Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Podczas jazdy nie wszystkie głosy ostrzeżeń mówi IGO 8.3
Autor Wiadomość
dimekdimekdimek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 134
Wysłany: 2010-07-03, 20:57   Podczas jazdy nie wszystkie głosy ostrzeżeń mówi IGO 8.3

Witam cholera juz mnie bierze niby wszystko ok a dalej du..a. Wstawilem kilka rodzajów fotoradarów na mape i pojechałem sprawdzić jak działają głosy i dwa mówią kilka nie mowi? Zaczynaja gadać juz kilometr przed radarem. Do tego myslalem ze beda same glosy a tutaj jescze jakis wredny dzwiek brzeczek czy cos podobnego sie wlacza. Ustawione mam na "IGO Ultra voice" głos "Polish female". Jak sprawdzałem glosy w tescie dzwieku to przy naciskaniu ikonek pieknie gada a w trasie glupoty. Jak ktoś litościwy sie zlituje i podpowie co i jak poustawiać gdzie posprawdzac to bede wdzieczny. Mam Igo8.3.4.117940, Gurjon 6.17 z przeróbkami janusza_40, Audio od janusza_40, mapy TA najnowsze.pozdrawiam
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-03, 21:31   

dimekdimekdimek napisał/a:
jakis wredny dzwiek brzeczek czy cos podobnego sie wlacza.
Mozna to wylaczyc w Menu > ustawienia > ostrzezenia >ostrzezenia przed kamera > dzwieki ostrzezen i tu masz dwie opcje "przy zblizaniu", "przy przekoroczeniu - wylacz i bedzie ok
dimekdimekdimek napisał/a:
i pojechałem sprawdzić jak działają głosy i dwa mówią kilka nie mowi?
Mowia te, dla ktorych masz predkosc w momencie pojawienia sie ostrzezenia wieksza niz zdefiniowana w pliku speedcam.txt. Ostrzezenia glosowe sie nie pojawiaja jesli Twoja predkosc nie jest przekroczona. To jest troche nie tak, bo nie wszystkie radary maja zdefiniowana w speedcam.txt predkosc i wtedy IGo jako dozwolona predkosc "tadaru" przyjmuje predkosc okreslona w mapie w miejscu w ktorym pojawia sie ostrzezenie..
Czyli wszyytko dziala tak jak zalozyli autorzy skina i autor przerobki (czyli ja),
Jesli chcesz miec ostrzezenia glosowe zawsze to niestety musisz zrezygnowac z dodatkowych kategorii radarow powyzej 5 standardowych - czyli sciagnas standardwoy HalfPatch "Speedcam" stad: http://www.gurjon.com/dow...e=SpeedCams.rar
Rozpakowac archiwym i podmienic folder \iGO8\extension\SpeedCams na ten z paczki.
O radarach standardowych bedzie ostrzegalo zawsze lecz nie bedzie zadnych ostrzezen o przejazdach, niebezp. miejscach, radiowozach, nierownej nawierzchni itp..
Pozdrawiam..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
dimekdimekdimek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 134
Wysłany: 2010-07-03, 21:41   

Witam, ale janusz_40 jak odznacze "przy zbliżaniu" i "przy przekroczeniu prędkości" to co wogóle navi przestanie gadać? Fotoradary które dodałem sobie na ulicy zdefiniowałem predkosc na 30/h po to zeby navi krzyczała i na dwóch typach fotoradaru nic...
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-03, 21:56   

dimekdimekdimek napisał/a:
"przy zbliżaniu"

To dotyczy nie glosowego powiadamiania tylko tego "brzecznia"
odznaczone nie brzeczy przy zblizaniu sie do radaru,
dimekdimekdimek napisał/a:
"przy przekroczeniu prędkości

odznaczone nie brzeczy gdy masz predkosc wieksza niz zdefiniowana dla radaru
Glosowe ostrzezenia pojawiaja sie tak jak pisalem wyzej niezaleznie od tych ustawien. A wylaczyc ostrzezenia glosowe mozesz gdzie indziej - Menu > ustawienia >ostrzezneia > ostrzezenia prze kamera> ustaw typ i tu masz opcje dla kazdego typu (dzwiek i widok, wylacz wszystko, wylacz dzwiek)

[ Dodano: 2010-07-03, 21:58 ]
dimekdimekdimek napisał/a:
zdefiniowałem predkosc na 30/h po to zeby navi krzyczała i na dwóch typach fotoradaru nic...
A moze masz zly kierunek lapania radaru - nie w ta strone z ktorej jedziesz??
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
dimekdimekdimek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 134
Wysłany: 2010-07-03, 22:02   

Witam janusz_40 to juz wiem gdzie wlaczyc/wyłaczyc dzwiek dla poszczegolnych kategori fotoradaru tylko dlaczego navi nie krzyczala ze fotoradar jak dodany fotoradar to testu ustawilem na predkosc mniejsza niz ta z ktora do niego dojeżdzałem. Dlaczego wtedy nie bylo ostrzezenia a byc powinno. Gdzie sie ustawia ewentualna odleglosc ostrzezenia glosowego bo wydaje mi sie że wszystko u mnie jest na 1000m a to w sumie jest czasami bez sensu. zy można to jakims wpisem gdzies pozmieniac?Ustawilem fotoradar aby dawal znac w dwu kierunkach.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-03, 23:37   

dimekdimekdimek napisał/a:
Gdzie sie ustawia ewentualna odleglosc ostrzezenia glosowego

