Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 20:06
Lark 43.0 - brak pamięci ustawień po resecie
Autor Wiadomość
miro192 
Waypoint


Dołączył: 19 Gru 2008
Posty: 17
Wysłany: 2009-05-01, 00:17   Lark 43.0 - brak pamięci ustawień po resecie

Witam,
mam taki oto problem z moim larkiem 43.0.
Czytając trochę na forum (i zgodnie z zaleceniami paru użytkowników forum) zacząłem wyłączać za każdym razem oprócz przycisku u góry obudowy (wyłączenie nawi ) także z tyłu przełącznik on --> off celem niby dłuższej pracy baterii.

Lecz włączając potem przełącznik z off --> on lark się włącza i są następujące problemy:
- włącza mi się od razu tom tom lecz nie działają wszystkie przyciski a dokładniej np. chce kliknąć na "gotowe" a klika mi się coś co pisze powyżej - problem rozwiązuje kalibracja ekranu ( wyłączam tom toma i kalibruje ekran - włączam tom toma i wszystko wraca do normy)

- przestawia mi się godzina
- czasem ( śmieszne że czasem tylko) przełącza mi się język menu na angielski
- zmieniają sie ustawienia głośności i podświetlania
- i inne

Dotyczy to wszystko tego że kasują się wszystkie wcześniejsze ustawienia.
I jak ten problem rozwiązać? Jakieś sugestie?
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-01, 07:37   

Nie mam Larka 43.0.
Ale takie same objawy mam na Larku 35.0 gdy zrobię reset w Menu > Ustawienia >
System >Resetuj. Lark wraca do pierwotnych ustawień fabrycznych. I jest to normalne po takim resecie.
Może u Ciebie Przełacznik on/off działa jak powyższy reset.
Co do złego działania ekranu dotykowego to możesz wejśc na komputerze poprzez ActiveSync w NandFlesh > $MSD$>DeviceConfing i ustawić plik TouchCali jako tylko do odczytu. To powinno naprawić kalibracje.
Jeżeli to nie pomoże to możesz jeszcze wykasować folder $MSD$ i podczas uruchomienia odbuduje on Ci się i zainstaluje od nowa.

Z moich obserwacji wynika ze złe działanie ekranu dotykowego powstaje gdy uzytkownik niecierpliwie kilkakrotnie klika w funkcje nie czekając aż system je uruchomi.

Pamiętaj, żeby wczesniej zrobic kopię zapasową.
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
Orles 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Maj 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-10-05, 20:24   

witam
Wątek był poruszony sporo czasu temu, ale mój problem z larkiem 43.0 też trwa pare miesięcy. Grzebie po forum ale albo nie potrafie znaleźc albo nikt nie miał takiego przypadku jak u mnie. Chodzi o kalibrację ekranu. Zaczynając od początku to po około 2 miesiacach od kupna ekran rozkalibrował sie ( nie pomagał biegający krzyżyk, po paru minutach wyskakiwało OK ale po ponownym uruchomieniu GPS znów był rozkalibrowany.) i głośnik przestał działac. Był na gwarancji, wysłałem do serwisu. Po bardzi długim czasie wrócił.(tuż przed wyjazdem na wakacje). Głośnik dalej nie działał, kalobracja była OK. NIe było czasu wysyłac, kolega otworzył, naprawił gniazdko słuchawkowe, bo to one nie właczało głosnika i zauważylismy dziwna rzecz, pod ekranem był wsadzony kawałek szarego papieru. Coś tam dociskał. Niestety po 2 miesiącach kalibracja znow sie rozlegulowała. Stosowałem to o czym pisze Chmiel, plik TouchCali mam ustawiony tylko do odczytu. Niewiem już czy mam problem programowy czy mechaniczny. Może siadł wyswietlacz? Może ktoś bedzie miał jakiś pomysł, tym bardziej że widzę tu życzliwą mi osobę :)
Pozdrawiam Chmiela (liczę na Ciebie) i całe forum
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-08, 15:13   

Orles napisał/a:
Chodzi o kalibrację ekranu


Akurat w tej chwili mam u siebie Larka 43.0.

Może najpierw wejdź w ustawienia/system i zresetuj.
Jak nic to nie da to:

Spróbuj według instrukcji z tego tematu:

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10254

Jeżeli to nie pomoże to sprawdź czy nie utworzył Ci się jakiś inny folder w Nand. (pełna zawartość z NandFlesha na moim chomiku) i skasuj go.

Jeżeli nie będziesz mógł go skasować to zrób format NandFlesha:

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=3070

Czasami błędny rok i godzina w ustawienach też potrafi wpłynąć na kalibrację.

Jeżeli to co powyżej nie pomoże to jest to faktycznie problem mechaniczny i nie pozostaje Ci nic innego jak wsadzic kawałek papieru (niekoniecznie szarego) :-P w to samo miejsce gdzie wsadził serwis :-) , bo prawdą jest że czasami dociśnięcie ekranu uzdrawia kalibrację.

beret11 napisał/a:
serwis larka naprawia problem wciskając papier toaletowy pod ekran - dobre, widać ich fachowość i podejście do klienta.


Jak wyżej naprawdę pomaga :mrgreen: choć według mnie powinni wymienić obudowę lub ekran. Poszli na łatwiznę. :evil:
Ja o serwisie mam jak najlepsze zdanie bo jeździłem tam osobiscie ze sprzętem znajomych i wtedy zawsze zalatwiali mnie wszystko od ręki. Nawet wymianę :-> sprzetu
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10