Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2010-01-13, 12:16
SKASOWANY PLIK MapaMap.EXE / Mobilenavigator.exe
Autor Wiadomość
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-08, 18:14   

Macio28 napisał/a:
Ale mapy czy urzadzenia??

Pisałem o poniższym problemie; nie podałeś jaki otrzymałeś komunikat.

"Ja też od 3 dni walczę z Imagisem. Też miałem komunikat, że mój numer
już jest zarejestrowany (kupiłem w MediaMarkt w Nowym Sączu). Ciężko
jest tam się dodzwonić, ale dwa razy do mnie oddzwonili. Dowiedziałem się
że problem jest im znany i mam uzbroić się w cierpliwośc do przyszłego
tygodnia, bo muszą jakoś ten problem rozwiązać np wygenerowac
nowe numery seryjne. Na razie czekam."
_________________

 
 
Tomasz T 
młodszy inspektor GPS
esqlap


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 7
  Wysłany: 2008-07-22, 18:12   MapaMap już się spsuła??

Witam wszystkich. zgrywałem dziś jakieś bajki dla dziecka na Larka 3.5.0 na pamięć wewnętrzną, wyczerpała się w tym momencie bateria i się wyłączył, problem polega na tym, że po załadowaniu i włączeniu pojawiło się menu po angielsku z całkiem innymi ustawieniami niż miałem, po włączeniu nawigacji (mapamap) pojawia się komunikat "niektóre mapy lub dane, niezbędne do prawidłowego działania MapyMap, nie zostały prawidłowo zainstalowane lub uszkodzone. Zamknij aplikację, zainstaluj ponownie dane, a następnie ponownieuruchom MapęMap"
O co chodzi? Jestem pewien na 99.9 % że niczego nie wykasowałem przez przypadek, i dlaczego skasowały się wszystkie ustawienia jakie miałem?
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-07-22, 18:29   

1. Wejdź w USTAWIENIA > WYBIERZ NAWIGACJĘ
2. kliknij na kółku na prawo od linii gdzie powinna być nazwa programu do nawigacji.
3. W oknie które Ci się pojawiło, wybierz NANDFLASH > MOBILENAVIGATOR > MobileNavigator.exe
4. Odptaszkuj "Autostart nawigacji przy włąceniu urządzenia"
5. Zamknij krzyżykiem w górnym prawym rogu
6. jeszcze raz kliknij krzyżyk
7. Kliknij NAWIGACJA w gł. menu.

Zadziałało?
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Tomasz T 
młodszy inspektor GPS
esqlap


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-07-22, 19:05   

Wedrowca napisał/a:
1. Wejdź w USTAWIENIA > WYBIERZ NAWIGACJĘ
2. kliknij na kółku na prawo od linii gdzie powinna być nazwa programu do nawigacji.
3. W oknie które Ci się pojawiło, wybierz NANDFLASH > MOBILENAVIGATOR > MobileNavigator.exe
4. Odptaszkuj "Autostart nawigacji przy włąceniu urządzenia"
5. Zamknij krzyżykiem w górnym prawym rogu
6. jeszcze raz kliknij krzyżyk
7. Kliknij NAWIGACJA w gł. menu.

Zadziałało?


Niestety to nie pomogło, próbowałem już tego wcześniej. Komunikat pojawia się nadal.
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-07-22, 19:08   

No to jednak coś Ci sie skasowało w czasie kopiowania. Jeśli zarejestrowałeś MapęMap w ich serwisie, to mozesz ściągnąć kompletna kopię dla siebie. Podajesz tylko numery rejestracyjne i masz jak dawniej taką samą mapkę :-)
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Tomasz T 
młodszy inspektor GPS
esqlap


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-07-22, 19:20   

No niestety nie zarejestrowałem mapy bo nie wchodziła stronka gdzie to się robi, ani wczoraj ani dziś, będę próbował dalej może się uda. A czy jest możliwość wgrania tej samej mapy np. wziętej z innej navi??

I jeszcze jedno pytanko, jak sprawdzić nr mapy potrzebny do zarejestrowania w przypadku gdy mapa się nie włącza?
 
 
Tomasz T 
młodszy inspektor GPS
esqlap


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-07-22, 19:58   

U mnie też MapaMap nie chce się włączyć i stało się to po ładowaniu przy kompie, Mapa całkiem nie wyparowała bo jest w nandflash tylko w którym pliku szukać nr produktu? Jest gdzieś zapisany w tych plikach czy tylko po uruchomieniu mapy można go sprawdzić?
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-07-22, 20:29   

Tomasz T napisał/a:
jak sprawdzić nr mapy potrzebny do zarejestrowania w przypadku gdy mapa się nie włącza?

No i tu jest właśnie problem - numer jest wyświetlony w MapieMap :-( . Jak u Ciebie MM nie działa, to numeru nie odzyskasz (swoją drogą nie wiem co to za ułomny człowiek to wymyslił). Pozostaje Ci sciągnięcie MM z forum i uzycie generatora kluczy żeby ją sobie odblokować.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Tomasz T 
młodszy inspektor GPS
esqlap


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-07-22, 20:37   

Czyli nr produktu nie będzie w żadnym z plików które są w folderze MapaMap ani Mobile Navigator? Bo te foldery z plikami w środku są w NANDFlah
 
 
walek75 
GPS instruktor


Pomógł: 37 razy
Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 617
Wysłany: 2008-07-22, 21:09   

