Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Medionem E4440
Autor Wiadomość
misiek1408
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Lut 2008
Posty: 9
Wysłany: 2010-08-08, 12:38   uruchomienie AM na Medion E4440 MD 98020

WITAM mam problem z złapaniem sygnału gps na progra mie automapa, podmieniam ikone automapy np pod gre sudoku i włacza sie program automapa ale nie moze wykryc gpsu uz brak mi sił:( prosze o pomoc
 
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-08-08, 14:24   

Poszukaj tu swoich ustawień :arrow: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=5068 i dostrój ręcznie.
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
A_R
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-09-19, 19:45   Problem z Medionem E4440

Witam

Posiadam Mediona GoPal E4440 niestety standardowa mapa nie jest zbyt dobra i postanowiłem wgrać Automape. Kupiłem kartę 4 GB i zacząłem postępować według instrukcji do 4410:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=9383

Połączyłem się za pomocą TC wszytsko ładnie do momentu kiedy niestety folderu "navigation" nie znalazłem jedynie w nim był "setting" w nim znalazłem plik 00 i według instrukcji zmieniłem ścieżkę. Niestety nawigacja nadal odpala standardowego Mediona.

Pytanie mam czy model E4440 inaczej się odblokowuje?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9608
Wysłany: 2011-09-19, 19:52   

Jaką ścieżkę podałeś?
Czy ten Medion widzi karty SDHC?

Podstaw też explorer.exe za np. sudoku http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=22375
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
A_R
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-09-19, 20:29   

Odpaliłem nawigację i nagle włączyła się AM lecz wyłączyłem ją włączyłem znów i odpalił się GoPal tak więc karty widzi i coś mu świta ale nie działa poprawnie.

Ścieżkę jaką podałem to \Storage Card\Automapa EU\WceAm.exe
zaraz spróbuję za sudoku podstawić ścieżkę również
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-09-19, 21:07   

W tych sprzętach w zależności od wersji Gopal'a czasem nie wystarczy tylko podmienić ścieżki (port GPS może być zablokowany przez nakładkę). Trzeba albo od razu podmieniać menu.exe, albo przygotowywać dodatkowe skrypty. Metoda podstawienia explorera, albo TC zamiast Sudoku jest jak najbardziej dobra. Wtedy można odpalić AM i sprawdzić, czy port GPS jest dostępny.
 
 
 
A_R
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-09-21, 16:49   

Jak sprawdzić wersję Gopal'a? To może coś pomoże jak napiszę ją.
Podmieniłem pod Sudoku ścieżkę i nadal odpala Sudoku...

Sam już nie wiem jak się za to dalej zabrać
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-09-21, 20:33   

Z tymi ścieżkami to było różnie w różnych wersjach Gopal'a. Im nowsza, tym gorzej reagowała na zmiany. Dlatego polecał bym podmienić samego exeka od sudoku, zamiast ścieżek. Znajdź oryginalny plik exe, zmień mu nazwę a następnie wstaw pod nazwą sudoku.exe to, co chcesz odpalić. Mam gdzieś skrypty odblokowujące dla MD4430 chyba - jak znajdę, to Ci mogę podesłać.
 
 
 
A_R
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-09-28, 20:20   

Po dłuższej przerwie..

Jak podmieniłem .exe pod Sudoku odpala AM lecz teraz są problemy z ustawieniem aby załapało GPS-a

I jeszcze mam pytanie. Czy jest możliwość aby od startu odpalało AM?
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-09-28, 21:53   

Jest możliwość, ale proponuję z tym ostrożnie, bo można sobie narobić kłopotów. Tak jak już chyba pisałem, Gopal (a raczej część jego menu) może blokować port GPS na rzecz ustawienia zegara i automatycznej zmiany podświetlenia. Stąd masz pewnie problem z AM. Być może wystarczy podmienić menu.exe na flashu na skrypt odpalający AM, ale wtedy tracisz możliwości regulacji jakichkolwiek ustawień (podświetlenia, głośności, BT itd). Lepsze są dedykowane panele, albo pozostanie przy oryginalnym menu + skrypt uruchamiający AM.
 
 
 
A_R
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-09-29, 21:34   

Z dedykowanym panelem jest ciężko do tego modelu.. praktycznie nie do znalezienia. Przy COM2 oraz 4800 nie odpala przy COM2 oraz 56700 również nie odpala tak więc musi blokować port.
Właśnie utracenie możliwości regulowania ustawieniami nie jest zbyt optymistyczne.. Gdzie mogę znaleźć skrypt uruchamiający?
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-09-29, 23:02   

Podobnie jak w przypadku panelu, gotowca raczej nie znajdziesz, ale przy odrobinie wysiłku można taki skrypt przygotować samemu. Potrzebna jest przede wszystkim lista procesów, którą można sporządzić uruchamiając np. programik Itaskmgr (znajdziesz go w Forumowej apteczce).
Mam gdzieś panel przygotowany na MD4430 - jest spora szansa, że z 4440 będzie działał tak samo dobrze.
 
 
 
Medion
Navi Expert


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 14 Sty 2009
Posty: 268
Wysłany: 2011-09-30, 20:57   

Proponuję sprawdzić (np ResInfo.exe) czy przypadkiem w tle po starcie systemu nie jest uruchomiony GoPal. Jeżeli jest uruchomiony GoPal to AM nie będzie miała dostępu do portu GPS'a. GoPal trzeba wyłączyć.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-09-30, 21:24   

Tylko, że nazwa "gopal" nic Koledze A_R nie powie :) Właściwy proces programu będzie się chyba nazywał mnavdce. Jednak w nowszych Gopalach problemy sprawia jeden z pozostałych procesów - konkretnie może to być menu.exe, które posiada własny mechanizm zmiany kolorów i podświetlenia, do czego potrzebuje godziny, którą to z kolei pobiera z GPS'a.
 
 
 
A_R
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-10-01, 15:55   

Mógłbyś mi podesłać ten panel na MD4430
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10