Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2017-01-15, 10:02
Becker Map Pilot
Autor Wiadomość
colin23
Waypoint


Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 97
Wysłany: 2014-05-10, 00:00   Becker Map Pilot

Witam

Znalazłem cos takiego na niemieckim forum. Prośba do kogoś dobrze znającego niemiecki aby to przetłumaczył:

Cytat:
Schrittübersicht:

(ist nat. copyright digital-eliteboard.com und vielen Dank an alle user!)

Vorsicht!
Für evtl. Schäden haftet ihr und ich würde pers. alles sicherstellen, damit kein Schaden entsteht, da der Becker Support
unterste Kanone sein soll. Es ist immer gefährlich an der Firmware rumzubasteln!

Los geht´s:
- BMP am PC anschließen

- dann alle Dateien über das BCM (becker content manager) sichern oder backupppen
WICHTIG: auch evtl. Anmeldedaten speichern für den Webshop

Das BCM sollte ebenfalls immer mit ADMIN Rechten gestartet werden und achtet auf genug Speicherplatz auf der HDD.

Mann sollte immer alles vorher sichern!

- BCM deinstallieren und Library löschen
- BMP neu anschließen und alle Dateien außer device.xml und device.sig löschen
- dann die device xml bearbeiten (editor) und nach serialnumber bei der langen ID die letzten 6 Zahlen ändern
(ihr könnt ja von dieser Datei auch no ein backup machen nur für den Fall, damit ihr eure geä. ID habt)

- wichtig jetzt, dann die xml speichern und schreibgeschützt machen (rechte Maustaste-Eigenschaften- Haken bei Schreibschutz setzen und übernehmen)


- BMP nochmal abschließen oder entfernen
- BCM wieder installieren und starten
- BMP anschließen
- KEIN Firmwareupdate machen, bei Frage immer NEIN drücken
- evtl. jetzt schon Firmwaredowngrade machen (siehe unten!)
- auf den Reiter "Einkaufen" und ein NEUES Konto erstellen und registrieren
- schon werden einem die neusten (alten) EU-Karten Q4 - 2012 angeboten
- dann diese mit einem Softwareupdate runterladen und auf BMP installieren (ca. 4 gb maps und 400 mb soft)
- so jetzt habt ihr die neuste Software, evtl. schon alte Firmware, und das Kartenupdate Q4-2012 mit 3 D Gebäuden

- das Problem ist jetzt bei einigen Leuten die Firmwareversion


Es werden nach dem Anschließen im Auto bei neueren Firmwareversionen > R22.3.1205 die geänderten Daten aus der device.xml (trotz Schreibschutz) wieder aus dem Eprom überschrieben und er schaltet die Karten nicht frei im Audio 20 CD
(man hat jetzt sozusagen wieder die originale alte Serial und die xml wird ersetzt)

- d.h. Firmwaredowngrade nach Installation oder vorher, sodass man neue Karten aber alte FW hat, die die device.xml im Auto nicht überschreibt

Diese FW R22.3.1205 soll den Schreibschutz der device xml unangetastet lassen und die Karten können freigeschaltet werden.
Die device.xml MUSS schreibgeschützt sein, ich sags nochmal .

Firmwaredowngrade geht so:
- die letzte alte FW hier downloaden, die noch für unsere Zwecke funktionieren soll


Dateiendung von *.ap in *.zip umschreiben und die 3 enthaltenden Dateien in das Hautpverzeichenis des Wechseldatenträgers entpacken.
Datei iboot.exe, winceimg.bin und winceimg.cks sind dann direkt auf dem BMP OHNE Unterverzeichnis.

Den BMP vom Computer trennen. Er darf nicht angeschlossen sein.

Jetzt nur noch den BMP resetten (Nadel oder Bleistift in den Resetknopf am BMP für ca. 10 Sekunden, kann auch weniger, hat bei mir aber schon mal nicht geklappt).
Jetzt sind alle entpackten Dateien aus der FW Datei weg und man hat die alte FW 22.3.1205 auf dem BMP.

Zu sehen im BCM, untere Leiste.

Die device.xml muss jedenfalls noch schreibgeschützt mit eurem geänderten Serial sein.

Dann einfach den BMP wieder ins Auto stecken, Navi starten und schon kommt nach einer Wartezeit die Meldung "Europa-Karten freigeschaltet".

