Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Odblokowanie Mio serii M bezinwazyjne (z karty pamięci)
Autor Wiadomość
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 526 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18698
Wysłany: 2014-01-03, 07:32   Odblokowanie Mio serii M bezinwazyjne (z karty pamięci)

O tej metodzie jest na forum bardzo dużo informacji, ale porozrzucanych w różnych wątkach, więc krótka kompilacja.

Jej zaletą jest absolutny brak ingerencji w pliki Mio - wkładamy do uruchomionego urządzenia odpowiednio przygotowaną kartę pamięci i po chwili pojawia się na ekranie to, co chcemy. Może to być konkretny program nawigacyjny, alternatywny panel lub menedźer plików (CeCommander, eksplorator Windows)

Całość sprowadza się do umieszczenia na karcie folderu (o nazwie odpowiedniej dla naszego modelu) z plikami skryptu, który uruchomi wybraną aplikację. Cały zestaw znajdziecie TUTAJ.
Ściągnięty plik rozpakowujemy i na kartę SD kopiujemy folder COBIA, następnie zmieniamy mu nazwę jak niżej:
  • Moov 150 (European: Cobia_300L_32, North American: Cobia_300L_32_NA, Australian: Cobia_300L_32_AU)
  • Moov 200 (European: Cobia_300_32, North American: Cobia_300_64_NA, Australian: Cobia_300_32_AU)
  • Moov 200u (European: Cobia_300_64, North American: Cobia_300_64_NA, Australian: Cobia_300_64_AU)
  • Moov 210 (European: Cobia_T300_32, North American: Cobia_T300_64_NA, Australian: Cobia_T300_32_AU)
  • Moov 300 (European: Cobia_400_64, North American: Cobia_400_64_NA, Australian: Cobia_400_64_AU)
  • Moov 310 (European: Cobia_T400_64, North American: Cobia_T400_64_NA, Australian: Cobia_T400_64_AU)
  • Moov 330 (European: Cobia_410_64, North American: Cobia_410_64_NA, Australian: Cobia_410_64_AU)
  • Moov 360 (European: Cobia_420_64, North American: Cobia_420_64_NA, Australian: Cobia_420_64_AU)
  • Moov 370 (European: Cobia_T420_64, North American: Cobia_T420_64_NA, Australian: Cobia_T420_64_AU)
  • Moov 500 (European: Cobia_500_64, North American: Cobia_500_64_NA, Australian: Cobia_500_64_AU)
  • Moov 500 R2 (European: Cobia500R2, North American: Cobia500R2_NA, Australian: Cobia500R2_AU)
  • Moov 510 (European: Cobia_T500_64, North American: Cobia_T500_64_NA, Australian: Cobia_T500_64_AU)
  • Moov 580 (European: Cobia_T550_64, North American: Cobia_T550_64_NA, Australian: Cobia_T550_64_AU)
  • Knight Rider: KITT_USA
Jeśli nie ma urządzenia w spisie, otwieramy plik plik device.xml (przez F3 w TotalCommanderze) sprawdzamy wpis w tagach <type>.

Aby wystartował wybrany przez nas program, edytujemy plik auto.mscr i w wierszu
Kod:
 Run("\Storage Card\cecmd\cecmd.exe")
podajemy ścieżkę dostępu do odpowiedniego pliku *.exe, na przykład
Kod:
 Run("\Storage Card\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe")
albo
Kod:
 Run("\Storage Card\Mój_panel\Mój_panel.exe")


W przypadku problemów z brakiem sygnału GPS można uzupełnić skrypt o wpisy które zamkną procesy blokujące port GPS - przykład
Kod:
Kill("CLMApp.exe")
Kill("MioMap.exe")
Kill("AppStartupSec.exe")
_________________

 
 
ZiombeL
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Sty 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-01-12, 12:23   

Witam, śmigam na tym rozwiązaniu, ale mam pewien problem. Muszę około trzy razy odrzucać umowę, zanim wejdzie mi w commandera. Jest jakieś polecenie, które można dopisać? Albo zbiór takich poleceń do skryptów, to bym sam popróbował.

Pozdrawiam Nowy
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 526 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18698
Wysłany: 2014-01-12, 12:45   

MortScript umożliwia samoczynne klikanie w OK - zobacz
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=7313
http://chomikuj.pl/jajace...ypty/MortScript

A jaki model Mio masz?
Sprawdź uruchomione procesy - może wystarczy KILL zamiast czegoś co samo zatwierdza
_________________

 
 
ZiombeL
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Sty 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-01-12, 13:22   

Dzięki za linki, mam Mio Mov 360 N179. Nie mam pojęcia jak sprawdzić uruchomione procesy na tym ustrojstwie, rozumiem że jak będę wiedział to po prostu dopisuje go do MortScript. Teraz wiem jak to się nazywa :)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 526 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18698
Wysłany: 2014-01-12, 13:42   

Uruchom ITaskManagera - jest w "Apteczce" http://www.my-navia.pl/dl...n=category&id=1
_________________

 
 
ZiombeL
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Sty 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-01-12, 17:30   

Który to zbir?

ITaskMgr.exe -- odpada
MioBTCore.exe
services.exe
gwes.exe
device.exe
filesys.exe
NK.exe
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 526 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18698
Wysłany: 2014-01-12, 18:23   

Chyba żaden...A jaką umowę odrzucasz - podaj treść tych okien.
_________________

 
 
ZiombeL
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Sty 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-01-12, 18:28   

"Pamiętaj, że to na Tobie spoczywa odpowiedzialność za takie korzystanie z MioMap..."
Ogólnie to najpierw się ładuje MioMap, potem ta umowa, trzy razy(albo wiecej) odrzucam i dopiero mi włącza program ze ścieżki w skrypcie.
Z tą nawi są od początku takie cyrki ze Google wymięka...
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 526 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18698
Wysłany: 2014-01-12, 18:42   

W zasadzie normalnie - karte z COBIA wkłada się do urządzenia dopiero gdy uruchomi sie Miomap
_________________

 
 
ZiombeL
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Sty 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-01-12, 19:10   

U mnie po włączeniu MioMap i wsadzeniu karty nic się nie dzieje. W takim razie będę z tym żył i tak wiele się dowiedziałem dzięki temu forum :)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 526 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18698
Wysłany: 2014-01-12, 19:56   

Czyli wkładasz kartę do wyłączonego Mio i włączasz? Jak w serii "S"?
_________________

 
 
ZiombeL
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Sty 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-01-12, 20:41   

Tak, dokładnie.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 526 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18698
Wysłany: 2014-01-12, 20:53   

Ciekawy model...
Jakie masz foldery w urządzeniu? Może coś było modyfikowane?
_________________

 
 
ZiombeL
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Sty 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-01-12, 21:08   

CLM, PIM, Program Files, device(XML), PATHS(XML)
Było, było, ale mam backup i po każdej wpadce nagrywam na nowo :)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 526 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18698
Wysłany: 2014-01-12, 21:20   

Wygląda normalnie. Juz nic nie rozumiem. :oops:
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 9