Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
iGO błąd w wyznaczaniu pozycji
Autor Wiadomość
walery
Waypoint



Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 111
Wysłany: 2012-06-29, 19:49   

Dzięki Janusz. Już to source wywaliłem (przecie nie mam TMC, zresztą wywaliłem wszystkie katalogi TMC również). Łapie mi satelity w ciągu paru sekund i łapie ich 10 sztuk na 10 dostępnych. Czasem jest dostępnych 11. Zmieniłem teraz na 4800 z tym wpisem set message i zobaczę jak poleci.
P.S Janusz navi jest w podpisie czyli Navroad Enovo.
Zmiana na 4800 dziala gorzej. 20m do krzyzowki czy skretu a ja juz na nim.

Jeszcze mam takie przemyślenia. Jeżeli jesteś kilkaset metrów od manewru to jest ok. Schody się zaczynają gdy jest mniej niż 100m i wtedy jaby te dziesiątki nie nadążały uciekać. W związku z tym mam pytanie do znawców tematu:
Czy przeładowany scheme i car np. odpowiednio 931 kb i 100 kb w porównaniu do na 3 kb i 9kb mogą mieć wpływ na takie 10-20m opóźnienie przy dojeździe do manewru oraz włączony Grand Compas ze wskaźnikiem?
_________________
А все могло бы быть по-другому....
 
 
KOTR
azymut


Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 1
Wysłany: 2012-06-30, 14:40   Primo - opóźniony komunikat

Cześć, mam problem z Primo ojca. Był w trasie i stwierdził, że komunikat głosowy jest odtwarzany za późno, tak jak i pozycja na ekranie. Będąc za zakrętem, Primo dopiero w niego "wjeżdża". Co trzeba zmienić? Wolnego miejsca na karcie jest dużo, więc nie wydaje mi się, żeby to było przez brak pamięci. Port COM2, szybkość ustawiłem 9600. Może to za dużo? Może powinno być 4800?
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2012-06-30, 15:36   

KOTR napisał/a:
Port COM2, szybkość ustawiłem 9600. Może to za dużo? Może powinno być 4800?
Jakbys napisal jaki sprzet i jakie masz wpsiy w sys.txt odnosnie ustawien GPS, byloby prosciej odpowiedziec..
Nie sadze, ze 9600 to za duzo, a raczej za malo - ja bym ustawil 57600, a jesli ilosc satelitow znalezionych przez primo bedzie zbyt niska, wtedy zmniejszalbym boud az do uzyskania optymalnej wydajnosci.
Predkosc 4800, czy 9600 czesto powoduje opoznienia z powodu wlasnie zbyt wolnego odczytu stanu gps.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
walery
Waypoint



Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 111
Wysłany: 2012-06-30, 17:09   

Tak jak pisze Janusz. U mnie producent podaje 4800 co jest porazka. Ustawiam na 57600 lub na 155200 i widze roznice. Mozesz tez odchudzic ustawienia i jakies wodotryski jak masz. ;-)

P.S. Zobacz cztery tematy nizej o bledzie w wyznaczaniu pozycji przez gps
_________________
А все могло бы быть по-другому....
 
 
neik 
Waypoint


Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 25
Wysłany: 2012-06-30, 18:25   

janusz_40 napisał/a:
Precyzja polozenia gps jest zalezna od ilosci widocznych satelit.. wiec albo nie do konca dobra konfiguracja odbiornika gps lub poprostu zle warunki (drzewa, opady atmosferyczne, budynki) albo za szybko zmieniajace sie polozenie pojazdu uniemozliwiajace dostrojenie sie do satelitow - wystarczylo sie na chwile zatrzymac, by IGO precyzyjnie zlokalizowalo polozenie. Wplyw na prcyzje ma tez podgrzewana przednia szyba samochodu..


