My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
ImarMenuRC
Autor Wiadomość
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-10-26, 14:32   ImarMenuRC

Wystawiam swój projekt konkursowy jako przeciwwagę dla jedynego jak dotąd projektu w tym temacie. Aby nie było, że wygrał tamten projekt - bo nie miał żadnej konkurencji... :-D
+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

U W A G A!

Nie zgadzam się na czerpanie korzyści majątkowych wykorzystujących przedstawione tu rozwiązania.
W szczególności nie wyrażam zgody na sprzedaż tego panelu we wszelkiego rodzaju portalach aukcyjnych!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Przedstawiam mój drugi projekt konkursowy :idea: "ImarMenuRC"

Jest to znacznie udoskonalona wersja "ImarMenu" :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=269312#269312
Czym różni się to menu od innych?
Strona graficzna może nie jest zbyt ładna, ale przede wszystkim menu jest U N I W E R S A L N E!

W szczegółach porównanie tej wersji z innymi wygląda tak...
Wszelkiego rodzaju "Menu", "Pulpitów", "Paneli" znamy całe mnóstwo, ale tak wyrafinowanych już całkiem niewiele! To, że ImarMenu działa na urządzeniach posiadających ekran o rozdzielczości 480x272 piksele i różne nazwy Karty SD, jak i różne nazwy pamięci wbudowanej część userów już wie, ale to że (już) działa ono tak samo na rozdzielczości 320x240 pikseli - do dzisiejszego dnia - wiedziałem tylko ja ;-)

Karta SD zawierająca ImarMenu umieszczona w slocie na przykład urządzenia GoClever 5066BTFM z ekranem 480x272 piksele i mające nazwy ResidentFlash (Dysk wewnętrzny) i SDMMC (Karta SD) działa wzorcowo i ta sama karta bez najmniejszych przeróbek wyjęta z poprzedniego urządzenia i wsunięta do slotu na przykład Lark 35.5c z ekranem 320x240 pikseli i mający nazwy NandFlash (Dysk wewnętrzny) i StorageCard (Karta SD) działa również wzorcowo.

Skrypt startowy sam rozpoznaje wielkość ekranu i uruchamia dalej odpowiednie procedury i rozpoznaje, odczytuje i automatycznie zapisuje w odpowiednich plikach nazwy własne dysków jakie zapisane są w urządzeniu.
Ze względu na różne proporcje ekranów tych dwóch rozdzielczości układy rozmieszczenia elementów nieznacznie od siebie odbiegają, ale w najmniejszym stopniu nie zmienia to ich funkcjonalności. Zrzuty porównawcze obu ekranów pokazują poniższe obrazki.

Kliknij w miniaturkę, aby ją powiększyć

Przełączanie trybu pracy USB w GC 5066BTFM (i pochodnych) odbywa się za pomocą programu wbudowanego w urządzenie - czyli USBDeviceSwitcherCPL.cpl. Jeśli zaś nie znajdzie tego elementu panelu sterowania wtedy uruchomi się uniwersalny przełącznik "skryptowy" z takim okienkiem:



To rozwiązanie nadaje się dla tych użytkowników urządzeń, którzy nie potrafią (lub tylko nie chcą) "grzebać" w plikach konfiguracyjnych. Oczywiście bardziej zaawansowani userzy na własny użytek mogą dowolnie zmieniać co tylko chcą ;-) - i rozdawać za darmo komu chcą (z zastrzeżeniem zakazu sprzedaży!)
Jedyna prośba (nie obowiązek) - to wskazanie autora i linku do tematu na forum.

Link do pobrania:
:arrow: http://depositfiles.com/files/dgtjb1tpg

Pobrany plik jest samorozpakowującym się archiwum WinRar. Wystarczy w komputerze PC kliknąć na nim dwa razy i postępować według wskazówek UnPackera.
Po rozpakowaniu folder MobileNavigator umieścić w głównym katalogu karty, lub pamięci wewnętrznej urządzenia i w zależności od posiadanego urządzenia tylko zresetować urządzenie (na przykład większość urządzeń GoClever) lub w ustawieniach Menu głównego - fabrycznego jako nawigacja wybrać MobileNavigator\MobileNavigator.exe (Jak na przykład większość Larków)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zapraszam do testowania i dzielenia się uwagami.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
krecik002 
Waypoint


Wiek: 26
Dołączył: 24 Gru 2009
Posty: 17
Wysłany: 2011-12-22, 19:23   

Na mojej Mancie gps520 jest problem tzn gdy uruchamiam MobileNavigator.exe wyskakuje taki o to błąd

Kod:
Error

Expected 'EndWhile' but found 'EndSub'

