Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Ozi - modyfikacje wyglądu
Autor Wiadomość
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2011-09-12, 17:06   Śląsk - skalibrowane mapy

Skalibrowałem na własne potrzeby dość duży obszar Górnego Śląska więc się tym podzielę. Może komuś też się przydadzą a zaoszczędzę tej osobie roboty :)

POKRYCIE OBSZARU:


ŹRÓDŁO: http://ump.waw.pl/
NARZĘDZIE: MOBAC 1.9 + PS4 + ImgToOzf 3.03

MAPY DZIENNE:

Po pobraniu MOBAC'iem podniosłem kontrast map aby były czytelniejsze przy mocno swiecącym słońcu.



Kod:
http://www.sendspace.com/folder/8j5g71


MAPY NOCNE:

Mapy nocne to poprostu negatywy map dziennych. Z doświadczenia wiem że normalne "białe" mapki dzienne bardzo ślepią w ciemościach. Te nie są idealne i wymagają przyzwyczajenia się ale spisują się całkiem dobrze.



Kod:
http://www.sendspace.com/folder/k6y9g5


Do mapek nocnych polecam odpowiednio przerobić interface OziExplorera (programem Ozi Screen Designer). Dobrze jest przekolorować jasne przyciski i wskaźniki na ciemne bo na tle czarnych map ślepią.
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2011-10-03, 08:34   

Czy ktoś z koleżanek i kolegów rozgryzł dokładnie oziexplorer screen designer? Chciałbym, aby na ekranie z mapą był nałożony kompas. Chodzi mi o przerobienie jednego z ekranów (tego z mapą i kompasem nr 1), aby kompas na mapie był przezroczysty i nie zajmował pół ekranu. Kompas można zmniejszać i powiększać bez problemu, ale jakoś na razie nie mogę dojść do tego, żeby był nałożony. Na stronie oziego jest link do pokazu, tam widać, że jest to możliwe. Widać na mapce nałożony kompas, a po kliknięciu na niego pokazuje się inny ekran. Czy ktoś wie jak to zrobić i mógłby się podzielić tą wiedzą?

[ Dodano: 2011-10-03, 09:01 ]
Już dzięki. Chyba doszedłem do rozwiązania.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9611
Wysłany: 2011-10-03, 09:18   

Napisz jak - bo pomysł kompasu nałozonego na mape jest świetny
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2011-10-03, 09:55   

Na razie się tylko bawię, więc mogę podać to co powoli odkrywam. Nie wiem jeszcze czy zadziała na sprzęcie, bo póki co nie wgrałem nowego ekranu. Wg mnie trzeba to zrobić w ten sposób. Wybieramy sobie stronę, np. tę z mapą (pierwszy ekran). Są na niej przyciski (zoom, rozszerzenia ekranu, strzałka 3D itp.). Po zaznaczeniu można je poprzesuwać w dowolne miejsca, ustawić przezroczytość itp. Z ekranu z kompasem zaznaczamy kompas i kopiujemy go (przycisk copy na screen designer). Wracamy do pierwszego ekranu i wstawiamy kompas (przycisk paste). Mamy już go na mapie. Teraz wystarczy go dostosować rozmiarowo, umieścić w wybranym miejscu, ustawić przezroczystosć, ramkę (przyciskami border), tło, bez tła, napis, bez napisu itp. i chyba będzie grało. Na razie jakoś nie mogę ustawić z tego nowej strony. W programie jest 17 stron i nie chce się dodać nowa strona (albo nie wiem jak to zrobić). Wszystkie dają się dowolnie przerabiać. Praca domowa na jesienne wieczory.
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2011-10-03, 15:39   

Wejdź w "configuration" i tam podnieś ilośc stron w pozycji "Number of Pages". u mnie dodają się bez problemu (max 20)
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2011-10-04, 14:46   

A gdzie odnaleźć zestaw ekranów, które wysyła się do urządzenia i zamienić go na ten aktualnie używany? Zrobiłem zestaw, zapisałem go pod wymyśloną nazwą i wysłałem. ukazał się komunikat o sukcesie, ale po włączeniu oziego widzę tylko stare ekrany. Nowy zestaw na pewno został wysłany, bo widzę go na liście pobieranych z urządzenia. Czy trzeba wysyłać go pod taką samą nazwą jak zapisana w ozim tzn. landscape itd? Jak zmieniłem ekran w standardowym zestawie i wysłałem go bez zmiany nazwy to pokazał się w ozim?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18781
Wysłany: 2011-10-04, 14:50   

Pozwoliłem sobie wydzielić powyższe posty z wątku "Mapy ogólnie - linki, kalibracja , poszukiwania..."
Szkoda, żeby ciekawie zapowiadający się temat zagubił się pośród dyskusji o mapach i kłopotach z uruchomieniem programu
_________________

 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2011-10-04, 15:30   

martel11 napisał/a:
Czy trzeba wysyłać go pod taką samą nazwą jak zapisana w ozim tzn. landscape itd?

Dokładnie tak. tylko najpierw najlepiej ściagnij sobie z urządzenia oryginał - backup'ów nigdy za dużo :P
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2011-10-04, 15:42   

Dzięki. Tak właśnie po próbach zrobiłem. Najpierw ściagam z urządzenia ekrany, modyfikuję je lub dodaję nowe i wysyłam z powrotem. Gra muzyka.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10