My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 
Manta GPS470 Easy Rider Europa
Manta GPS470 Easy Rider Europa
129.00 PLN
Goclever NAVIO 520 DVR Polska
Goclever NAVIO 520 DVR Polska
199.00 PLN
TomTom Start 60 Europa
TomTom Start 60 Europa
489.00 PLN
Goclever NAVIO 520 DVR Europa
Goclever NAVIO 520 DVR Europa
183.99 PLN
Garmin Nuvi 54 LM Europa
Garmin Nuvi 54 LM Europa
499.99 PLN
VORDON 5 Europa
VORDON 5 Europa
195.50 PLN
TomTom Start 25 M Europa
TomTom Start 25 M Europa
389.00 PLN
TomTom Via 135 Europa
TomTom Via 135 Europa
395.00 PLN
 
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy iGO ze starymi mapami - to zadziała ?
Autor Wiadomość
skaktus
Waypoint


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 101
Wysłany: 2011-04-21, 17:45   Nowy iGO ze starymi mapami - to zadziała ?

Witam.

Mam starego iGo8 z roku 2008. Dziś ponownie go zainstalowałem na nowym urządzeniu GC 5040. Problem był z rozdzielczością, ale po zmianie w pliku rozdziałka działa, jednak parę elementów z pulpitu zniknęło - tj opis kolejnego manewru itp.

Na próbę wgrałem mapę z roku 2010 i niestety na tym iGo mapa nie działa - nie widzi obszaru PL. Czy to znaczy, że po wgraniu iGo 8.3 lub tych nowszych stare mapy z przed 2 lat też nie zadziałają ?
 
 
QbasQ1 
GPS instruktor
Lucca 5.3



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 658
Skąd: sosnowe klimaty
Wysłany: 2011-04-21, 18:03   

Domyślam się, że Twoje iGO to wersja 8.0.0 i do niej pasują tylko mapy do tych wersji. Są inaczej kompresowane chyba niż te do wesji 8.3. i dlatego nie chcą działać.
Poszukaj map najbardziej aktualnych do wesji 8.0
_________________
Lucca 5.3 (480x272) i TravelPilot 500 (480x272) / Galaxy SII - Android 4.1.2
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3927
Wysłany: 2011-04-21, 19:25   

skaktus napisał/a:
Mam starego iGo8 z roku 2008

Daj sobie spokoj z zabytkami i zainstaluj ostatnia wersje iGO 8.3.4 lub iGO Primo 1.2 - bedziesz zadowolony i bedziesz mogl uzywac najnowszych map.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
QbasQ1 
GPS instruktor
Lucca 5.3



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 658
Skąd: sosnowe klimaty
Wysłany: 2011-04-21, 20:30   

skaktus,
Kolega janusz_40 dobrze radzi.
Ja też.
_________________
Lucca 5.3 (480x272) i TravelPilot 500 (480x272) / Galaxy SII - Android 4.1.2
 
 
skaktus
Waypoint


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 101
Wysłany: 2011-04-22, 10:27   

janusz_40 napisał/a:
skaktus napisał/a:
Mam starego iGo8 z roku 2008

Daj sobie spokoj z zabytkami i zainstaluj ostatnia wersje iGO 8.3.4 lub iGO Primo 1.2 - bedziesz zadowolony i bedziesz mogl uzywac najnowszych map.


Niestety, ale ja nie pytałem o to który program lepszy tylko o to czy zadziała. Są pewne mapy, jak choćby Ukrainy, które w wersji starej mają po około 20 MB a nowe jakie znalazłem mają po 100 KB...

Nowego iGo nie używam choćby dlatego że potrzebuję starych map które sprawdzają się jak trzeba, szczególnie na Ukrainie, w PL używam innych programów.

Choć teraz znalazłem wzmianki o mapach Ua na nowe iGo ale nie znalazłem nic konkretnego - same martwe linki.
Ostatnio zmieniony przez skaktus 2011-04-22, 10:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3927
Wysłany: 2011-04-22, 10:42   

skaktus napisał/a:
ja nie pytałem o to który program lepszy tylko o to czy zadziała.
Na pewno nowszy jest lepszy. niestety nowszy (8.3.x wymaga map seriii R3). iGO 8.0.x wymaga map serii R1 - i te mapy nie pojda na iGO 8.3 ani odwrotnie.
skaktus napisał/a:
Są pewne mapy, jak choćby Ukrainy, które w wersji starej mają po około 20 MB a nowe jakie znalazłem mają po 100 KB...
Maja 20, a nie 100 poniewaz maja tylko podstawowe drogi (ukraina, jak i caly blok wschodni byl mocno zaniedbywany przez dostawcow map, dopiero w ostatnim czasie cos sie ruszylo.
Odpowiedz brzmi na igo 8.3 nie beda dzialac mapy R1, a na iGO8 nie beda R3 - ta odpowiedz dostales juz w od kolegi @QbasQ1..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
skaktus
Waypoint


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 101
Wysłany: 2011-04-22, 10:45   

Tak, to już wiem.

