Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Primo Android - obrót ekranu
Autor Wiadomość
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9628
Wysłany: 2014-05-06, 06:57   

Po pierwsze - kilka razy było na forum o obrocie, zacznij od czytania.
Po drugie - edytuj post i wywal sekcje SPEEDCAM, bo tak długiego wpisu nie zechce się nikomu analizowac, a wpływu na twój problem nie mają żadnego
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18846
Wysłany: 2014-05-06, 07:27   

1. Scaliłem
2. Wywaliłem zbędne sekcje (Network, TMC, speedcamera)
_________________

 
 
figa 
Waypoint



Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 28
Wysłany: 2014-05-06, 09:18   

Wiem że było i cały dzień wczoraj szukałam i czytałam ale tyle tego jest że nie udało mi się nic zrobić. :oops:
Zmieniałam data.zip, sys ale nic mi z tego nie wyszło.
W moim data.zip /ui_android są katalogi z rozdzielczościami: 1024x768, 480x272 i 800x480
natomiast w branding.zip : 1024x600, 1024x768, 1280x720, 1280x800, 320x240, 480x320, 800x480, 854x480,
a w katalogu ui_igo9 mam rozdziałki 480x272 i 800x480.
Szukałam data.zip z większą ilością rozdzielczości ale stale było coś żle.
Przekopiuje poprawiony przez jacekp1313 sys (dzięki ) i zobaczę czy coś się zmieniło.
Uruchamia się nawigacja ale dalej nie obraca.
W zasadzie to zależy mi nie tyle na obrocie tylko na działaniu nawigacji w poziomie a nie w pionie.
_________________
Lenovo A3000
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 8
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 523
Skąd: EU
Wysłany: 2014-05-06, 23:33   

iGO Primo Android - obrót ekranu.

Próbowałem dwukrotnie (bezefektywnie) , pomóc rozwiązać ten problem. Ostatnio dorwałem chiński wynalazek (tablet) - odpowiedni do testów (znaczna różnica rozdzielczości; pomiędzy orientacją poziomą a pionową). Przerobiłem praktycznie wszystkie (znane mi) możliwe kombinacje > wszystko "zatrybiło" przy takiej konfiguracji:
Kod:
[device]
type="android"

[android]
fullscreen=1
upside_down_bug=1

[rawdisplay]
driver=engine
force_renderer="RENDER_MOYA"
screen_x=800
screen_y=425
screen_x2=480
screen_y2=745

1. Odpowiednie wartości rozdzielczości > trzeba określić i wpisać - indywidualnie.
2. Jak dokładnie określić rozdzielczość (pion\ poziom) na jakiej pracuje program (lub może pracować) > jest opisane na forum; polecam > Google play .
3. Prz takiej konfiguracji > nie ma problemu z "widocznością" i działaniem skina.
4. Problem (obrót ekranu przy pracującym programie iGO) dotyczy urządzeń w których rozdzielczość robocza aplikacji, jest inna w pozycji pionowej (x - y) i poziomej (y2 - x2).
5. Najczęściej pojawiający się błąd, dotyczący pracy i obrotu ekranu, jest związany z błędnym mniemaniem, iż program pracuje na takiej rozdzielczości, jaka jest podana w specyfikacji urządzenia.

P.S. Wersja programu testowego: iGO Primo Israel 9.6.29.390522.

------------------------------------------------------
figa napisał/a:
Szukałam data.zip z większą ilością rozdzielczości ale stale było coś żle.

Niepotrzebnie, jaką rozdzielczość wykorzystuje program (zawartą w pliku data - domyślnie), małe info > tu .
figa napisał/a:
a w katalogu ui_igo9

figa napisał/a:
natomiast w branding.zip : 1024x600, 1024x768, 1280x720, 1280x800, 320x240, 480x320, 800x480, 854x480,

Branding jest uniwersalny, wcześniejsze wersje programu > mogły zawierać takie rozdzielczości w pliku data. Najlepiej zostawić tylko jedną (zgodną z rozdz. w data) taką, na jakiej pracuje program iGO.
_________________

 
 
figa 
Waypoint



Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 28
Wysłany: 2014-05-08, 21:40   

Od biedy jakoś udało mi się ustawić żeby ekran się obracał. Dodałam taki wpis
Cytat:

