My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
tworzenie map z geoportalu
Autor Wiadomość
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 35
Wysłany: 2014-01-18, 20:47   

AAA222 napisał/a:
Mam wrażenie, że właśnie coś takiego zrobiłem - ale mogę się mylić ;-)

Tak widzę. ;-)
Dodałeś to w nowej wersji a nie widzialem bo korzystałem z starszej.

Jestem ciekawy czy bez z opcją pozostawić bez zmian tez działa?

Na razie mam błąd gimpa.Brak biblioteki. :-(

I chyba ścieżka gimpa jest zamieniona ze ścieżką archiwizatora rar w programie kafelkarz.

Jestem ciekawy czy bez z opcją pozostawić bez zmian tez działa?

Juz wiem.Działa ;-)

Kolejny problem...
Windows nie zamyka mi zrobionych kafelek[procesow]
I jak wezme np. 5 dodatkowych wątków to tworzy 5 Kafelek i nic wiecej.
Jak ręcznie zamknę proces gimpa to tworzy dopiero następna kafelke :shock:

Windows 8.1
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 159
Wysłany: 2014-01-18, 22:14   

Scenic napisał/a:
I chyba ścieżka gimpa jest zamieniona ze ścieżką archiwizatora rar w programie kafelkarz.

Masz rację, opisy pól ścieżek były zamienione. Już poprawiłem (11.0.8.6): https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hRHdYak45Sk1VclE/edit?usp=sharing (wystarczy podmienić plik ~.exe) Dodałem jeszcze import-export map definiowanych w zakładce "Współrzędne mapy" i parę innych, mniej istotnych drobiazgów.
Scenic napisał/a:
Kolejny problem... Windows nie zamyka mi zrobionych kafelek[procesow]
I jak wezme np. 5 dodatkowych wątków to tworzy 5 Kafelek i nic wiecej.
Jak ręcznie zamknę proces gimpa to tworzy dopiero następna kafelke :shock:
Windows 8.1

Hm... Gimp powinien sam zamknąć KONSOLĘ po wykonaniu zadania. Sprawdź, prawdopodobnie w ustawieniach zamiast gimp-console-2.8.exe pokazałeś gimp-2.8.exe

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 19:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 35
Wysłany: 2014-01-18, 22:36   

AAA222 napisał/a:
Hm... Gimp powinien sam zamknąć KONSOLĘ po wykonaniu zadania. Sprawdź, prawdopodobnie w ustawieniach zamiast gimp-console-2.8.exe pokazałeś gimp-2.8.exe

Wlasnie biore i to i to.
Okno sie samo nie zamyka.
Wyskuje bląd ale kefelek sie tworzy normalnie.
batch command expereciend

Jak zamke okno to dopiero wtedy uruchamia sie następne okno.

Jak wezme gimp-console-2.8.exe to wogole nie ma okna ale procesy sie uruchamiają i tez same nie zamykają sie.

Mam 2 mapy topo i cieniowanie + biore opcje rastra trekbuudy pozostawic bez zmian.
Przezroczystość 60 i 40%.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 159
Wysłany: 2014-01-18, 23:11   

Scenic napisał/a:
Jak zamke okno to dopiero wtedy uruchamia sie następne okno.

Scenic, tak właśnie ma być.
Podpinaj tylko i wyłącznie gimp-console-2.8.exe. Nie zamykaj okien konsoli, bo przerywasz przetwarzanie, poczekaj, aż zamkną się same. Albo najlepiej ich nie wyświetlaj ;).
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 35
Wysłany: 2014-01-18, 23:15   

AAA222 napisał/a:
Scenic napisał/a:
Jak zamke okno to dopiero wtedy uruchamia sie następne okno.

Scenic, tak właśnie ma być.
Podpinaj tylko i wyłącznie gimp-console-2.8.exe. Nie zamykaj okien konsoli, bo przerywasz przetwarzanie, poczekaj, aż zamkną się same. Albo najlepiej ich nie wyświetlaj ;).

