Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-01-21, 22:30
GarminQUE - Czyli nawigacja dla oldschoolowców
Autor Wiadomość
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1152
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-01, 02:19   

Co prawda - pokazane Que to zabytek w porównaniu z XT - ale to zawsze jakaś ciekawa opcja - zobaczymy czy da się to odpalić na Akirze...

Już wiem, że się nie da - bo się nie da odpalić GPSProxy - ze względu na niekompatybilne rozmiary okna a tym samym brak klawisza OK do zatwierdzenia Settings - najgorsze jest to, że okno Settings zaszyte jest w programie i nie można go przerobić na inny rozmiar SHIT...


AKTUALIZACJA:

GarminQue śmiga na MM512 tyle, że oczywiście nie widzi GPS'a - za to jest odpowiedzialny GPSProxy... może ktoś ma pomysł jak rozpykać konfigurację tego softu na naszych poziomych ekranach?

Niestety w rejestrze nie znalazłem, żadnych logicznych danych do konfiguracji - a i pliki .ini w folderze nie wnoszą nic do sprawy :-(




Jak widać na obrazku - mamy tu dwa problemy:
1. Przycisk OK na górnej belce
2. Dodatkowe menu - niedostępne na naszych urządzeniach wyświetlające się ponad dolną belką

Teoretycznie można by obejść konieczność przechodzenia przez ekran settings podmieniając "jakiś" plik .ini, lub wpis w rejestrze, ale bez urządzenia na WM2003 nie ma szans wygenerować odpowiednich ustawień... Ponieważ nie można wyzwolić funkcji "OK" , która to najprawdopodobniej odpowiedzialna jest za zrobienie wpisu do rejestru lub generuje nowy plik .ini

AKTUALIZACJA:

Dobra już wiem - na podstawie GPSProksy dla PC - wydedukowałem, że wpisy robione są do rejestru... Pytanie tylko o to jakie dodać klucze i w jakiej gałęzi...

AKTUALIZACJA:

Informuję że GPSProxy już rozpykane na AKIRZE :-)

Instalacja GPSProxy:

1. Wchodzimy na stronę http://sourceforge.net/projects/gpsproxy/ i pobieramy programy:
GPSProxy-1.16-Setup.exe oraz VirtualComPort-1.2.zip
2. Plik VirtualComPort.dll z drugiego ściągniętego źródła umieszczamy w naszym magicznym katalogu dlls, który utworzyliśmy podczas odblokowywania urządzenia.
3. Uruchamiamy GPSProxy-1.16-Setup.exe na PC i instalujemy GPSProxy na naszym urządzeniu - najlepiej we flash_storage. Nie przyjmujemy się wyskakującymi okienkami z informacjami, że program nie będzie działał oraz że potrzebna jest instalacja NETCF.
4. Po zainstalowaniu przenosimy dwa pliki z katalogu Windows\AppMgr do katalogu, gdzie zainstalowaliśmy GPSProxy.
5. Uruchamiamy CeRegistryEditor i zmieniamy przekierowanie do przeniesionych plików z domyślego: Windows\AppMgr\ na ścieżkę do katalogu z zainstalowanym programem.
Przykład z mojej instalacji (nie musi być taki sam jak u Was):

Kod:
HKLM>SOFTWARE>Apps>Andrew Klopper GPSProxy
- CmdFile - \flash_storage\Program Files\Andrew Klopper GPSProxy\Andrew Klopper GPSProxy.DAT

HKLM>SOFTWARE>Apps>Andrew Klopper GPSProxy
- IsvFile - \flash_storage\Program Files\Andrew Klopper GPSProxy\Andrew Klopper GPSProxy.DLL


6. Uruchamiamy GPSProxy i wychodzimy z programu
7. Ponownie uruchamiamy CeRegistryEditor i dokonujemy poniższych zmian:



8. Teraz możemy zrobić Reset i uruchomić GPSProxy - po kliknięciu w Star powinno Wszystko zadziałać a sygnał w standardzie Garmina dostępny będzie na porcie COM8:
Powinniśmy zobaczyć takie okno:




A po instalacji Garmin Que automatycznie lub ręcznie łączymy go z COM8 i mamy coś takiego:



AKTUALIZACJA:

Dodałem już GPMapa3 - Teraz to ma sens...
Jeszcze trzeba dodać rastry od GPSManiaka i będzie cacy...

A potem trza się będzie zabrać za XT :-)
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
Jakub5 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 7
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-05-04, 19:19   

@diego6
wow, jestem pod wrażeniem! wielkie dzięki!
wróciłem przed chwilą z weekendu, gdzie testowałem Akire :-D
a tu takie wiadomości... dzięki!
_________________
Becker Professional 50
 
 
slawko18
Waypoint


Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 50
Wysłany: 2008-05-09, 23:50   

diego6 napisał/a:
No to daj znać czy u Ciebie zatrybi to co wysmażyłem... Pozdrawiam

Na 4301 po różnych zmianach i udogodnieniach (moich) Twój przepis na GPSProxy + Garmin Que niestety nie zadziałał.

