Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
[FAQ] Jak uruchomić pasek zadań w LARK Freebird 35.0
Autor Wiadomość
Tenchi 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 47
Wysłany: 2008-06-04, 11:12   [FAQ] Jak uruchomić pasek zadań w LARK Freebird 35.0

Ponieważ jest dużo pytań jak uruchomić pasek zadań w Lark Freebird 35.0 Postanowiłem zrobić FAQ, aby ułatwić odnalezienie tego tematu.

Podany sposób nie ingeruje w żaden sposób w urządzenie, czyli nie powoduje utraty jego gwarancji. Po każdym restarcie Lark przywraca wszystko do punktu wyjściowego.

Jak uruchomić pasek w punktach:
1. Ściągamy załączony plik.
2. Rozpakowujemy, a następnie wrzucamy katalogi na Larka poprzez ActiveSync do NANDFlash (koniecznie tutaj, bo inaczej ścieżki nie będą się zgadzać)
3. Ustawiamy w menu nawigacji jako program nawigacyjny win.exe czyli:
a. klikamy "Ustawienia"
b. klikamy "Wybierz nawig."
c. wybieramy "\NANDFlash\Windows\win.exe"
d. wychodzimy do menu głównego
4. Uruchamiamy "Nawigacja" i po chwili cieszymy się Windowsem (po drodze powinno mignąć jedno okienko)

Jak to działa:
Wszystko opiera się na pliku Mortscipta, który znajduje się w pliku win.mscr . Plik win.exe go wywołuje. Skrypt kolejno ubija oryginalnego larkowego explorera, ubija chodzące menu, ustawia odpowiednio ścieżki w rejestrze, a następnie uruchamia pełnego explorera. Wyskakujące okienko to zmiana ustawień regionalnych na polskie.
Ponieważ nie jest to sposób na kompletne odblokowanie Larka trzeba pamiętać o tym, że wprowadzone przez programy zmiany w rejestrze znikną po restarcie Larka, dlatego można rozszerzyć skrypt win.mscr tak, aby dodawał zmiany, których potrzebujesz.
Jest także problem z bibliotekami (*.dll) gdyż w Windowsie LARKa jest ich niewiele, a sposób z dopisaniem scieżki poszukiwań w rejestrze nie działa (wymagany restart systemu, po którym ta informacja zginie). Dlatego trzeba dodawać brakujące biblioteki do katalogów konkretnych programów.

25-09-2008 Nowa wersja skryptu - 2.0
Zmiany:
Dzięki pomocy użytkownika RubinX udało się znacznie poprawić wygodę korzystania z Windows. Program przez niego napisany - LarKeys pozwala na wykorzystanie przycisku "Menu" do przywoływania klawiatury ekranowej i paska zadań. Dzięki temu pasek, może być schowany, nie zajmuje cennego miejsca na ekranie, ale można się do niego w każdej chwili dostać. Krótkie przyciśnięcie "Menu" powoduje wywołanie klawiatury, kolejne przyciśnięcie to jej ukrycie. Długie przyciśnięcie przywołuje pasek zadań z menu start.
Kolejną zmianą jest drobna przebudowa skryptu tak aby łatwo go było zainstalować zarówno na "NANDFlash" jak i na "StorageCard". Skrypt domyślnie przygotowany jest do instalacji na "NANDFlash" jednak aby to zmienić wystarczy zmodyfikować zmienną "path" znajdującą się na początku pliku win.mscr, a także link.mscr oraz poprawić plik \Windows\Programs\Task Manager.lnk tak aby wskazywał poprawnie na program "ItaskMgr".

windows2.0.zip
Windows wersja skryptu 2.0
Pobierz Plik ściągnięto 3814 raz(y) 373,92 KB

Windows.ZIP
Windows
Pobierz Plik ściągnięto 3227 raz(y) 371,03 KB

_________________
Lark Freebird 35.0
Ostatnio zmieniony przez Tenchi 2008-09-26, 14:34, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
OSIS
Waypoint


Dołączył: 12 Maj 2008
Posty: 29
Wysłany: 2008-06-05, 19:10   

Wielkie dzięki za wstawkę - ale jeszcze kilka uwag:
- jak zrobić ,żeby pasek można zminimalizować i później do niego powrócić ( np. mam włączoną MapęMap i chcę aby w tle leciała np. MP3 ??? ),
- jak dam auto ukrywanie paska zadań to później nie potrafię go ponownie uruchomić ???