A więc wszystko ma się do jazdy po autostradzie gdzie warunki powinny być idealne a prędkość to max 100km/h (autobus) miałem też tak w Paryżu jak wjechałem w tunel i po wyjechaniu nie zaktualizował mi położenia. Do momentu wjechania do tunelu jest OK ale po wyjechaniu już nie. Prędkość w mieście to ok 60-70 km/h mogło być.
Ilość satelit to 8-10
 
 
walery
Waypoint



Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 111
Wysłany: 2012-07-01, 13:16   

Jezyk mam beckera wersje na karcie to zobacze. Cos poczytalem o nmea i jest to raczej protokol do gps wiec .....

P.S. Za radą Janusza wywaliłem plik system.ini. Teraz kropkę pozycji mam idealnie na wskaźniku, gdzie przedtem był sobie obok, no i wskazanie to max 10m oszustwa przy baud= 38400. ;-)
_________________
А все могло бы быть по-другому....
Ostatnio zmieniony przez walery 2012-07-02, 13:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kzyho82
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 7
Wysłany: 2012-08-13, 18:01   

Witam. Mam problem z programem IGO 8.3.5.183522 Truck. Posiadam nawigacje mio s555 oraz nowy nabytek z biedronki GC-5070. Na obydwu nawigacjach występuje ten sam problem a mianowicie w trakcie jazdy wyskakuje komunikat o treści "failed to open file: detour.spr exiting application" po ktrórym następuje wyłączenie programu. Zauważyłem iż dzieje się to podczas zjazdu z głównych dróg typu autostrada, droga ekspresowa na drogi lokalne. Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki rozwiązania tego problemu.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2012-08-13, 18:09   

kzyho82 napisał/a:
"failed to open file: detour.spr exiting application"
Blad w pliku "data.zip" - prawdopodobnie dla Twopjej rozdzielczosci brakuje pliku "detour.spr" lub jest on uszkodzony.. Znajdz ten plik w innej rozdzielczosci lub w innym "data.zip" i wklej do Twojej lub wymien "data.zip" na taki, ktory ten plik zawiera..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18850
Wysłany: 2012-12-04, 10:04   

Dyskusję o głośności w Primo 9.6.1 przeniosłem do właściwego wątku
_________________

 
 
tirak150
azymut


Wiek: 50
Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 4
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2013-01-12, 13:13   

Witam
Znalazłem w necie dosyć ciekawy branding dla kierowców od Seb & Dreamteam V3.3 dla iGo 1.2 i 2.0 oraz V3.4 dla iGO 2.4 ma opcię tacho tylko w ustawieniach tacha polski lang nie tłumaczy wszystkiego.
_________________
NavRoad Leeo S
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2013-01-13, 22:21   

tirak150 napisał/a:
w ustawieniach tacha polski lang nie tłumaczy wszystkiego.

Napisz tu:
http://www.my-navia.pl/vi...=asc&start=1335
czego nie tłumaczy, a Janusz_40 z pewnością doda do langu.
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6419
Skąd: znikąd
Wysłany: 2013-01-13, 22:32   

wypadałoby tylko ulatwić w/w prace i jakiś link wrzucic. Jakoś głupio trochę prosić by nie tylko ktoś się zajął tłumaczeniem dla innych pliku , to jeszce poświęcil poł dnia na jego znalezienie
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
tirak150
azymut


Wiek: 50
Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 4
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2013-01-15, 23:13   

Witam
oto link do tego brandingu:
://odsiebie.pl/wqrv1p2udkdd/dt_mods_primo2.4.0_Aldo51_skin3.5_800_480.zip.
to jest branding wraz z langami ang i fra pod igo 2.4.0 800x480
_________________
NavRoad Leeo S
 
 
Napster 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 44
Skąd: Chorzów
Wysłany: 2013-01-15, 23:58   

A tu to samo co wyżej, tylko pod rozdziałke 480-272
_________________
Pozdrawiam Zbyszek
iGO Primo 9.6.2, skin ZoZo 2.0.11
 
 
jokerssxx
Waypoint


Dołączył: 31 Mar 2011
Posty: 32
Wysłany: 2013-02-07, 21:45   Ograniczenia tonażowe iGo Primo v2.0 9.6.5.24

Witam
Czy jest możliwość by iGo Primo zwracało uwagę na ograniczenia tonażowe? Prowadzi ciężarówkę po dragach z ograniczeniami.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 9