Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2013-01-28, 19:09
Instalacja Mapamap w Lark FreeBird 35.x
Autor Wiadomość
Kwpolska
azymut


Dołączył: 12 Sie 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-08-26, 12:37   

wlen napisał/a:
Mam podobny problem też posiadam 35.6. W sumie nie interesuje mnie MapaMap, ale chciałem zainstalować, AutoMape, usunąłem ręcznie katalog MapaMap zainstalowałem AM, ale czasami wyskakują komunikaty brak danych mapy itp., ale nieraz działa bez zarzutu.
Sprawdziłem moją pamięć i też widzę różne pliki i katalogi z krzakami.
Więc chciałbym z formatować i tu moje pytanie czy jeśli będę używał tylko AM czy po formacie NANDFlash muszę tam wkleić jakiś pliki ręcznie, czy mam przystąpić do instalacji Auto Mapy?
Załączyłem z rzut jak wygląda zawartość NANDFlash.
możesz formatować i instalować AM.
 
 
azja..
azymut


Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-08-26, 21:03   

witam,staram sie wczytac MapaMap TOP for Lark PL+GDE 6.2.2 mapa GDE-2007_PL-2802-0906 ale bez rezultatu moze ktos poradzi jak na to
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-08-26, 21:10   

azja.. napisał/a:
staram sie wczytac MapaMap TOP


Co masz na myśli?
_________________

 
 
azja..
azymut


Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-08-26, 21:13   

elektro69, witam,staram sie wczytac MapaMap TOP for Lark PL+GDE 6.2.2 mapa GDE-2007_PL-2802-0906 ale bez rezultatu jest jakas rada jak na to

[ Dodano: 2009-08-26, 21:17 ]
elektro69, podczas wgrzwania map,po chwili wyswietla sie komunikat,ze dane nie moga byc skopiowane da dany nosnik a lark sie zawiesza
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-08-26, 21:22   

Jeśli instalujesz przez oryginalny kabel to tak się może dziać.
Już wiele osób pisało o problemie z instalacją przy użyciu oryginalnego kabla.
_________________

 
 
azja..
azymut


Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-08-26, 21:29   

testowalem i inne kable a blad cagle ten sam

[ Dodano: 2009-08-26, 21:31 ]
byc moze mapy ,ktore posiadam maja jakis maly feler
 
 
Piiotr 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 8
Skąd: Białystok
Wysłany: 2009-12-14, 20:54   

Cześc,
mam dokładnie ten sam problem co azja: probowałem kilku kabelków i nadal zrywa połączenie.
Czy jeśli wybiorę instalacje przez czytnik, czyli zainstaluje mi program w pamięci urządzenia a mapy na karcie to jeśli potem zgram mapy z karty do urządzenia to jest to to samo jakbym instalował w całości przez kabel?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18761
Wysłany: 2009-12-14, 21:19   

Piiotr - może wówczas nie widzieć map - przecież w procesie instalacji MM zapisze sobie, że ma ich szukać na SD. Można spróbować tak zrobić i modyfikować plik mapamap.opt (podać ścieżkę dostępu do folderu z mapą)

Poza tym, problem MM i Larka przewija się na forum non-stop. Wypróbowaliście wszystkie metody z http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15009 ?
_________________

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2009-12-14, 21:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
risk
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-14, 21:20   

Kolego, wejdź na strone Larka i ściągnij program do synchronizacji Active Sync i driver do Larka. Po tej operacji spróbuj instalacji mapy.

Zawsze możesz ściągnąć wersję na Larka w postaci archiwum ZIP i po rozpakowaniu wgrać na karte dwa powstałe katalogi Mobuilenavigator oraz Mapamap a potem karta do nawigacji i odpalasz mapę. Będzie działać bez problemu.

Nadmienię tylko że w obsłudze Larka stawiam pierwsze kroki i Wasze problemy są dla mnie nowe bo ja metodą kopiowania wgrałem co trzeba i śmiga aż miło.

Jacku, MM jest na tyle cwana że po starcie szuka folderu z mapą i znajdzie nawet jak ją umieścisz w nietypowym miejscu. Czy jest na SD czy we Flash Storage czy Resident flash nie ma to znaczenia.
 