Jeśli można te sprawy rozwiązać to naprawdę wystarczy !!!!

Pozdrawiam i dzięki za włożoną pracę !!!

P.S. Pasek się minimalizuje - jednak niezawsze ??? Czy można by go wywoływać przez naciśnięcie przycisku MENU ???
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-06-09, 13:54   

Tenchi, nie wiem, czy to ma związek z tą metodą wywoływania apletu windows, ale po odpaleniu win.exe i przejściu do "nowych" windowsów w mojej navi pojawiają się jakieś dziwne rzeczy w katalogu NandFlash.

Czy coś takiego występuje u Ciebie lub u kogoś innego i czy to jest naturalne ?? Po restarcie wszystko ginie.
 
 
Tenchi 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 47
Wysłany: 2008-06-09, 20:45   

ad2122 napisał/a:

Czy coś takiego występuje u Ciebie lub u kogoś innego i czy to jest naturalne ?? Po restarcie wszystko ginie.


U mnie ten efekt nie występuje. I szczerze mówiąc nie bardzo wiem skąd mogło by się on brać.
_________________
Lark Freebird 35.0
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-06-10, 13:36   

no i chyba sprawa się wyjaśniła. W katalogu 1 miałem skopiowaną zawartość mesady (App i te pozostałe pier...liki). Jak to wywaliłem, to wygląda, że wsi jest ok. Przed wyrzuceniem zaczęła mi się navi walić, kalibracja siadała itp. Teraz te cudaczne katalogi się nie pojawiają uffff, choć coś z kalibracją jest nie tak. Miałem co prawda jeszcze w $MSD$ na NandFlash'u plik DeviceConfig.old (taki sobie zrobiłem) i może to on powodował wariacje, zobaczymy. Wygląda jednak na to, że moje problemy nie miały nic wspólnego z Twoją metodą :)
Pozdro
 
 
Maverick80 
azymut


Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-06-21, 11:01   

Jak ustawić aby ponownie uruchamiała się nawigacja anie win.exe?
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-06-21, 11:49   

1. metoda - jeśli odpala Ci się przy starcie navi standardowe menu :) to wchodzisz w ustawienia -> wybierz navigację -> i wskazujesz mu zamiast "\NANDFlash\Windows\win.exe" plikiem "\NANDFlash\MobileNavigator\mobilenavigator.exe"
2. metoda - jeśli ustawiłeś autoodpalanie navi przy starcie tzn. na wstępie killowany jest launch.exe, to musisz ręcznie przeedytować plik DeviceConfig.cfg, korzystając z np Total commandera, zmieniając linię NaviPath i podając j.w. lub wstawiając wartość "0" w linii ExeNavi (wówczas po starcie odpali Ci się standardowy panel navi a "wina" wg Tenchi'ego po wciśnięciu przycisku Nawigacja).
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-06-21, 13:10   

ad2122 napisał/a:
po odpaleniu win.exe i przejściu do "nowych" windowsów w mojej navi pojawiają się jakieś dziwne rzeczy w katalogu NandFlash.

To nie są "dziwne rzeczy" ale normalne katalogi i pliki tyle że z nazwami po ...chińsku ;-)
Instalujesz język chiński uproszczony i możesz w nich normalnie dłubać
 
 
szczurek_7
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 8
Wysłany: 2008-06-28, 12:26   

U mnie wyskoczylo okienko Regional and language Settings, po sekundzie wskoczyl jezyk polish i tyle nic nie moge z tym okienkiem zrobic.
Dodam jeszcze ze nie widac calego okna w moim LARK Freebird 35.0
Umieszczam foto jak to mniejwiecej wygladajakosc z telefonu

