Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
ImarMenu
Autor Wiadomość
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-03-06, 13:21   ImarMenu

Na początku był Chaos...
Potem nastał MioPocket :-)

Wzorując się na mocno "przebajerowanym" MioPocket pokusiłem się o stworzenie uniwersalnego menu z możliwością bezproblemowego działania na różnych urządzeniach. Zamysłem moim było aby takie menu chodziło w urządzeniu gdzie karta widziana jest jako Storage Card, Storage_Card, StorageCard, SDMMC, ale bez żadnych "ręcznych" przeróbek plików *.ini. Po prostu - menu działa na urządzeniu z kartą widzianą jako SDMMC, wyjmuję kartę i po przełożeniu do innego urządzenia, gdzie karta widziana jest jako Storage Card, menu również działa bez konieczności edycji plików *.ini. Mało tego! po skopiowaniu tego menu do pamięci wewnętrznej (na przykład "ResidentFlash") menu również działa i również bez konieczności edycji plików *.ini.
Wykorzystałem tu genialny pomysł kolegi gk01 z postu: :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=266786#266786



Na razie menu sprawdzone jest na GoClever 5066FMBT i Lark Freebird 50.2
Jest bardzo prawdopodobne, że na niektórych urządzeniach może jeszcze coś nie działać, lub działać niewłaściwie kilka funkcji - na przykład regulacja podświetlenia, przyciski Off, Suspend, przełączanie funkcji USB, czyli Mass_Storage <> Seriall_Class i powrót do menu fabrycznego. To wszystko jest do zrobienia, ale do tego potrzebowałbym dostać w łapki takie urządzenia, lub też pomoc (informacja) od userów którym coś nie działa.
Na moim chomiku są do pobrania dwie wersje ImarMenu:
1) Wersja Full ze wszystkimi słownikami do programu MDict Pobierz (71,7MB)
2) Wersja bez słowników do programu MDict Pobierz (22,8MB)
2a) Same słowniki do programu MDict Pobierz (46,0MB)

Pobrane pliki to są samorozpakowujące się archiwa WinRar. Wystarczy w komputerze PC kliknąć na nim dwa razy i postępować według wskazówek UnPackera.
Po rozpakowaniu folder MobileNavigator umieścić w głównym katalogu karty, lub pamięci wewnętrznej urządzenia i w zależności od posiadanego urządzenia tylko zresetować urządzenie (na przykład większość urządzeń GoClever) lub w ustawieniach Menu głównego - fabrycznego jako nawigacja wybrać MobileNavigator\MobileNavigator.exe (Jak na przykład większość Larków)



Opis podstawowych przycisków w każdym podmenu:
1) Jednokrotne kliknięcie zmniejsza jasność podświetlenia o 1 stopień,
2) Wywołuje Total Commander,
3) Wyjście do menu "fabrycznego",
4) Przycisk uśpienia (Suspend),
5) Przycisk wyłączenia,
6) Jednokrotne kliknięcie zwiększa jasność podświetlenia o 1 stopień,
7) Uniwersalny przycisk do zamykania każdego otwartego okna programu.

Ad 1 i 6
Przyciski zmiany jasności podświetlenia wykorzystują dynamicznie dwa (na razie!) różne programy w zależności od procesora w urządzeniu.

Kliknięcie w podmenu "Nawigacja" w którąkolwiek ikonę programu nawigacyjnego powoduje najpierw uruchomienie programu do regulacji podświetlenia ekranu, ustawienie jasności na max i dopiero uruchamia program nawigacyjny. W przypadku braku możliwości obsługi sterowania podświetleniem - pomija program regulacji i przechodzi od razu do programu nawigacyjnego. Jeśli nie znajdzie programu nawigacyjnego w domyślnej lokalizacji - włączy się skrypt by Dzakus dodający możliwość samodzielnego wyboru ścieżki dostępu do programu. Po zakończeniu programu nawigacyjnego ponownie uruchamia regulację podświetlenia (lub ją pomija) i ustawia jasność na poziomie o dwa stopnie wyżej od minimum. Do zabawy taki poziom podświetlenia wystarcza w zupełności, a jeśli komuś taki poziom nie wystarcza - może sobie kliknąć kilka razy w przycisk rozjaśniania. (6)

Ikona podpisana jako GPSScan w podmenu "Nawigacja" wywołuje mój skrypt:



W miarę posiadanego czasu i dodatkowych od Was informacji będę próbował dostosować to menu do coraz większej ilości urządzeń.
Zapraszam do testowania i dzielenia się uwagami.