Wiem ale one sie same nie zamykają :-/

Testuje i problem lezy w opcji pozostawic bez zmian.
opcje rastra trekbuddy

Biore gimp-console-2.8.exe i wtedy nie ma okienek i z tą opcja procesy sie nie zamykaja.
Jak sie okazalo bez tej opcji jest ok.


Teraz pytanie dlaczego tak sie dzieje?
Nie chce np. redukowac kolorow bo niepotrzebne to jest dla mnie.

Z ta opcją tworzy 2 kafle zamykam recznie w menadżerze zadań proces gimpa i tworzy następny kafel
Bez tej opcji z redukcja kolorow i usunąć przezroczystość tworzy samo wszystkie kafle.
Dodatkowe watki sa ustawione na 2 :-) czyli 2 procesy
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 159
Wysłany: 2014-01-18, 23:38   

Czy w oknie konsoli pojawia się komunikaty błędu ? Jeśli robisz atlasy z pojedynczej warstwy i zaznaczysz "pozostaw bez zmian", to gimp w ogóle się nie uruchamia, bo jest to proste kopiowanie. Przy tej opcji gimp uruchomi się tylko wtedy, gdy sklejasz warstwy.
Ile kafli i ile warstw obrabiasz ? Jeden skrypt (czyli jedno okno konsoli) obrabia kilkanaście do kilkudziesięciu kafli - to chwilę musi potrwać. Czy w oknie konsoli pojawiają się komunikaty o błędach ? Jeśli nie, to wszystko jest ok. - musisz poczekać, aż same się zamkną.
Liczba uruchomionych procesów wyświetlana na pasku nie musi się zmieniać i może być mniejsza niż maksymalna, którą zadałeś - kafelkarz uruchamia tyle procesów, ile potrzebuje, ale nie więcej niż zadany max.
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 35
Wysłany: 2014-01-18, 23:42   

Sklejam 2 warstwy.
Nie ma komunikatow ponieważ Biore gimp-console-2.8.exe i wtedy nie ma okienek
Jak pisalem
Z tą opcją tworzy 2 kafle zamykam recznie w menadżerze zadań proces gimpa i tworzy następny kafel
Bez tej opcji z redukcja kolorow i usunąć przezroczystość tworzy samo wszystkie kafle.

Ustawiam wszystko i stworzy tyle kafelkow ile procesow ustawie.Zamykajac recznie proces dopiero stworzy nastepny kafelek.Sam sie nie zamknie nigdy.

Wlasnie uruchomilem od nowa stworzylo 2 kafle i stoi.Moge tak czekac w nieskończoność,
Zamykam proces i tworzy nastepny i tak dalej.

Wiec cos musi byc nie tak w programie bo bez oznaczenia pozostawic bez zmian jest ok.
Ostatnio zmieniony przez Scenic 2014-01-18, 23:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 159
Wysłany: 2014-01-18, 23:53   

Scenic, jeden wątek, to NIE JEST jeden kafel - jeden wątek "przerabia" (w zależności od okoliczności) nawet do kilkudziesięciu kafli. Na pasku w prawym, dolnym rogu jest checkbox "Pokaż okna konsoli Gimpa" - przed uruchomieniem przetwarzania zaznacz to, a potem zobacz, czy w oknach konsoli pojawiają się komunikaty o błędach (poza standardowym ostrzeżeniem na początku).
Ile kafli przetwarzasz ? 100, 500, 1000 ?
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 35
Wysłany: 2014-01-18, 23:56   

AAA222 napisał/a:
Scenic, jeden wątek, to NIE JEST jeden kafel - jeden wątek "przerabia" (w zależności od okoliczności) nawet do kilkudziesięciu kafli. Na pasku w prawym, dolnym rogu jest checkbox "Pokaż okna konsoli Gimpa" - przed uruchomieniem przetwarzania zaznacz to, a potem zobacz, czy w oknach konsoli pojawiają się komunikaty o błędach (poza standardowym ostrzeżeniem na początku).
Ile kafli przetwarzasz ? 100, 500, 1000 ?

