My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy iGO ze starymi mapami - to zadziała ?
Autor Wiadomość
skaktus
Waypoint


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 106
Wysłany: 2011-04-21, 17:45   Nowy iGO ze starymi mapami - to zadziała ?

Witam.

Mam starego iGo8 z roku 2008. Dziś ponownie go zainstalowałem na nowym urządzeniu GC 5040. Problem był z rozdzielczością, ale po zmianie w pliku rozdziałka działa, jednak parę elementów z pulpitu zniknęło - tj opis kolejnego manewru itp.

Na próbę wgrałem mapę z roku 2010 i niestety na tym iGo mapa nie działa - nie widzi obszaru PL. Czy to znaczy, że po wgraniu iGo 8.3 lub tych nowszych stare mapy z przed 2 lat też nie zadziałają ?
 
 
QbasQ1 
GPS instruktor



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 657
Skąd: sosnowe klimaty
Wysłany: 2011-04-21, 18:03   

Domyślam się, że Twoje iGO to wersja 8.0.0 i do niej pasują tylko mapy do tych wersji. Są inaczej kompresowane chyba niż te do wesji 8.3. i dlatego nie chcą działać.
Poszukaj map najbardziej aktualnych do wesji 8.0
_________________
Lucca 5.3 (480x272) i TravelPilot 500 (480x272) / TravelPilot 700 (480x272) oraz Galaxy S5 - Android 4.4.2
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3881
Wysłany: 2011-04-21, 19:25   

skaktus napisał/a:
Mam starego iGo8 z roku 2008

Daj sobie spokoj z zabytkami i zainstaluj ostatnia wersje iGO 8.3.4 lub iGO Primo 1.2 - bedziesz zadowolony i bedziesz mogl uzywac najnowszych map.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
QbasQ1 
GPS instruktor



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 657
Skąd: sosnowe klimaty
Wysłany: 2011-04-21, 20:30   

skaktus,
Kolega janusz_40 dobrze radzi.
Ja też.
_________________
Lucca 5.3 (480x272) i TravelPilot 500 (480x272) / TravelPilot 700 (480x272) oraz Galaxy S5 - Android 4.4.2
 
 
skaktus
Waypoint


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 106
Wysłany: 2011-04-22, 10:27   

janusz_40 napisał/a:
skaktus napisał/a:
Mam starego iGo8 z roku 2008

Daj sobie spokoj z zabytkami i zainstaluj ostatnia wersje iGO 8.3.4 lub iGO Primo 1.2 - bedziesz zadowolony i bedziesz mogl uzywac najnowszych map.


Niestety, ale ja nie pytałem o to który program lepszy tylko o to czy zadziała. Są pewne mapy, jak choćby Ukrainy, które w wersji starej mają po około 20 MB a nowe jakie znalazłem mają po 100 KB...

Nowego iGo nie używam choćby dlatego że potrzebuję starych map które sprawdzają się jak trzeba, szczególnie na Ukrainie, w PL używam innych programów.

Choć teraz znalazłem wzmianki o mapach Ua na nowe iGo ale nie znalazłem nic konkretnego - same martwe linki.
Ostatnio zmieniony przez skaktus 2011-04-22, 10:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3881
Wysłany: 2011-04-22, 10:42   

skaktus napisał/a:
ja nie pytałem o to który program lepszy tylko o to czy zadziała.
Na pewno nowszy jest lepszy. niestety nowszy (8.3.x wymaga map seriii R3). iGO 8.0.x wymaga map serii R1 - i te mapy nie pojda na iGO 8.3 ani odwrotnie.
skaktus napisał/a:
Są pewne mapy, jak choćby Ukrainy, które w wersji starej mają po około 20 MB a nowe jakie znalazłem mają po 100 KB...
Maja 20, a nie 100 poniewaz maja tylko podstawowe drogi (ukraina, jak i caly blok wschodni byl mocno zaniedbywany przez dostawcow map, dopiero w ostatnim czasie cos sie ruszylo.
Odpowiedz brzmi na igo 8.3 nie beda dzialac mapy R1, a na iGO8 nie beda R3 - ta odpowiedz dostales juz w od kolegi @QbasQ1..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
skaktus
Waypoint


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 106
Wysłany: 2011-04-22, 10:45   

Tak, to już wiem.

Mapę którą mam dla starego iGo8 mają dokładnie 15,3 MB a nowe mapy mają po 100 KB.

Na starych mapach przejechałem większość dużych miast bez najmniejszego problemu, były nawet porządne opisy z numerami ulic. Zwiedziłem Odessę, Kijów, Lwów, Symferopol i wiele innych.

