Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Różne mapy jednego kraju na karcie? MapChanger - problemy
Autor Wiadomość
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 893
Skąd: zabrze
Wysłany: 2013-02-09, 21:43   

wieslaw75,
w sys.txt do mapchangera potrzebne sa dwa zasadnicze wpisy
Kod:
[mapchanger]
map_ta="TELEATLAS"
map_nt="NAVTEQ"
map_ot="OTHER"

[switchmap]
changer="\My Flash Disk\Primo\Utility\MapChanger.exe"
1=",map_ta,\Storage Card\Primo,\Storage Card\Primo,"
2=",map_nt,\Storage Card\Primo,\Storage Card\Primo,"
3=",map_ot,\Storage Card\Primo,\Storage Card\Primo,"

Oczywiście ścieżki dostępu ustawiamy dla naszej navi i idąc tropem musisz mieć we folderze utility mapchanger.exe i mapchanger.ini
W folderze z mapami content/map i content/map_ta oraz map_ot mapy muszą być nazwane tylko z rozrzerzeniem fbl np. poland.fbl itp
Oczywiście jest cały temat o zmieniarce i tam też sobie poczytaj resztę
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1689
Wysłany: 2013-02-09, 22:29   

Nie trzeba żadnych wpisów w sys.txt aby zmieniarka działała, to nie te czasy. Wystarczy zdefiniować ścieżki w utility.ini + wpisy do katalogów map. To wszystko.
 
 
wieslaw75
Waypoint


Dołączył: 23 Lip 2010
Posty: 34
Wysłany: 2013-02-10, 09:43   

szwagier22 napisał/a:
Wystarczy zdefiniować ścieżki w utility.ini + wpisy do katalogów map. To wszystko.


Kod:
utility.ini
[general]
DirContent=\SDMMC\Primo\content
DirSave=\SDMMC\Primo\save
ExeName=iGO.exe
Sound=set.wav

[mapchanger]
swpoi=0
swbuilding=0
swhistspeed=0
swphoneme=0

[backup]
BackupDir=\SDMMC\PRIMO\BACKUP
BackupCount=5

[utility]
TempHidePath=\SDMMC\~temp


o te wpisy chodzi do katalogów?

Kod:
!map_nt.txt
!map_ot.txt
!map_ta.txt


w nawigacji klikam zmień dostawce mapy program się restartuje, ale nie uruchomi się automatycznie.

z poziomu windows-a ce 5, jak klikam w mapcharger.exe zero reakcji
 
 
zbyshek
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 449
Skąd: pałac nad jeziorem
Wysłany: 2013-02-10, 10:22   

Narzędzie MapChanger opisuje w swoim README.txt, jakie foldery należy utworzyć.
Użytkownik nie definiuje żadnych ścieżek.
Tworzy odpowiednie foldery w content i kopiuje tam odpowiednie mapy.

Temat zmiany map nie dotyczy tego tematu.

Dyskusja dotyczy konkretnej wersji Primo

Zmiana map w Primo jest tematem wałkowanym w innym miejscu tego forum.
..
 
 
wieslaw75
Waypoint


Dołączył: 23 Lip 2010
Posty: 34
Wysłany: 2013-02-10, 10:32   

to bardzo proszę o przeniesienie moich postów do tematu:
IGO » Różne mapy jednego kraju na karcie? Map Changer - problemy
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 893
Skąd: zabrze
Wysłany: 2013-02-10, 10:34   

szwagier22,
Tych plików nie potrzebowałem ale z autoamtu mi się tworzyły w sys.txt
Ważne są właściwe ścieżki dostępu

wieslaw75,
Nie zapomiałeś zmienić nazw map tak by tylko zostały nazwy panstw z rozszerzeniem fbl?
Inną drogą zmiany map jest korzystanie z profili użytkownika 01 , 02 itp
Można do każdego profilu przypisać dostawcę map oraz w save/profiles/02 edytować w system.ini przez dodanie
Kod:
[folders]
content="\Storage Card\Primo\content"
has_secondary_root="0"
maps="..\..\Primo\content\map_ta"

wg tego przykładu oczywiście pamiętaj u Ciebie Storage card to SDMMC
O ile profil 01 może zostać bez edycji jeśli mamy tam mapę NQ to w profilu 02 trzeba już w content/map_ta mieć mapy TT i analogicznie
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
wieslaw75
Waypoint