Mapę którą mam dla starego iGo8 mają dokładnie 15,3 MB a nowe mapy mają po 100 KB.

Na starych mapach przejechałem większość dużych miast bez najmniejszego problemu, były nawet porządne opisy z numerami ulic. Zwiedziłem Odessę, Kijów, Lwów, Symferopol i wiele innych.

Stąd pytanie - czy dziś istnieją lepsze mapy do iGo obojętnie jakiej wersji ?
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3927
Wysłany: 2011-04-22, 11:34   

skaktus napisał/a:
Stąd pytanie - czy dziś istnieją lepsze mapy do iGo obojętnie jakiej
Istnieja - nowsze sa zazwyczaj lepsze.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Uroboros
Waypoint



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Kwi 2009
Posty: 98
Wysłany: 2011-04-22, 12:01   

skaktus napisał/a:
Tak, to już wiem.

Mapę którą mam dla starego iGo8 mają dokładnie 15,3 MB a nowe mapy mają po 100 KB.


Stąd pytanie - czy dziś istnieją lepsze mapy do iGo obojętnie jakiej wersji ?


bajki opowiadasz :)

najnowsza mapa Navteq'a - 29,6MB
najnowszy Teleatlas - 25,4MB
najnowszy CarteBlanche Q3 - 59MB
oczywiście ukraina
_________________
Navia432/Primo2.0/diMka/Agatka/TeleAtlas
 
 
skaktus
Waypoint


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 101
Wysłany: 2011-04-22, 13:55   

Jako że od pewnego czasu grzebałem na www, jakieś 2 lata temu znalazłem mapę Republiki Mołdawii, dziś pogrzebałem i z mołdawskiego forum trafiłem na ukraiński i mam mapę UA o wadze 250 MB do Navitela więc iGo się chowa, teoretycznie...

Czy ktoś z was ma namiary na mapy do nowego iGo jak i samego programu, ale w ten sposób że nie jestem zmuszany ściągać 2GB bo mapa jest całej EU tylko mogę wybrać sam program a wybrane mapy ?

Pogrzebałem na forum, ale część linków już wygasła, na chomikach mam całe EU a tego nie potrzebuję.
 
 
rmg01 
GPS instruktor
lark43.1,miop340+tmc


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 613
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2011-04-22, 15:08   

skaktus napisał/a:
i mam mapę UA o wadze 250 MB do Navitela więc iGo się chowa, teoretycznie...

Czy ktoś z was ma namiary na mapy do nowego iGo jak i samego programu, ale w ten sposób że nie jestem zmuszany ściągać 2GB bo mapa jest całej EU tylko mogę wybrać sam program a wybrane mapy ?


niedawno w dziale pt 'linki' były pojedyńcze mapy do igo navteq'a 2010 q4, była tam też ukraina coś około 30 mega - cała europa była 'pojedyńczo' zresztą
 
 
skaktus
Waypoint


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 101
Wysłany: 2011-04-22, 16:33   

Przeglądałem dział linki, niestety linki w temacie z mapami są one martwe.
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1065
Skąd: U.K.
Wysłany: 2011-04-22, 17:59   

skaktus napisał/a:
Przeglądałem dział linki, niestety linki w temacie z mapami są one martwe.


popatrz też tu:
http://peb.pl/oprogramowa...-igo-8-a-2.html
i tu:
http://www.igo-maps.info/

Czasem rzeczywiście ciężko znaleźć pojedyncze mapy. Jeżeli nie chodzi o mapy PL to najłatwiej znaleźć na PEB pod w/w linkiem.
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3927
Wysłany: 2011-04-22, 18:10   

skaktus napisał/a:
trafiłem na ukraiński i mam mapę UA o wadze 250 MB do Navitela więc iGo się chowa,
nie sadze.. moze mapa sie chowa.. choc wielkosc mapy nie jest wykladnia jakosci, jesli mowimy o roznych programach.. a nawet mapy dla iGO - Emapa jest sporo wieksza od TA i NQ a czy lepsza.. kwestia gustu - na pewno dokladniejsza ale prowadzenie, szkoda gadac..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1065
Skąd: U.K.
Wysłany: 2011-04-23, 01:06   

skaktus napisał/a:
Mapę którą mam dla starego iGo8 mają dokładnie 15,3 MB a nowe mapy mają po 100 KB.


Może po prostu mają inny rodzaj kodowania, i przez to są większe.
Dla ciekawości - w NTQ4_2010 jest już plan całego nowego odcinka A4, będącego w budowie i w planach do 2012r, a primo wytycza trasę tylko do miejsca, gdzie droga jest faktycznie ukończona. Przetestuj na emapie i zobaczymy jaka jest dokładna (Targowisko koło Bochnii - woj. Małopolskie)

janusz_40 napisał/a:
Emapa jest sporo wieksza od TA i NQ a czy lepsza..


Dooooooooookładnie - ja z TA i NT nigdy nie miałem większych problemów, co do emapy .. hmmm ......... pozostawmy to w milczeniu.
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 12