Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
No to będę pierwszy czyli mój montaz nawigacji
Autor Wiadomość
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6443
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-24, 18:52   

harry napisał/a:
Cybant napisał/a:
dałbyś w wolnej chwili jakieś foto-zrzuty
OK
Przedtem może wyjaśnię: ten klocek to sześcian (właściwie sześcian foremny, inaczej heksaedr, graniastosłup prawidłowy czworokątny) to wielościan foremny o sześciu bokach w kształcie identycznych kwadratów (załączam widoczek :-) )
Gdybyś wkręcił w jedną ze ścian dwie rzeczone śrubki w odległości 20 [mm] od siebie i nasunął na to zatrzask Akiry to prawie byłbyś w domu. Potem zostało by ci zamocować Akirę na zatrzasku a klocek z tymi gratami zacisnąć w uchwycie to telefonu. Wszystko... :mrgreen:

:idea: :mrgreen:
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
pankracy31
Waypoint


Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 15
  Wysłany: 2010-02-07, 21:52   Miejsce na nawigację-za....kierownicą

Witam szanownych kolegów.Ostatnio wpadłem na z lekka szalony pomysł gdzie umieścić moją nawigację.Tradycyjny sposób montażu pod szybą nie przypadł mi do gustu bo:1) w słońcu wiele nie było widać, 2) uchwyt odpadał mi wraz z nawigacją od zmrożonej szyby, 3) bałem sie zbytniego zainteresowania złodziei swoim autem gdy miał pozostawiony uchwyt, 4) nie umiałem sie przestawić by zerkać na ekranik postawiony na środku. Rozejrzałem się po wnętrzu i...eureka :mrgreen: przecież najbardziej ,,intuicyjne" miejsce na różnej maści wskaźniki, ekraniki i inne ,,informatory" jest przed oczyma każdego kierowcy..czyli tam gdzie są zegary prędkościomierza i obrotomierza. Uprzedzam teksty w stylu ,,a jak będziesz widzieć prędkość?"-przecież każdy program np. AM, Mapamap czy iGO mają na pulpicie wskazania prędkości, dokładniejsze nawet od tych podawanych przez prędkościomierz auta. A jak to zamontować? Proste-wystarczy jedno opakowanie samoprzylepnych gumek/podkładek pod meblowe nogi ;-) i nawigacja trzyma mi się na każdych wybojach.Szczegóły montażu zależą już od modelu auta i inwencji właściciela.Na załączonych fotkach widać pokładki jakie nalepiłem na moją Mantę , po to by mogła się miękko wklinować w szybkę osłaniającą zegary.W ten prosty sposób mam rozwiązane wszystkie problemy tradycyjnego montażu.Mając nadzieję że to się komuś przyda, pozdrawiam serdecznie .PS.-podobno na Słowacji jest zakaz używania nawigacji przylepianych do okna-ciekawe czy mój sposób omija ten głupi przepis :-D

7DSC01186.JPG
Plik ściągnięto 85 raz(y) 51,83 KB

5DSC01183.JPG
gumowe podkładki by nawigacja nie wypadła
Plik ściągnięto 49 raz(y) 79,15 KB

4DSC01180.JPG
manta w ,,akcji"
Plik ściągnięto 56 raz(y) 63,7 KB

2DSC01168.JPG
Plik ściągnięto 45 raz(y) 65,93 KB

1DSC01166.JPG
manta z podkłądkami na szybkę
Plik ściągnięto 41 raz(y) 96,28 KB

Ostatnio zmieniony przez pankracy31 2010-03-20, 15:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
stas 
Waypoint
stas


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 77
Wysłany: 2010-02-07, 23:03   

Nie jesteś pierwszy, który tak użytkuje nawkę. Zobacz tutaj: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15776
_________________
stas > Lark43.2+MMTop > E52+OviMaps > Galaxy SIIImini+HERE+MapFactor
 
 
sylwek_n30 
Waypoint



Dołączył: 27 Paź 2009
Posty: 28
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2010-03-09, 19:14   

A mógłbyś dodać zdjęcie z przyczepioną nawigacją, czyli to co uzyskałeś w wersji ostatecznej? Nie obraź się, ale chciałbym zobaczyć, czy nie wyszła z tego jakaś wiocha ;-)
Z góry dzięki!
_________________
GoClever 5066BTFM + AM 6.2 EU
 
 
corsair28 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 42
Skąd: Opole
Wysłany: 2010-03-09, 20:38   

nie ukrywam że też stosuje taką metodę, nie rzuca się w oczy panom policjantom :) ( legalna 1 mapa, pozostałe 3 też legalne tylko inaczej ) tyle że u mnie mnie stoi całkiem fajnie przed zegarami bez żadnego mocowania. Położyłem tylko kawałeczek (pasek) takiego nagumowanego materiału i nawet się nie przesuwa.
 
 
pankracy31
Waypoint


Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 15
Wysłany: 2010-03-20, 15:53   