Po wielu bojach i kombinacjach osiągnąłem jednak sukces!!!
Skrót przepisu na sukces na Akirze 4301 to:
1) instalacja NET CF - (Microsoft .NET Compact Framework 1.0 SP3) albo z kompa albo z pliku - netcf.all.wce4.ARMV4I.cab. Wyższa wersja NET CF nie działa na 4301.
Bez NET CF - GPSProxy instalacyjne się nie instalują a bezinstalacyjne nie działają!!!
2) bezinstalacyjna wersja GPSProxy - GPSProxy-1.12-ARMV4-NoInstaller
Byćmoże 1.13 bezinstalacyjne też zadziała ale na pewno 1.16 instalacyje i klony 1.16b (b1) (b2) nie działają.
Najlepiej przepuścić przez navi jakąć wersję instalacyjną, która zostawi ślad w rejestrach - i zostanie mniej do dopisaywania ręcznego według przepisy na rysunku z twojego poprzedniego postu.
3) do tego VirtualComPort-1.1 ale z tym driverem to nie dam głowy - ponieważ wszystkie wersje mają nazwę - VirtualComPort.dll i chyba ten sam rozmiar.
4) instalacja GarminQueforPocketPCwithGPS10_280.exe albo _290

Ta kombinacja działa na 4301 - ale oczywiście z powodu niezgodności rozmiarów ekranów w GPSProxy ustawienia trzeba robić w rejestrach (dwa posty wstecz!!!).

Dodatkowo działający GPSProxy trzeba zatrzymywać zewnętrznym programem np. ResInfo.

Pozdro
Sławko
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1152
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-10, 03:55   

No to powoli nam się robi kompendium wiedzy - Gratulacje z okazji wygranej walki!
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
binek 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Wiek: 61
Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 47
Skąd: Oborniki
Wysłany: 2008-06-29, 08:36   

Witam.
Po wielu bojach udało mi się uruchomić GarminQue na mojej Akirce.
Ja musiałem zrobić w ten sposób.
Nie mogłem zainstalować netcfcore,więc potraktowałem go programem MSCEInf i po rozpakowaniu wrzuciłem wszystkie pliki do katalogu GpsProxy.Po uruchomieniu wywaliłem wszystkie niepotrzebne.Wgrałem mapę topo ze strony Maniaca i chodzi.
Mam prośbę czy posiada może ktoś pliki polskie do GarminQue?Wszystkie linki które znalazłem w sieci już nie działają.
Jeśli ktoś posiada proszę o wrzucenie na jakiś upload i podanie linka.
Dziękuję.

Dzięki Diego6.
_________________
Zbych
Akira MM3512-A3
Ostatnio zmieniony przez binek 2008-06-29, 13:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1152
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-06-29, 12:33   

Ja z powodu problem "trzy sto metrów do celu" zrezygnowałem z polskich zapowiedzi - ale jak chcesz koniecznie wciepnąłem Ci pakę na chomiczka
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
gregor.oa
azymut


Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-08-07, 12:29   

Witam

instaluję garminQue na akire 512. Proxy działa, ale jak uruchomię garminQue.exe to dostaję komunikat że cannot find garminque.exe. Przy instalacji GarminQueforPocketPCwithGPS10_290.exe wskazuje zeby zainstalowal na flash. Nie wiem za bardzo co zrobiłem źle. moze kwestia wpisów do rejestru. Proszę o pomoc.

pozdrawiam wszystkich
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1152
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-08-07, 12:41   

Hmmm... powtórz krok po kroku poprawki z rejestru dla GarminQue, upewnij się, że wszystko zrobiłeś zgodnie z opisami, przeniosłeś pliki Garmina do odpowiednich folderów i musi działać...
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
gregor.oa
azymut


Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-08-07, 13:28   

dokonałem poprawek dla gps proxy, dla garminaque nic nie robiłem w rejestrze (nie wiem co robi się dla garminque - zainstalowałem tylko) przed uruchomieniem garminque odpalam gpsproxy i dostaje komunikat jak powyzej. Co powinienem pozmieniać zeby que zaczęło działać ?
 
 
22mario 
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 59
Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-08-07, 19:35   

diego6 napisał/a:
A potem trza się będzie zabrać za XT :-)

Co prawda Gps proxy nie będę instalował bo udało mi się zainstalować XT, ale gratuluję wytrwałości i zdolności oraz życzę sukcesów z XT np ze znikającymi ustawieniami. :-)
Ja trochę kombinowałem ale za cienki jestem i dałem sobie spokój
_________________
Akira MM 3512-A3
pozdrawiam
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1152
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-08-08, 02:31   

gregor.oa zrobiłem Ci paczkę QUE i dodałem tam również potrzebne klucze rejestru - zaimportuj CEregEditorem, znajdziesz ją tutaj: http://chomikuj.pl/diego6/GPS/GARMIN/Que/Program
doklejam też potrzebne biblioteki - dodaj je do dll's.

22mario, Na ustawienia XT jest metoda - pisałem jak to robię w moim poście w tym dziale - wystarczy kopiować katalog Garmin z root.

Wiem, że to pracochłonne, nie zautomatyzowane i połowiczne, ale działa :-)
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
gregor.oa
azymut


Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-08-22, 20:46   

Witam

Diego6 WIELKIE dzięki zaraz zabieram się do pracy o efektach poinformuję :)

pozdrawiam
 
 
grzybson
azymut


Dołączył: 21 Cze 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-07-06, 19:35   

Sorki, że odgrzewam temat - mógłby ktoś wrzucić Garmin QUE gdzieś indziej niż na Chomika, ew. bez map, żeby był mniejszy niż 50 mega? (nie miałem dotąd konta na chomiku, nie zamierzam słać SMS'ów na premium, bo nie mam kom - nie chcę mieć :) )
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10