Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 19:44
Lark 35.0 nie chce sie właczyc
Autor Wiadomość
SnakeX
azymut


Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-06-16, 09:01   Lark 35.0 Nie włącza sie

Witam, mam problem z Larkiem 35.0
Wczoraj chcialem go włączyc, wszystko było ok tzn. byl ekran powitalny ladowal sie ten pasek, gdy sie załadował i wyswietlił główne menu to sie nagle wyłączyl i tyle.
Teraz juz sie go nie da włączyc, nie reaguje na reset, nic poprostu nic sie nie dzieje :/
Dodam ze bateria jest naładowana. Z ładowarką czy tez bez niej, nie włącza sie... To samo z kartą SD probowalem z i bez... Nic to nie daje
Jakies pomysly czy tylko serwis ??
 
 
qsylwek
azymut


Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-06-16, 11:26   

Podpinam sie pod temat. Dokładnie to samo co u kolegi wyżej. Dodam jeszcze że nawigacje dostałem kurierem około 14, a na drugi dzień około 16 nagle sam się wyłączył i reszta j.w. Robiłem jeszcze próby z podpięciem do kompa przez USB i... komp go zbaczył (?) jaki czas był na larku biały ekran (BEZ KRZYŻYKA!) a następnie uruchomiło się menu jakby nigdy nic i wszystko wskazywało na to że jest ok. Myślałem że wróciło wszystko do normy i wyłączyłem go przyciskiem... i teraz nawet komp go nie widzi. Dodam, że zainstalowaną na karcie miałem AutoMapę 5, która w sobotę doprowadziła mnie bez problemów na miejsce zanim zgasł. Wcześniej nie kombinowałem z żadnymi rejestrami i blokadami (ze względu na gwarancję). Jedyną rzeczą była instalacja Automapy5 bo MapaMap Easy to porażka - na PROSTEJ drodze 12km, chciała mnie wykierować objazdem 30km (!) przez jakieś wioski. Dobrze, że to był tylko test i znałem drogę.
 
 
string 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 43
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 12
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2008-06-16, 13:54   

Z zakupionych przeze mnie 4 navigacji Lark FreeBird 35.1 w Makro - 2 już nie działają. Jedna została oddana, druga dzisiaj jedzie do zwrotu.
Powodem było - jak u kolegów - bezpowrotne wyłączenie.
U mnie to nastąpiło w domu - ale koleżance navi zdechła w okolicach Lublina. Dodam że ja wgrałem automapę - ale koleżanka jechała na MapaMap Lite (czyli oryginalnym oprogramowaniu) z podłączoną ładowarką samochodową.
Cos mi sie wydaję że Lark wypuścił jakieś gnioty które nie potrafią nawet tygodnia wytrzymać bez awarii. Właśnie czekam na taką samą - ale poważnie się zastanawiam czy nie zrezygnować z niej i nie dołozyć kasy i kupic czegoś sprawdzonego.
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-16, 14:32   

string napisał/a:
Lark wypuścił jakieś gnioty które nie potrafią nawet tygodnia wytrzymać bez awarii

Mój jak na razie jest meczony ile się da i - odstukać! - sprawuje sie super. Widać może wyszła jakas partia felernych? Tyle, że mój to 35.0 a nie .1.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
alaneo
azymut


Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-07-07, 10:33   

Ja również podłączam się do postu. Od niedawna jestem posiadaczem GPS Lark FreeBird 35.0 i co jakiś czas niespodziewanie wyłącza się (mimo pełnego naładowania bateri) i nie chce się włączyć ponownie. Urządzenie nie reaguje na włącznik, przycisk RESET również nic nie daje, oraz po podłączeniu ładowarki również nic się nie dzieje. Po paru godzinach samoczynie się włącza i jest ok. Po paru dniach znów to samo. Czy istnieje jakies rozwiązanie na ten problem? Mam wgraną najnowszą mapę MMTopLark52260-1947-200803. Nie używam żadnej karty pamięci. Z góry dziękuję za szybką pomoc w tej sprawie
 
 
marcopolo26
Waypoint


Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 28
Wysłany: 2008-07-09, 16:19   

widac sie przegrzewa, felerna seria i tyle albo dostala sie w jakis sposob wilgoc do ukladu
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-09, 16:32   

marcopolo26 napisał/a:
widac sie przegrzewa, felerna seria i tyle albo dostala sie w jakis sposob wilgoc do ukladu
... albo też zimny lut lub wada fabryczna...
Był już opisywany taki problem, ale teraz to lawina... :mrgreen:
Moim zdaniem reklamacja lub serwis... :cry:
_________________

