Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
TT7 - Działa na PNA!
Autor Wiadomość
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-10-08, 21:37   

Tomasz_Chmiel napisał/a:
Skrypt jest dobry...

Zgadza się. TT-Run.exe uruchamia skrypt i - tak jak pisałeś. To co podał kol. Andrzej P to uruchomienie bezpośrednio TT. Tylko po co wtedy skrypt?
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 69
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2009-10-09, 05:43   

Skrypt kolegi @Wędrowca (z 11 strony tego wątku) jest świetny i działa bez zastrzeżeń na Lark 35.5c - przetestowane. Dziękuję.

W zapodanym przez @feliksa pliku http://www.my-navia.pl/vi...p=112107#112107 jest jednak skrypt przepisany źle, którego ostatnia linia jest błędna (ścieżka nie do Tomtom Navigator.exe a ponownie do TT-run.exe - czyli za pomocą TT-run.exe odpalamy.... TT-run.exe i tak w kółko). Tylko dlatego tak napisałem jak napisałem - można to sprawdzić. ( http://www.my-navia.pl/download.php?id=5104 ) W tej paczce plik TT-Run.mscr wygląda tak:
Kod:
#open "Power Properties" dialog:
Run("\windows\ctlpnl.exe","cplmain.cpl,5")
WaitForActive("Power Properties", 5)

#select power scheme card:
SendTab("Power Properties")
SendRight("Power Properties")

#select AC-power scheme:
SendTab("Power Properties")
SendRight("Power Properties")

#set user idle to never:
SendTab("Power Properties")
SendKeys("Power Properties", "N")

#select Battery-power scheme:
SendTab("Power Properties", 0, 1)
SendLeft("Power Properties")

#set user idle to never:
SendTab("Power Properties")
SendKeys("Power Properties", "N")

#we are done:
SendCr("Power Properties")

#start TT
Run("\storage card\TomTom Navigator 7.910\TT-Run.exe")
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
dzinogz
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Paź 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-10-29, 16:02   

Witam wszystkich!!
Mam Larka 35 i kożystam z MapaMap i AutoMapay. Działają dobrze, ale chciałem zobaczyć jak wygląda kultowy TT. Wgrałem TT7 i mapy Western_and_central_europe_830_2305 i mam mały problem. Po odpaleniu TT7 wyświetla komunikat, że nie można znaleźć mapy. TT7.910 i mapę mam na karcie. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam dzinogz.
 
 
pawcio203 
Navi Expert



Dołączył: 21 Lis 2008
Posty: 344
Wysłany: 2009-10-29, 16:06   

dzinogz napisał/a:
Witam wszystkich!!
Mam Larka 35 i kożystam z MapaMap i AutoMapay. Działają dobrze, ale chciałem zobaczyć jak wygląda kultowy TT. Wgrałem TT7 i mapy Western_and_central_europe_830_2305 i mam mały problem. Po odpaleniu TT7 wyświetla komunikat, że nie można znaleźć mapy. TT7.910 i mapę mam na karcie. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam dzinogz.

Pamiętaj, że navcore (program który odpalasz) musi być w osobnym folderze na karcie załóżmy "TT nawigator", zaś mapa musi być również w osobnym folderze na karcie o nazwie "Western_and_central_europe_830_2305"

[ Dodano: 2009-10-29, 16:09 ]
Jak teraz Ci wyskoczy, że mapy są nie zarejestrowane to czytaj ten temat od początku :mrgreen:
_________________
Honda Connect+
 
 
dzinogz
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Paź 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-10-29, 16:34   

Witaj Pawcio230. Dzięki!!!
Program tt7 mam w katalogu TomTom Nawigator a mapę w Western_and_central_europe_830_2305 i właśnie w tym problem, że nie widzi tej mapy.
 
