Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
tworzenie map z geoportalu
Autor Wiadomość
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-10-31, 18:35   

no udało się, link jakby ten sam wiec dziwna sprawa ale ważne że sie udało, rozpatrzę sie po tym portalu, dawno sie kafelkarzem nie bawiłem więc nie obiecuję że jeszcze dzis coś zdziałam ale jak coś bede wiedział to dam znać.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 194
Wysłany: 2013-11-01, 09:30   

Cześć staszekc !
Komplet potrzebnych informacji o łódzkim geoportalu znajdziesz tu: http://geoportal.lodzkie.pl/gprest/services
Jak będę miał wolną chwilę, to się przyjrzę ;).

[ Dodano: 2013-11-02, 20:13 ]
No to co ? Jedziemy z tym koksem ;) ?

Na początek rzut oka na stronkę http://geoportal.lodzkie.pl/gprest/services Jak widać, serwis oferuje kilka warstw kafelkowych, w tym warstwy mapy podstawowej: UMWL_BDO, UMWL_VMAP i UMWL_TBD, którymi się zaraz zajmiemy.
Są tam jeszcze inne warstwy kafelkowe, jak np. mapa rolnicza, którą zajmować się nie będziemy - jeśli ktoś ma ochotę, to niech sam poćwiczy. Oprócz map kafelkowych są też warstwy WMS, które jako przypadek trywialny w ogóle nas nie interesują (ściąganie z WMS to jeszcze większa bułka z masłem, a nawet samo masło, zarówno "ręcznie", jak i z pomocą tysiąca programów, które w tym pomagają).

Po chwili klikania dowiadujemy się, że mapy kafelkowe mają 11 poziomów (zoomów):
Level ID: 0 ... Resolution: 529.1677250021168
Level ID: 1 ... Resolution: 264.5838625010584
Level ID: 2 ... Resolution: 132.2919312505292
Level ID: 3 ... Resolution: 66.1459656252646
Level ID: 4 ... Resolution: 26.458386250105836
Level ID: 5 ... Resolution: 13.229193125052918
Level ID: 6 ... Resolution: 6.614596562526459
Level ID: 7 ... Resolution: 2.6458386250105836
Level ID: 8 ... Resolution: 1.3229193125052918
Level ID: 9 ... Resolution: 0.5291677250021167
Level ID: 10 ... Resolution: 0.26458386250105836

Układ odniesienia: 2180 (czyli EPSG: 2180), format: PNG8 (czyli: ".png"), kafle mają po 256 x 256 pikseli. Początek układu kafli, czyli lewy dolny (jeśli numeracja TMS) lub lewy górny (jeśli numeracja wg. Google) narożnik zerowego kafla, znajduje się w punkcie X=-5119200.0, Y= 4695100.0.
Resolution (czyli rozdzielczość), to odległość przypadająca na 1 pixel. Rozmiary w metrach w pionie i poziomie pojedynczego kafla wynoszą: 256 x rozdzielczość [m] - te informacje przydadzą się do ustalenia współrzędnych pozostałych narożników mapy.

Dla przypomnienia - standardowy schemat podziału mapy na kafle jest taki, że na poziomie 0 mamy 1 kafel (oznaczony X=0, Y=0), na poziomie 1 mamy 4 kafle powstałe z podziału kafla zerowego na pół w pionie i poziomie, na 4 równe części (0,0; 0,1; 1,0; 1,1). Poziom 2 to 16 kafli powstałych z podziału każdego kafla poziomu 1 na 4 części....itp, itd. Generalnie, ilość kafli na warstwie poziomu Z wynosi 4^Z (cztery do potęgi Z), a ilość kafli w wierszu lub kolumnie 2^Z. Standardowo kolejne poziomy zawierają (wymienię te, które potem się przydadzą):
0: 1 x 1 kafel;
1: 2 x 2 kafle;
2: 4 x 4 kafle;
3: 8 x 8 kafli;
4: 16 x 16 kafli;
5: 32 x 32 kafle;
6: 64 x 64 kafle;
9: 512 x 512 kafli
10: 1024 x 1024 kafle;
13: 8192 x 8192 kafle;
14: 16384 x 16384 kafle.