<<Jakosc z telefonu>>
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-06-28, 12:32   

szczurek_7 napisał/a:
U mnie wyskoczylo okienko Regional and language Settings, po sekundzie wskoczyl jezyk polish i tyle nic nie moge z tym okienkiem zrobic.

programik move.exe i po sprawie - jest w apteczce. Okno z ustawieniami jest zbyt duże i jego część z przyciskiem ok jest za obszarem wyświetlania (po prawej stronie). move.exe musisz uruchomić jako pierwszy, przed tym "czymś" z ustawieniami regionalnymi :)
 
 
szczurek_7
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 8
Wysłany: 2008-06-28, 13:03   

Jak odpalam programik move.exe to nie moge odpalic "\NANDFlash\Windows\win.exe"
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-06-28, 13:43   

jeśli to to jest okienko wyboru przy starcie win.exe, to coś jest nie tak z plikiem win.mscr tzn. nie akceptuje OK. Możesz wyrzucić wpis o wyborze ustawień regionalnych - będziesz miał angielski model:
Kill("launch.exe")
Kill("explorer.exe")
RegWriteString("HKLM","System\Explorer\Shell Folders","My Documents","\NANDFlash\Windows\My Documents")
RegWriteString("HKLM","System\Explorer\Shell Folders","StartUp","\NANDFlash\Windows\StartUp")
RegWriteString("HKLM","System\Explorer\Shell Folders","Programs","\NANDFlash\Windows\Programs")
RegWriteString("HKLM","System\Explorer\Shell Folders","Desktop","\NANDFlash\Windows\Desktop")
RegWriteString("HKCU","ControlPanel\Desktop","wallpaper","\NANDFlash\Windows\Idylla.bmp")
RegWriteDWord("HKLM","SOFTWARE\Microsoft\Clock","AutoDST","1")
RegWriteDWord("HKLM","SOFTWARE\Microsoft\Shell\AutoHide","Default","0")
Run("\NANDFlash\Windows\explorer.exe")

Ja mam taką wersję i wsio jest ok.

Ps. coś masz nie tak, wpakowałem ten plik win.mscr z ustawieniami regionalnymi do swojej navi i okno po chwili samo znika. Ale, jak zauważyłem na zdjęciu, pojawia się ono już po odpaleniu pulpitu winy, a nie jak u Ciebie, jako pierwsze - przynajmniej tak sugeruje zdjęcie.

Spróbuj jeszcze raz wgrać całą paczkę winy wg Tenchi'ego do navi.
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-28, 17:12   

Hukkle napisał/a:
Instalujesz język chiński uproszczony i możesz w nich normalnie dłubać

:mrgreen: żeby nie to, że nikt nic nie kuma z Chińskiego :mrgreen:
szczurek_7 napisał/a:
wskoczyl jezyk polish i tyle nic nie moge z tym okienkiem zrobic.
Dodam jeszcze ze nie widac calego okna w moim LARK Freebird 35.0

"Chwyć" rysikiem za górną belkę (niebieski pasek) i przytrzymując rysik na ekranie przesuń go w lewo. Po prawej pojawi się na tej belce gadżecik "OK". kliknij i... ok :-)
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
snoopytg 
młodszy inspektor GPS
LARK 35.0 + 2GB



Wiek: 32
Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-07-01, 23:12   

Jesli chodzi o ten programik move to nie musisz go odpalac tylko przegrac tak jak jest podane do "\NANDFlash\Windows\win.exe" bo zapewne przegrales to inaczej musi byc idealnie tak i wtedy aplikacja laduje sie sama...

Ja mam pytanie udalo sie komus ustawic zeby pasek nie byl na wierzchu?

Pozdr.
_________________
LARK FreeBird 35.0 + 2GB
 
 
myooth
azymut
~


Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-07-05, 16:22   

Dobry :)

Mnie sie udało ustawić, żeby pasek nie był na wierzchu...

W odblokowanej już nawi klikamy Start --> Settings --> Taskbar and Start Menu i odznaczamy "always on top".

Jeszcze tylko chcialbym wiedziec, jak sie przelaczac miedzy aplikacjami (cos a la windowsowe alt+tab), albo przynajmniej zminimalizowac wszystkie okna (poaz pulpit).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11