 
Bismar 
Maestro GPS



Pomógł: 157 razy
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3469
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2009-10-29, 17:55   

dzinogz napisał/a:
Western_and_central_europe_830_2305

Tą mape odpalisz tylko na urządzeniach tomtoma . jeżeli chcesz to spróbuj 830.2306 lub nowszej 835.2420
_________________
Mi 10 lite ; Mio c250 Automapa
 
 
dzinogz
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Paź 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-10-29, 22:15   

Wielkie dzięki Bismar!!!
Jak będę miał zassaną to się odezwę.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-10-31, 15:33 ]
Witaj Bismar!!!
Zassałem mapkę i mam problem z aktywacją. Wykonuję wszystka tak jak na forum opisano i aktywacja kończy się " there is no such map (' eastern_europe-69.meta') in keyfile 'meta.tex' ' eastern_europe-69.meta' - error". Myślę, że mam stary plik meta bo niema w nim wpisu do tej mapy. W zassanej paczce nie było pliku meta.txt. Co ma zrobić?
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-11-01, 00:12 ]
Problem już rozwiązałem. Znalazłem kod meta do tej mapy. Wstawiłem do pliku meta.txt i jest ok. EB 6F 70 C2 96 D6 80 68 8D 7A CB 5F FD CD 10 DC Eastern_Europe-69.meta
Dzięki za pomoc.
 
 
kodi28
Navi Expert
Bajo


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 272
Wysłany: 2009-11-07, 00:45   TT

pawcio203 jednak mapy muszą być w folderze SD w głównym rocie karty wówczas TT je zobaczy patrz fotka

Lark 35.3.jpg
Plik ściągnięto 6872 raz(y) 28,36 KB

_________________
Drogę wskazuje mi Huawei P8 Lite
 
 
dzinogz
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Paź 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-11-11, 23:33   

Wypróbowałem TT na Larku 35.0. Na początku jak wszystkim TT się za wieszał po przejechaniu kilku kilometrów. Zmieniłem ustawienia zasilania w Wince 5.0 z "never" na "after 30min" i problem ustąpił. Nie jeździłem dłużej niż 25 minuty (takie akurat miałem jazdy). Możliwe, że po 30 minutach się zawiesi no ale lepsze to niż co 2 minuty. Zazwyczaj używam AM lub MM TOP ale chciałem zobaczyć jak się sprawuje TT. Program nawigacyjny jest OK, rozbudowany ma wiele funkcji. Syntezator mowy w TT wypada o wiele lepiej niż komendy nagrane w AM (no chyba że ktoś lubi np. kicie lub wielebnego). Wszystko fajnie ale mapy to są z wykopalisk albo z muzeum. Testowałem na mapie chyba najnowszej sądząc po oznaczeniach (835.2420). Drogi wybudowane nawet dwa lata temu w mapach TT nie istnieją. Konkurencja AM lub MM ma najwyżej półroczne opóźnienia. Nie przekonałem się do TT i nie rozumiem za co oni biorą tyle kasy. Pozdrawiam wszystkich i nie polecam TT.
 
 
m3fisto
azymut



Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 3
  Wysłany: 2009-12-09, 19:04   

witam
to moj pierwszy post :mrgreen:
próbowałem odpalić tom tom 7 na moim lark 35.7 z skryptem od Wedrowca ale nic nie idzie zmieniałem scieszki i cuda niewidy nie chodzi a windowsa nie chce. Macie jakies pomysły? DZIEKI
wszystko mam bezpośrednio na karcie SD

tak wyglada cała scieszka:

#open "Power Properties" dialog:
Run("\windows\ctlpnl.exe","cplmain.cpl,5")
WaitForActive("Power Properties", 5)

#select power scheme card:
SendTab("Power Properties")
SendRight("Power Properties")

#select AC-power scheme:
SendTab("Power Properties")
SendRight("Power Properties")

#set user idle to never:
SendTab("Power Properties")
SendKeys("Power Properties", "N")

#select Battery-power scheme:
SendTab("Power Properties", 0, 1)
SendLeft("Power Properties")

#set user idle to never:
SendTab("Power Properties")
SendKeys("Power Properties", "N")

#we are done:
SendCr("Power Properties")

#start TT
RunWait("\StorageCard\TomTom\TomTom Navigator.exe")
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 69
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2009-12-09, 22:15   

To co napisałeś wyżej to nie jest ścieżka a cały skrypt Wędrowcy
Tylko ostatnia linia jest ścieżką dostepu do odpalenia Tomtoma.

W ustawieniach Larka musisz w wyborze nawigacji wskazać ścieżkę dostępu do skryptu Wedrowcy czyli do TT-Run.exe. Odpalasz skrypt, a skrypt odpali Tomtoma.