Dołączył: 23 Lip 2010
Posty: 34
Wysłany: 2013-02-10, 11:26   

sliski4, dziękuje bardzo za pomoc wszystko działa jak należy
jeszcze mam jedno pytanie do Ciebie, co z plikami Poi ?
pliki poi mam wgrane od NQ i Tomtom, jest taka możliwość żeby do mapy NQ były przypisane pliki poi od NQ?
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 893
Skąd: zabrze
Wysłany: 2013-02-10, 11:40   

wieslaw75,
analogicznie przypisujesz poi do konkretnych folderów np. poi_nt dla poi od naviteq Oczywiście w głównym poi masz tylko poi od TA

Pamiętaj wtedy zmienić wartość

Kod:
[mapchanger]
swpoi=1
swbuilding=0
swhistspeed=0
swphoneme=0


Oczywiście jeśli korzystasz z mapchanger
Jeśli zmieniasz mapy korzystając z profili dodaj analogicznie



Kod:
[folders]
content="\Storage Card\Primo\content"
has_secondary_root="0"
maps="..\..\Primo\content\map_ta"
pois="..\..\Primo\content\poi_ta"


Oczywiście proszę moderatora o przeniesienie całego wątka do odpowiedniego tematu
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
wieslaw75
Waypoint


Dołączył: 23 Lip 2010
Posty: 34
Wysłany: 2013-02-10, 20:07   

jeżeli chodzi o zmianę map za pomocą profili użytkownika to wszystko jest jak najlepszym porządku natomiast mam problem z poi za nic w świecie nie chce odczytać poi z innego katalogu

mam tak
Kod:
Primo\content a w nim katalogi
POI
POI_ta


ten wpis miałem dać do system.ini w profilu numer 2?

Kod:
[folders]
 content="\Storage Card\Primo\content"
 has_secondary_root="0"
 maps="..\..\Primo\content\map_ta"
 pois="..\..\Primo\content\poi_ta"


no wreszcie doszedłem do sedna problemu
powód dlaczego nie wczytywało poi z innego katalogu był wpis:

Kod:
 pois="..\..\Primo\content\poi_ta"


trzeba zmienić na

Kod:
 poi="..\..\Primo\content\poi_ta"
 
 
Hadrian1992 
Waypoint


Dołączył: 17 Cze 2013
Posty: 31
Wysłany: 2013-06-26, 19:53   

Witam
Skoro dzień pochmurny więc pomyślałem aby może uprościć sobie życie na Igo:
Więc tak, mam:
IGO8_v._8.3.4.117940 map. Poland Navteq Q4 2012
skórkę - GJ6.17pfullpack.
Skórka działa bardzo dobrze.
Ale chciałem uruchomić aplikację MapChanger
Mój wpis sys.txt

Kod:
[map]
auto_nightmode=0
3dcarsizemax=1

[switchmap]
changer="\sdmmc\IGo\iGO\Extension\MapChanger\MapChanger.exe"
1=",map,\sdmmc\IGo\IGO,\Storage Card\IGo\IGO,"
2=",map_nt,\sdmmc\iGo\IGO,\Storage Card\IGo\IGO,"
3=",map_tt,\sdmmc\iGo\IGO,\Storage Card\IGo\IGO,"


Poszukuję map Teleatlas i Emap i nie mogę za nic ich znaleść. Są jakeś na chomikuj lecz nie mam transferu już na koncie.

