Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 19:51
problem z Lark 35.0
Autor Wiadomość
awas 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-10-06, 08:46   problem z Lark 35.0

Witam wszytkich
proszę o pomoc wgrałem na Larka 35.0 na karcie SD automape i przy uruchamianiu pojawiają sie formatki i urządzenie niechce sie dalej uruchomić, może jest mi ktoś w stanie pomóc

1.JPG
Plik ściągnięto 22 raz(y) 43,14 KB

2.JPG
Plik ściągnięto 20 raz(y) 43,22 KB

 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-10-06, 08:57   

A jak wyjmiesz karte SD ze slotu, tez to sie pojawia?
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
awas 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-10-06, 10:04   

pojawia się taksamo i już usunałem z karty automape i nic nie pomaga
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-07, 08:27   

awas napisał/a:
przy uruchamianiu pojawiają sie formatki
Na pierwszej z nich otrzymujesz informację, że w NandFlash (wew pamięć nawigatora) brak miejsca na zainstalowanie aplikacji; IMHO można to też rozumieć jako komunikat o 100% jej zapełnieniu.
Wtedy nawigator może głupieć...
_________________

 
 
awas 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-10-07, 10:14   

wczesniej zarejestrowałem Larka w mapamap czy ponowne zainstalowanie mapymap w NandFlash, rozwiąże ten problem
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-07, 10:55   

awas napisał/a:
czy ponowne zainstalowanie mapymap w NandFlash, rozwiąże ten problem
Wróżka na urlopie... :mrgreen:
Sprawdź co z pamięcią...
Hint: ResInfo
_________________

 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-10-07, 13:31   

awas, a nie zrobiłeś Ty przypadkiem numerku z kwadracikami (przesławny filetransmitor.exe)??
Możesz spróbować czegoś takiego:
1. poprzez zainstalowanego na PC Totalcommandera z wtyczką wincefs.wfx wchodzisz na larka,
2. wchodzisz na ukrytą partycję mesada,
3. tam powinieneś mieć katalog App, a w nim kupę plików. Wśród nich dwa: launch.exe oraz launcher.exe - wycinasz oba (kopię zachowujesz na PC),
4. resetujesz larka i czekasz, cierpliwie czekasz, dalej czekasz....,
5. i dalej czekasz - no może dość tego czekania :),
6. w trakcie restartu powinien Ci się w tzw. międzyczasie pojawić czerwony napisik: system initialization, czy coś takiego. To jest przywrócenie z ROM'u (czy tam RAM'u) pierwotnej wersji systemu Larka 35.0,
7. jeśli wszystko pójdzie dobrze, to powinno Ci się ukazać menu Larka w wersji pierwotnej - czarne i po angielsku.

Możliwe, że będziesz niestety musiał wykonać format Larka opisany przez Wedrowca w linku:
http://www.my-navia.pl/vi...&highlight=35.0
często pomaga, ale niestety wiąże się z utratą wszystkich danych z NandFlasha. Dlatego warto zawsze:
1. Mieć zarejestrowaną MM w serwisie www.mapamap.pl - to jak widzę już rozsądnie zrobiłeś.
2. Przed przystąpieniem do takich operacji pokopiować na PC ważne dane.

i jeszcze jedno:
WSZYSTKO ROBISZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ
 
 
awas 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-10-07, 16:19   

ad2122 wszedłem tak jak napisałeś lecz w App nie ma launch.exe oraz launcher.exe

[ Dodano: 2008-10-07, 17:25 ]
natomiast nie wiem jak zastosować ResInfo o którym pisał harry

1.JPG
Plik ściągnięto 382 raz(y) 159,07 KB

 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-10-07, 16:26   

Uuuuuu... tylko tyle masz plikow?! :shock: No to wywalił Ci się cały system.

[ Dodano: 2008-10-07, 17:33 ]
awas napisał/a:
w App nie ma launch.exe oraz launcher.exe

I dlatego Ci nie startuje. Prawdę mówiąc, nie za bardzo wiem co z tym dalej, bo do takiego miejsca nie doprowadziłem swojego sprzętu :-? . Teoretycznie możesz wyczyścić całą "mesadę", ale... nie wiem czy wtedy się w ogóle podniesie. Mogę Ci przesłać kopię całego katalogu $MSD$, ale to waży 3MB, po rozpakowaniu ponad 13MB! Wrzucę to gdzieś na serwer i Ci podam link na PW.

