Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-01-01, 14:46
Lark 35.9 - odblokowanie przez plik setting z innego modelu
Autor Wiadomość
rubeus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Gru 2010
Posty: 9
Wysłany: 2011-01-03, 22:02   

Dzakus napisał/a:
rubeus, nie ryzykować, jak nie wie się co robi. Podaj HKEY_LOCAL_MACHINE\init to powiem Ci, czy możesz spróbować.



[HKEY_LOCAL_MACHINE\navi]
"Launch20"="device.exe"
"Launch30"="gwes.exe"
"Depend30"=hex:\
14,00
"Launch60"="services.exe"
"Depend60"=hex:\
14,00
"Launch50"="loader.exe"
"Depend50"=hex:\
14,00,1E,00
"Launch51"="HookShim.exe"
"Depend51"=hex:\
14,00,1E,00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\navi\BootVars]
"SystemHive"="Documents and Settings\\system.hv"
"ProfileDir"="Documents and Settings"
"Flags"=dword:00000003
"RegistryFlags"=dword:00000000
 
 
woocky
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sty 2011
Posty: 15
Wysłany: 2011-01-04, 11:34   

Rubeus:
Jak chcesz obecny status czyli "odblokowane" urządzenie z możliwością wygodnego uruchamiania programów i z widokiem na pulpit Windowsa to:
1) Weź paczkę Windows2 dla Lark 35.0 link
2) Podłącz navi do komputera (potrzebujesz MS Windows Mobile Active Sync)
3) Zmodyfikuj sobie skrypt win.mscr wg tego co wrzuciłem wcześniej
4) Wrzuć to do ResidentFlash (wrzuć też Apteczkę, przydaje się)
5) Ustaw sobie pod klawisz Nawigacja wywołanie win.exe z katalogu, który wrzuciłeś (jeżeli Ci nie widzi standardowego katalogu Windows to po prostu wrzuć te pliki, które są w nim bezpośrednio do innego, ja mam win).
6) odpal klawisz Nawigacja
7) masz Windowsa

Możesz sobie ustawić, żeby od razu po reboocie odpalał Ci skrypt (robi się to w ustawieniach klawisza Nawigacja).
Jeżeli potem będziesz chciał wrócić to standardowego menu to musisz wyłączyć zabijanie go w win.mscr - to polecenie z kill i rebootnąć lub odpalić ręcznie - jest w ResidentFlash2.
Łatwo się tam dostać, zrób sobie skrócik:
ResidentFlash2.lnk:
Kod:
12#"\ResidentFlash2"


Zresztą tam też jest trochę fajnych rzeczy, które można sobie pooglądać (gry :D )

Na razie nie działa:
1) Perm zapis do My Documents (o dziwo na Desktop mi działa)
2) Perm zapis ustawień AutoMapy
Muszę porobić klucze rejestru do tego... szukam, eksperymentuje, brak czasu ;-)
Jak będzie gotowa paczka to wrzucę.
 
 
rubeus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Gru 2010
Posty: 9
Wysłany: 2011-01-04, 12:45   

woocky napisał/a:
Rubeus:
Jak chcesz obecny status czyli "odblokowane" urządzenie z możliwością wygodnego uruchamiania programów i z widokiem na pulpit Windowsa [ciach]


To już zrobiłem dokładnie tak jak opisałeś. Nawiagacja nie jest moja (ja mam larka 4.31 i od tygodnia się bawię w jego uzdatnianie do celów rozrywkowych - dogrywam gierki, programiki przydatne przy zabawie w geocaching itp. ), ale koleżanki, którą irytuje 'larkowe' menu i jego braki i ograniczenia.

Cytat:

Łatwo się tam dostać, zrób sobie skrócik:
ResidentFlash2.lnk:
Kod:
12#"\ResidentFlash2"



dzięki, ułatwi życie, bo pisanie/edytowanie ścieżki dostępu z klawiaturki dotykowej jest kapkę niewygodne.

Cytat:

Zresztą tam też jest trochę fajnych rzeczy, które można sobie pooglądać (gry :D )


zauważyłem.

Cytat:

Na razie nie działa:
1) Perm zapis do My Documents (o dziwo na Desktop mi działa)

U mnie niestety po restarcie wyczyściło zawartość desktopu.
Coś trzeba wyedytować w rejestrze aby działało ?

Cytat:

2) Perm zapis ustawień AutoMapy
Muszę porobić klucze rejestru do tego... szukam, eksperymentuje, brak czasu ;-)
Jak będzie gotowa paczka to wrzucę.


