Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
IGO8 - instalacja, używanie, problemy
Autor Wiadomość
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2013-08-01, 12:29   

slaby1985nh napisał/a:
Prosze o wskazowki co musze sicagnac i jak zaaktualizowac na karcie SD zeby smigalo.
Poczytaj poradnik - tam jest wszystko opisane..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
slaby1985nh 
azymut


Dołączył: 01 Sie 2013
Posty: 2
Wysłany: 2013-08-01, 16:52   

Przegladałem rownież ten poradnik ale jest opisany jak utworzyc calkiem nowy program i wgrac.A mapy tam podane sa z 2010 lub 2011 roku a ja szukam aktualnych map(zreszta niektore linki nie dzialaja) , jesli by sie dało chcialbym zaaktualizowac tylko mapy i punkty POI tylko nie wiem jak tego dokonac.Jesli bym wiedzial i byl obeznany jak sie do tego zabrac nie pisałbym tutaj to chyba oczywiste.
_________________
PamiętAJ te słowa niewierny przeżucie , ... !!
 
 
maruszeczek 
Waypoint



Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 134
Skąd: Norymberga
Wysłany: 2013-08-01, 17:30   

slaby1985nh napisał/a:
jesli by sie dało chcialbym zaaktualizowac tylko mapy i punkty POI tylko nie wiem jak tego dokonac.


przede wszystkim musisz sciagnac sobie aktualne mapy np.Navteq NQ1 2013,wejsc do programu,content/map i podmienic stare na aktualne,tak samo z poi,restart navi i cieszysz sie aktualnymi mapami,mapy znajdziesz na forum w linkowni lub szukajka google
_________________
Becker Ready 50,revo2 mod Kan_Karpik
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18958
Skąd: 3City
Wysłany: 2013-08-01, 22:00   

slaby1985nh napisał/a:
jak utworzyc calkiem nowy program i wgrac
Nie tworzymy programu, tylko kopiuje,my do urządzenia.
A o mapach jest fragment:
janusz_40 napisał/a:
*do podkatalogu \map - wkopiowujemy mape...
Dalej doczytaj sam
_________________

 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 7022
Skąd: znikąd
Wysłany: 2013-08-01, 22:43   

[quote="maruszeczek"]
slaby1985nh napisał/a:
jesli by sie dało chcialbym zaaktualizowac tylko mapy i punkty POI tylko nie wiem jak tego dokonac.



wiec po kolei:
-sciągasz ( najlepiej z forum, dział z linkami !!!!!! ) aktualne mapy
- pościągnięciu i rozpakowaniu zobaczysz , ze masz tam pliki: *.fbl, *.fpa, *, *.fda , *.fsp *.poi i moze inne )
-Zaglądasz do poradnika w przyklejonych ( temat o typach plików i igo i już wiesz co które rozszerzenie zawiera.. więcej.. już wiesz w ktorym kartalogu pliki o damym rozszerzeniu maja się znajdowac
- robisz sobię kopie zapasowa karty na kompie ( bo jak obisz to pierwszy raz, a i bardzo szybko chcesz mieć wyniki - możesz coś popierniczyć :-)
- podmieniasz istniejące pliki na te sciągnięte
I to wszystko .. no prawie wszystko.. bo jest jeszce kwestia licencji, prawdopodobnie masz prawidlowe, ale jeśli mapy nie odpalą, moze się okazac że i licencji trzeba poszukac. Licencji nie podmieniasz tylko dogrywasz do istniejących,
Proste :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18958
Skąd: 3City
Wysłany: 2015-03-10, 19:00   

Może małe podsumowanie - bo jeszcze są chętni do instalacji i korzystania z iGO 8.x

1. Po ściągnięciu programu kopiujemy do urządzenia (na kartę) tylko niezbędne składniki - szczegóły http://www.my-navia.pl/vi...p=281559#281559 i http://chomikuj.pl/jajace...,3897745819.jpg
W pliku sys.txt poprawiamy wpisy w sekcji [gps] na właściwe dla naszego urządzenia

2. Dodajemy jeden plik mapy i uruchamiamy.
Jeżeli działa, można uzupełniać o kolejne elementy, czyli:
- mapy reszty interesującego nas obszaru (+ plik basemap)
- skin (dowolny, pasujący do uruchomionej wersji programu)
- fotoradary i POI (szczegóły w http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=13265 )
- głosy ( http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15486 )
- mapchanger ( http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10863 )
- budynki 3D
- widok terenu w 3D (plik DEM)