Dla kolegi Sylwka dodałem fotki z nawigacja w aucie.Wiele nie widać bo i niewiele dodano oprócz tych kilku pasków gumek samoprzylepnych. Ale zaręczam że w zupełności to wystarcza by nawigacja nie wyleciała podczas przejazdu po najgorszych dziurach i przejazdach tramwajowych-przetestowane wiele razy. Zamiast tych gumek mozna stosować specjalne podkładki typu ,,gekon" do których wszystko sie lepi-chyba o tym pisał kolega Corsair. Tak jak pisałem wcześniej, sposób mocowania zależy od danego modelu auta i inwencji kierowcy-bardziej chodzi mi o ,,idee" mocowania , sposób to pełna dowolność ;-)
jeszcze jedno-absolutnie nie spada skuteczność wyznaczania pozycji.Na mojej mancie spadek jakości sygnału jest minimalny i nie ma żadnego wpływu na szybkość i dokładność odświeżania pozycji na drodze, nigdy nie miałem problemów by manta pokazywała mnie na mapie gdzieś indziej niż byłem faktycznie.
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2010-06-18, 17:25   

pankracy31 napisał/a:
Uprzedzam teksty w stylu ,,a jak będziesz widzieć prędkość?"-przecież każdy program np. AM, Mapamap czy iGO mają na pulpicie wskazania prędkości, dokładniejsze nawet od tych podawanych przez prędkościomierz auta

A nawigacja podaje ci temp silnika ?
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
pankracy31
Waypoint


Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 15
Wysłany: 2010-06-21, 17:20   

Nie podaje-nie potrzebuję tego bo ,,oryginalna" kontrolka jest niezasłonięta, po lewej stronie tablicy wskaźników-taka mała lampka. Mój obecny pojazd na 4 kółkach nie posiada innych potrzebnych mi wskaźników w centralnej części tablicy wskaźników ;) Jestem świadomy tego że nie każdemu może pasować ten sposób mocowania-wszystko jest kwestią przyzwyczajeń lub ograniczeń konstrukcji deski rozdzielczej w posiadanym aucie. Dlatego ,,mój" (choć kilka osób też na to wpadło) sposób należy traktować jako propozycję.
 
 
lulek-tm 
Waypoint
z Polski



Wiek: 40
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 23
Wysłany: 2010-08-02, 13:37   

@Pankracy31 - widzę że to Fiat Punto ;) ?
_________________
↓ I co o tym sądzisz Gość ?
 
 
Markiz 
Waypoint
Amator



Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 38
Skąd: Kanzas k/Łodzi
Wysłany: 2010-08-02, 23:48   

Fiaty Punto to najfajniejsze auta są :mrgreen: :mrgreen:
_________________
Lark 35.7
Lark 50.3
 
 
jusum 
azymut


Dołączył: 16 Kwi 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-04-16, 20:38   

Pomysł dobry.Inne również.
Nie wiem jak w innych autach,ale w mojej Omedze kombi nie potrzebowałem nic kombinować.
Oryginalny uchwyt pasuje idealnie na szybkę od wskaźników(pomimo wygięcia szybki).Mówię o Manta 060.
Jedyną ryzykowną sprawą przy takim umieszczeniu navi jest manipulacja przy niej podczas jazdy.
Nie polecam takiego miejsca dla navi kierowcom z brakiem wyobraźni i doświedczenia.
W rozwiązaniu z przylepcami odpada reset urządzenia podczas jazdy,co niestety czasem trzeba wykonać.
W omesi wystarczy mi tylko widoczność obrotomierza,reszta jest w navigacji.
Często przełączałem ekrany podczas jazdy lub wytyczałem nowe trasy(tylko podczas jazdy na wprost i w 100% sytuacji,że nie zagrożę innym użytkownikom drogi) i uważam,że jest to super miejsce.
Przejechałem w ten sposób ok.2,5 tys.km.
Lark ze swoim 5" monitorkiem - nie nadaje się w to miejsce.
Nie zapodam fotek bo Omeśke już sprzedałem.
_________________
Manta 060 & Lark FreeBird 50.3(LarkMap-dno)
 
 
pawelffff 
Waypoint


Wiek: 36
Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 20
Wysłany: 2011-06-25, 08:16   

dawno było ale dopisze swoje
miejsce bardzo fajne ale tylko da się ustawiać na prostej drodze. Druga sprawa mając larka 43.1 tego nie zastosuje bo gniazdo zasilające ma od spodu.
 
 
barman_pl
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Lip 2011
Posty: 7
Wysłany: 2011-07-15, 23:00   

w niektórych samochodach da się zamontować tak żeby nie przeszkadzało w niczym ;-) ... ja u siebie mam tak:



Pozdr.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-07-16, 11:34   

Ja do wczoraj miałem tak:
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1199
Wysłany: 2011-07-16, 13:46   

dasior591, to nic dziwnego że nie narzekasz na ekran Goclevera - w tym miejscu na pewno inaczej widać niż w navi w uchwycie przy szybie .
kerik
_________________
Lark 50.1 ( WinCe 6.0 ) - Auto Mapa , Mapa MapTop , TomTom-navi w sam.
Używaj przycisku : POMÓGŁ
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 12