600 kafli
Wiem,ze 1 proces to nie 1 kafel bo bez tej opcji z redukcja kolorow 1 proces tworzy duzo kafli.
tam jest ok.

[ Dodano: 2014-01-19, 00:00 ]
I tak uruchomiłem
stworzyły sie 2 kafle [tyle jest ustawionych dodatkowych wątków]
Sa 2 okienka gimpa i jedno jest puste a w 2 jest batch comand expereciend an execution error
zamykam okna tworzą sie pojedyncze kafle i to samo blad w każdym z okien zamykając je tworzą sie pojedyncze kafle.Nie zamykając nic sie nie dzieje

Mogę je zamykać tak długo az stworzą się wszystkie kafle czyli 600.
Po mino błędu sie tworzą kafle wiec to jest ok.Jedno okno gimpa 1 kafel.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 159
Wysłany: 2014-01-19, 00:13   

Ok. widzę, jest błąd w skrypcie gimpa, zaraz poprawię, na rano będzie gotowe ;-) .
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 35
Wysłany: 2014-01-19, 00:16   

AAA222 napisał/a:
Ok. widzę, jest błąd w skrypcie gimpa, zaraz poprawię, na rano będzie gotowe ;-) .

No w końcu. ;-)

Ja tak szybko spać nie ide ;-)
Wiec jak zrobisz i bedziesz mial czas to wstaw :->
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6447
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-19, 00:22   

Scenic, prośba o nie cytowanie w całości wypowiedzi bezpośredniego przedmówcy. Zbędnie wydłuża to posty.
Pozdrawiam
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 159
Wysłany: 2014-01-19, 01:41   

Poprawiony Kafelkarz v.11.0.8.7: https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hU19TLUxiV3R2ZjQ/edit?usp=sharing
(wystarczy wymienić plik ~.exe na nowy)

Scenic, chłopie, powinieneś zagrać w totka ;-) - błąd występował tylko w specyficznym ustawieniu, w które Tobie udało się z miejsca trafić ;-) . Teraz jest ok. Jeśli masz wątpliwości co do działania wątku z gimpem, to uruchamiaj z opcją wyświetlania okien konsoli. Jeśli gimp wyświetla tam tylko swoje standardowe (gimp-console-2.8.exe:[numer]): LibGimpBase-WARNING **: gimp-console-2,8,exe: gimp_write_read(): error, to wszystko jest ok.

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 19:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 35
Wysłany: 2014-01-19, 06:15   

AAA222 napisał/a:
Poprawiony Kafelkarz v.11.0.8.7: https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hU19TLUxiV3R2ZjQ/edit?usp=sharing
(wystarczy wymienić plik ~.exe na nowy)

Niestety jest to samo co bylo.
A plik .exe nie zmienił rozmiaru co do poprzedniej wersji :oops:
Moze zle spakowałes ?
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 159
Wysłany: 2014-01-19, 14:18   

Uwaga: Żeby ogarnąć chaos, który zaczyna się tu powoli pojawiać, linki do kolejnych wersji Kafelkarza, o ile takie powstaną ;-) , będę wklejał poniżej:

52. Kafelkarz 13.0.0.9 (30.05.2016)
51. Kafelkarz v.13.0.0.8 (17.05.2016)
50. Kafelkarz v.13.0.0.7 (17.05.2016)
49. Kafelkarz v.13.0.0.6 (15.11.2015)
42. Kafelkarz v.12.1.1.8 (02.04.2015)
23. Kafelkarz v.12.0.1.4 (15.11.2014)
13. Kafelkarz v.11.1.0.0 (21.08.2014)

Instrukcja w Kafelkarzu.
+ co nieco o wielowątkowości
+ definiowanie źródeł WMTS (przykład prosty)
+ definiowanie źródeł WMTS (przykład zaawansowany)
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2016-05-30, 20:30, w całości zmieniany 78 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 3,67 sekund. Zapytań do SQL: 14