[rawdisplay]
driver=engine
;screen_xy="auto"
screen_x=960
screen_y=540
screen_x2=540
screen_y2=960
screen_xy="960_540:960x540/540x960:fullscreen"
highres=0
double_screen=0
show_cursor=0
combine_dirty=0


ale nie do końca to jest dobrze bo przy poziomym wyświetlaniu mruga z boku po prawej stronie pasek z wyświetlaniem części obrazu.
Wygląda to tak
http://screenshooter.net/9695939/mhvglpg
http://screenshooter.net/9695939/jepyjmw
i tak na zmianę .
Skąd się to bierze ? ten drugi obraz ?
Można sie tego jakoś pozbyć
_________________
Lenovo A3000
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 8
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 523
Skąd: EU
Wysłany: 2014-05-09, 01:29   

Twój sys.txt wyglądał inaczej - dodawanie bezwartościowych wpisów od kolegi xxx > nie ma sensu.
figa napisał/a:
screen_x=960
screen_y=540
screen_x2=540
screen_y2=960
screen_xy="960_540:960x540/540x960:fullscreen"

Wystarczy spojrzeć na wstawione przez Ciebie fotki > to jest niemożliwe. Ewidentnie widać dolny i górny status bar (wstaw fotę z pozycji pionowej), po zmianie położenia z poziomego na pionowy, status bar będzie też u góry i na dole. Automatycznie, inna też będzie rozdzielczość na jakiej może pracować aplikacja iGO.
Dopóki nie przerobisz punktu nr 2 i nie podasz dokładnych wartości (pionowo \ poziomo) Application window size is: ... , nie dajesz mi szansy - pomocy.

dodano:
lub - Device screen size is:...
_________________

Ostatnio zmieniony przez piotrekcz 2014-05-10, 20:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
figa 
Waypoint



Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 28
Wysłany: 2014-05-09, 09:58   

OK więc ten program pokazuje:

Cytat:
Device screen size is 600x976
Application window size is 600x951
Status bar size is 25
Screen density is DisplayMetrics. DENSITY_DEFAULT
Screen density resources are taken from res/values-mdpi
Use menu Toogle Full Screen



W pionie wygląda to tak
http://screenshooter.net/5819909/xxifydr
jest normalnie tylko w poziomie jest źle . Jest jakby wyświetlany w jednym czasie obraz pionowy i poziomy. Poziomy na wierzchu a pionowy pod spodem z tym że ten pod spodem jakby mruga.

Przy poprzednich ustawieniach mapa wcale się nie obracała.
_________________
Lenovo A3000
 
 
figa 
Waypoint



Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 28
  Wysłany: 2014-05-09, 15:15   obracanie ekranu igo

:-)
Poziome rozdzielczości
Cytat:
Device screen size is 1024x552
Application window size is 1024x527
Status bar size is 25


sys to tak:

Cytat:
[device]
devtype_fallback_to_model=1
;type="android"


Cytat:
[android]
;fullscreen=1
;tablet=0
;has_physical_home_button=1
;select audio stream
; 0-STREAM_VOICE_CALL, 1-STREAM_SYSTEM, 2-STREAM_RING, 3-STREAM_MUSIC, 4-STREAM_ALARM, 5-STREAM_NOTIFICATION
;navigation_audio_stream=4
create_sdcard_dir=0



rawdisplay na którym tak dziwnie obraca
Cytat:
[rawdisplay]
driver=engine
;screen_xy="auto"
screen_x=960
screen_y=540
screen_x2=540
screen_y2=960
screen_xy="960_540:960x540/540x960:fullscreen"
highres=0
double_screen=0
show_cursor=0
combine_dirty=0


poprzednie rawdisplay na którym nie obraca w pliku sys wyhashowałam żeby tych linijek nie czytał ale żeby zostały :)

Cytat:
#[rawdisplay]
#force_renderer="RENDER_MOYA"
#;highres=1 ; for full HD
#;driver="gdi"
#;driver="engine"
#screen_xy="auto"


Ten wpis rawdisplay zły który mam znalazłam w internecie gdzie niby miały być sys do różnych rozdzielczości i wybrałam taką która mieściła się w moim ekranie :-(
_________________
Lenovo A3000
 
 
figa 
Waypoint



Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 28
Wysłany: 2014-05-09, 15:46   