Stąd pytanie - czy dziś istnieją lepsze mapy do iGo obojętnie jakiej wersji ?
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3881
Wysłany: 2011-04-22, 11:34   

skaktus napisał/a:
Stąd pytanie - czy dziś istnieją lepsze mapy do iGo obojętnie jakiej
Istnieja - nowsze sa zazwyczaj lepsze.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Uroboros
Waypoint



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Kwi 2009
Posty: 97
Wysłany: 2011-04-22, 12:01   

skaktus napisał/a:
Tak, to już wiem.

Mapę którą mam dla starego iGo8 mają dokładnie 15,3 MB a nowe mapy mają po 100 KB.


Stąd pytanie - czy dziś istnieją lepsze mapy do iGo obojętnie jakiej wersji ?


bajki opowiadasz :)

najnowsza mapa Navteq'a - 29,6MB
najnowszy Teleatlas - 25,4MB
najnowszy CarteBlanche Q3 - 59MB
oczywiście ukraina
_________________
Navia432/Primo2.0/diMka/Agatka/TeleAtlas
 
 
skaktus
Waypoint


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 106
Wysłany: 2011-04-22, 13:55   

Jako że od pewnego czasu grzebałem na www, jakieś 2 lata temu znalazłem mapę Republiki Mołdawii, dziś pogrzebałem i z mołdawskiego forum trafiłem na ukraiński i mam mapę UA o wadze 250 MB do Navitela więc iGo się chowa, teoretycznie...

Czy ktoś z was ma namiary na mapy do nowego iGo jak i samego programu, ale w ten sposób że nie jestem zmuszany ściągać 2GB bo mapa jest całej EU tylko mogę wybrać sam program a wybrane mapy ?

Pogrzebałem na forum, ale część linków już wygasła, na chomikach mam całe EU a tego nie potrzebuję.
 
 
rmg01 
GPS instruktor
lark43.1,miop340+tmc


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 615
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2011-04-22, 15:08   

skaktus napisał/a:
i mam mapę UA o wadze 250 MB do Navitela więc iGo się chowa, teoretycznie...

Czy ktoś z was ma namiary na mapy do nowego iGo jak i samego programu, ale w ten sposób że nie jestem zmuszany ściągać 2GB bo mapa jest całej EU tylko mogę wybrać sam program a wybrane mapy ?


niedawno w dziale pt 'linki' były pojedyńcze mapy do igo navteq'a 2010 q4, była tam też ukraina coś około 30 mega - cała europa była 'pojedyńczo' zresztą
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1051
Skąd: U.K.
Wysłany: 2011-04-22, 17:59   

skaktus napisał/a:
Przeglądałem dział linki, niestety linki w temacie z mapami są one martwe.


popatrz też tu:
http://peb.pl/oprogramowa...-igo-8-a-2.html
i tu:
http://www.igo-maps.info/

Czasem rzeczywiście ciężko znaleźć pojedyncze mapy. Jeżeli nie chodzi o mapy PL to najłatwiej znaleźć na PEB pod w/w linkiem.
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3881
Wysłany: 2011-04-22, 18:10   

skaktus napisał/a:
trafiłem na ukraiński i mam mapę UA o wadze 250 MB do Navitela więc iGo się chowa,
nie sadze.. moze mapa sie chowa.. choc wielkosc mapy nie jest wykladnia jakosci, jesli mowimy o roznych programach.. a nawet mapy dla iGO - Emapa jest sporo wieksza od TA i NQ a czy lepsza.. kwestia gustu - na pewno dokladniejsza ale prowadzenie, szkoda gadac..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1051
Skąd: U.K.
Wysłany: 2011-04-23, 01:06   

skaktus napisał/a:
Mapę którą mam dla starego iGo8 mają dokładnie 15,3 MB a nowe mapy mają po 100 KB.


Może po prostu mają inny rodzaj kodowania, i przez to są większe.
Dla ciekawości - w NTQ4_2010 jest już plan całego nowego odcinka A4, będącego w budowie i w planach do 2012r, a primo wytycza trasę tylko do miejsca, gdzie droga jest faktycznie ukończona. Przetestuj na emapie i zobaczymy jaka jest dokładna (Targowisko koło Bochnii - woj. Małopolskie)

janusz_40 napisał/a:
Emapa jest sporo wieksza od TA i NQ a czy lepsza..


Dooooooooookładnie - ja z TA i NT nigdy nie miałem większych problemów, co do emapy .. hmmm ......... pozostawmy to w milczeniu.
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2804
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2011-04-23, 08:07   

pannonia75 napisał/a:
skaktus napisał/a:
Mapę którą mam dla starego iGo8 mają dokładnie 15,3 MB a nowe mapy mają po 100 KB.

Może po prostu mają inny rodzaj kodowania, i przez to są większe.


Takiego wyniku kompresji to nawet rar nie ma ;-)
Natomiast aby przerobić mapę 100kB na 15MB często wystarczy wrzucić logo z nazwą programu i kilka plansz z nazwiskami twórców. Wszystko jako bmp, oczywiście. Ludzie lubią mapy o dużych rozmiarach i częściej takie ściągają.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 10