Chciałbym uruchomić tą aplikację a tylko wyskakuję błąd " Błąd inicjacji map"
_________________
Akira MM-517
-> Automapa 1304 -> Tom Tom Eastern_Europe_910_4952 -> IGO8_v._8.3.4 Navteq Q1 2013, Emapa 2012.04 TomTom 2012.12 -> MapaMap 2013 @2
Mogę wrzucić na serwer. http://wklej.to/2IEKV
Pozdrawiam
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2013-06-26, 20:33   

Hadrian1992 napisał/a:
Chciałbym uruchomić tą aplikację a tylko wyskakuję błąd " Błąd inicjacji map"

Poczytaj tutaj:
Kod:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=29503

a konkretnie rozdzial VII.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Hadrian1992 
Waypoint


Dołączył: 17 Cze 2013
Posty: 31
Wysłany: 2013-06-26, 23:27   

Cytat:
Poczytaj tutaj:

Kod:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=29503




Zrobiłem tak jak w tym rozdziale lecz nie mam żadnej ikonki aby przejść do tego MapChanger'a

Co może być przyczyną? Może coś zmienić w pliku sys.txt

Kod:
http://wklej.to/MZItG
_________________
Akira MM-517
-> Automapa 1304 -> Tom Tom Eastern_Europe_910_4952 -> IGO8_v._8.3.4 Navteq Q1 2013, Emapa 2012.04 TomTom 2012.12 -> MapaMap 2013 @2
Mogę wrzucić na serwer. http://wklej.to/2IEKV
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Hadrian1992 2013-06-29, 11:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1551
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-06-27, 07:58   

Witam

1) Jakie IGO
- czy IGO8
- czy IGO Primo i jaka wersja

2) Czy wgrałeś skórkę / skina i jakiego oraz czy wgrałeś MapChangera

Zazwyczaj MapCahnger jest w katalogu UTLITY - czy masz ten katalog i pliki w nim
W plikach MapCahngera też trzeba podać ściezki dostępu - czy to zrobiłeś?

3) W IGO Primo
a) musisz wgrać skórkę
- albo Dimka
- albo Gurjon
b) Uaktywnić skórkę
c) wejść w przypisanie ikon w szybkim menu
d) jednej z ikon / funkcji przyporządkować funkcję MapCahanger
e) w trybie mapy klikasz na szybkie menu
i wtedy pojawia się opcja MapChanger

Czy przeczytałeś ten wątek czy tylko klepnąłeś pytanie?

4) Oryginalny opis MapChangera w IGO Primo

1. Put "UTILITY" folder in Primo's root
2. Open UTILITY\utility.ini and check DirContent= for example:
\SDMMC\NNG\Content or \Storage Card\Primo\content or ...)
3. Check ExeName= (iGo.exe or Primo.exe or ...)
4. In Content folder create subfolders: map (if your default are TA maps), map_nt (for NT),
map_ot (for other maps) and copy to each folder at least 1 map.
5. For change POI together with maps, set: swpoi=1 and create same folder
structure as for maps (poi, poi_nt, poi_ot)
Similarly can be configured to switching the following folders:
BUILDING (swbuilding=1, folders building_ta, building_nt, building_ot),
HISTSPEED (swhistspeed=1, folders histspeed_ta, histspeed_nt, histspeed_ot),
PHONEME (swphoneme=1, folders phoneme_ta, phoneme_nt, phoneme_ot).

6. For correct map provider determination please place to each
map folder one small file (may be empty, only the name is relevant.
Examples are in the folder '_copy_to_the_corresponding_map_folder'):
!map_ta.txt - for the TA maps
!map_nt.txt - for the Navteq maps
!map_ot.txt - for other provider's maps
In this case the skin will set the provider correctly during program
start and prevent displaying wrong provider that can be caused by possible
Mapchanger's fault.