Line 171 (\SDMMC\MobileNavigator\MobileNavigator.mscr):
EndSub
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-12-22, 21:10   

krecik002 napisał/a:
Expected 'EndWhile' but found 'EndSub'
Ja z podobnymi komunikatami spotkałem się dopiero przy próbie uruchomienia na urządzeniach z Win CE6
Który Win CE jest na Twojej Mancie?
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
krecik002 
Waypoint


Wiek: 26
Dołączył: 24 Gru 2009
Posty: 17
Wysłany: 2011-12-22, 21:34   

Właśnie Win CE 6.0 wiesz jak rozwiązać ten problem ?
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-12-22, 21:51   

Jeszcze nie wiem. Ale już jestem w posiadaniu urządzenia z tym systemem i z całą pewnością będę nad tym pracował. Mam nadzieję na pozytywne zakończenie. ;-)
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
krecik002 
Waypoint


Wiek: 26
Dołączył: 24 Gru 2009
Posty: 17
Wysłany: 2011-12-22, 22:17   

Czekam z niecierpliwością, postaraj się to zrobić jak najszybciej bo GPS muszę oddać do świat.

P.S Mam kilka zastrzeżeń co do wyglądu ogólnego tzn

- Kolor czcionek pod ikonami
- Ikony
- Okropny kolor daty
- Brzydki wygląd podstawowego motywu (TAPETA)

jak byś chciał mógłbym zrobić jakaś paczkę z grafiką którą mógłbyś podmienić zamiast tej aktualnej, w razie czegoś pisz PW
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-12-23, 07:24   

krecik002 napisał/a:
postaraj się to zrobić jak najszybciej bo GPS muszę oddać do świat.
Mission Imposible. To se ne da. Niemożliwe. :lol:
To będzie wymagało mnóstwa analiz, namierzenia różnych współzależności i z całą pewnością potrwa (nie wiem jak długo).
krecik002 napisał/a:
kilka zastrzeżeń co do wyglądu ogólnego tzn

- Kolor czcionek pod ikonami
- Ikony
- Okropny kolor daty
- Brzydki wygląd podstawowego motywu (TAPETA)
Cóż, przytoczę tu mój ulubiony cytat:
Jeden wybierze ogórki, drugi - ogrodnika córkę. :lol:
krecik002 napisał/a:
jak byś chciał mógłbym zrobić jakaś paczkę z grafiką którą mógłbyś podmienić zamiast tej aktualnej,
Bardzo chętnie podejmę współpracę z kimś uzdolnionym graficznie, bo ja w tej materii jestem "noga" ;-)
Mnie osobiście bardziej interesowała strona funkcjonalna tego menu - grafikę postawiłem na drugim planie. Odnośnie zaś rzeczonej grafiki, tu istotnym kryterium była czytelność i kontrastowość, bo z wiekiem jakość pracy mojego narządu wzroku znacznie się pogorszyła :->
Na PW wyślę Tobie niedługo wstępną ofertę współpracy ;-) i dalszą, szczegółową dyskusję tam przenieśmy.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 52 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5201
Wysłany: 2011-12-29, 19:20   

Imar > czy to nie ten błąd ??
masz w mobilenavigaror.mscr fragment:

Kod:
While (Not ProcExists ("Explorer.exe"))
    Sleep (500)
EndWhile
Sleep (500)

    Run (Files\"Minibar\Minibar.exe")
        CallScript (Skrypty\"IniWrite.mscr")
            Exit
EndSub


zwróć uwagę na : CallScript (Skrypty\"IniWrite.mscr"
w katalogu "files" masz katalog "scripts" a nie "skrypty"
sprzwdź , bo nie mam win 6
Pozdrówka :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-12-30, 09:38   

no_taki napisał/a:
w katalogu "files" masz katalog "scripts" a nie "skrypty"
Gdyby to było aż tak proste. Niestety - to nie to. W MobileNavigator.mscr jest odwołanie do Zmienne.mscr i tam właśnie te zmienne są zdefiniowane:
Cytat:
DriveFolder = Drive\"MobileNavigator"
Files = DriveFolder\"Files"
Programy = Files\"Programy"
Gry = Programy\"Gry"
Rejestry = Files\"Rejestry"
Skrypty = Files\"Scripts"
Poza tym gdyby to był ten błąd - skrypt nie działałby na WinCE 5. Tymczasem w tym działa jak najbardziej prawidłowo. Ale dzięki za zajęcie się tym problemem. Zawsze co kilka głów - to nie jedna...

krecik002 - jeszcze nie wysłałem do Ciebie obiecanej oferty współpracy. Brak czasu, ale już wkrótce.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
reskin
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Lis 2010
Posty: 14
Wysłany: 2011-12-31, 12:27   