Poprawki

Wszystkie pobrane pliki poprawek są to samorozpakowujące się archiwa WinRar. Wystarczy w komputerze PC kliknąć na nim dwa razy i postępować według wskazówek UnPackera. Po rozpakowaniu folder o nazwie: "Poprawkax" umieścić w dowolnym katalogu karty, lub pamięci wewnętrznej urządzenia, potem w nawigacji uruchomić Total Commander ikoną w lewym dolnym rogu (2) i kliknąć 2x na pliku poprawkax.mscr znajdującym się w tym folderze. Wszystkie niezbędne pliki zostaną umieszczone we właściwych miejscach, a po zakończeniu operacji folder z poprawkami zostanie usunięty, (aby nie zaśmiecać urządzenia ;-) ) o czym zostaniesz powiadomiony stosownym komunikatem.
Każda następna poprawka zawiera w sobie wszystkie poprzednie poprawki, tak więc nie ma potrzeby instalowania przykładowo najpierw poprawki nr 3 jeśli instalujemy poprawkę nr 6

1) Do skryptów obsługi podświetlenia
:arrow: http://chomikuj.pl/imar42...1,456355885.exe

2) W przypadku nie znalezienia programu nawigacyjnego w domyślnej lokalizacji włączy się skrypt by Dzakus dający możliwość samodzielnego wyboru ścieżki do programu. Dołączony jest także brakujący folder z programem do odtwarzania filmów, czyli "Media Player"
:arrow: http://chomikuj.pl/imar42...2,459595181.exe

3) Poprawka uzupełniająca 2 brakujące pliki, które powinny znaleźć się w Poprawka2. Tam ich zabrakło - więc dodaję je tutaj.
Nie ma potrzeby instalowania poprzednich poprawek - zawsze wystarczy tylko ostatnia poprawka, gdyż ta zawsze zawiera wszystkie poprzednie.
:arrow: http://chomikuj.pl/imar42...3,497408713.exe

4) Poprawka eliminuje błąd instalatora Poprawka3. Nie zawiera nic nowego w porównaniu do Poprawka3 - tylko naprawia błąd instalatora poprzedniej poprawki.
Nie ma potrzeby instalowania poprzednich poprawek - zawsze wystarczy tylko ostatnia poprawka, gdyż ta zawsze zawiera wszystkie poprzednie.
:arrow: http://chomikuj.pl/imar42...4,624202062.exe

5) Poprawka dodająca do ImarMenu ikonkę i skrypt obsługujący "IGO Primo".
Nie ma potrzeby instalowania poprzednich poprawek - zawsze wystarczy tylko ostatnia poprawka, gdyż ta zawsze zawiera wszystkie poprzednie.
:arrow: http://chomikuj.pl/imar42...5,646920387.exe

6) Poprawka naprawiająca błąd w skrypcie dotyczący obsługi programów do regulacji podświetleniem.
Nie ma potrzeby instalowania poprzednich poprawek - zawsze wystarczy tylko ostatnia poprawka, gdyż ta zawsze zawiera wszystkie poprzednie.
:arrow: http://chomikuj.pl/imar42...6,739051180.exe

7) Poprawka dodająca do podstrony "Multimedia" w ImarMenu przeglądarkę Opera oraz IE, dodałem również ikonę i program CorePlayer do tej podstrony. Natomiast do podstrony "Nawigacja" - ikonę AutoPilot. Jak zwykle są tam również drobne kosmetyczne zmiany w skryptach optymalizujące obsługę ImarMenu.
Nie ma potrzeby instalowania poprzednich poprawek - zawsze wystarczy tylko ostatnia poprawka, gdyż ta zawsze zawiera wszystkie poprzednie.
:arrow: http://chomikuj.pl/imar42...7,758353183.exe
================================================
Do czasu rozwiązania problemu z obsługą skryptów obsługi podświetlenia - poprawki będą ukazywać się w dwóch wersjach, czyli w wersji z obsługą podświetlenia i w wersji "BezSwiatla"
Problem rozwiązany i naprawiony!