Przy takich ustawieniach w pionie jest chyba dobrze ale jak obrócę do poziomu to najpierw jest czarny ekran po chwili obraz się pojawia ale nie cały . Wygląda to tak
http://screenshooter.net/9695939/yqheulo
_________________
Lenovo A3000
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 8
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 523
Skąd: EU
Wysłany: 2014-05-09, 19:34   

Zawsze mogę coś przeoczyć - w razie problemów; czytam wszystko jeszcze raz dokładnie:
figa napisał/a:
Wersja igo 9.6.29.341779

to jest niemożliwe, lub foty nie są Twoje.
------------------------------------------------
Działamy dalej - musimy dodatkowo sprawdzić multimode.ini.
Program iGO w Twoim przypadku, wykorzystuje rozdzielczość 1024_768 zawartą w pliku data. Na podstawie informacji które mi dostarczyłaś (Application window size is), wniosek jest następujący > przedział (zakres) obsługiwanych rozdzielczości jest niewystarczający:
Kod:
m5=1024..1280,552..800,"1024_768"
m6=600..800,976..1280,"1024_768"

musimy to zwiększyć (rozszerzyć).
Pracujesz na komputerze (potrzebny WinRAR):
- dwuklik na plik data,
- dwuklik na ui_android,
- dwuklik na multimode.ini,

zobaczysz to:
Kod:
[modes]
; mx=WidthMin..WidthMax, HeightMin..HeightMax,Folder
; OR
; mx=Width, Height ,Folder

m1=400..480,196..320,"480_272"
m2=234..320,400..480,"480_272"
m3=800..960,400..600,"800_480"
m4=480..600,700..960,"800_480"
m5=1024..1280,552..800,"1024_768"
m6=600..800,976..1280,"1024_768"

zmień na:
Kod:
[modes]
; mx=WidthMin..WidthMax, HeightMin..HeightMax,Folder
; OR
; mx=Width, Height ,Folder

;m1=400..480,196..320,"480_272"
;m2=234..320,400..480,"480_272"
;m3=800..960,400..600,"800_480"
;m4=480..600,700..960,"800_480"
;m5=1024..1280,552..800,"1024_768"
;m6=600..800,976..1280,"1024_768"

m5=800..1280,400..800,"1024_768"
m6=480..800,700..1280,"1024_768"

zamknij okno, pojawi się komunikat.... wybierz > Zapisz, następny komunikat.... wybierz > Tak.
Tak zmieniony plik data, skopiuj do urządzenia, uruchom program iGO i pisz co się dzieje.

P.S. Zrób kopię zapasową pliku data, napisz jaką wersje programu iGO - męczymy.
_________________

 
 
figa 
Waypoint



Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 28
Wysłany: 2014-05-09, 20:39   obracanie ekranu igo

wersja igo jest taka: http://screenshooter.net/9695939/jtaduma
w data.zip w multimode było
Cytat:
[modes]
; mx=WidthMin..WidthMax, HeightMin..HeightMax,Folder
; OR
; mx=Width, Height ,Folder

m1=400..480,196..320,"480_272"
m2=234..320,400..480,"480_272"
m3=800..960,400..600,"800_480"
m4=480..600,700..960,"800_480"
m5=1024..1280,552..800,"1024_768"
m6=600..800,976..1280,"1024_768"
a zmieniłam na
Cytat:
[modes]
; mx=WidthMin..WidthMax, HeightMin..HeightMax,Folder
; OR
; mx=Width, Height ,Folder

;m1=400..480,196..320,"480_272"
;m2=234..320,400..480,"480_272"
;m3=800..960,400..600,"800_480"
;m4=480..600,700..960,"800_480"
;m5=1024..1280,552..800,"1024_768"
;m6=600..800,976..1280,"1024_768"

m5=800..1280,400..800,"1024_768"
m6=480..800,700..1280,"1024_768"
ale po tej operacji Igo się nie otwiera bo mam komunikat
Cytat:
User tnterface resolution [600x951] is not supported or compatibile skin can not be found. Exiting aplication
Brakuje mi plików w tej rozdzielczości widać :(