5) Podałeś nam link do instrukcji w której jest opisane co należy zrobić
Nie napisałeś co Ty zrobiłeś

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1551
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-06-27, 10:48   

Witam

Oryginalny opis dla IGO8

[switchmap]
changer="\ResidentFlash\iGO8\Extension\MapChanger\MapChanger.exe"
1=",map_ta,\Storage Card\iGO8,\ResidentFlash\iGO8,"
2=",map_nt,\Storage Card\iGO8,\ResidentFlash\iGO8,"
3=",map_ot,\Storage Card\iGO8,\ResidentFlash\iGO8,"
4=",map_us,\Storage Card\iGO8,\ResidentFlash\iGO8,"
poiswitch=1

Each map entry format:
1=",map_ta,\path_to_content_dir,\path_to_igo.exe_dir,"


Examples:
If content and igo8.exe at different places:
1=",map_ta,\Storage Card\iGO8,\ResidentFlash\iGO8,"

If maps and igo on the same place:
1=",map_ta,\Storage Card\iGO8,,"
and 'changer' key not required

poiswitch=1 - POI directories changed with maps as well.


Wszystko zależy gdzie mamy wgrany program (np. pamięć flash) , a gdzie mapy (np. karta SD)

Trzeba się zdecydować:
- albo piszemy SDMMC
- albo Storage Card
bo jedno i drugie oznacza kartę pamięci, tylko rózne nazwy wynikają z tego, że rózne urządzenia inaczej widzą kartę => w jednym urządzeniu dwa rózne wpisy nie mają sensu

Wpis:
1=",map,

jest błędny

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
Hadrian1992 
Waypoint


Dołączył: 17 Cze 2013
Posty: 31
Wysłany: 2013-06-27, 11:08   

Witam
Cytat:
piotrekcz


Więc tak: Zawartość folderu Extension to: AutoExitShut, AutoKarta, BlockRoad, CountryInfo, DigitFont, ExtProg, FuelCalc, FuelCalc, MapChanger, MaxSpeed, Multicalc, MultiDraw, PathVersion, POIInfo, SpeedCams, Speedometer.

IGO8 jest wgrane do pamięci zewnetrznej

Kod:

1=",map,\sdmmc\IGo,\Storage Card\IGo,"

co oznacza skrót - sdmmc i Storage Card w Twoim przypadku ?


Robiłem już każdy możliwy sposób opisywany wcześniej w tym temacie.


Arturek
Kod:
Czy przeczytałeś ten wątek czy tylko klepnąłeś pytanie?


Przeczytałem wątek i instrukcje, robiłem krok po kroku co jest opisane. Gdybym nie miał problemu nie pisałbym w ogóle.

Kod:


c) wejść w przypisanie ikon w szybkim menu
d) jednej z ikon / funkcji przyporządkować funkcję MapCahanger
e) w trybie mapy klikasz na szybkie menu
i wtedy pojawia się opcja MapChanger



Nie ma w tej skórce "szybkie menu" a inne skórki m.in. dimka, w ogóle nie działają.

Pozdrawiam Hadrian




Zrobiłem ten sys.txt tak:
Kod:

[switchmap]
changer="\ResidentFlash\iGo\Extension\MapChanger\MapChanger.exe"
1=",map_ta,\sdmmc\iGo,\ResidentFlash\iGo,"
2=",map_nt,\sdmmc\iGo,\ResidentFlash\iGo,"
3=",map_ot,\sdmmc\iGo,\ResidentFlash\iGo,"
4=",map_us,\sdmmc\iGo,\ResidentFlash\iGo,"
poiswitch=1



gdyż nazwa karty to sdmmc a folder w którym jest IGO8 to IGo

Po tym tylko trochę dłużej się włącza, ale tylko raz.
_________________
Akira MM-517
-> Automapa 1304 -> Tom Tom Eastern_Europe_910_4952 -> IGO8_v._8.3.4 Navteq Q1 2013, Emapa 2012.04 TomTom 2012.12 -> MapaMap 2013 @2
Mogę wrzucić na serwer. http://wklej.to/2IEKV
Pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10