Jeżeli posiadasz w katalogu MobileNavigator plik MapaMap3.lic to z niego możesz wyczytać wszystkie numery. na załączony obrazku jest przykład:

http://walekrw.w.of.pl/lic.jpg

i tak począwszy od adresy 11h (dziesiętnie 17) jest 8 bajtów czyli szesnaście znaków
ABB4FA5EF2483213 - i to jest nr urządzenia
następnie 6 bajtów - 12 znaków
36A3974347A1 - to jest nr seryjny
i kolejne 8 bajtów (16 znaków)
55686433702CEFC9 - to klucz aktywacyjny.

i tak dokładnie wygląda to po rejestracji na stronie imagisu
Nr urządzenia: ABB4FA5EF2483213
Nr seryjny: 36A3974347A1
klucz: 55686433702CEFC9

Plik mapamap3.lic przedstawiony na obrazku ma 128 bajtów i jest plikiem dla 1 mapy, gdyby były zarejestrowane 2 mapy to od adresu 91h (dziesiętnie:128+ 17) znajdują się nr do kolejnej mapy itd.

Czyli wniosek jest taki, że jak posiadasz plik mapamap3.lic ze swojego urządzenia (to ważne bo w numerach jest podany nr urządzenia i tylko dla niego klucz jest ważny), to możesz z niego odczytać pozostałe nr. Jeżeli nie zarejestrowałeś mapy, to możliwa jest jej rejestracja na stronie, wystarczy z pliku podać nr urządzenia i nr seryjny.

[ Komentarz dodany przez: Hukkle: 2008-07-22, 21:33 ]
Post warty FAQu ;-)
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-07-24, 18:18, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Tomasz T 
młodszy inspektor GPS
esqlap


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-07-22, 21:28   

Mam ten plik o którym pisałeś, skopiowałem go na kompa tylko w jakim programie go otworzyć?? Z komputerami jestem niezazbytnio :mrgreen:
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-07-22, 21:59   

walek75 napisał/a:
plik MapaMap3.lic to z niego możesz wyczytac wszyustkie numery

Dobra robota! A co zrobić, jeśłi MapaMap całkowicie zniknie (zostanie skasowana cała lub plik *.lic pójdzie w maliny)? Jak wtedy pobrać należącą Ci się MapęMap z serwisu jak nie masz co podać?
Tomasz T napisał/a:
w jakim programie go otworzyć?

Chociażby w znanym wszystkim totalCommander-ze. Najezdzasz kursorem na plik "MapaMap3.lic", wciskasz klawisz 'F3' (podgląd), i klawisz '3' (podglad hex).
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-07-22, 22:21   

Tomasz T napisał/a:
tylko w którym pliku szukać nr produktu?

Zobacz w FAQ - propozycje
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=4118
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
Tomasz T 
młodszy inspektor GPS
esqlap


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-07-23, 12:57   

No i poszło ;-) odtworzyłem ten plik, spisałem numery i zarejestrowałem MM na stronce, właśnie instaluje się na Larku obok AM :mrgreen: zobaczymy czy wystartuje ale jestem dobrej myśli. Wielkie dzięki za podpowiedzi :mrgreen: Pewnie jeszcze będę Was niepokoił :lol:
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-07-23, 13:22   

Macio28 napisał/a:
Znikła mi mapa map tzn. mam komunikat o odblokowaniu mapy, wklepuje dane ze strony mapymap i mam podobno niewłaściwe dane?? o Co chodzi?? Jak sobie poradzic z problemem

Rozumiem, że sytuacja wygląda tak:
1. zarejestrowałeś MM na stronie Imagis podając nr seryjny SWOJEGO urządzenia,
2. system wygenerował Ci klucz odblokowujący - i tak na mój rozum, jeśli to zrobił, to nie ma problemu, że ktoś Ci go podebrał :) więc w tej kwestii wszio ok,
3. "padła" Ci MM i pobrałeś kopię ze strony Imagis,
4. zainstalowałeś MM ponownie, podajesz nr urządzenia, wygenerowany przez system klucz i kiszka....

To ja właśnie miałem taki przypadek, tylko u mnie za którymś razem klucz zadziałał. Po restarcie navi już nie działał, a czasem MM działała bez problemu i ogólnie takie klocki. Do tego w katalogu z MM pojawiały się jakieś "dziwne" pliki-katalogi z nazwami w stylu $$#$#@$*&$*((FFDS (gdzieś wrzucałem fotki). Dodatkowo "wyparowało" ok 180 MB pamięci Nanda... tzn całkowita zgadzała się, ale sumując to co siedziało na NF był deficyt. Walczyłem z tym dziwactwem chyba z tydzień.
Jak to rozwiązałem, a no zrobiłem format Nandflasha (Wedrowca opisywał temat) i dopiero wówczas wgrałem MM, odblokowałem ją i wsio zagrało na "5". Nie to, że zachęcam kogokolwiek do formatowania czegokolwiek, ale w moim przypadku zadziałało tak jak powinno.
Dodam, że mi MM nie "zniknęła" sama z siebie - ubiłem ją tym paskudztwem z kwadracikami filetransmiter.exe (czy jakoś tak) - po wszystkim poszło w buraki :)

Wedrowca napisał/a:
Dlatego po kupnie sprzętu z MM 1-sze co trzeba by zrobić, to zarejestrować się na stronie MM, żeby w razie czego mieć ten numer gdyby wywiało MapęMap. Kto tego nie zrobił na początku, pożegnał się raz na zawsze ze swoim numerem :( . Numer sprzętu jest ściśle powiązany z MapąMap. Dlatego skopiowana MapaMap z innego sprzętu nie zadziała u Ciebie.


święte słowa - to powinien zrobić jako nr 1 każdy użytkownik MM
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11