Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2010-10-07, 18:48
Problem z połączeniem z PC przez ActiveSync
Autor Wiadomość
jurek_kiler
Waypoint


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 16
Wysłany: 2010-06-29, 10:49   active sync 4.5 brak komunikacji

witam
niedawno robilem formata na kompie, wgralem winde i active synca 4.5 i teraz przy polaczeniu dowolnej nawi wyskakuje komunikat:
"Nie mozna sprawdzic wersji programu na zainstalowanym urzadzeniu, port moze byc blokowany przez zapore, wymagana jest np aktualizacja oprogramowania na kompie"
co to moze byc?

[ Dodano: 2010-06-29, 11:12 ]
denerwuje mnie to bo chce wrzucic sobie automape a te navi a nei moge zrobic instalki bo go nei wykrywa, mam juz am na drugiej nawi ale ona ma 5 cali nie i wczytuje sie na 4,3. Jak wiec przerobic te z 5 cali aeby chodzila na 4,3 cala bez potrzeby instalacji?
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Wiek: 56
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-06-29, 11:55   

Zarówno 5", jak i 4,3" mają rozdzielczość 480x278 pikseli - więc nie tu jest przyczyna...
Poza tym pisz nieco wolniej i uważniej, bo z Twojego szybkiego klikania wychodzi słowotok nie zawsze łatwy do zrozumienia :roll:
jurek_kiler napisał/a:
mam juz am na drugiej nawi ale ona ma 5 cali nie i wczytuje sie na 4,3.
Pozdrawiam ;-)
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6443
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-29, 15:08   

jurek_kiler, zainstaluj starszą wersję ActiveSync. Dość często następuje wtedy połączenie nawigacji z kompem.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18746
Wysłany: 2010-06-29, 15:16   

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.2
_________________

 
 
szkwiatkowski

Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 0
  Wysłany: 2010-08-18, 10:31   

Cytat:

********* PROBLEM ROZWIĄZANY ********

Zagłębiłem się w ten plik rejestru i zacząłem go ciąć na kawałki, eliminując poszczególne bloki i sprawdzałem efekty.

Problem leży w kluczu:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\AFD\Parameters]
jest to Optymalizacja drivera afd.sys.

konkretnie chodzi o wpis:
"DisableAddressSharing"=dword:00000001

Trzeba zmienić wartość klucza na 0, potem restart kompa i wszystko działa jak należy ;-) .
Trochę mi to czasu zajęło, ale było warto, bo problem się powtarza a nigdzie nie ma rozwiązania.

Proszę o opinię użytkowników, którzy mają podobny problem, czy pomogło.



Wszystko GRA!!! Dzieki wielkie za wpis.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9591
Wysłany: 2012-02-23, 10:20   

Czy ktoś z WinXP mógłby zrobić obrazkowy opis kopiowania plików - z zanzaczeniem wyłaczania konwersji przy kopiowaniu? przyda się w przypadkach http://www.my-navia.pl/vi...p=346024#346024

Ja niestety mam Vistę.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
hightenergy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 7
Wysłany: 2013-01-18, 10:52   Problem z ActiveSync 3.5

Witam mam problem z programem ActiveSync, do tej pory wszystko działało ok a wczoraj podłączyłem nawigację i jak klikam na eksploruj nic się nie dzieje. Próbowałem z 3 nawigacjami, zmieniałem kable usb, odinstalowywałem i na nowo instalowalem ActiveSync i dalej nie działa. Proszę o pomoc
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9591
Wysłany: 2013-01-18, 10:57   

Coś zmieniałes w kompie od czasu gdy było OK? Cos instalowałeś/usuwałeś?
Odinstaluj i usuń ręcznie z rejestru kompa - uninstaler Windowsowy czesto zostawia śmieci. Potem zajrzyj do http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.2


Do scalenia z http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=20840
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
oblus 
azymut


Dołączył: 02 Gru 2009
Posty: 3
Wysłany: 2013-04-29, 14:04   

Gdyby ktoś miał dalej problem z połączeniem się z urządzeniem z wince poprzez activesync mimo wprowadzenie zmian w rejestrze komputera (DisableAddressSharing) to prawdopodobnie jest to problem firewall'a ale tego wbudowanego w windows..

Ja nie mogłem się połączyć mimo ze miałem ten fw całkowicie wyłączony, ale miałem tam "wyjątki" wpisane automatycznie poprzez inne aplikacje i widoczniej windows uznał ze fw mimo ze wyłączony to tylko administracyjnie przez co activesync już poprzez niego się chciał łączyć...

Ja to zrobiłem tak ze w cmd wpisałem netstat -abno i spisałem sobie porty na jakich nasłuchują aplikacje activesynca - rapimgr.exe, wcescomm.exe, WCESMgr.exe,
wpisałem porty i aplikacje w wyjątkach i uruchomiłem fw

zadziałało

Tu macie kilka informacji nt portów do ativesynca
http://forums.msexchange.....htm#1800452353
http://support.microsoft.com/kb/259369
http://social.technet.mic...b-afc84fda5696/
http://www.brighthub.com/...cles/41930.aspx

Możne komuś się to przyda i nie będzie potrzebna reinstalka systemu czy hardreset wince

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2013-04-29, 14:09 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Dziękuję, dodałem w FAQ http://www.my-navia.pl/vi...p=144982#144982 link do Twojego postu
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10