3. Zbiór linków do wątków o różnych problemach: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=18528
-
_________________

 
 
jgx 
Navi Expert


Dołączył: 10 Lip 2009
Posty: 214
Wysłany: 2015-03-14, 16:17   

Witam
coś mi się pokopało w ustawieniach i nie moge dość do ładu - załóżmy że przejechałem skręt, następn eskrzyżowanie z ulicą czy drogą powiedzmy za kilka kilometrów dopiero, naturalnym jest i zawsze tak miałem że navi wołała "zawróć" lub "zawróć gdy tylko......." a teraz nie - pcha mnie nową trasą nawet i kilka kilometrów choć wystarczyło by się wrócić 200 m :) - jakie ustwienia za to odpowiadają i jak powinno być
pozdro 4all
_________________
Mio Spirit 670
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 7022
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-03-14, 16:59   

Ustawienia trasy > Pojazd > klikasz narzedzia przy wybranym typie pojazdu > na samym dole odhaczasz " wyłacz zawracanie na wszystkich drogach "
;-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 421
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2015-03-14, 18:13   

no_taki napisał/a:
" wyłacz zawracanie na wszystkich drogach "

Czy w Primo ta funkcja jest również dostępna ? Jakoś nie mogę jej znależć :-(
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 7022
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-03-14, 19:07   

Masz rację .
To pojawia się tylko w skinach ( u mnie w dimce ) w czytym iGO nie ma tej opcji
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 421
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2015-03-14, 19:18   

W skinach z rodziny Gjak też nie ma. Domyślnie jest chyba włączona. :?:
 
 
jgx 
Navi Expert


Dołączył: 10 Lip 2009
Posty: 214
Wysłany: 2015-03-14, 20:32   

geranium napisał/a:
a osobiście nie doświadczyłem pod Primo takiego komunikatu "zawróć .. "

no i to chyba jest bez sensu bo co w przykładzie jak podałem?? Rozumiem że jak ktoś jedzie tirem to nie będzie zawracał ale przy osobowym chyba lepiej usłyszeć "Zawróć gdy tylko będzie to możliwe" niż nadkładać 4 km nowo wyznaczoną trasą (po zawróceniu było by 500m do celu)
_________________
Mio Spirit 670
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 421
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2015-03-14, 20:34   

geranium napisał/a:
tylko jedno pytanie czy działa w Primo ?

Bardzo trafne pytanie, chociaż, wydaje mi się że raz słyszałem komunikat "zawróć", z tym że nie było to jak w Automapie " zawróć jeżeli pojawi się taka możliwość", ale konkretnie była taka możliwość, a komunikat brzmiał "za xxxmetrow zawróć".
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 7022
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-03-14, 20:59   

geranium napisał/a:

a osobiście nie doświadczyłem pod Primo takiego komunikatu "zawróć .. "

zdarza się .
Szcególnie, gdy na trasie po prostu przejedziesz zjazd pojawia się komunikat "zawróć w miarę mozliwości, cxzy - jesli na trasie trafi się przełącxczka " za 200 m zawróć ".
W miescie rzeczywiście w 99% po prostu kreuje zawracanie poprzez komunikaty skrętu w kolejne ulice, co zreszta jest logiczne, bo zawracanie w mieście do najbezpieczniejszych nie nalezy.

P.S Kiedyś - przed bodajże 20 km iGO proponowało mi zawracanie na odcinku Tarnów - Busko , kiedy świadomie pominąłem zjazd na Sandomierz chcąc skręcić w inna drogę
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 7022
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-03-14, 21:26   

@Geranium... zwykle, ale nie zawsze.
Mapa nie zawiera zjazdow do posesji, zatoczek etc, więc dla niej zawrócenie może miec miejce wyłacznie na najblizszym skrzyzowaniu.
A jesli jedziemy na trasie "szybkiej" może okazać się, ze szybsza ( powiedzmy o minute ) będzie nowa wyznaczona trasa , niz stara plus zawrócenie.

P.S trasa - po zjechaniu z niej - jest zawsze przeliczana. Pytanie - w jaki sposób. AM ma opcję ustalania maksymalnego nadlożenia drogi w przypadku zawrócenia. Igo niestety robi to z automatu
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 10