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2014-05-09, 21:05 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Skasowałem masę pustych wierszy, niepotrzebnie wydłużających post
_________________
Lenovo A3000
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-05-09, 21:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
figa 
Waypoint



Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 28
Wysłany: 2014-05-09, 21:05   

Po zmianie dalej się nie otwiera mam ten sam komunikat

Cytat:
User tnterface resolution [600x951] is not supported or compatibile skin can not be found. Exiting aplication


:-(
_________________
Lenovo A3000
 
 
figa 
Waypoint



Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 28
Wysłany: 2014-05-10, 18:56   

Piotrekcz

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam do końca ale tak zrobiłam :
apk, data i sys j.w. z forum
Igo w pionie się otwiera i jest OK. Nie obraca się na poziom.
Igo w poziomie nie otwiera się wcale bo jest komunikat

Cytat:
User tnterface resolution [1024x527] is not supported or compatibile skin can not be found. Exiting aplication


Zrobiłam screean pionowy spod Igo ale nie wiem gdzie on jest :-/
_________________
Lenovo A3000
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 8
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 523
Skąd: EU
Wysłany: 2014-05-11, 14:47   

iGO Primo Android - obrót ekranu - 2

1. Określamy na jakiej rozdzielczości może pracować aplikacja iGO:
a. z poziomu urządzenia, wchodzimy do Sklep Play:
- wyszukaj > Screen Size and Density,
- zainstaluj,
b. za pomocą Screen Size and Density, określamy na jakiej rozdzielczości, może pracować aplikacja w poziomie i pionie (przykład):
Poziomo
Device screen size is:800x444

Pionowo
Device screen size is:480x764

c. możliwa rozdzielczość robocza aplikacji w moim przypadku to:
- poziomo > 800x444,
- pionowo > 480x764,
d. wpisujemy parametry w sys.txt:
Kod:
[rawdisplay]
screen_xy="800_480:800x444/480x764"

lub:
Kod:
[rawdisplay]
screen_x=800
screen_y=444
screen_x2=480
screen_y2=764

dodatkowo, proponuję dodać:
Kod:
[android]
upside_down_bug=1

wpisy typu:
Kod:
[android]
tablet=0
fullscreen=1
show_status_bar=1
has_physical_home_button=1

są zbędne (dotyczy mojego urządzenia) - nie wiem jak; "zareagują" inne urządzenia.
Teoretycznie, możemy na tym zakończyć. Dalsza cześć dotyczy urządzeń, wykorzystujących rozdzielczość zawartą w pliku data w przypadku kiedy; przedział obsługiwanych rozdzielczości jest - niewystarczający. Konkretnie chodzi o urządzenia, działające na pograniczu rozdzielczości zawartych w data i zakresu ich działania > 800_480 - 1024_768.
2. Wykorzystamy rozdzielczość 800_480, zawartą w pliku data, zmieniając zakres jej działania (przedział obsługiwanych rozdzielczości):
a. wchodzimy w data\ ui_android\ multimode.ini (zobaczymy to):
Kod:
[modes]
; mx=WidthMin..WidthMax, HeightMin..HeightMax,Folder
; OR
; mx=Width, Height ,Folder

m1=400..480,196..320,"480_272"
m2=234..320,400..480,"480_272"
m3=800..960,400..600,"800_480"
m4=480..600,700..960,"800_480"
m5=1024..1280,552..800,"1024_768"
m6=600..800,976..1280,"1024_768"

zmieniamy na:
Kod:
[modes]
; mx=WidthMin..WidthMax, HeightMin..HeightMax,Folder
; OR
; mx=Width, Height ,Folder

;m1=400..480,196..320,"480_272"
;m2=234..320,400..480,"480_272"
;m3=800..960,400..600,"800_480"
;m4=480..600,700..960,"800_480"
;m5=1024..1280,552..800,"1024_768"
;m6=600..800,976..1280,"1024_768"

m3=700..1280,350..800,"800_480"
m4=350..800,700..1280,"800_480"

