nie wylaczac ;-)
_________________
Pomogłem Ci Gość? Kliknij proszę przycisk "pomógł "

 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-08-17, 14:02   

Spróbuj - gdy wciśniesz ten przycisk - poruszać nim na boki. Jeśli załapie, to przycisk ewidentnie wysiada i jest do wymiany. U mnie takie coś było, ale jakoś się uspokoiło.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
FastMan
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 11
Wysłany: 2009-08-18, 07:43   

To raczej nie wina przycisku, elektryk stwierdził że wszystko z nim w porządku. Z resztą przy włączonej bez problemu można wejść do menu lub wyłączyć. Moim zdaniem to coś od win. Jak wgrać na nowo soft czy co tam trzeba wgrać? Tak jak w niektórych navi robi się hard reset.

[ Dodano: 2009-08-18, 20:15 ]
aha i jak wcisne reset na boku to też się nie włączy tylko i tak musze wciskac przycisk włączania kilkadziesiąt razy, czyli coś z softem.
 
 
snaffie 
Navi Expert
Embedded...



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 270
Skąd: d('.')b :Dokąd
Wysłany: 2009-08-18, 22:11   

Nie z softem, co ma win do włączania kompa? :shock:
Czy w PC też byś format C: wykonał jak by nawet ekranów biosu nie pokazywało na monitorze?
Nie wiem czy trafiłeś na to, ale na forum jest kilkanaście razy opisywany problem z włączaniem 35.0. Za każdym razem przyczyna jest w przycisku (pomijając uśmiercone sztuki Larków). Elektryk mówisz Ci stwierdził, że jest ok. A niby jak pomierzył (od środka) jak tam nawet ciężko malutki grot lutownicy wsadzić aby luty poprawić? :-/
 
 
FastMan
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 11
Wysłany: 2009-08-19, 08:58   

no nie wiem. Ale skoro:
Przycisk załapuje tylko po kilku minut wciskania go
Jak jest włączony to wyłączyć można od razu
Wejść do menu można też od razu
Jak się wciśnie reset to się wyłączy ale już się nie włączy i trzeba kombinować z przyciskiem od włączania.

Więc wątpię aby to było od przycisku, to by musiało działać w dwie strony jak już, i jak już to reset by działał normalnie.

Wiem że często psują się te przyciski ale to moze właśnie nie jest wina przycisku? Może softu? Może czegoś innego na płycie?

Niestety moja navi nie jest już na gwarancji a nie będę płacił za naprawę bo to jest bardziej do zabawy, a do nawigowania mam lark'a 43
 
 
szakal64 
Navi Expert



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 283
Skąd: Z kosmosu
Wysłany: 2009-08-19, 09:28   

Miałem dokładnie to samo, jeżeli Lark jest na gwarancji to nie kombinuj tylko wysyłaj do serwisu, jest to częsta usterka w Larkach :-?
_________________
Modecom MX4 HD

http://filefox.pl/poleca/szakal64
Ściąganie plików przy pełnej prędkości za grosze!!!
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-08-19, 11:30   

FastMan napisał/a:
Wejść do menu można też od razu

Przycisk MENU i WŁĄCZANIE to są osobne przyciski na płytce drukowanej wewnątrz. Więc MENU działa bo jest mało uzywane a ON/OFF nie.
A próbowałeś robić "reset" sprzętu przez skasowanie DeviceConfig.cfg w $MSD$ ? Może coś tam sie powaliło?
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
FastMan
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 11
Wysłany: 2009-08-21, 14:20   

a cyz przez to może się zresetować pamieć urządzenia? Bo mam wszystkie w nawigacji i nie chciałbym wgrywać na nowo
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-08-21, 16:32   

Programy w NANDFlash powinny pozostać. Plik DeviceConfig.cfg odpowiada tylko za kalibrację systemu i jego ustawienie.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
FastMan
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 11
Wysłany: 2009-08-24, 08:09   

Wielkie dzięki! Skasowałem ten plik, odpaliłem nawigację i stwierdziłem że to nic nie dało, włączał się tak samo jak wcześniej, więc żeby się nie bawić wgrałem znów swój plik z ustawieniami i teraz odpala zawsze za pierwszym razem, wszystko działa, przycisk jak i reset.

Domyślam się że jak się włączył na nowych ustawieniach to gdzieś do jakiegoś pliku jeszcze się to zainicjowało tym samym resetując błędne ustawienia, a po tym już wgrałem swoje i wszystko chodzi jak należy.