Czasami deklarowany poziom „0” mapy nie jest faktycznie poziomem zerowym, bo zamiast z jednego, składa się z kilku-kilkunastu kafli. Kafelkarz umożliwia uwzględnienie takiej sytuacji poprzez wpisanie z ilu kafli składa się pierwsza warstwa mapy. Można też w razie potrzeby każdy niestandardowy schemat sprowadzić do schematu standardowego (1 kafel na warstwie 0) dodając wirtualne poziomy poniżej deklarowanego "0" i korygując odpowiednio zapytanie o kafle parametrami "shiftZ" i "dZ". Należy tylko wówczas pamiętać, że dodanych dla utrzymania konwencji standardowego schematu podziału mapy "pustych" poziomów i pustych kafli fizycznie na serwerze nie ma, a zapytanie o nie zwróci komunikat o błędzie.

Żeby sprawdzić jaka jest konwencja numerowania kafli (Google, czy TMS) oraz czy deklarowany poziom "0" to prawdziwy, jednokaflowy poziom "0", trzeba spojrzeć jak pyta o kafle API z przeglądarki. Zaglądamy (np. Firefox: Narzędzia/Informacje o stronie/Media) i widzimy, że na warstwie "0" mamy kilkanaście kafli, o jednej ze współrzędnych zmieniającej się od 30 do 32 i drugiej zmieniającej się od 40 do 43. Nie jest to więc "prawdziwy", standardowy poziom "0". Obserwując jak zmienia się treść kafli zauważamy, że kolejność współrzędnych kafla w adresie, to z/y/x oraz że kafle numerowane są w konwencji Google (kafel 0,0 w lewym górnym narożniku mapy), bo współrzędna Y kafla rośnie na południe. Na poziomach 0-3 mamy mapę BDO; na poziomach 4-6 mapę VMAP; na poziomach 7-10 mapę TBD.

Zacznijmy od BDO. Sprowadzamy schemat kafli do standardowego (1 kafel na pierwszej warstwie) dodając 6 dodatkowych poziomów od 0 do 5 poniżej deklarowanego "0". W ten sposób deklarowany poziom "0" staje się poziomem 6. Dlaczego sprowadzamy deklarowane "0" mapy akurat do poziomu 6 ? Bo poziom 6 to pierwszy standardowy poziom (64x64 kafle), na którym zmieści się mapa z deklarowanego poziomu "0" (43x33 kafle). Żeby Kafelkarz nie pogubił się w adresowaniu należy poinformować go o dokonanym przesunięciu ustawiając parametr dZ=6.

Skoro wiemy z ilu kafli składa się mapa i jaki rozmiar mają kafle, możemy ustalić komplet współrzędnych obszaru mapy:
Xmin=-5119200
Xmax=Xmin + 64x256x529.1677250021168= 3550684.00643468
Ymin=Ymax - 64x256x529.1677250021168=-3974784.00643468
Ymax=4695100

Z analizy zapytania o kafel mapy BDO wysyłanego przez API wynika, że:
s1: http://geoportal.lodzkie.pl/gprest/services/UMWL_
pZ: /
pX: /
pY: /
s3: BDO/MapServer/tile
s8: ?rfh=1

Jeśli przyjrzymy się rozdzielczościom deklarowanych poziomów BDO 0-3 zauważymy, że rozmiar kafla kolejnego poziomu mapy jest dwukrotnie mniejszy od rozmiaru kafla poprzedniego poziomu, co wskazuje, że kafle kolejnych poziomów powstają zgodnie z oczekiwaniem przez podzielenie kafla poprzedniego poziomu (na 4). Można więc wszystkie poziomy mapy BDO obsłużyć jednym zestawem parametrów, jako jedną warstwę, wpisując po prostu Zmin=6 i Zmax=9.