Falls USB Erkennungsprobleme auftreten: einfach mal Resetten s.o. und/oder für eins, zwei Minuten Batterie vom BMP entfernen.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-02-20, 18:22, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Athl0n
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 6
Wysłany: 2015-02-20, 15:59   

Też mam tą nawigację.
Byłbym zainteresowany co można z nią zrobić.
Jak wgrać automapę.

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2015-02-20, 18:26 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Dołączyłem do istniejącego wątku
Przypominam o regulaminie forum - punkt 3
 
 
jamot 
Navi Expert



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Lip 2010
Posty: 240
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2015-02-20, 16:17   

A tu w dziale szukałeś
http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=167
_________________
Pulpity, skorki AM, programyCE, Modecom

"Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód"
 
 
Athl0n
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 6
Wysłany: 2015-02-20, 16:26   

Szukałem. Niestety Becker Map Pilot tam nie znalazłem
Co gorsza próbowałem wgrać automapę i podmienić plik w Autostarcie.
Automapa coś namieszała i teraz nie mam nic, żadnej nawigacji.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18903
Skąd: 3City
Wysłany: 2015-02-20, 18:33   

Jak wgrywałeś AM?
Po podłączeniu do kompa widzisz jakieś pliki/foldery?
_________________

 
 
Athl0n
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 6
Wysłany: 2015-02-20, 18:41   

Po podłączeniu Beckera do kompa wykrył mi go jako kartę SD i na nią zainstalowałem Automapę (w urządzeniu nie ma karty SD).
Oczywiście widziałem foldery.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18903
Skąd: 3City
Wysłany: 2015-02-20, 18:48   

A co jest teraz?

Jaki dodatek wybrałes podczas instalacji?
Formatowałeś urządzenie?
_________________

 
 
bixmixer 
Waypoint


Dołączył: 17 Sty 2013
Posty: 51
Wysłany: 2015-02-20, 19:23   

Athl0n
Raczej nie zainstalujesz innego oprogramowania poza Becker MAP PILOT.
Twoja navi aktualizuje się przez Content Manager Becker choć nie polecam najnowszej wersji softu bo ze starą mapą nie będzie działać a nową trzeba kupić. Każda aktualizacja zmienia numer PIN w pliku Device więc trzeba uważać bo wielu użytkowników ma problemy ze zwykłą aktualizacją.
Istnieje opis dotyczący urządzeń, które nie są przeznaczone na rynek europejski lub dla osób, które nie chcą dotować firmy za aktualizację. W jednym i drugim przypadku procedura działa ale pozwala tylko na aktualizację map, niestety firmware nie należy aktualizować aby uniknąć kłopotów z wykonaniem tej procedury.
Jeśli komuś nie zależy na najnowszym firmware to należy edytować plik device.xml aby zawierał numer urządzenia na rynek europejski (trzeba podmieńić wszystkie pliki łacznie z zamiana plik device.xml oczywiście wiadomo o co chodzi zmieniamy num.urządzenia do odszukania w necie bez kłopotu) zapisać, zmienić atrybuty na tylko do odczytu, usunąć wszystko oprócz tego pliku i po podłączeniu do PC pobrać nowe mapy i wszystko chodzi.(do najnowszych map ->jak się orientuję Q2013<- trzeba utworzyć nowe konto)
Jeżeli ktoś zapragnie jednak zaktualizować firmware podczas takiej procedury to ryzykuje uwalenie urządzenia na własne życzenie.
Powodzenia
 
 
Athl0n
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 6
Wysłany: 2015-02-22, 08:09   

Dziękuję.
Zatem już wiem więcej.
Automapę odinstalolwałem.
Niestety nawigacja Becker nie działa - prawdopodobnie bo dokonałem aktualizację do najnowszego firmware.
Jak zrobić downgrade?
Wie ktoś może?
 
 
bixmixer 
Waypoint


Dołączył: 17 Sty 2013
Posty: 51
Wysłany: 2015-02-22, 23:20   

Athl0n
Podłącz moduł do kompa i za pomocą programu Content Manager Becker spróbuj przywrócić zawartość urządzenia oczywiście jeżeli zrobiłeś kopię zapasową to nie będzie stanowić to problemu, jezeli takowej nie posiadasz możesz zastosować wspomnianą wcześniej procedurę oczywiście jeżeli wcześniej nie stosowałeś aktualizacji firmware.
Możesz też napisać do supportu Beckera o pomoc w przywróceniu funkcjonalności sprzętu.
Powodzenia
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11