b. dodatkowo proponuję zamienić:
- default_skincol_portrait.bmp
- default_skincol_landscape.bmp
wyciągamy pliki z rozdzielczości data\ ui_android\ 1024_768 i przenosimy do rozdzielczości 800_480 (podmiana) - nie zauważyłem innych niedogodności. Zamiana tych plików to zwiększenie podkładu (niebieskie tło) - wszystko ładniej wygląda.
Użytkownicy mający wątpliwości lub pewne obawy, związane z "grzebaniem" w pliku data, mogą dokonać zmian, wykorzystując folder ui_android w katalogu głównym programu iGO.
3. Dodatkowy problem jaki może się pojawić (dotyczy części urządzeń), to plik .apk , dokładnie - wpisy zawarte w .apk\res\raw\sys.txt (sekcja [android] \ [rawdisplay]):,
Kod:
[android]
;fullscreen=1
;tablet=0
;has_physical_home_button=1
;select audio stream
; 0-STREAM_VOICE_CALL, 1-STREAM_SYSTEM, 2-STREAM_RING, 3-STREAM_MUSIC, 4-STREAM_ALARM, 5-STREAM_NOTIFICATION
;navigation_audio_stream=4
create_sdcard_dir=0

[rawdisplay]
force_renderer="RENDER_MOYA"
;highres=1   ;  for full HD
;driver="gdi"
;driver="engine"
screen_xy="auto"

dokładnie chodzi o screen_xy="auto", który nie jest poprzedzony średnikiem, jak to zmienić - jest opisane na forum. Na urządzeniu testowym (chiński tablet - Speed Demon v 2015 :roll: ) nie musiałem ingerować w .apk:


-------------------------------------------------
1. Perfekcyjnie działa obrót ekranu przy działającej (włączonej) aplikacji iGO.
2. Na urządzeniu testowym, nie modyfikowałem pliku multimode.ini - zakres obsługiwanych rozdzielczości (data 800_480) jest wystarczający dla mojego urządzenia.
3. Pliki:
- default_skincol_portrait.bmp
- default_skincol_landscape.bmp

też nie były zamieniane.
4. Wersja programu testowego - iGO Primo (2.4) Isr Free 9.6.29.388958
5. Większość użytkowników, powinna zacząć od wpisów domyślnych i rożnych kombinacji 0\ 1 (pogrubione) :
Cytat:
[device]
devtype_fallback_to_model=1

[android]
tablet=0
fullscreen=1
show_status_bar=0
upside_down_bug=1
create_sdcard_dir=0
navigation_audio_stream = 4
has_physical_home_button=1

[rawdisplay]
driver=engine
screen_xy="auto"
force_renderer="RENDER_MOYA"

P.S. Speed Demon v 2015 to > ściema.
amen
_________________

 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 8
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 523
Skąd: EU
Wysłany: 2014-05-12, 20:09   

geranium napisał/a:
idąc za twoim tokiem rozumowania

1. Wiem, wystarczy wpisać konkretne wartości - tak jak podałeś.
2. Dlaczego podałem zakres obsługiwanych rozdzielczości:
a. bo to jest uniwersalne;
b. podałem zakres dolnych i górnych wartości (skrajne) na których program powinien wyglądać poprawnie - wielkość i dopasowanie wszystkich elementów;
c. w celu uniknięcia próby wykorzystania przez innych użytkowników, rozdzielczości 800_480 na urządzeniach o małych ekranach np. 320х240 > dla takich użytkowników jest rozdzielczość 480_272 zawarta w data (można znaleźć profesjonalnie przygotowaną data 320_240 - wszystko ładnie dopasowane)
geranium napisał/a:
powinny mieć rozmiary ekranu dla HD jest 1/2 rozmiaru ekranu

Dla SGS4 (w moim przypadku rozdz. 800_480 zawarta w data) wystarczą oryginalne, nie muszę zmieniać ich rozmiaru:
- default_skincol_portrait.bmp > 600x960,
- default_skincol_landscape.bmp > 960x600,
jeśli uruchomię program wykorzystując rozdz. 1024_768 - też są wystarczające > oryginalne.

P.S. Informacja dotycząca default_skincol_portrait.bmp\ default_skincol_landscape.bmp, jest przeznaczona dla koleżanki figa i innych użytkowników mających takie > problemy > podobną fotkę przesłała mi koleżanka figa na PW. Jeśli zamiana (z rozdz. 1024_768) nie wystarczy - zwiększamy rozmiar default_skincol_..... ; i to wszystko.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12