Już nie ma potrzeby wgrywania PoprawkaBezSwiatla. Znalazłem i wyeliminowałem przyczynę występowania błędu, tak więc właściciele zabawek nie obsługujących zewnętrznych programów do obsługi podświetleniem mogą wgrywać tylko "zwykłe" poprawki, bez rozgraniczania na Poprawkax i PoprawkaBezSwiatlax. Wystarczy tylko Poprawkax.
================================================

PoprawkaBezSwiatla Poprawka do ImarMenu wyłączająca zupełnie opcję regulacji podświetleniem.
:arrow: http://chomikuj.pl/imar42...a,638647237.exe

PoprawkaBezSwiatla2 Poprawka dodająca do ImarMenu ikonkę i skrypt obsługujący "IGO Primo".
Poprawka dotycząca opcji "BezSwiatla".
Nie ma potrzeby instalowania PoprawkaBezSwiatla - zawsze wystarczy tylko ostatnia poprawka, gdyż ta zawsze zawiera wszystkie poprzednie.
:arrow: http://chomikuj.pl/imar42...2,646943411.exe

PS
Teraz jestem na etapie przygotowania ImarMenu do współpracy z Mio S50x i Mio Moov500.
Później zabiorę się za przystosowanie go do pracy na urządzeniach z wyświetlaczem 320x240
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

Ostatnio zmieniony przez imar42 2011-07-06, 07:40, w całości zmieniany 18 razy  
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2011-03-06, 17:18   

imar42 napisał/a:
MapaMap, Mireo viaGPS (u mnie nazwane jest Cardinale) i Navigo.
Myślę, że moim skryptem do wybierania ścieżki programu można to załatwić. Domyślne będą takie jak mówiłeś, ale jeśli nie znajdzie to mój skrypt może się włączać
http://www.my-navia.pl/vi...p=257386#257386
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-03-06, 17:25   

Dzakus napisał/a:
Myślę, że moim skryptem do wybierania ścieżki programu można to załatwić.
Czytasz moje myśli :-> W następnym etapie miałem zamiar zintegrować Twój skrypt do wyboru programu z moim menu. Dzięki za tę i inne, wcześniejsze podpowiedzi.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
varth 
Navi Expert
Radek



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 389
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-08, 10:53   

Na Beckerze przy próbie uruchomienia programu do nawigacji wywala "brak NaviAPI.dll". Skąd wziąć tą bibliotekę i gdzie ją dołożyć?
_________________
Lark 43.1 -> Navigon 2110 Max -> Becker 7928 -> Alga AS-6005 BT HD TMC Wi-FI -> Alga AN-5050 -> NavRoad Leeo S6 (soft Auro S6) (szykuję do zabudowy w Mazdzie 6)
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-03-08, 15:31   

To chyba dll do sterownia podświetleniem na larku 50.2. Dołożenie nic nie da, trzeba by sterownie przerobić.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
varth 
Navi Expert
Radek



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 389
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-08, 16:20   

W takim razie będę musiał przerobić ten panel aby programy nie korzystały ze sterowania oświetleniem :-?
_________________
Lark 43.1 -> Navigon 2110 Max -> Becker 7928 -> Alga AS-6005 BT HD TMC Wi-FI -> Alga AN-5050 -> NavRoad Leeo S6 (soft Auro S6) (szykuję do zabudowy w Mazdzie 6)
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-03-09, 06:44   

varth, wystarczy abyś sprawdził, który ze znanych programów do regulacji podświetleniem działa prawidłowo na Twoim sprzęcie, podał jego nazwę tutaj, a resztę ja już zrobię.

[ Dodano: 2011-03-09, 07:25 ]
Najlepiej byłoby gdybyś w podmenu "Narzędzia" uruchomił program "Resourses" i wstawił tu w tym temacie zrzut z tego ekranu, albo przynajmniej bardzo dokładnie przepisał tu treść pierwszego, drugiego i przedostatniego wiersza. W moim przypadku byłoby to:
Cytat:
MTK
APOLLO 5.0
[...]
ARM1176JZ-S MT3351 (468 MHz)


U ciebie będą oczywiście inne, ale ważne jest bardzo dokładne przepisanie!
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

Ostatnio zmieniony przez imar42 2011-03-14, 08:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
varth 
Navi Expert
Radek



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 389
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-09, 08:08   

Z programem może być problem bo Becker 7928 korzysta z jakiegoś własnego ustrojstwa które jest zaszyte w firmowej nakładce na Windowsa. Oto zrzut resources

Screen001.png
Plik ściągnięto 38 raz(y) 59,46 KB

_________________
Lark 43.1 -> Navigon 2110 Max -> Becker 7928 -> Alga AS-6005 BT HD TMC Wi-FI -> Alga AN-5050 -> NavRoad Leeo S6 (soft Auro S6) (szykuję do zabudowy w Mazdzie 6)
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-03-09, 08:34   

OK, dzięki.
W takim razie przerobię skrypty tak, aby w przypadku braku programu do podświetlenia przechodził dalej do programu nawigacyjnego z pominięciem regulacji. Dziś jeszcze postaram się wrzucić poprawki do skryptów.

