Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
iGO błąd w wyznaczaniu pozycji
Autor Wiadomość
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18958
Skąd: 3City
Wysłany: 2013-09-03, 07:23   

Jak widać z tego wątku, jedni mówią, ze Navteq, inni że TT - wszystko zależy, po jakim regionie się jeździ.
_________________

 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 893
Skąd: zabrze
Wysłany: 2013-09-03, 07:34   

BigU77,

pod beckerem chyba mapchanger też działa więc wrzuć obie do odpowiednich katalogów a nawet i w trzecim mapy lokalne
Moim zdaniem jak punkt docelowy wypada ci w mieście a niw na strefie to lepiej mieć TT ale jak już poza miastami to wolę NQ
Są miejsca gdzie TT ma bazę ograniczeń nie aktualizowaną 15 lat
Ale i NQ wychodzi z założenia że ciężarówki nie mają wstępu do miast więc zbędne są tam ograniczenia tonażowe czy wysokości
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
BigU77
azymut


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-09-03, 10:04   

Dzięki za szybką odpowiedz :) To wychodzi na to, że nie ma pewnej mapy pod ciężarówki ;) Mam Igo R3 TomTom 2013 i nie bardzo sobie radzi w nawigowaniu Tira ;)

[ Dodano: 2013-09-03, 10:37 ]
A na moim Beckerze z099 da się uruchomić automape ? Bo gdy wrzuciłem mapę i ją odpaliłem to automapa nie wykrywała mi sygnału gps. :-(
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9643
Skąd: znikąd
Wysłany: 2013-09-03, 10:39   

BigU77 napisał/a:
nie bardzo sobie radzi
A masz pliki do TRUCK oraz licecnje?
Spóbuj tez innych, typowych programów do TIR: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1306

BigU77 napisał/a:
da się uruchomić automape ?
To wątek o iGO - zajrzyj do działu o Twoim urządzeniu
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 893
Skąd: zabrze
Wysłany: 2013-09-03, 11:01   

BigU77,

Najgorsza z możliwości to AMapa dla nawigacji ciężarowej Ja bym wolał sygic truck bo dzięki AMapie skasowałem relingi na dachu pod wiaduktem mimo że ustawioną miałem wysokość 4.20 m
Taki babol nie przytrafi ci się na mapach TT jadąc drogami o oznakowaniu międzynarodowym "E"
Poszukaj kompletu map i licencji
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
BigU77
azymut


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-09-03, 13:36   

A skin do z099 też bym musiał zmienić ;)?
 
 
pafnuc518
Waypoint


Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 94
Wysłany: 2013-10-07, 20:21   

panowie mam pytanie jak na primo i mapach
2013.Q2_8.3NTQ_EU
ustawić by przy przeglądaniu mapy wyświetlane były przy ulicach znaki z ograniczeniem tonażu a przy wiaduktach wysokość itd.
kolejna prośba jak ustawić by pokazywały się na ulicach numery adresowe.

Przesiadałem się z am. i mapa jest fajniejsza przejrzysta lecz własnie brakuje mi tych rzeczy przy przeglądaniu trasy , bo jak wiemy żadnej navi nie można ufać i lepij przejżeć sobie gdzie nas kieruje a nie wiedząc jakie są ograniczenia na drodzę nie wiemy czy trasa jest prawidłowa
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18958
Skąd: 3City
Wysłany: 2013-10-07, 20:47   

Może w końcu przeczytaj wątek, do którego przeniosłem Twój post. Był w "Igo Primo 2.0 - modyfikacje wyglądu"
Bo pytasz o to wszędzie:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=39188
http://www.my-navia.pl/vi...p=415407#415407
http://www.my-navia.pl/vi...p=415415#415415

Nie zaszkodzi również lektura " Ikonki ograniczeń dla ciężarówek jako POI użytkownika"
_________________

 
 
torba
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Gru 2011
Posty: 5
Wysłany: 2013-10-26, 13:55   