Poziomy deklarowane 4-6 to mapa VMAP. Maksymalny adres kafla na deklarowanym poziomie 4 VMAP wynosi (862,648). Poziom 4 przesuwamy o 6 (dz=6) do poziomu 10 (1024x1024 kafle).
Xmin=-5119200
Xmax=Xmin + 1024x256x26.458386250105836= 1816707.20514773
Ymin=Ymax - 1024x256x26.458386250105836=-2240807.20514773
Ymax=4695100

Elementy adresu:
s1: http://geoportal.lodzkie.pl/gprest/services/UMWL_
pZ: /
pX: /
pY: /
s3: VMAP/MapServer/tile
s8: ?rfh=1

Poziomy VMAP 4-6 obsługujemy jako jedną warstwę z zakresem poziomów Zmin=10, Zmax=12.

Mapa TBD zaczyna się od deklarowanego poziomu 7. Maksymalny adres kafla to (8520,6455). Żeby zmieścić kafle deklarowanego poziomu "7" TBD w standardowym schemacie musimy go przesunąć o 7 pozycji (dZ=7) do standardowego poziomu 14 (16384 x 16384). Współrzędne narożników mapy wyniosą:
Xmin=-5119200
Xmax=Xmin + 16384x256x2.6458386250105836= 5978251.52823638
Ymin=Ymax - 16384x256x2.6458386250105836=-6402351.52823638
Ymax=4695100

Elementy adresu:
s1: http://geoportal.lodzkie.pl/gprest/services/UMWL_
pZ: /
pX: /
pY: /
s3: TBD/MapServer/tile
s8: ?rfh=1

Kafle deklarowanego poziomu TBD "8" powstają z podzielenia kafli poziomu "7", więc poziomy "7" i "8" deklarujemy jako jedną warstwę z zoomami Zmin=14, Zmax=15.

Kafle deklarowanego poziomu "9" TBD (42600,32279) nie powstają niestety przez podział poziomu "8", parametry mapy trzeba więc zdefiniować oddzielnie, jako oddzielną warstwę (np, TBD2). Żeby „zmieścić” mapę przesuwamy poziom deklarowany o 7 (dZ=7) do standardowego 16 (65536x65536). Mamy:
Xmin=-5119200
Xmax=Xmin + 65536x256x0.5291677250021167= 3758761.2225891
Ymin=Ymax - 65536x256x0.5291677250021167=-4182861.2225891
Ymax=4695100

W ten sam sposób obsługujemy deklarowaną warstwę "10" (Zmin=16, Zmax=17).

Obok plik serwisy.cfg z definicją ww. warstw łódzkiego Geoportalu (4 ostatnie): https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hb2R1WEJTY0IxYzQ/edit?usp=sharing
Plik należy pobrać i zastąpić nim oryginał z folderu Kafelkarza. Może ktoś z okolic miasta Łodzi mógłby sprawdzić, czy w terenie wszystko gra ;)

[ Dodano: 2013-11-03, 12:38 ]
ps.
Przeliczyłem ponownie i poprawiłem wyliczane współrzędne kalibracji map z Geoportalu2. Różnice są minimalne - kilkadziesiąt centymetrów na szerokości Polski. Powinno być:

dla deklarowanych poziomów (zoomów) 0-5 (TOPO(0-5), Cieniowanie(0-5), Hipsometria(0-5)): Xmax= 2267471.00160867; Ymin=-1317471.00160867;

dla deklarowanych poziomów (zoomów) 6-8 (TOPO(6-8), VMAP(6-8), Cieniowanie(6-8), Hipsometria(6-8)): Xmax= 1833976.80128693; Ymin=-883976.801286934;

dla deklarowanych poziomów (zoomów) 9-10 (TOPO(9-10), TDB(9-10)): Xmax= 1487181.44102955; Ymin=-537181.441029547;

dla deklarowanych poziomów (zoomów) 11-12 (TOPO(11-12), TDB(11-12)): Xmax= 1209745.15282364; Ymin=-259745.152823637;

Można samemu poprawić współrzędne w zakładce "Źródła map", albo pobrać zaktualizowany plik serwisy.cfg i wgrać go do filderu Kafelkarza. Poprawiony plik serwisy.cfg jest tu: https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hb2R1WEJTY0IxYzQ/edit?usp=sharing
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 49
Wysłany: 2013-11-22, 09:41   

Mam pytanie.
Czy mozna powiekszyc warstwe geoportal 2 cieniowanie powyzej poziomu 9?