[ Dodano: 2011-03-09, 18:53 ]
Poprawki są do pobrania w pierwszym poście (na samym dole)

[ Dodano: 2011-03-11, 10:54 ]
varth, czy teraz jest lepiej? Napisz jak teraz ImarMenu zachowuje się w przypadku kliknięcia w dowolny program nawigacyjny, oraz co się dzieje po kliknięciu w ikonę regulacji podświetlenia (czyli w żarówkę).

[ Dodano: 2011-03-22, 10:24 ]
Proszę użytkowników innych urządzeń (np Manta 50x, Lark 43.x, Peiyng, MaxCom...) o informację czy ImarMenu działa na tych urządzeniach, jeśli natomiast coś nie działa - wtedy proszę o info co jest nie tak :->
W następnych wersjach postaram się wyeliminować usterki.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
mariovw 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 74
Skąd: Krk
Wysłany: 2011-03-22, 16:37   

Imar , do mx2 odrazu ładować wersje full ?

[ Dodano: 2011-03-22, 17:09 ]
kurcze jak nie urok to sraczka ... błąd danych CRC, potem kmop nie widzi karty , chyba mi ten komp zwariował , hmmm jak to leciło ? Na początku było fajnie , potem nastał chaos , he he i wszysko od początku :mrgreen:
_________________
Było Mio p550m teraz jest Modecom MX2
 
 
 
varth 
Navi Expert
Radek



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 389
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-22, 20:50   

imar42, ten mój Becker jest bardzo odporny na wiedzę. Dalej wywala błąd NaviApi.dll
_________________
Lark 43.1 -> Navigon 2110 Max -> Becker 7928 -> Alga AS-6005 BT HD TMC Wi-FI -> Alga AN-5050 -> NavRoad Leeo S6 (soft Auro S6) (szykuję do zabudowy w Mazdzie 6)
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1934
Wysłany: 2011-03-22, 22:06   

varth napisał/a:
imar42, ten mój Becker jest bardzo odporny na wiedzę. Dalej wywala błąd NaviApi.dll


To nie pojdzie na Becker 7928.
Sprawdzalem juz bardzo dawno temu.
To na inny procesor ten NaviApi.dll.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-03-23, 08:33   

varth napisał/a:
Dalej wywala błąd NaviApi.dll
varth, czy zainstalowałeś przynajmniej poprawka1, lub jeszcze lepiej poprawka2?

poprawka1 powinna działać tak, że kiedy MortScript odnajdzie nieznany typ procesora, to wtedy powinien pominąć program do regulacji podświetlenia. Niestety jak się okazało (kolega mirko1 wie to najlepiej 8-) ) to co prawidłowo działa na większości urządzeń - na Beckerze 7928 odmawia posłuszeństwa.

mariovw napisał/a:
do mx2 odrazu ładować wersje full?
Jeśli chcesz mieć od razu wszystkie słowniki do programu MDict, wtedy pobierz wesję Full, w przeciwnym wypadku wystarczy wersja okrojona z 1 słownikiem.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
jarun 
azymut


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lut 2011
Posty: 3
Wysłany: 2011-03-23, 10:09   

Witam
Na początek słowa uznania za kawał roboty dla autora programu.Na Cruser Sigma B43 (proc. Atlas IV 533 MHz, 128 RAM, WM6)działa częściowo, uruchamiają się narzędzia, niektóre gierki natomiast nie można uruchomić żadnej nawigacji (zainstalowana AM i Igo), wyskakuje komunikat błędu w 81 linii "zmienne.ini". Nie mam przed sobą w tej chwili tego Crusera, ale może wieczorem dokładniej opiszę komunikaty.
Nie mogłem też zainstalować poprawki2, po rozpakowaniu na pc po prostu podmieniłem pliki.
 
 
mariovw 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 74
Skąd: Krk
Wysłany: 2011-03-23, 18:14   

Na moim MC MX2 są dokładnie takie same objawy co u kolegi Jarun , mam problemy z kartą microsd tak że na razie lipa . A tak nie na temat to co jest z tymi kartami ? po formacie karty 2 G na Fat , mogę tylko raz coś na nią skopiować a jak chcę usunąć folder z tym plikiem to się nie da , komunikaty w formie - Folder nie jest dostępny . Plik lub katalog jest uszkodzony i nie czytelny . Sorki że nie na temat ale wczoraj się wkurzyłem i na razie dałem sobie spokój z testowaniem Menu.Czy coś sie Windkowi pomieszało , czy karta jest uwalona.
_________________
Było Mio p550m teraz jest Modecom MX2
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 11