Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: chris_m
2008-09-25, 19:10
Navia nv35 - brak paska zadań
Autor Wiadomość
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-09-25, 20:27   

georgo napisał/a:
Dodam tylko, że aby pasek nie przeszkadzał trzeba w ustawieniach paska ustawić autoukrywanie

Przedtem warto poczytać jak sie wydostać z tego autoukrywania. Po po co nam pasek wieczyście ukryty?
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
georgo
Gość
Wysłany: 2008-09-25, 20:35   

czytałem... Ale dlaczego stwierdzasz "pasek wieczyście ukryty"? Jak potrzebujesz na klikasz na dole ekranu i pasek sie wysunie. Chyba że chodzi Ci o coś innego (??)
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-09-25, 20:38   

georgo napisał/a:
Jak potrzebujesz na klikasz na dole ekranu i pasek sie wysunie.

Jeśli się wysunie to OK. W innych nawigacjach nie jest tak lekko. Ukrytego paska w Akirach to i szpilką ciężko wydłubać. Problem opisywany 1500 razy... :-(
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
georgo
Gość
Wysłany: 2008-09-25, 21:01   

... i 1500 razy przeze mnie czytany. Ale w tym urządzeniu tego problemu nie ma więc napisałem to co napisałem zgodnie z prawdą a Twój komentarz o "wieczystym ukryciu" był zbędny i na wyrost. Poza tym "w innych nawigacjach" mozna wejśc do My Device -> Control -> Stylus -> Calibration -> Recalibrate i ustawić ekran tak aby nie dłubac szpilką. To też było opisywane 1500 razy - poczytaj.
 
 
valiant11
Waypoint


Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 24
Wysłany: 2008-09-25, 21:35   

Hukkle napisał/a:
valiant11 napisał/a:
4gb, ale nie moze to byc pamiec typu SDHC.
Moze byc trudno znalezc taka dzisiaj, przewaznie wszystkie sa SDHC.

Podajemy tylko sprawdzone przez siebie w praktyce rozwiązania. Firma, typ karty, pojemność. Podajemy to w odpowiednim temacie. Nie tutaj.


Ok, podalem typ i zdjecie karty ktory ja uzywam (Transcend 4GB) w watku:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=38613#38613
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-09-25, 21:39   

georgo napisał/a:
więc napisałem to co napisałem zgodnie z prawdą a Twój komentarz o "wieczystym ukryciu" był zbędny i na wyrost

Nie wydaje mi się ;-)
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=38616
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
projectorGPS 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 91
Skąd: PL
Wysłany: 2008-09-29, 14:11   

georgo napisał/a:
Nowy Explorer wrzuciłem na \flash_storage oraz zmieniłem wpis w pliku autorun.inf z \windows\explorer.exe na \flash_storage\explorer.exe.


czy ta lokalizacja orygianlna jest poprawna \windows\explorer.exe w pliku autorun?
 
 
hania
azymut


Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-09-30, 15:55   

georgo napisał/a:
Piszę tu pierwszy raz a więc witam serdecznie.

Potwierdzam - podmiana pliku na ten od użytkownika Wedrowca (jest do pobrania na pierwszej stronie tego wątku W STOPCE jego wypowiedzi) uaktywniła po restarcie pasek zadań w Navia Nv35. Nowy Explorer wrzuciłem na \flash_storage oraz zmieniłem wpis w pliku autorun.inf z \windows\explorer.exe na \flash_storage\explorer.exe. Wynika z tego, że WinCe w Navia Nv35 ma Explorer bez paska. Dodam tylko, że aby pasek nie przeszkadzał trzeba w ustawieniach paska ustawić autoukrywanie (czyli zostawiamy "ptaszki" przy opcjach "auto hide" oraz "show clock" a nie ma ptaszka przy "always on top"). Pisze o tym bo w identycznie wyglądającej Navia 2008 zostawiamy "ptaszka" tylko przy opcji "show clock" i nie przeszkadza.


Witam
Zrobiłam dokładnie tak i niestety pasek schował się i nijak go nie potrafię odzyskać, bardzo proszę o radę jak to zrobić.
Pozdrawiam
Hania

Odzyskałam pasek w sposób opisany tutaj: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=38616
Teraz na mapie nie chowa się niestety, ale w końcu to zabawka i chyba za wiele wymagać od tego nie można i trzeba się przyzwyczaić. Pozdrawiam
 
 
projectorGPS 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 91
Skąd: PL
Wysłany: 2008-09-30, 17:06   

zarówna możę się i chować i pojawiać na żadanie koledzy z forum to już testowali i szeroko omawiali, a ja polecam opcje z nie zawsze na wierzchu pasek startu, gdy mapa to pasek schowany, a gdy pulpit windows to jest...

w properties od znaczyć always on top (co znaczy zawsze na wierzchu)... to jest moja pierwsza porada to może niech ją ktoś potwierdzi (autoryzuje) :)

Pozdrawiam pGPS
_________________
Navia nv35 / Lark FreeBird 43 WCAM
MS Vista Premium / MS Xp
MapaMap Lite / MapaMap Easy
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-09-30, 17:15   

hania napisał/a:
Zrobiłam dokładnie tak i niestety pasek schował się [...]
Teraz na mapie nie chowa się niestety

Sposób na ukrywanie paska (opcja AutoHide) rozumiem że jest znany?