 
Piiotr 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 8
Skąd: Białystok
Wysłany: 2009-12-14, 21:31   

Zrobiłem tak jak napisałem: zainstalowałem przez czytnik, aktywowałem mapy a potem skopiowałem mapy z karty do urządzenia i działa ok. Dodam jeszcze, że nic nie musiałem kasować, formatować itp ;-)

ps: już teraz widzę, że ktoś wcześniej to opisywał ale nie mogłem znaleźć, dzieki

Krisp,
chodziło mi o to żeby wszystko działało bez karty, tzn z pamięci wewnętrznej urządzenia
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18761
Wysłany: 2009-12-14, 21:37   

krisp napisał/a:
MM jest na tyle cwana że po starcie szuka folderu z mapą i znajdzie nawet jak ją umieścisz w nietypowym miejscu.
Właśnie nie do końca; próbowałem do Nv35 kumpla (MM6.1) wrzucić na kartę mapę z 6.2 i program jej nie widział - stąd przypuszczenie, że przy instalacji zapamiętuje położenie folderu

Przy okazji - kolejne rozwiązanie problemu instalacji MM. Dodam link do listy.
_________________

 
 
risk
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-14, 21:54   

Jacku, skopiowałem do Navii z Biedronki program do Flash_storage a mapa tradycyjnie na SD i hula bez problemu u teścia. Tera zmiałem kartę SD z mapą 6.3.2 i tę samą mapę w pamięci wbudowanej, zawsze po odpaleniu musiałem wskazać folder z mapami, do momentu aż się połapałem co jest grane.

[ Dodano: 2009-12-14, 21:56 ]
Piiotr napisał/a:

Krisp,
chodziło mi o to żeby wszystko działało bez karty, tzn z pamięci wewnętrznej urządzenia


Ja za pomocą kabla metodą kopiowania wgrałem do Larka bez problemu dwa foldery z mapą i żadnych jaj nie było. Może mam lepszy kabel?
 
 
Piiotr 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 8
Skąd: Białystok
Wysłany: 2009-12-15, 17:38   

Jacek,
jakby coś zaczęło się krzaczyć to dam znać ale na chwilę obecna jest ok wiec można to faktycznie uznac za kolejny sposób ktory działa :)

Krisp,
próbowałem roznych kabelków: z cyfrówki olympusa, z cyfrowki sony,
z jvc, ale w koncu zwątpiłem :->
 
 
risk
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-15, 19:49   

No ja swojego larka mam dopiero półtora tygodnia więć zakupiony był jako swierzy to i moze kabel jest już dobrej jakości lub jest to wina ActiveSync'a.
 
 
mar_1981 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 30 Gru 2009
Posty: 14
Wysłany: 2009-12-30, 20:59   

Witam!

Nie chcę zakładać nowego tematu więc dopiszę się tutaj.
Wczoraj wieczorem pokusiło mnie na aktualizację więc ściągnąłem sobie ze strony producenta i zacząłem wgrywać. W połowie zatrzymało się i wyskoczył mi komunikat:



Taki komunikat wyskakuje mi za każdym razem (chyba już z 10 razy robiłem instalkę) i słyszę jakby urządzenie się rozłączało przed wywaleniem tego błędu.
Próbowałem już chyba wszystkiego co na tym forum opisane, podłączać różnymi kablami (obecnie mam od HP-od wysokiego modelu aparatu), różne wersje AS i ustawione w opcjach jak w jednym z postów odnośnie konwersji, bateria naładowana.
Od rana siedzę na forum i czytam posty i...pomysłów brak.
Ogólnie MapaMap się uruchamia, ale nie ma żadnych dostępnych map bo po komunikacie który podałem wyżej wyskakuje mi jeszcze kilka że nie może zainstalować głosu, map i czegoś jeszcze.
Dodam że nie mam czytnika ani karty i jestem zarejestrowany na stronie MapaMap, a urządzenie ma ok. 2 tygodni.
Dajcie jeszcze jakiś pomysł. :cry:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10