Automapa jest na karcie SD, więc nie ma z tym problemu.
 
 
woocky
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sty 2011
Posty: 15
Wysłany: 2011-01-04, 13:22   

Cytat:

Cytat:

Na razie nie działa:
1) Perm zapis do My Documents (o dziwo na Desktop mi działa)

U mnie niestety po restarcie wyczyściło zawartość desktopu.
Coś trzeba wyedytować w rejestrze aby działało ?


U mnie zadziałało od razu, ale jeżeli masz problem to do win.mscr dorzuć:

Kod:
RegWriteString("HKLM","System\Explorer\Shell Folders","My Documents",path \ "\Windows\Documents")
RegWriteString("HKLM","System\Explorer\Shell Folders","StartUp",path \ "\Windows\StartUp")
RegWriteString("HKLM","System\Explorer\Shell Folders","Programs",path \ "\Windows\Programs")
RegWriteString("HKLM","System\Explorer\Shell Folders","Desktop",path \ "\Windows\Desktop")


Oczywiście przy założeniu, że nazwy katalogów są ok.
To przy okazji powinno zrobić My documents, ale u mnie nie działa. Muszę sprawdzić.

Cytat:

Cytat:

2) Perm zapis ustawień AutoMapy
Muszę porobić klucze rejestru do tego... szukam, eksperymentuje, brak czasu ;-)
Jak będzie gotowa paczka to wrzucę.


Automapa jest na karcie SD, więc nie ma z tym problemu.


Też mam na SD, ale po resecie muszę mu kliknąć, że mam osobówkę :(
 
 
rubeus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Gru 2010
Posty: 9
Wysłany: 2011-01-04, 13:49   

Dzięki - popróbuję dziś z tymi wpisami.

A tak przy okazji - czy mógłbyś podać mi informacje z nalepki na ładowarce samochodowej - dane dotyczące prądu wyjściowego, bo koleżanka dała mi tylko samą nawigację. Chodzi mi o to, czy można larka 35.9 bezpiecznie podpiąć do ładowarki minUSB od Motorolii V3, tak jak to jest z larkiem 43.1.
 
 
woocky
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sty 2011
Posty: 15
Wysłany: 2011-01-04, 20:08   

rubeus napisał/a:
Dzięki - popróbuję dziś z tymi wpisami.

A tak przy okazji - czy mógłbyś podać mi informacje z nalepki na ładowarce samochodowej - dane dotyczące prądu wyjściowego, bo koleżanka dała mi tylko samą nawigację. Chodzi mi o to, czy można larka 35.9 bezpiecznie podpiąć do ładowarki minUSB od Motorolii V3, tak jak to jest z larkiem 43.1.


Brrr, zimno, auto daleko ;-)
Ale to na pewno będzie 5V. Ja ładuję z lapsa.
Jeżeli masz USB to to zawsze będzie 5V bo chyba żaden producent nie będzie aż tak głupi żeby tak nie było :-)
Poza tym o ile pamiętam, to komponenty są z Chin, a tam już jest wymagane, żeby wszystko było ładowane mini USB żeby ograniczyć ilość ładowarek na m^2 ;-) W UE chyba od 4 dni też wszystko nowo produkowane z takiego sprzętu ma być ładowane z mini/mikro USB.


A przy okazji... głupi byłem, nie ten pliczek ostatni ładowałem. Już mi AM zapisuje :-)
Zaraz poprzerabiam resztę skrótów i się podzielę paczką.
 
 
rubeus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Gru 2010
Posty: 9
Wysłany: 2011-01-04, 20:34   

Mi się nawigacja kilka razy zawiesiła, gdy podpiąłem skrypt pod klawisz nawigacji - pomogło dopiero wciśnięcie guziczka reset z tyłu nawigacji.

Po uruchomieniu gołego windowsa przestaje reagować guzik zasilania - nie da się ani przejść w stań uśpienia, ani wyłączyć na stałe.
 
 
woocky
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sty 2011
Posty: 15
Wysłany: 2011-01-04, 20:50   