Menu>ustawienia> ostrzezenia>ostrzezenia przed kamera>ustaw typ> i na dole masz "kontrola odleglosci" ale to ustwanie dziala tylko dla "radarow" niestandardowycyh..
a skoro Cie ostrzega juz kilometr wczesniej, nawet jak jedziesz wolno, to moze masz jakies wpisy w sys.txt w stylu "warning.." lub w data.zip Twojej wersji, ktos tak ustawil - nie sciagles tzw "gotowca? Czysty data.zip ma rozmiar 11,3 MB (bajtów: 11 907 146) w oryginalnej wersji ostrzezenia sa zalezne od predkosci i nie pojaqwiaja sie az tak wczesnie.. owszem, jadac ponad 100 km/godz sa dosc wczesnie - nawet kolo kilometra..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
dimekdimekdimek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 134
Wysłany: 2010-07-03, 23:43   

Witam, mój zip ma 42.3 MB a cholera niedawno to składałem i myslalem ze to czysta wersja bo jest tu na forum temat ze czyste wersje. Zblizaja sie wakacyjne wyjazdy i chcialem wszystko dograc zeby potem sie nie wsciekac a widze że caly czas pod gorke. może cos podpowiesz jak zmienic wpisy. W folderze igo8/sys.txt niestety nie mam wogóle [warning] a w data.zip nie za bardzo wiem gdzie sprawdzić ale znalazłem cos odnośnie warning w igo8/save/system.ini i wygląda tak:


[warning]
speedlimit_warning="0"
speedcam_warning="1"
speedcam_soundtype="0"
speedlimit_warning_voice="0"
speedcam_visualtype="1"
speedlimit_warning_visual="0"
speedwarn_toltype="0"
speedwarn_alt_toltype="0"

[warning.driveralert.settings]
preshow_distance_cat0="500"
preshow_distance_cat1="1000"
preshow_distance_cat2="1000"
warn_method="0"
show_cat0="1"
show_cat1="1"
show_cat2="1"

[ Dodano: 2010-07-03, 23:47 ]
cholera szkoda ze nie dziala takie ustawianie odleglosci jak dla niestandartowych

[ Dodano: 2010-07-03, 23:51 ]
przypomniałem sobie jakis miesiac temu na taka eksperymentalna karte pamieci tez skladalem wszystko czyste i cacy bylo przez chwile potem reset wkolko navi i tez miala byc czysta 8.3.4.11xxxxx

MaM:podobno czysta?


Podobno ta jest czysciutka całe igo8.3.4.117940 ma 17.8 MB a data.zip w sumie tylko 9.3 MB i ma jeden wpis warning w igo8/sys.txt:
[folders]
app="%SDCARD%/iGO8"

[interface]
maxzoom2d=6000000
show_exit=1
laneinfo_signpost_enabled=1
exit_on_restart=0
shutdown_time=0

[debug]
skip_eula=1
enable_roadshadow=1

[map]
auto_nightmode=1

[warning]
speedcam_max_lookahead="400"


Teraz nie wiem czy wywalić mój data.zip i wstawić podobno ten czysty czy robic zestawik od poczatku. Gdzie w data.zip mogą byc jakies głupie wpisy w pliku tekstowym czy jakimś innym jak to sprawdzic bo za kilka dni okaze sie że to czyste igo8 ma też jakis syf gdzies w data.zip Pomoze ktoś?
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-07-04, 01:55   

Po sys.txt sądzę, że to wersja z mojego chomika. Nie jest przystosowana do modyfikacji @Janusza_40
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
*columb* 
Waypoint



Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 179
Wysłany: 2010-07-04, 08:43   

Witam, też mam problem z fotoradarem stacjonarnym, cała reszta gada tak jak to zdefiniowałem w sys.txt czyli 300 m. przed radarem lub przejazdem kolejowym czy progiem zwalniającym, a stacjonarny raz gada a innym razem nie, nie jestem przekonany co do prędkości jaką jadę (czasami jadę szybciej i też nie zagada), a czasami się odezwie jakieś 70 metrów przed.
Używam całego kompletu od @Janusza_40, lecz wyczaiłem gdzieś folder - "SpeedCams" - i na nim wszystko działa ok, lecz nie mam możliwości zaptaszkowania zakładki "dźwięk przy minięciu" zapewne jakaś starsza wersja folderu - "extension".

Dla uściślenia - wszystkie ikony pokazują się w odległości 300 m - brak tylko głosu "Fotoradar stacjonarny, zwolnij do xx km/h.
 
 
dimekdimekdimek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 134
Wysłany: 2010-07-04, 09:51   

Witam, może byc z chomika twojego Andrzej bo ta "czysta" wersja jest właśnie z chomika. Poszedłem za czyjąś wskazówka umieszczoną gdzieś tutaj na forum i to pobrałem. Ateraz się motam jak to wszystko poskładać do kupy bo nie jest tak jak być powinno
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-07-04, 10:35   

Jeśli chcesz używać modyfikacji @Janusza_40 - słuchaj co On ma do powiedzenia i stosuj się do jego zaleceń - to przecież oczywiste.