Póki co nic nie kombinuj i czekaj na PW!

Czekaj.

[ Dodano: 2008-10-07, 17:38 ]
POSZŁO NA PW!
Odbierz PW. Rozpakuj archiwum gdzieś na PC, podąłcz się - tak jak to zrobiłeś - przez TotalCommandera i skopiuj zawartość $MSD$ z archiwum (katalog App i plik MSKBOOT.LOG), czyli wszystko co było w archiwum do $MSD$ w Larku. Restart i daj znać co i jak.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
awas 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-10-07, 16:42   

jest jakaś szans szansa na ponowną instalację czy też pozostało oddac do serwisu
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-10-07, 16:47   

awas napisał/a:
jest jakaś szans szansa na ponowną instalację czy też pozostało oddac do serwisu

Skopiuj to co Ci przesłałem tak jak opisałem i zobacz. Wg. mnie powinno ruszyć.
Chyba, że launcher.exe i launch.exe sa zapisywane gdzieś w bootrekordzie flesza - wtedy kupa :-( . Ale spróbować nie zaszkodzi.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
awas 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-10-07, 17:19   

Wedrowca
skopiowałem te pliki tak jak napisałeś i po restarcie pojawiają sie takie formatki

1.JPG
po naciśnięciu Ok
Plik ściągnięto 28 raz(y) 29,61 KB

2.JPG
po wciśnięciu Exit
Plik ściągnięto 19 raz(y) 44,29 KB

3.JPG
i nić sie już nie zmienia
Plik ściągnięto 27 raz(y) 26,26 KB

 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-10-07, 21:04   

awas, to żeś nieźle podziałał :) a jaka to zła siła sprawiła, że prawie cała mesada uwalona ??
wina Ci wstaje, co widać po zawartości WinCe Device, ale niestety masz uwalone menu. Możesz zrobić numerek z formatem, ale stracisz całą zawartość larka - jeśli oczywiście zadziała format. System wprawdzie się powinien podnieść, ale ... trafi program navigacyjny itd i nie ma gwarancji, że menu się "odbuduje".
Jeśli chcesz zaryzykować, oczywiście na własne ryzyko, to wpakuj zawartość tego archiwum do katalogu App na mesadzie i zrestartuj Larka (same pliki - bezpośrednio do App). Po restarcie powinien odpalić się commander, który da Ci możliwość dostania się do Control Panel i tym samym możliwość dokonania formatu. Link do opisu podałem wcześniej. Może to pomoże, ale gwarancji nie ma. Całkiem możliwe, że format nie pójdzie bo uruchomiony będzie proces z lokalizacji, którą będziesz chciał formatować.
Możesz również spróbować "wyciąć" cały katalog App i zrestartować larka - może to zainicjuje jego odbudowę.
A tak właściwie to jak zaznaczysz App (zdjęcie 2.jpg) i wciśniesz format to efekt powinien być ten sam, ale to, to już mój domysł.

CECMD.rar
Pobierz Plik ściągnięto 147 raz(y) 182,55 KB

 
 
jtr
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-10-08, 10:42   

Tak jak masz na foto 2 wciścnij format. Zostanie sformatowany nandflash. Następnie uruchom ponownie Larka, będzie komunikat "system initialization" który trochę potrwa i powinien sie uruchomić normalnie. Ja miałem podobny problem coś się porąbało w pamięci nandflash, najpierw mi się kalibracja rozjeżdżała, później się już nawigacja nie chciał się uruchamiać, która była w tej pamięci. Format pomógł.
 
 
awas 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-10-09, 07:42   

Witam ponownie
przepraszam że się nie odzywałem, ale sprawy zawodowe pochłąneły troche czasu.
Dziękuje bardzo wszystkim za poświęcony czas oraz porady. Poddałem się i przesłałem swojego Larka do serwisu, musiałem w nim nie źle zamieszać.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 12