Sposoby na przywrócenie paska ukrytego w trybie AutoHide
1. Ukryty pasek dość łatwo można wyciągnąć klikając w okolicach lewego, dolnego narożnika ekranu. Tam gdzie jest ikonka windowsa.
2. Z racji tego że po wgraniu paska zadań firmowa klawiatura nie "wyskakuje na żadanie" powinniśmy mieć dostęp do innej klawiatury (np. jotkbd). Menu start uruchamiamy kombinacją Ctrl+Esc. Pasek rozwinie się razem z przyciskiem start.
3. Kalibrujemy ekran dotykowy (control panel - stylus - calibration) około 2 mm ponad wyświetlanymi krzyżykami. To pozwoli na wyciągnięcie paska z ukrycia nawet bardzo grubym paluchem.
4. W ostateczności, za pomocą programów do przechwytywanie klawiatury i ekranu dotykowego z poziomu PC (Mobiler, CERemote) wyciągamy pasek tak jak w sposobie 2 za pomocą klawiatury w PC.

Sposób na ukrycie paska na żądanie np. w programach w których chwilowo przeszkadza.
Przytrzymujemy pasek i nie odrywając przesuwamy rysik w górę, odrobinę poza pasek. Teraz klikamy w ekran powyżej paska. Pasek sie schowa.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
hania
azymut


Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-09-30, 18:16   

Hukkle napisał/a:
Sposób na ukrycie paska na żądanie np. w programach w których chwilowo przeszkadza.
Przytrzymujemy pasek i nie odrywając przesuwamy rysik w górę, odrobinę poza pasek. Teraz klikamy w ekran powyżej paska. Pasek sie schowa.

Działa! Dziękuję bardzo.
 
 
rafQ 
Waypoint
użytkownik


Wiek: 31
Dołączył: 16 Wrz 2008
Posty: 51
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2008-10-02, 16:52   

Cytat:
Sposób na ukrycie paska na żądanie np. w programach w których chwilowo przeszkadza.
Przytrzymujemy pasek i nie odrywając przesuwamy rysik w górę, odrobinę poza pasek. Teraz klikamy w ekran powyżej paska. Pasek sie schowa.

hm mi to chyba nie działa
czy ja to źle robie przytrzymuje rysik tam gdzie jest godzina a raczej nad nią i troszeczkę przesuwam nad paskiem i klikam prawie na samej górze okna programu i sie nie chowa
 
 
projectorGPS 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 91
Skąd: PL
Wysłany: 2008-10-02, 18:02   

z pewnością metoda opisana jest dobra, sam sprawdziłem i się przkonałem że to jest rewelacja...

Cytat:
czy ja to źle robie przytrzymuje rysik tam gdzie jest godzina a raczej nad nią i troszeczkę przesuwam nad paskiem i klikam prawie na samej górze okna programu i sie nie chowa

mogę potwierdzić że nie za każdym razem działa, ale sposób twoich czyności jest poprawny, spróbuj w inym miejscu ciągnąć, i klikaj na środku tapety, nie trza wysoko...
, no i ewentualnie w miarę szybko działaj 1-2sec.


pozdrawiam pGPS
_________________
Navia nv35 / Lark FreeBird 43 WCAM
MS Vista Premium / MS Xp
MapaMap Lite / MapaMap Easy
 
 
picios 
azymut
picios


Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-10-02, 18:52   

Potwierdzam. Wystarczy kliknąć w lewym dolnym rogu i pasek pięknie się wysuwa. Dzięki
 
 
rafQ 
Waypoint
użytkownik


Wiek: 31
Dołączył: 16 Wrz 2008
Posty: 51
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2008-10-02, 23:01   

georgo napisał/a:
Piszę tu pierwszy raz a więc witam serdecznie.

Potwierdzam - podmiana pliku na ten od użytkownika Wedrowca (jest do pobrania na pierwszej stronie tego wątku W STOPCE jego wypowiedzi) uaktywniła po restarcie pasek zadań w Navia Nv35. Nowy Explorer wrzuciłem na \flash_storage oraz zmieniłem wpis w pliku autorun.inf z \windows\explorer.exe na \flash_storage\explorer.exe. Wynika z tego, że WinCe w Navia Nv35 ma Explorer bez paska. Dodam tylko, że aby pasek nie przeszkadzał trzeba w ustawieniach paska ustawić autoukrywanie (czyli zostawiamy "ptaszki" przy opcjach "auto hide" oraz "show clock" a nie ma ptaszka przy "always on top"). Pisze o tym bo w identycznie wyglądającej Navia 2008 zostawiamy "ptaszka" tylko przy opcji "show clock" i nie przeszkadza.


Wielkie dzieki temu panu naprawde super sprawa wystarczyło wyklikać to a problem znikną ! SUPER FORUM !

Pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11