Witam. Panowie trochę z innej beczki. Mam IGO 2.4, Decent, Mapy 2013q1. Igo swietnie widzi wszelkie ograniczenia wysokościowe, tonażówki itp. Problem natomiast jest w ustawieniach ADR. Zaznaczam wszystkie możliwe ADRy w profilu pojazdu (od wybuchowych, radioaktywnych, po klase 9) i program mimo to ciągnie mnie pod tunele, w których wiem, że jest ograniczenie. Nie jest to pojedynczy przypadek. Program tak się zachowuje jakbym wogole nie ustawił ADR. Hulaj duszo piekła i zakazów nie ma. To jest standard w IGO czy coś mam nie tak? (pliki ftr, lic są).Pzdr :evil:
 
 
driverone 
Waypoint


Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 74
Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2013-10-26, 21:15   

up@ podaj jakąś trasę od-do to sprawdzę u siebie. Co prawda nie latam z adr-ami ale jeżeli chodzi o duże autko to primo sprawdza się u mnie dobrze i chętnie przetestuje.
 
 
torba
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Gru 2011
Posty: 5
Wysłany: 2013-10-27, 14:39   

Dzieki kolego. Wpisz na przykład trasę z Venlo do Rotterdam ulica Maasvlakteweg. W europorcie są 3 tunele na tej trasie. Wszystkie klasy C z tego co pamiętam. Przed Rotterdamem, w miejscowości Alblasserdam na A15 też jest tunel klasy C. W sumie 4 tunele. We wszystkie IGO pcha mnie nie mijając.
 
 
driverone 
Waypoint


Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 74
Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2013-10-27, 15:16   

Niestety, u mnie jest tak samo.. Też prowadzi tunelami.
 
 
jackit 
Waypoint
początkujący


Wiek: 44
Dołączył: 02 Cze 2012
Posty: 20
Skąd: Chełm
Wysłany: 2013-11-09, 00:03   Igo dla ciężarówki

Witam szanownych kolegów czytam i czytam posty o igo i nie znalazlem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania mianowicie:
Czy igo primo truck i igo truck to to samo???? jaka jest ich najnowsza wersja???czy oba systemy da sie zainstalowac na win ce i androidzie???
Planuje zakup urzadzenia 7 albo i 9 calowego by miec na nim igo dla ciezarowki na ktorym systemie bedzie lepiej to chodzilo ??czy bnie ma roznicy????

dzieki panowie za pomoc

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2013-11-10, 20:13 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Dołączyłem do istniejącego wątku
Przypominam o regulaminie forum - punkt 4
 
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1551
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-11-09, 08:34   

Witam

Ja bym podał inny podział programów IGO

- IGO 8 - starsza wersja (8.3.xxx)
- IGO Primo - nowsza wersja (1.1 , 1.2 , 2.0 , 2.4)
IGO Primo ma lepszą funkcjonalność niż stare IGO8

Do każdej wersj IGO (czyli IGO 8 oraz IGO Primo) jest opcja TRUCK = mozliwość wybrania samochodu ciężarowego i ustawień dla niego.
Opcja TRUCK lepiej działa na IGO Primo.
Aby działały funkcje ciężarówki trzeba obok map (pliki FBL) wgrać pliki z ograniczeniami dla ciężarówek (pliki FTR)

Opcja cieżarówka w IGO, tak na prawdę polega na
- możliwości wybrania samochodu ciężarowego
- podania ograniczeń dla naszej ciężarówki

Jeśli chodzi o systemy operacyjne => są wersje IGO Primo
- na nawigacje z Windows
- na system Android

Funkcjonalność i wygląd taki sam

Mapy, pliki FTR i POI są takie same dla wersji na Windows i na Androida

Jeśli chodzi o informacje TMC
- na Windows - łapie z sygnału radiowego (w znaczeniu, ze stacji radiowych jak RMF)
- na Androida - pobiera z internetu - dużo więcej informacji

Szukając progam IGO - szukamy programu zgodnego z rozdzielczością naszego urządzenia

Mam nadzieję, że wyjaśniłem a nie zaciemniłem temat

pozdrawiam
Arturek

P.S.

IGO8 bez opcji TIR ( brak profilu ciężarowego)


IGO8 z opcją TIR (profil ciężarowy)


_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
Ostatnio zmieniony przez Arturek 2014-02-16, 11:14, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
pafnuc518
Waypoint


Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 94
Wysłany: 2013-11-10, 21:41   

wreszcie ktoś napisał jasno i węzłowato dla ludzi takich jak którzy potrzebują łopatologicznie :-D (mam nadzieje ze nikogo nie uraziłem)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10