Witam !
Panel moim zdaniem bardzo fajny. Myślę , że drzemią w nim dużo większe możliwości, bo np. program GPSTacho jest, a go nie ma :-) - pewnie z braku miejsca na wyświetlaczu i w trosce o przejrzystość trzeba było z wielu funkcji zrezygnować. I tak niektóre przyciski już są ciut za małe i trudno w nie ucelować nawet rysikiem. To wg mnie jedyna wada - brak możliwości pełnej obsługi paluchem :-) Mnie zaintrygował słownik, który jest w panelu, jednak w zaden sposób nie mogę dojść jak z niego korzystać. Może ktoś ma tą wiedzę i podpowie ;-)
Pozdrawiam.
Reskin
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 833
Wysłany: 2012-01-03, 08:21   

krecik002 napisał/a:
- Okropny kolor daty
- Brzydki wygląd podstawowego motywu (TAPETA)


Sorry kol. krecik002, ale nie podobają mi mi się takie sformułowania. Czy coś jest ładne czy brzydkie to pojęcia względne. To nie jest forum grafików więc każdy rysuje jak umie. Skoro masz inny gust (a o gustach się nie dyskutuje, gusta się ma), to przerób sobie grafikę wg własnego upodobania i po problemie. Myślę że użycie tutaj takich słów jak "brzydki" czy "okropny" jest trochę nie na miejscu.
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-01-03, 09:14   

Marek_aa napisał/a:
Myślę że użycie tutaj takich słów jak "brzydki" czy "okropny" jest trochę nie na miejscu.
Nie ja to napisałem, aczkolwiek opinię kolegi Marek_aa w pełni podzielam.
reskin napisał/a:
słownik, który jest w panelu, jednak w zaden sposób nie mogę dojść jak z niego korzystać. Może ktoś ma tą wiedzę i podpowie
Cóż - na wszystkich urządzeniach jakie "robiłem" ten program działał, więc nie podam Ci gotowej recepty. Chociaż i Ty nie jesteś bez winy - nie podałeś nam marki i modelu sprzętu. Poczytaj:
:arrow: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=23158#23158
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
reskin
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Lis 2010
Posty: 14
Wysłany: 2012-01-04, 12:35   

Witaj Imar .
Masz rację , sorry - sprzęt to lark 35,8. Przeczytałem uważnie wskazany przez Ciebie wątek i wszystko z nim powiązane. Problem wydaje się tam być wyjaśniony dla modelu 35,0, niby to samo. Obawiam się jednak trochę grzebania w rejestrze, co wydaje się konieczne, by uruchomić słownik, który po prostu nie wyświetla tłumaczenia. Jednego larka uwaliłem na ekranie "let"s start" ;-) . Gdyby była instrukcja krok, po kroku z tym rejestrem... może bym nabrał odwagi. W każdym razie dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam !
Reskin
P.S.
O.K. , odważyłem się, podłubałem i zonk :-/ . Klikając w plik MDict.exe w "windzie" program już się uruchamia i tłumaczy jak należy. Uruchamiając plikiem *.ini pod ikoną uruchamia się ale wciąż brak tłumaczenia. :-(
 
 
jerry47
azymut


Dołączył: 18 Sty 2010
Posty: 3
Wysłany: 2012-04-27, 00:48   

Witaj Imar
Jestem tutaj nowicjuszem. Posiadam navię Mio C520 którą chciałem co nieco zmodyfikować.Zainstalowałem na karcie SD AutoMapę i ImarMenuRC.Po włożeniu do nawigacji odpala się nawigacja ale z orginalnym menu MioMap v.3.3.Za nic nie chce zmienić pulpitu na nowy czyli ImarMenuRC.Na innej karcie również z AM i MioPocketem odpala się ale pulpit który odpala nie bardzo mi odpowiada.Moje pytanie-co robię nie tak, proszę bardzo o podanie recepty tak krok po kroku co by to zadziałało.Poza tym navi nie jest widziana przez kompa. Może tutaj leży problem
Pozdrawiam
jerry47
 
 
paparobert
Waypoint


Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 25
Wysłany: 2012-04-28, 21:58   

Mogę ci powiedzieć tylko tyle ze jeżeli chcesz odpalić go na mio to musisz edytować skrypt startowy na odpowiednią nazwę, tak żeby twoje mio je zobaczyło. Więc po instalacij imarmenu znajdziesz miedzy innymi dwa pliki MobileNavigator.exe i MobileNavigator.mscr Zmien ich nazwy na c510Auto.exe i c510Auto.mscr po wszystkim karta do mio i reset nawigacji Jeżeli jej nie zobaczy to włóż kartę do włączonego urządzenia. A tak na koniec to z praktyki ci powiem ze na mio serii C najlepsze jest mioPacket.
Napisz czy ci sie udało, a jak tak to jak sie sprawuje
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 9