Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2019-06-13, 07:09
Smartfony/tablety vs. tradycyjne nawigacje PND
Autor Wiadomość
ELM0 
guru
S7 EDGE :)



Pomógł: 54 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 1275
Skąd: Ulica Sezamkowa
Wysłany: 2014-06-29, 20:26   

no_taki,Popatrz na ekran samsunga S5 lub HTC M8... Potrzebujesz więcej?
_________________
chomik VERBATIM
www.nopremium.pl
www.mynavi-expert.pl/reflink/9933
 
 
Edgar
Navi Expert


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 377
Wysłany: 2014-06-29, 21:53   

Na przykład taki: http://feedproxy.google.c...~3/I-8J6CnExGg/
 
 
izaw 
GPS instruktor
izaw


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 816
Wysłany: 2014-06-29, 22:49   

ELM0 napisał/a:
no_taki,Popatrz na ekran samsunga S5 lub HTC M8... Potrzebujesz więcej?

Wszystko fajnie, tylko cena. Nawigację z analogicznym ekranem kupisz kilkakrotnie taniej. A i nie musisz nosić łopaty zamiast telefonu w kieszeni.
_________________
Prawo Murph'ego
"Jeśli wszystkie sposoby zawiodą to przeczytaj instrukcję."
 
 
pawcio203 
Navi Expert



Dołączył: 21 Lis 2008
Posty: 343
Wysłany: 2014-06-30, 10:10   

Wszystko ma swoje zady i walety.
Ja nie wyobrażam sobie np, żeby komórka trzymała mi 1 dzień czy 2 dni. Mam nokię e52, która pomimo, że ma kilka lat trzyma około tygodnia. Smartfony to chodzące buble pod względem baterii. A jak jeszcze włączymy gps to sądzę, że 1 dzień i trzeba ładować. Więc wtedy to raczej telefon stacjonarny niż komórka non stop z kablem w ładowarce.
Sam posiadam galaxy tab 7" i jestem zadowolony bo mam neta i gps, a nawet apkę że mogę neta udostępniać jak router. Ale jako komórki takiego kombajnu sobie nie wyobrażam. A tym bardziej odbierać połączenia podczas nawigowania w mieście.
_________________
Honda Connect+
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6416
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-06-30, 13:02   

Byłbyz zdziwiony, gdyby smartfon z właczonym GPS oraz bluetooth wytrzymał dłuzej niz trzy godziny.. szcególnie w trasie, gdy równocześnie co chwila przelogowuje się do nowej stacji. Po prostu trzeba uzywać go wtedy "na kablu".
A wracając do tematu... możemy sobie tu "gdybać" do woli, a i tak producenci oprogramowania, oraz producenci urzadzeń podejma decyzję za nas.
W koncu nie działają w ciemno, opierają się za powaznych danych marketingowych i równie poważnych prognozach i jeśli okaze się, że dalsze wspieranie urządzen opartych na winCE z ekonomicznegho punktu widzenia jest nieopłacalne - to tego zaprzestana.

Inny temat, ze przynajmniej ja uważam, iż jesli jakiś sprzęt jest do wszystkiego, to tak naprawde jest do niczego. Nie lubie kombajnów, doprowadzanych do granic absurdu , w których - teoretycznie - ich podstawowe zastosowanie zostaje zmarginalizowane.
Widzialem ostatnio lodówkę z łaczem wi-fi i ekranem, co tma umożliwić pobieranie przepisów kulinarnych :-/ , mój syn ma pralkę z laczem wi-fi , co umozliwia - po wgraniu na tel odpowiedniej aplikacji na sterowanie pralką przez smartfon z dowolnego punktu świata.
Po cholere to... a nie mam pojęcia :mrgreen:
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
adijos93 
GPS instruktor
Honor 4C


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 869
Skąd: zDolny Śląsk
Wysłany: 2014-06-30, 13:48   

Jak zapomnisz włączyć pranie to chociaż to cię uratuje przed opierdzielem od żony/dziewczyny lub mamusi;p
_________________
MapaMap Android PL+EU + Yanosik + NaviExpert: Honor 4C

MapaMap Win CE Europa ? : Lark 50.3
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6416
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-06-30, 18:31   

adijos93 napisał/a:
Jak zapomnisz włączyć pranie to chociaż to cię uratuje przed opierdzielem od żony/dziewczyny lub mamusi;p

Generalnie... to każda pralka sama się wyłacza :roll:

A ta aplikacja to jakaś masakra marketimgowa .
Pozawala zdalnie pralke włączyc, wyłączyć, wraz z ustawienie wszelkich parametrów prania, informuje o etapie na ktorym owo pranie się znajduje...
Niestety nie potrafi dwoch rzeczy :
- wlożyć do pralki brudnych ciuchów
- i wsypac proszku.
Więc .. skoro już pralke załadowałem i wsypałem proszek , to nie mogę od razu jej włączyć ?? :mrgreen:
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-06-30, 21:30   

no_taki napisał/a:
Niestety nie potrafi dwoch rzeczy
Zapomniałeś jeszcze o jednej rzeczy, nie potrafi powiesić prania :-D
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-07-01, 19:14   

no_taki napisał/a:
Generalnie... to każda pralka sama się wyłacza :roll:

