Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
iGO błąd w wyznaczaniu pozycji
Autor Wiadomość
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6419
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-03-01, 18:50   

Przede wszystkim....
Czy pobrałeś najnowaszą Agatkę z forum ( link w pierwszym poście przyklejonego tematu o Agatce ) i prawidlowo zaistalowałeś ?
Proponuję reinstall , tylko bardzo spokojnie i bardzo powoli, zgodnie z instrukcją .
Łacznie z biblioteką systemową !
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
darow992 
Waypoint


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 56
Wysłany: 2014-03-01, 18:52   

tak pobralem z pierwszego linka o Agatce i zainstalowalem wszystko dokladnie tak jak bylo opisane ale zrobie to jeszcze raz dla pewnosci.

EDIT:
To raczej nie jest problem spowodowany Agatka poniewaz na glosie Marka czy Anny rowniez otrzymuje komunikaty doslownie przed samym manewrem. Co moge z tym zrobic?
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6419
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-03-01, 21:14   

Pytanie: sprawdzasz w symulacji, czy w trasie ???????
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
darow992 
Waypoint


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 56
Wysłany: 2014-03-01, 21:20   

w symulacji mowi dobrze w trasie doslownie przed manewrem
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6419
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-03-01, 21:26   

Może będą madrzejsi ode mnie. Przy takim opisie zjawiska nie potrafię Ci pomóc :-(
P.S. Zakładam, ze navi nie opóźnia pokazywania pozycji, bo bys o tym napisał .
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
darow992 
Waypoint


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 56
Wysłany: 2014-03-01, 21:30   

nie nie opoznia, ani nawet sie nie tnie, a o tym ze w menu moge sobie wybrac jakis samochodzik zamiast kursora a podczas nawigowania i tak mam kursor to juz nie wspomne
 
 
krissos 
Navi Expert


Wiek: 104
Dołączył: 31 Lip 2009
Posty: 286
Wysłany: 2014-03-01, 21:44   

Ma ktoś pliki ftr do mapy 2013 Q3? Pobrałem całą mapę, ale nie ma tych plików a potrzebuję mieć mapę dla truck :)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18850
Wysłany: 2014-03-01, 21:50   

Wywal wszystko (autka, POI, radary, folder SAVE) a w sys.txt zostaw wyłącznie sekcję
Kod:
[gps]
source="NMEA"
port=xxx
baud=yyy
set_messages=0
Port właściwy dla Twojego urządzenia, prędkość jak największa

Jak zacznie podawac prawidłowo, po kolei dodawaj pozostałe składniki
Oczywiście, wywal z nawigacji, na kompie zostaw

[ Dodano: 2014-03-01, 21:51 ]
P.S. Przeniosłem z wątku o sys.txt. Proszę o większy szacunek dla p.3 regulaminu
_________________

 
 
27gibon 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2011
Posty: 430
Skąd: G.Śląsk
Wysłany: 2014-03-01, 21:57   

source="NMEA"
set_messages=0
Z ciekawości zapytam - czemu służa te wpisy , ja ich nie mam i wszystko działa .
Pytam , bo może jednak do czegoś są potrzebne.
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 420
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2014-03-01, 22:10   

darow992 napisał/a:
poniewaz na glosie Marka czy Anny rowniez otrzymuje komunikaty doslownie przed samym manewrem

Nie wiem czy będzie Ci to pomocne, ale jeżeli masz stare wersje głosów Marka i Anny, to komunikaty są przed samym manewrem. Mi pomogło wgranie nowych wersji głosów. Zaznaczam jednak, że to dotyczy Marka i Anny. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na Agatę.
Dziwne jest to, że w symulacji mówi dobrze.
 
 
darow992 
Waypoint


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 56
Wysłany: 2014-03-02, 13:05   

czesc chlopaki problem po czesci sie rowiazal navi ostrzega o manewrze na 300m przed nim o radarach o jakies 400 -600 (czasem o tyle czasem o tyle) oczywiscie wszystkie komunikaty mam ustawione na ostrzeganie 600m przed. Szczegolnie mi zalezy nad tymi ostrzezeniami 600m przed poniewaz jezdze ciezarowka i 300m to za malo zeby np. zmienic pas i skrecic, dlatego w dalszym ciagu prosze o pomoc.
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1531
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-03-02, 13:31   

Witam

Jaką masz wersję głosów Marka i Anny? - pytam, bo miałem kiedyś stare głosy i podawały komunikat raz - przed manewrem => po wgraniu nowszych głosów, komunikat jest trzykrotny

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
darow992 
Waypoint


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 56
Wysłany: 2014-03-02, 13:35   

w folderze voice mam trzy glosy:
Voice_Pol-f3-lua
Voice_Pol-m3-lua
Voice_TTS_nua_plp_f1_lua-dri40_vssq5f22
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6419
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-03-02, 14:55   

darow992 napisał/a:
i problem po czesci sie rowiazal navi ostrzega o manewrze na 300m przed nim o radarach o jakies 400 -600 (czasem o tyle czasem o tyle) oczywiscie wszystkie komunikaty mam ustawione na ostrzeganie 600m przed.


Mylisz dwie rzeczy.
Komunikaty nawigacyjne to jedno, a ostrzeganie o radarach to drugie.
Nie ma możliwosci zmiany odległości ostrzegania o manewrach. Sa ustawione na sztywno:
- 800 n.
- 300 m.
- bezposrednio pzred manewrem.
Te odległosci zmienić może tylko ustawienie w programie wyższego priorytetu ostrzegania przed manewrowaniem. Wtedy ewentualny komunikat ostrzegawczy może opóźnić komunikat manewrowy.

Odległości komunikatów ostrzegawczych reguluje wpis"
Kod:
[warning]
warn_distances=150:2000,140:1600,130:1400,120:1200,110:1000,100:800,90:700,
80:600,70:400,60:400,50:300,40:200

Budowa klucza jest nastepująca:
Kod:
warn_distances=prędkość:odległość, prędkość:odległość .................

Podany przykład spowoduje, ze ostrzeżenie pojawi się na 2000 m przy predkości 150 km/h, 1600 m przy predkości 140 km/h itd
Oczywiście parametry kazdy może ustawić pod wlasne wymagania.

P.S. Jak rozwiązałeś problem ??? Napisz , by pomóc innym, którzy znajda się w identycznej sytuacji.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-03-05, 07:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
darow992 
Waypoint


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 56
Wysłany: 2014-03-02, 15:06   

no dobra na sztywno to dlaczego mowi mi o nich dopiero na 300m przed a przeciez powinno najpierw 800m przed manewrem?? A jezeli chodzi o problem to zrobilem dokladnie tak jak napisal Jacekp1313
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10