Bo jest taka aplikacja jak iMapMobile i tam moge na maxa powiększyć tą warstwę a tutaj jest tylko do poziomu 9 i gorzej to wygląda w powiekszeniu[po pobraniu] niz w tej apce.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 194
Wysłany: 2013-11-22, 13:35   

O..., widzę, że dodali jeszcze 3 zoomy cieniowania i hipsometrii:). Pewnie pojawi się jeszcze 12-stka.

Scenic, oczywiście, można.
Można to zrobić np. tak:
1. W panelu po lewej stronie wybrać zakładkę "Źródła map"
2. Na liście rozwijanej "Wczytaj dane dla:" wybrać "Geoportal2 TDB(9-10)" - powinien mieć numer 34, jeśli nikt nic nie zmieniał
3. W polu "Warstwa" wpisać nazwę nowej warstwy, np. "Cieniowanie(9-10)"
4. Kliknąć na dole przycisk "Dodaj jako nowy"
5. Na liście rozwijanej "Wczytaj dane dla:" wybrać "Geoportal2 Cieniowanie(6-8)" - będzie miał numer 37, jeśli nikt nic nie zmieniał
6. Zaznaczyć zawartość pola s1 i skopiować do schowka (Ctrl+C ;)
7. Na liście rozwijanej "Wczytaj dane dla:" wybrać ostatnią pozycję z listy (czyli tę, którą przed chwilą utworzyliśmy, np. "Geoportal2 Cieniowanie(9-10)")
8. Wkleić tekst ze schowka do pola s1 (Ctrl+V ;)
9. Kliknąć na dole przycisk "Zapisz zmiany"
10. Na liście rozwijanej "Wczytaj dane dla:" wybrać "Geoportal2 Cieniowanie(6-8)"
11. Zaznaczyć zawartość pola s3 i skopiować do schowka
12. Na liście rozwijanej "Wczytaj dane dla:" wybrać ostatnią pozycję z listy ("Geoportal2 Cieniowanie(9-10)")
13. Wkleić tekst ze schowka do pola s3
14. Kliknąć przycisk "Zapisz zmiany"
W ten sposób mamy zaimplementowane zoomy cieniowania 9 i 10.

Jest jeszcze zoom 11 (skala 1:2000), należy go wprowadzić przyjmując za wzór "Geoportal2 TDB(11-12)":
01. Na liście rozwijanej "Wczytaj dane dla:" wybieramy "Geoportal2 TDB(11-12)" - powinien mieć numer 35, jeśli nikt nic nie zmieniał;
02. W polu "Warstwa" podajemy nazwę warstwy, np. "Cieniowanie(11)"
a potem postępujemy tak, jak opisałem w punktach 4-13. Ponieważ nie ma jeszcze zoomu 12, przed kliknięciem przycisku "Zapisz zmiany" w punkcie 14 zmieniamy wartość pola "Zmax:" na 11.

Warstwy hipsometrii wprowadzamy w analogiczny sposób, tyle że zawartość pola s3 nowych warstw kopiujemy z pola s3 warstwy "Geoportal2 Hipsometria(6-8)"
Dla leniwych link do uzupełnionego pliku .cfg: https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hUnVUYmU1MktmZ00/edit?usp=sharing - należy nim zastąpić istniejący plik serwisy.cfg - zalecane dla tych, którzy nie definiowali jeszcze własnych źródeł danych
oraz link do pliku zawierającego tylko nowe warstwy, o których wyżej: https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hRmw4bVlWUnNuYzg/edit?usp=sharing - jego zawartość należy dokleić na końcu pliku serwisy.cfg, jeśli ktoś dopisał wcześniej jakieś swoje źródła.

[Edit:]
Zapomniałem jeszcze o jednym - kafle cieniowania i hipsometrii są w formacie .jpg, Gimp nie powinien się czepiać, ale dla porządku dobrze byłoby zmienić w definicjach źródeł zawartość pola "Format pliku:" na ".jpg"
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2013-11-23, 12:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 49
Wysłany: 2013-11-22, 14:08   

Dzięki.