Powtarzam: w tej "mojej" wersji zmieniono nazwę folderów "ui_" w data i branding (opuszczono _da) tak, aby były "kompatybilne wstecz" i działały na nich skórki znane w wersji 8.3.2.xx. Wersja nie była modyfikoana przeze mnie - po prostu taką pobrałem z PEB.PL a ponieważ jestem zwolennikiem skórki igo8.3_plus2 - jestem zadowolony, że na tej wersji 8.3.4.11xxxx zadziałała - podobnie jak GJ6.16p_da, kikker3.2, Matze2 (te cztery przetestowałem na tej wersji).

Aby działała modyfikacja Gurjona stworzona przez Janusza - foldery ui_ muszą mieć końcówkę _da (driver alerts).
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
dimekdimekdimek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 134
Wysłany: 2010-07-04, 10:48   

Andrzej P przede wszystkim spokojnie a jeżeli juz chodzi o wskazówki ktorych mi tu udzielono w temacie to za nie dziekuję januszowi_40 ale chyba nie czytasz dokladnie tego co pisze. Opisalem dokladnie problem i to co napisal mi janusz troche mnie oswiecilo, ale mam chyba problem z wpisami [warning] i tym że nie gada ostrzezenie w niektorych przypadklach. Jeżeli juz chcesz pomóc to podpowiedz co i jak, a nie masz jakies pretensje -nie wiem o co? Sprawdziłem te foldery i w moich jest (_da) i w branding i w data. W takim razie albo nie od ciebie to igo albo ktos jescze przerabiał.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-04, 12:16   

dimekdimekdimek napisał/a:
[warning]
speedlimit_warning="0"
..................
..................

Te ustawianie nia maja nic wsolnego z odlegloscia w jakiej maja sie pokazywac ostrzezenia radarow, Do ustawienia odleglosci ostrzen przed radarami sluzy wpis w sys.txt:
[warning]
warn_distances="110:1000,80:800,60:500,40:300"
gdzie: ("110:1000,80:800,60:500,40:300") predkosc_jazdy:odleglosc_w_jakiej_pojawia_sie_ostrzezenie
jest jeszcze wpis:
approach_beep_distances="8,16,24"
czyli ustawienia dzwieku "przy zbilzaniu" - to co prawie wszsycy chca wylaczy w skinie Gurjon.a)
Pozdrawiam..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
dimekdimekdimek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 134
Wysłany: 2010-07-04, 15:03   

Witam, wziełem ponownie czyste igo8.3.4.117940 gurjon 6.17 nowe audio, plik spedcam.txt
i dodałem w prawie czystm sys.txt taki wpis odnosnie [warning]

[warning]
speedcam_warning="1"
speedwarn_alt_tolerance="105"
speedwarn_tolerance="125"
speedwarn_toltype="1"
speedwarn_alt_toltype="1"
speedcam_soundtype="0"
speedlimit_warning="1"
speedlimit_warning_voice="0"
pedestrian_warning="0"
; następne dwie linie mają byc jako jeden wiersz:
warn_distances="200:1000,190:900,180:800,170:700,160:500,150:500,140:400, 130:400,120:400,110:400,100:400,90:350,80:350,70:300,60:300,50:250, 40:250,30:200,20:200,10:150,0:100"

[warning.driveralert.settings]
preshow_distance_cat0="100"
preshow_distance_cat2="100"
preshow_distance_cat1="100"

oczywiscie ten dlugi wiersz jako jeden i wszystko jest dobrze pokazuje ładnie tylko niestety w przy kamerze przenośnej nie mowi tylko pokazuje odleglosci i ograniczenie a przy czerwonym swietle z kamera to juz wogole cyrk. Jak jade z punktu A do B to pokazuje i mowi ale jak juz jade od B do A to nie mowi tylko pokazuje sama odleglosc. Jade oczywiscie tą samą droga , a ustawione żeby było w 2 kierunkach.Gdzie moze byc przyczyna.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-06-05, 13:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-04, 15:31   

dimekdimekdimek napisał/a:
[warning]warn_distances="200:1000,190:900,180:800,170:700,160:500,150:500, 140:400,130:400,120:400,110:400,100:400,90:350,80:350,70:300,60:300, 50:250,40:250,30:200,20:200,10:150,0:100"
Z calej tej sekcji zostaw tylko powyzsza linie no i polecalbym to zmodyfikowac - chyba nie jezdizsz z predkoscie 200 km - skroc ten wpis do predkosci, ktore Cie interesuja - nie ma sensu umieszczec wszsytkich - bo masz od 200 km/godz do 0/km na godz co 10 km..
Nadmiar informacji w sys.txt to nadmiar bledow i wiecej problemow ;-)
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-06-05, 13:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12