Pod warunkiem, że wszystko ze skryptem wykonałeś jak trzeba i masz odpowiednie pliki (skrypt i Mortrunner). Sprawdź jak nazywa się Twój folder z Tomtom na karcie SD i w razie potrzeby popraw ostatnią linię skryptu lub zmień nazwę foldera na taką jaka jest w skrypcie czyli Tomtom, a nie na przykład Tomtom7, TT7 czy TTNavigator.

Na moim Larku 35.5c sprawuje się świetnie i Tomtom się nie zacina. Dodam, że wypróbowałem także ten skrypt na Medionie na trasie z Niemiec do Polski i odwrotnie. TomTom i tu bez zacięcia działał, choć wczesniej (bez skryptu) tez się wieszał.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
m3fisto
azymut



Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-12-13, 20:14   

kurde juz nic nie rozumiem ja mam tylko trzy pliki
Mortscript.exe
TT-Run.mscr
TT7 Navigator.exe
takie byly po wypakowaniu sciezka jest dobrze czyli tak wszystko na SD
Run("\storage card\TomTom Navigator\TT7 Navigator.exe") zamiast TT-run.exe a moze ten skrypt jest do dupy moze ma ktos sprawdzony działający był bym wdzięczny bo juz nei mam siły ta to a a necie nie moge nic innego znaleźć dzięki pozdrawiam.
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 69
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2009-12-13, 20:40   

Pobierz skrypt stąd: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=34587#34587 . Masz złe pliki lub zmienione nazwy. Powinieneś mieć:

Mortscript.exe
TT-run.mscr
TT-Run.exe

Umieść je na karcie SD poza folderem Tomtom. Musisz choć raz uruchomić Mortscript.exe, aby twój system rozpoznawał pliki z rozszerzeniem .mscr Możesz go odpalić wybierając plik jako nawigację - tylko raz wystarczy. Nie zwracaj uwagi na komunikat jaki się pokaże i po prostu zamknij go.

Od tego momentu wszystko będzie działać, jeśli oczywiście ścieżka dostępu w pliku TT-run.mscr jest prawidłowa. Najlepiej otwórz na kompie (notatnikiem) ten plik i zmień w ostatniej linii dostęp do pliku wykonywalnego Tomtom Navigator.exe, czyli:

Kod:
#start TT
Run("\StorageCard\FolderTomTom\TomTom Navigator.exe")
W miejscu FolderTomTom wpisz nazwę foldera w którym masz Tomtoma. Pamiętaj, że TomTom Navigator.exe ma spację przed Navigator. W pobranym wyżej skrypcie nie ma spacji i musisz to poprawić.

W ustawieniach Larka - wybór nawigacji - wybierasz ścieżkę do TT-run.exe i Tomtom odpali już z "przeciwzamrożeniowymi" ustawieniami zasilania ze skryptu TT-run.mscr
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
m3fisto
azymut



Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-12-14, 11:53   

WITAM

Wielkie podziękowania Andrzej P pomogło i działa, tylko nie rozumiem po co ktoś zmienia nazwy plików wciskając przy tym wszystkim ze działa ok .

...Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za pomoc...

!! WESOŁYCH ŚWIĄT !!
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-12-14, 12:19   

Andrzej P napisał/a:
Musisz choć raz uruchomić Mortscript.exe

Nie musi. Po to tam jest plik TT-Run.exe. Klikając w niego, on sam uruchamia w tle program mortscript.exe a po tym uruchamia procedury zawarte w TT-Run.mscr. Za Ciebie "klika dwa razy". Możesz (jak chcesz) wywalić TT-Run.exe, ale wówczas masz dwa klikania: jedno w mortscript a drugie w skrypt.
To co jest tam w archiwum jest dobre, sprawdzone i nie trzeba zmieniać sposobu uruchamiania. Kłopoty są TYLKO gdy nie poda się właściwiej u siebie ścieżki dostępu ew. złą nazwę pliku startowego Tomtoma.
m3fisto napisał/a:
...nie rozumiem po co ktoś zmienia nazwy plików wciskając przy tym wszystkim ze działa ok...

Bo ktoś sprawdził to TYLKO u siebie i błędnie założył że zadziała u każdego. A tak nie jest. Dlatego zestaw który wstawiłem w podanym poście jest poprawny, a każde modyfikacje i ściąganie go od innych może wprowadzać kłopoty i mieszanie w zachowaniu nawigacji. Ludzie lubią kombinować; szkoda tylko, że wciskają ludziom potem kit że działa - skoro nie działa. Na to jednak nie mam wpływu.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12