Bo wątpię że nagle przycisk się sam naprawił :lol:
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2009-08-25, 13:00   

Moja zabawka odmawiała posłuszeństwa podobnie
FastMan napisał/a:
Przycisk słabo reaguje, naciskam go np. przez 5 minut po czym w końcu się włączy, przetrzymuje po 3 sekundy, po 10 sekund, już wszystkiego próbuję, i w końcu załapie
Później zauważyłem, że trzeba go trochę schłodzić, więc kładłem na podłogę na kilka minut, potem już to nie wystarczało - więc chłodziarka. Teraz to już tylko zamrażalnik i (jeszcze) zadziała. Po sformatowaniu NANDFlash - bez zmian. Zainstalowałem więc tylko fabryczną MapęMap Easy i jutro wybieram się do sklepu dla mądrych ludzi (no bo przecież nie dla idiotów) z reklamacją. Opiszę z jakim skutkiem...
To mnie baaaardzo zastanawia.
FastMan napisał/a:
wgrałem znów swój plik z ustawieniami i teraz odpala zawsze za pierwszym razem, wszystko działa, przycisk jak i reset.
Czyżby jednak soft :?:

Ja też
FastMan napisał/a:
wątpię że nagle przycisk się sam naprawił
ale fakt pozostaje faktem :!:
Chociaż i przypadek taki jak mój Lark "z lodówki" też chyba jeszcze nikomu się nie przytrafił, a przynajmniej na forum opisywany nie był.

..:: Dodano ::..
Stało się! 26 sierpnia zaniosłem Larka do sklepu. W domu napisałem w dwóch egzemplarzach pisemko o niezgodności towaru z umową http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=90939#90939 Pan z serwisu MediaMarkt sprawdził zawartość opakowania, wypełnił niezbędne formularze (przed podpisaniem przeczytałem je BARDZO UWAŻNIE!) Ponieważ nie znalazłem tam żadnych niedozwolonych dopisków typu "małym druczkiem" podpisałem je, Pan podpisał moje pisemka, wymieniliśmy się po jednym i na pożegnanie usłyszałem, że w ciągu kilku dni (najpóźniej do 14 dni) otrzymam odpowiedź. Na razie czekam...

..:: Dodano ::..
Aha, ważna sprawka! Dokumenty gwarancyjne nie były wogóle wypełnione. Nie ma to znaczenia w przypadku reklamacji składanej do sprzedawcy na podstawie ustawy o niezgodności towaru z umową. Nie wiem jak by to było w przypadku zgłoszenia reklamacyjnego składanego do producenta... :?:

..:: Dodano ::..
Trzynastego (!!!) dnia od złożenia reklamacji u sprzedawcy w internetowym serwisie obsługi klienta sieci Media Markt przy statusie zlecenia widnieje długo wyczekiwany napis:
Kod:
Produkt:             LARK / FREEBIRD 35.5 C
Status zlecenia:     Sprzęt jest gotowy do odbioru

Dzisiaj niestety nie mogę odwiedzić sklepu, poza tym ten trzynasty... :-|

..:: Dodano ::..
Czternastego dnia od złożenia reklamacji u sprzedawcy odwiedziłem ów sklep, gdzie ku mojemu zdumieniu okazało się, że pomimo
Kod:
Sprzęt jest gotowy do odbioru
pan z serwisu zaproponował mi odwiedzenie stoiska i wybranie nowego sprzętu. A tam - Zonk - brak sprzętu tej firmy, a nawet innych z tej samej półki cenowej. Zdegustowany wróciłem więc do Działu obsługi klienta i mówię tym razem o niezgodności opisu z faktyczną obsługą - czyli:
Jeśli w statusie jest napisane Sprzęt jest gotowy do odbioru to już opakowanie z nowym sprzętem powinno czekać na klienta i mnie nie powinny obchodzić stany, czy braki magazynowe. W odpowiedzi usłyszałem, że jeśli sklep nie może zrealizować wymiany zgodnej z żądaniem klienta - wtedy może zaproponować zwrot gotówki. Ponieważ na chwilę przed wejściem do MediaMarkt wpadła mi gazetka z Real i w niej reklamowane były GoClever 3535 w cenie 249 PLN "obraziłem się na MM" wziąłem gotówkę i opuściłem nieprzyjazne progi nieprzyjaznego sklepu. Pożegnam się chyba również z nieprzyjazną marką Lark. Trochę szkoda, bo gdyby nie PODŁA jakość wykonania Lark byłby fajnym i przyjaznym sprzętem.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

Ostatnio zmieniony przez imar42 2009-09-09, 13:18, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
 
FastMan
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 11
Wysłany: 2009-08-25, 15:55   

Ja tak jak mówię - zadziałało skasowanie pliku ustawień i domyślam się że to zainicjowało gdzieś jakieś zmiany jeszcze bo na pliku który był wcześniej też wszystko działa. A navi włączałem codziennie i przed tą operacją też próbowałem ją włączyć.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10