Opis znalezisk z ResidentFlash2:
Generalnie chińskie aplikacje ;-)
alarm.exe - chyba chiński ostrzegacz przed radarami, raczej nieużyteczne
Backlight.exe - regulacja podświetlenia, po polsku, zrobiłem skrót
BoxMan.exe - port Sokobana, po chińsku ale da się grać, zrobiłem skrót
BreakOut.exe - port Arkanoida, po chińsku ale da się grać, zrobiłem skrót
Calculator.exe - zrobiłem skrót
Calendar.exe - po chińsku, raczej ciężko użyć bo tydzień zaczyna się niedzielą
Camera.exe - nie odpala niczego, pewnie służy w czymś innym do wyświetlania obrazu z kamery cofania
CHChess.exe - chińska gra, ciężko obsłużyć
Datetime.exe - ustawianie czasu, zrobiłem skrót
Ebook.exe - program z oryginalnego menu do przeglądania ebooków, zrobiłem skrót
Flash.exe - wywala błąd
FM.exe - Ustawienia FM, po polsku, zapewne do TA w navi. U mnie wiesza urządzenie.
Game.exe - Gra "Zawody" po polsku, ale dla innego ekranu więc się nie da pograć i wiesza.
GPSInfo.exe - Chyba jasne, zrobiłem skrót
JawBreaker.exe - gra po chińsku, da się pograć, zrobiłem skrót.
Language.exe - wybór języka, chyba niepotrzebne :-)
LianLianKan.exe - gra po chińsku, da się pograć, zrobiłem skrót.
MediaBox.exe - obsługa multimediów, po polsku, ale się krzaczy.
MPlay.exe - obsługa muzyki, po polsku, zrobiłem skrót.
NavPath.exe - ustawienie domyślnego programu do navi, zrobiłem skrót jako AutoStart.
photobrowser.exe - obsługa zdjęć, zrobiłem skrót.
Pmp.exe - oryginalne menu, skrót jako Menu.
Russia - tetris po chińsku, da się grać, zrobiłem skrót.
Setting.exe - oryginalne ustawienia, zrobiłem skrót jako Ustawienia.
Sysinfo.exe - oryginalne info o wersjach, dostępne z Pmp, nie robiłem skrótu.
Tool.exe - menu z innej navi, zła rozdzielczość, wiesza.
Units.exe - jw.
USB.exe - ustawienie trybu USB: pamięć masowa/MS ActiveSync - coś mi się obiło, że to czasem psuje urządzenie, więc na razie nie robiłem skrótu, zwłaszcza, że się na ekranie pojawia artefakt.
Usbinfo.exe - pojawia się kawałek grafiki i znika.
Volumn.exe - ustawienia głośności, zrobiłem skrót.
VPlay.exe - odtwarzacz, zrobiłem skrót.

Oprócz tego zrobiłem skrót do oryginalnej mapy, automapy, reboot, TaskManager (zakładam, że LEKI są w ResidentFlash)

[ Dodano: 2011-01-04, 20:51 ]
Lark keys mi nie działał więc nie wrzucam

[ Dodano: 2011-01-04, 21:01 ]
Ok. Gotowe.
Jako bazę wykorzystałem skrypty Windows2 od Larka 35.0.

Cała paczka jest dostępna tu: http://chomikuj.pl/woocky...9,414880299.zip
(hasło widzisz w polu adres na tej stronie pomiędzy www. a .pl ;-) )
Należy wgrać z użyciem MS Active Sync na ResidentFlasha i ustawić domyślny program do navi na \ResidentFlash\Win\win.exe. Po przetestowaniu można zaznaczyć autouruchomienie. Zawsze można wrócić do oryginalnefo menu za pomocą aplikacji NavPath i Pmp.

Miłego używania.

[ Dodano: 2011-01-04, 21:05 ]
rubeus napisał/a:
Mi się nawigacja kilka razy zawiesiła, gdy podpiąłem skrypt pod klawisz nawigacji - pomogło dopiero wciśnięcie guziczka reset z tyłu nawigacji.

Po uruchomieniu gołego windowsa przestaje reagować guzik zasilania - nie da się ani przejść w stań uśpienia, ani wyłączyć na stałe.


Start->Suspend i działa :-)
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 29
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-01-04, 22:27   

A na kopie RF2 można liczyć??
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
woocky
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sty 2011
Posty: 15
Wysłany: 2011-01-04, 22:51   

dasior591 napisał/a:
A na kopie RF2 można liczyć??

Kopia zapasowa RS2: Link
Kopia zapasowa /Windows: Link
 
 
januszek2245 
Navi Expert
januszek2245



Pomógł: 4 razy
Wiek: 46
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 274
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2011-03-05, 21:30   

Kolego woocky no może czegoś nie mogę zauważyć: podpowiedz hasło bo żadne mi nie pasi. Dobra jest ok - bo można różnie rozumieć słowo "na tej stronie". Na tej czyli na stronie my-navi nie na stronie chomika jak by ktoś pytał.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11