Poczciwa Frania tego nie potrafi ;-)
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
pawell
Waypoint
Akira512+iGO, AM


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 61
Wysłany: 2014-07-01, 22:42   

Rozwinę wcześniejszą wypowiedź. Pytanie/temat wątku trzeba chyba postawić inaczej. Raczej tak: czy nawigacje on-line wyprą klasyczne nawigacje off-line. To, że nawigacje on-linowe działają na smartfonach wynika tylko ze względów ekonomicznych i dostępności sprzętu.
Nawigacje on-line mają dwie zasadnicze zalety:
- szybką (on-linową :)) aktualizację map
- dostęp do dobrej jakości danych o ruchu, utrudnieniach itp.
Jedyną wadą (wynikającą z zalet zresztą) jest konieczność włączenia do sieci, choć koszty są znikome.
Dostawcy klasycznych systemów nawigacji chyba lekko przespali "rewolucję" internetu z GSM. Tu trzeba pochwalić AutoMapę za pomysł trafficu (ale już za wykonanie niespecjalnie).

Inną sprawą jest sprzęt. Oczywiście urządzenie dedykowane ma swoje zalety ale generuje to dodatkowe koszty związane z koniecznością włączenia do sieci więc oprogramowanie na smartfony jest rozwiązaniem tańszym. Nie bez znaczenia jest to, że jakość obrazu nawet na kiepskim telefonie jest zazwyczaj znacznie lepsza niż na PND.

Wydaje się, że optymalnym rozwiązaniem jest pomysł AM czyli sama nawigacja off-line z dostępem do sieci - z info o ruchu ale też drobnymi aktualizacjami map (tego w AM nie ma).

Jak dla mnie funkcjonalność związana ze śledzeniem ruchu jest w tej chwili kluczowa. Szczególnie że dużo jeżdżę po A4, gdzie dzień bez blokady i korków jest dniem świątecznym. Już kilka razy NaviExpert uchronił mnie przed stratą kilku godzin w korkach.
 
 
pawell
Waypoint
Akira512+iGO, AM


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 61
Wysłany: 2014-09-08, 21:12   

Totalna porażka. Wszystkich systemów on-line. I systemu zbierania/przekazywania informacji.
Od nocy 07/08 września nieczynny jest zjazd z A4 "Wrocław Wschód". Nie można zjechać ani wjechać na A4 na kierunku Wrocław- Opole (jezdnia południowa).
Późnym popołudniem Naviexpert jakby nigdy nic skierował mnie na ten zjazd. Kosztowało mnie to przejechanie dodatkowych 30 km (następny zjazd i powrót) i ok. 40 minut.

Po powrocie do domu sprawdziłem też Yanosika, Targeo, Naviexperta (jeszcze raz). Żaden system nie wie o zamknięciu jednego z najważniejszych zjazdów na najruchliwszej autostradzie. Marnym pocieszeniem jest to że info nie ma też w TomTom trafficu.

Co więcej Naviexpert (w wersji w sieci) jakby nigdy nic pokazuje natężenie ruchu na tym nieczynnym odcinku!!! Targeo pokazuje tam linię przerywaną (czyli prognozę a nie rzeczywisty ruch).

Zjazd będzie nieczynny przez tydzień.
 
 
Bartheek
azymut


Dołączył: 22 Wrz 2014
Posty: 4
Wysłany: 2014-09-22, 14:48   Nawigacja czy jakieś mapy na androida?

Witam. na początku pragnę zaznaczyc ze jestem zielony w temacie i proszę o wyrozumiałość :P

Za 2 tygodnie jadę do Holandi i jest to mój pierwszy wyjazd samochodem. Chciałbym kupić nawigację tylko nie wiem jaką do kwoty 300zł.
Czy poprostu zainstalować coś na telefon i będzie to wystarczające?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18849
Wysłany: 2014-09-22, 15:15   

Zależy od twoich preferencji.
Jak wystarczy i mały ekran telefonu, to cos na telefon.
Jak masz gorszy wzrok i potrzebujesz 5 calowego wyświetlacza w formacie 16:9, to urządzenie na WinCE

Na obu systemach działa Automapa, iGO Primo i TomTom

Zobacz też http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=38414
_________________

 
 
Bartheek
azymut


Dołączył: 22 Wrz 2014
Posty: 4
Wysłany: 2014-09-22, 15:35   

Telefon jaki posiadam to motorola moto g z wyświetlaczem 4,5cala. Myślę ze jest to wystarczająca wielkość. Głównie chodzi mi o dokładność prowadzenia do celu.
Więc jaką nawigacje na androida polecacie która będzie działac w trybie offline? Chodzi mi głównie o drogi w Polsce, Niemczech i Holandi.
 
 
Bartheek
azymut


Dołączył: 22 Wrz 2014
Posty: 4
Wysłany: 2014-09-22, 20:36   

A sama AM na europe da radę? Tzn zaaktywować tylko na te 7dni na czas podróży i później na droge powrotną.
Z zainstalowaniem igo nie bardzo mogę się połapać bo jestem zielony w tym temacie. Igo jest darmowe czy też trzeba płacić?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11