Właśnie tak kombinowałem ale nie chciało pobierać.
Teraz już jest ok.

Problem 2

Gdy pobieram ileś tam kafli i z jakiś powodów x kafli nie chce pobrać to za każdym razem wyskakuje okienko błędu czyli. jak nie pobrało 300kafli z 1000 to wyskakuje 300 okienek scriptu i zawiesza mi komputer :-) Mam win.8
Ostatnio zmieniony przez Scenic 2013-11-23, 19:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 194
Wysłany: 2013-11-23, 12:12   

Nowa wersja kafelkarza, nie powinno być już problemu z oknami skryptu: https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hMmh5U3FNNkQzbVU/edit?usp=sharing

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 19:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 49
Wysłany: 2013-11-23, 19:06   

AAA222 napisał/a:
Nowa wersja kafelkarza, nie powinno być już problemu z oknami skryptu: https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hMmh5U3FNNkQzbVU/edit?usp=sharing

Juz nie wyskakują bledy jak cos się nie pobierze.

A problemem z zawieszaniem kompa okazal sie windows 8.Nie zamyka on procesow zwiazanych z pobieraniem i po jakims czasie komp sie zawiesza z powodu braku pamieci ram.
Windows 7 zamyka sam procesesy.Kazda kafelka pobrana to 1 proces ktory zajmuje ok.1,5 MB ram. :-)
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 194
Wysłany: 2013-11-24, 09:52   

Nie mam dostępu do Win8. Nie zamyka żadnego procesu, czy tylko tych, w których nie udało się pobrać kafla (zakończonych błędem) ?
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 49
Wysłany: 2013-11-24, 13:37   

Może to wina mojego sprzętu.Win 7 jak program odtworzy 1300 kafelkow_procesów sam zaczyna zwalniać pamięć ram i usuwa procesy a win 8 tego nie robi.Program po prostu jest za szybki.Przydała by się opcja wstrzymaj chwilowo pobieranie.Aby przy 95 procentach zajetosci ram mógłbym wstrzymać i win mógłby ściągnąć tę kafelki które są zajęte pamięci.Komputer po prostu nie nadąża ściągnąć tych kafelek w danym czasie.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 194
Wysłany: 2013-11-24, 21:55   

Scenic, zdaje się, że masz zbyt wolne łącze, albo zbyt wielki apetyt ;). System powinien zakończyć proces po pobraniu kafla albo po osiągnięciu time out. Sprawdziłem u siebie - u mnie liczba jednocześnie uruchomionych procesów pobierania nie przekroczyła w szczycie czterech (przy 7 prockach na pokładzie, więc bez wpływu na pracę systemu ;). Spróbuj tego [Edit] (v.11.0.7.7): https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hd2lOUGJwcGxKX0U/edit?usp=sharing [Edit]
Dodałem opcję spowalniania pobierania. Z listy rozwijanej można wybrać wartość od 0 do 3.0. Jeśli wybiera się 0 Kafelkarz uruchamia skrypty pobierania jak dotychczas, jeśli wybierze się wartość różną od 0 Kafelkarz czeka z uruchomieniem kolejnego pobrania przez wybraną z listy liczbę sekund, chyba że wcześniej kafel zostanie pobrany. Jeśli nie pomoże, to trzeba się będzie przyjrzeć Win8.
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2013-11-26, 19:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 49
Wysłany: 2013-11-24, 22:30   

Przy mapie topo 1 kafelek może mieć nawet powyżej 200kb więc może być to problem lacza.
Ogólnie korzystałem kiedyś z programu map tero który działał trochę inaczej ale nie wspiera on Geoportalu 2.
Neta mam 6Mb/s co daje w teorii od 30 do 3 kafli na sekundę w zależności od zoom i typu mapy.

Dzięki za program. :-)
Ogólnie już wszystko co chciałem pobralem teraz zostało tylko skleić kafle co zajmnie z kilka h.

Przetestuje to na win.8 chociaż mam 2 windowsy więc to zaden problem.

