Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 20:09
Lark 43.0 przestał widzieć satelity
Autor Wiadomość
krzychu74
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lip 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-07-28, 18:53   Lark 43.0 przestał widzieć satelity

Witam

Od kilku godzin czytam Wasze forum ale niestety nie udało mi naprawić mojego larka, wiec proszę o pomoc.

Sytuacja wygląda tak, że miałem na nawigacji AM i wszystko chodziło bardzo dobrze. Niestety skusiło mnie żeby przetestować Navigona. Początkowo chodził bez problemów. Niestety po wył. i ponownym uruchomieniu urządzenie przestało widzieć satelity. Próbowalem restartowac przez rozładowanie baterii. niestety nie pomogło. wgranie czystych rejestrów też nie pomaga.

czy macie jakiś pomysł co z tym zrobić?


pzdr

KT
 
 
krzychu74
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lip 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-07-29, 10:21   ZAWARTOŚĆ $MSD$ lark 43.0

Witam

Mój lark przestał widzieć odbiornik gps, wcześniej trochę się nim bawiłem i chyba coś wykasowałem ;(. Dlatego mam prośbę, poszukuję informacji o tym co powinno być w katalogu $MSD$ (lub jego kopii) i czy moje działania mogły być przyczyną problemów?

pzdr
KT
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2009-07-29, 14:41   

krzychu74:
1. zarejestruj MM,
2. zrób reset urządzenia, jeśli nie zadziała to
3. wykasuj plik DeviceConfig.cfg z katalogu $MSD$ na NandFlash'u, jeśli nie zadziała to
4. zrób format NandFlasha,
5. zainstaluj MM pobraną ze strony imagisu z Twojego profilu (szczegóły rejestracji masz w dokumentacji urządzenia lub na stronie Larka)
6. ciesz się uzdrowioną navi :-D , jeśli nie zadziała to
7. wysyłasz do serwisu :cry:

Zanim zabierzesz się do roboty, poczytaj przywołane linki i pamiętaj WSZYSTKO ROBISZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ :!:
_________________
NavRoad NR350
HTC x7500 Advantage
 
 
kurczatow 
Waypoint


Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 22
Wysłany: 2009-07-30, 13:05   

Miałem cos podobnego ze swoim larkiem, tylko, że u mnie widzial satelity ale nie mógł złapać sygnału wystarczającego do określenia pozycji. naprawił się sam poprosu było mu za gorąco i po ochłodzeniu wszystko wróciło do normy. A jaki masz ustawiony odbiornik GPS, powinien być na inny NMEA czy jakoś tak, szybkość transmisji 4800 a port com2
 
 
fragles26
azymut


Dołączył: 30 Lip 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-07-30, 17:33   

U mnie stało sie podobnie po instalacji plików na lark-u po ponownym włączeniu nawigacji nie widzi satelit systemowy gps także nie widzi.
I jeszcze jedno udało mi sie ściągnąć z neta czysty system może on pomoże ale nie wim jak go wgrać do larka
Dzięki za pomoc ,.....
 
 
krzychu74
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lip 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-07-30, 21:01   

Hi

Jeśli chodzi AM tp faktycznie mam ustawienia com2 4800. Ale nie wiem czy jest możliwość ustawienia tych parametrów dla samego urządzenia. Wiesz czy da sie to zrobić?

pzdr

Krzysiek
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18863
Wysłany: 2009-07-30, 22:00   

To są właśnie parametry urządzenia, które trzeba podać programowi nawigacyjnemu, żeby umiał połączyć się z modułem GPS
_________________

 
 
kurczatow 
Waypoint


Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 22
Wysłany: 2009-07-31, 15:13   

Tych satelit lark nie widzi tylko na TT czy na automapie też?
 
 
krzychu74
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lip 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-08-03, 19:04   

ad2122 dzięki za odpowiedź.

niestety nadal lark nie widzi satelitów (a co bardziej prawdopodobne odbiornika).
po formacie nanda GPS Status nic nie widać. Próbowałem zrobić update związany z czerwcowymi problemami z liczeniem daty i okazało się że i tego się nie da zrobić. Pojawia się komunikat "Failed to get version" / "Unknow FW Version".

Masz jeszcze jakis pomysł poza wysłaniem do serwisu ?


pzdr

Kt
 
 
krzychu74
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lip 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-08-03, 19:08   

kurczatow

nie wiem co to TT ale generalnie w manu głownym larka w GPS Status nie widać nic
tzn . pojawia sie napis Scaning a po przełączeniu na GPS Data from Satellites nie ma nic, biało.
 
 
fragles26
azymut


Dołączył: 30 Lip 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-08-15, 00:03   GPS system go nie widzi

Znaczy se system w lark freebird 43,0
nie widzi GPS-a przeszukałem system i nie znalazłem pliku co by sie zajmował gps-em nie idzie zresetować gps
w panelu sterowania nie ma nic co by mogło nawet sterować gps-em pomocy może jest jakiś plik albo jakiś folder którego mi jakiś programik usunoł
Nie znam sie za bardzo na tym bo jak sie nie da to sie troszke wk............

dzięki za pomoc i rade

fragles
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-08-15, 10:12   

Wybacz, jeśli w 2 tygodnie nie udało ci się spowodować by twoje urządzenie odbierało sygnał GPS to prawdopodobnie już ci się nie uda i wszystkie porady są zbędne.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
Bartek.FFW
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Paź 2008
Posty: 8
Wysłany: 2009-09-08, 16:09   Lark 43.0 brak sygnału GPS

Witam. Mam larka 43.0 i następujący z nim problem. Przez przypadek uruchomiłem update "gpsnf" ten co prędzej go instalowałem jak przez tydzień ssIII nie chodziły i wszystko po tym śmigało. Po tej "drugiej instalacji" nie widzi wogóle satelit. Próbowałem przywrócić system przez ActiveSync ale to wymaga później restartu a funkcja restart nie działa.
pzdr for all
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10