Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
JVC KV-PX70 - TomTom, Sygnał - problem.
Autor Wiadomość
yakuzja
Waypoint


Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 55
  Wysłany: 2012-05-17, 17:44   JVC KV-PX70 - TomTom, Sygnał - problem.

Witam,

Mam w ręce nawigację JVC KV-PX70 Windows CE 5.0, udało mi się ją świetnie odblokować. Rozwiązałem problem z brakiem pamięci w TomTom. Tylko mam problem z sygnałem GPS.

Klikam:

1.Inny odbiornik GPS NMEA (resztę opcji też próbowałem - ale raczej na tej opcji co zapisałem powinno chodzić)
2.Szybkość transmisji (próbowałem wszystkie).
a) następnie do wyboru mam (próbowałem wszystkie):

SC2440 USB Cable
TMC_COM (tego nie próbowałem, bo to odbiornik TMC)
GPS_COM


Jak wybiorę GPS_COM i odświeżanie od 1200 do 9600 to raz widzi odbiornik i odbiera sygnał, a raz nie, dzieje się to jakby na przemian.

Jest odbiornik, brak urządzenia GPS! czekam chwilę jest odbiornik i potem znowu brak urządzenia GPS!


Testowałem czy na krótko chociaż złapie pozycję to złapał prawidłowo, ale co chwilę nie widzi odbiornika ( nie że nie ma sygnału - tylko brak odbiornika).

Może są jakieś programy emulujące w tle sygnał GPS ? Miałem kiedyś chyba coś takiego na SmartPhonie WM 6.0.

Wersje TomTom które działają i jest ten sam problem: 7.450 i 7.910

Czekam na pomoc :)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18779
Wysłany: 2012-05-17, 18:35   

Na początek - gdzie szukasz sygnału? Pod dachem, czy gołym niebem?
I aby wykluczyć problem sprzętu - na innych programach sygnał silny i stabilny?
_________________

 
 
yakuzja
Waypoint


Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 55
Wysłany: 2012-05-17, 18:57   

Testowałem nawigację pod gołym niebem i powiem tak:

Na TomTom'ie to co wyżej napisałem, na oryginalnej mapie szybko złapał pozycję i jest tam taki program "Kompas" wszedłem w niego i cały czas widział od 5 do 7 satelit, jak się obracałem, albo chodziłem to nie odświeżał super szybko pozycji, ale widział GPS i satelity. Mogę jeszcze sprawdzić jak się zachowuje podczas jazdy samochodem, ale na oryginalnym oprogramowaniu raczej wszystko działa. Czytałem na forach i w AutoMapie niby ludzie ustawiali Com2 i odświeżanie 9600 i powinno działać. Mi po prostu zachowuje się jakbym co chwilę odłączał i podłączał odbiornik GPS.

TomTom widzi wszystko, satelity są. A potem nagle "Brak Odbiornika!" i po chwili znowu jest odbiornik i satelity, po chwili znowu brak odbiornika.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18779
Wysłany: 2012-05-17, 19:05   

Czyli coś z TT. Ustaw COM2 i 9600, potem wyłącz TT i zresetuj urządzenie.
_________________

 
 
yakuzja
Waypoint


Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 55
Wysłany: 2012-05-17, 20:17   

Zresetowałem, wkładając igłę, włączyłem ustawiłem TomTom'a i dalej to samo. Wiem, że były programy do emulowania GPS'u jak odbiornik był niekompatybilny. To pewnie by pomogło :) Tylko gdzie znajdę te programy ?

[ Dodano: 2012-05-19, 14:18 ]
Znalazłem taki program: GpsGate, z nim spróbuję i dam znać.

[ Dodano: 2012-06-23, 14:59 ]
Podałem się, nie ma sensu, wrzuciłem iGO Primo 2.0 i wszystko działa. GPS i TMC. Pozdrawiam.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10