Zapewne gdybym miał z 8GB ram i procka bynajmniej klasy 2500k dodać to tego łącze 20Mb i dysk ssd nie byłoby takich problemów. :-)
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 194
Wysłany: 2013-11-25, 17:03   

@Scenic
"Ogólnie już wszystko co chciałem pobralem teraz zostało tylko skleić kafle co zajmnie z kilka h.
Robisz fototapetę na ścianę w salonie :lol: ? Taka mapa zabije każdą nawigację.
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 49
Wysłany: 2013-11-25, 17:13   

AAA222 napisał/a:
@Scenic
"Ogólnie już wszystko co chciałem pobralem teraz zostało tylko skleić kafle co zajmnie z kilka h.
Robisz fototapetę na ścianę w salonie :lol: ? Taka mapa zabije każdą nawigację.

Nie :-)
Robię mapę do własnego użytku.Dużo jeżdżę rowerem i szczegółowa mapa dróg bardzo się przydaje.
Dla mojego województwa to około 1GB na dany typ mapy.
Po sklejeniu jest dalszą obróbka.Na końcu wykorzystuje program treekbudy.

Robię raz i mam spokój.Mogę jeździć po całym woj.
Są programy online ale sieć szybko zjada baterię.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 194
Wysłany: 2013-11-25, 19:14   

Trochę to bez sensu - sklejasz parę godzin w jeden kawałek, żeby potem z powrotem podzielić go na kawałki (pewnie 512x512 pikseli ;-) ). Nie znam Trek buddy, ale spróbuje się przyjrzeć, może da się w prosty sposób wygenerować dla niego mapy.

[ Dodano: 2013-11-25, 20:15 ]
Zerknąłem na format map i atlasu, i chyba nie będzie większego problemu ;-) . Muszę się tylko trochę pobawić TB, żeby zobaczyć jak to hula.
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 49
Wysłany: 2013-11-25, 20:21   

Byłoby fajnie:-)
Program map tero właśnie tworzy mapy to Treka folder set kafelki i 2 pliki set z listą kafelek i plik map z kalibracja.
Możesz go pobrać i zobaczyć jak to działa.Obsługuje mapy Geoportal 1.
Bardzo podobny program do kafelkarza właśnie.;-)

[ Dodano: 2013-11-26, 06:46 ]
AAA222 napisał/a:
Spróbuj tego (v.11.0.7.6): https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hOV83MTNhS3VvQnc/edit?usp=sharing
Dodałem opcję spowalniania pobierania. Z listy rozwijanej można wybrać wartość od 0 do 3.0. Jeśli wybiera się 0 Kafelkarz uruchamia skrypty pobierania jak dotychczas, jeśli wybierze się wartość różną od 0 Kafelkarz czeka z uruchomieniem kolejnego pobrania przez wybraną z listy liczbę sekund, chyba że wcześniej kafel zostanie pobrany. Jeśli nie pomoże, to trzeba się będzie przyjrzeć Win8.

W tej wersji juz nie tworzy tysięcy procesów.
Więc wszystko jest ok.Wziąłem spowolnienie 1s.

Kolejny problem który wykryłem.
Jak brakuje np,50 kafli których nie mogę pobrać z powodu braku ich na serwerze to nie można skleić mapy.
Zaznaczam zastąp brakujące kafle pustymi a opcje sklejenia mapy się nie odblokowują.

Problem 2.
Tworzenie kilka map o mniejszych rozmiarach zamiast jednej nie dziala.I tak tworzy sie jedna duza.
Problem w tym ze tej duzej nie chce moj komp stworzyc.
Pamietam jak to bylo na wersji kafelkarza 10.3 tworzyly sie takie mapy jaki rozmiar wpisialem a tutaj nawet na malej próbce 15x11 kolumny x wiersze jak wpisze 5x5 tworzy sie jedna 15x11.

Na tym kafelkarzu wszystko dziala ok[specialnie sprawdzilem] http://chomikuj.pl/wifigo...,3301966416.rar
Niestety nie zgadza sie serwiy.cfg wiec to mi nic nie daje.

[ Dodano: 2013-11-26, 17:59 ]
Na wersji 11.0.7.4 tez jest dobrze :-)
Problem 1 tutaj tez niestety jest obecny.
Ostatnio zmieniony przez Scenic 2013-11-26, 19:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 14