 
 
marcopolo26
Waypoint


Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 28
Wysłany: 2008-07-09, 16:47   

zgadzam sie z kolega SERWIS i nastepne urzadzonko :-|
 
 
Szuetam
Waypoint


Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 16
Wysłany: 2008-07-09, 22:20   Lark 35.0 padł

Podczas pracy lark wyłączył się a teraz podczas odpalanie zatrzymuje się na pasku ładowania.
 
 
marcopolo26
Waypoint


Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 28
Wysłany: 2008-07-10, 07:11   

serwis !! , byly takie przypadki, wadliwa seria sie przegrzewa, cos ala zimny lut :-? brac nastepną sztuke o numerze 35,3
 
 
jacek11
azymut


Dołączył: 14 Lip 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-07-17, 21:46   

też tak miałem -bateria naładowana na full i nie dał się załączyc (jest tez taki guzik w larku z prawej strony co się nazywa HOLD on blokuje wszystkie guziki musi byc do gory i dawal sie potem zalaczac ale czasami mial takie widzimisie ze niechcial sie nadal zalaczac nawet na wlaczonym ladowaniu z usba komputera -zaskakiwal po podlaczeniu go do zasilacza w aucie.czasami jak byl zaladowany na maksa to wskaznik bateri byl na full za chwile juz swiecil na czerwono za jakis czas znow na pelno i sie samoczynnie wylaczal ale temu zaradzilem i sie teraz zalacza nawet bez podłaczania do kompa rozkrecilem larka i na styku gdzie jest port mini usb podlozylem poskladana kartke i docislem ekranem izakrecilem. i teraz hulla az milo poprostu okazalo sie ze bateria niema za dobrze polutowanych stykow i raz kontaktuje a raz nie :)0 a te docisniecie poskladanym papierem dociska wszystko
 
 
borman
Waypoint


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 22
Wysłany: 2008-07-20, 22:01   

witam serdecznie wszystkich forumiczow
po zakupie larka przez kilka dni wszystko chodzilo pomyslnie,prowadzil jak sie nalezy.dzis wylaczylem i po ponownym wlaczeniu wywalil mnie komunikat

Error:Check
\NANDFlasch\$MSD$\Device
Config.cfg file format!

czy da sie z tym cos zrobic i o co tu chodzi?
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-07-20, 22:33   

borman napisał/a:
po ponownym wlaczeniu wywalil mnie komunikat

Error:Check
\NANDFlasch\$MSD$\DeviceConfig.cfg file format!

czy da sie z tym cos zrobic i o co tu chodzi?

Da się. Podłącz GPS z tak wyświetlonym komunikatem pod PC (oczywiście przez ActiveSync {wszystko masz opisane tu na forum}), na PC odpal TotalCommandera z pluginem do nawigacji (też jest na forum - użyj opcji szukaj). Po odczytaniu zawartości flesza na PC, wejdź w katalog NANDFlash > $MSD$ i skasuj plik "DeviceConfig.cfg". Wyłącz LARK-a i włącz ponownie. Pojawi się na czarnym tle czerwony napis "Device Configuration" (czy jakoś tak), odczekaj ~2 minut i uruchomi się kalibracja ekranu. Skalibruj i będziesz mieć LARK-a jak z fabryki :-)

A co do walących się LARK-ów, to najprawdopodobniej są to zimne luty lub... niedociśnięta taśma między ekranem a płyta główną :-) . Temat już był wałkowany.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
borman
Waypoint


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 22
Wysłany: 2008-07-21, 17:10   

Wedrowca napisał/a:


czy da sie z tym cos zrobic i o co tu chodzi?
Da się. Podłącz GPS z tak wyświetlonym komunikatem pod PC (oczywiście przez ActiveSync {wszystko masz opisane tu na forum}), na PC odpal TotalCommandera z pluginem do nawigacji (też jest na forum - użyj opcji szukaj). Po odczytaniu zawartości flesza na PC, wejdź w katalog NANDFlash > $MSD$ i skasuj plik "DeviceConfig.cfg". Wyłącz LARK-a i włącz ponownie. Pojawi się na czarnym tle czerwony napis "Device Configuration" (czy jakoś tak), odczekaj ~2 minut i uruchomi się kalibracja ekranu. Skalibruj i będziesz mieć LARK-a jak z fabryki :-)
dziekuje za cenne porady.chociaz mam cienkie poznania w dziedzinie komputerowej(bo czlowiek tylko co od pluga),ale jakos krok po kroku...
poczytalem sobie na temat polaczenia larka i PC.lark z activesync laczy sie dobrze,a comander nie widzi larka.co robie nie tak?
jeszcze dodam,ze jak np.podlanczam do PC dodatkowy dysk(dysk F.) to odczytuje jego zawartosc bez problemu
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-21, 17:30   

borman napisał/a:
comander nie widzi larka
Poczytaj FAQ - potrzebny plugin.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11