Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2010-11-11, 19:37
Ładowarka sieciowa do nawigacji (USB/miniUSB)
Autor Wiadomość
jahve 
azymut


Dołączył: 17 Kwi 2015
Posty: 4
Wysłany: 2015-04-18, 00:25   Jaką ładowarkę sieciową wybrać do Modecom Freeway MX3?

Jak w temacie - Jaką ładowarkę sieciową wybrać?
Jakie powinna spełniać parametry?
Nie znam się na elektronice ale jeśli dobrze zrozumiałem to ideałem byłaby taka o mocy 2A (inaczej 2000 mA), ale czy taka o sile 1000mA da radę naładować to urządzenie?
Jak wygląda kwestia ładowania nawigacji przez komputer?

Czekam na Waszą pomoc, za którą z góry dziękuje;)
 
 
jahve 
azymut


Dołączył: 17 Kwi 2015
Posty: 4
Wysłany: 2015-04-18, 12:53   

"Da radę, również 500mA da radę naładować."

Dziękuje za odp. A ile wynosi czas ładowania ładowarką o mocy 1A a 2A, oraz za pomocą komputera? Są to znaczące różnice?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6104
Wysłany: 2015-04-18, 14:47   

Oczywiście, ze sa róznice. Mniej ładunkow elektrycznych dostarczamy do baterii w jednostce czasu - trzeba więcej czasu by dostarczyc je wszystkie.

W domu zwykle ładuję navi przez USB komputera. Pełne naładowanie , to dobrych kilka godzin, ale jesli siedzę przy kompie i cos robie - to niech się navi spokojnie ładuje. ( szcególnie że modecom ma sprytna opcję umozliwiającą rozłaczenie połaczenia z kompem podczas ładowania. Można więc robic coś tam na navi i ładować ją jednocześnie tak jak przy ładowrce sieciowej.

W aucie podłączam ladowarkę natychmiast po właczeniu navi, nie chce mieć na autostradzie np komunikatu o wyczerpaniu baterii i nerwowych prób jej podłaczenia przy predkości 140 km/h
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
mietek440 
Navi Expert


Wiek: 46
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 260
Wysłany: 2015-04-18, 21:42   

Mam taką
http://allegro.pl/ladowar...5272487289.html
trzeba tylko przewód na usb , chwila lutowania . Masz za grosze 5V 2A. Lub trochę lepsza i droższa
http://allegro.pl/uniwers...5099257477.html
_________________
Modecom MX3
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2015-04-19, 08:43   

Ja swojego MX3 (oraz telefony prywatne z microUSB oraz służbowe Nokie z małym i duzym bolcem - mój i żony) ładuję czymś w tym stylu:


W ten sposób w domu na wierzchu leży tylko jedna ładowarka na 4 telefony
Ładowarka 2100mA (dzięki temu powerbank 20000mAh ładuje się tylko niecałą dobę)
_________________

 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2015-04-19, 09:04   

Właśnie podłączyłem telefon (microUSB) i nawigację (mini), ładują się oba urządzenia
_________________

 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2015-04-19, 09:51   

Ładowarkę w sklepie/serwisie GSM na osiedlu, kabelki na Allegro
_________________

 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4556
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-04-19, 10:28   

Również kupiłam ładowarkę razem z kabelkami w sklepiku osiedlowym. Ładowałam cztery urządzenia.

_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
jahve 
azymut


Dołączył: 17 Kwi 2015
Posty: 4
Wysłany: 2015-04-19, 12:05   

jacekp1313 napisał/a:
Ja swojego MX3 (oraz telefony prywatne z microUSB oraz służbowe Nokie z małym i duzym bolcem - mój i żony) ładuję czymś w tym stylu:
Obrazek

W ten sposób w domu na wierzchu leży tylko jedna ładowarka na 4 telefony
Ładowarka 2100mA (dzięki temu powerbank 20000mAh ładuje się tylko niecałą dobę)


A co to za marka tej ładowarki?
Czy 2100 mA to nie za dużo dla Modecoma MX3, dla którego zalecane jest 2000 mA?
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4556
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-04-19, 12:09   

jahve napisał/a:
Czy 2100 mA to nie za dużo dla Modecoma MX3
Nie jest za dużo, moja ma 2300mAh
jahve napisał/a:
co to za marka tej ładowarki?
Moja to Philips, kosztowała 35,00 zł.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9608
Wysłany: 2015-04-19, 12:12   

jahve napisał/a:
2100 mA to nie za dużo dla Modecoma MX3, dla którego zalecane jest 2000 mA?
Nawi pobiera tyle prądu, ile potrzebuje. A to, co podają w danych ładowarki to max, powyżej którego zacznie sie grać i fajczyć.
Czyli ładowarką 10A naładujesz coś co ma pobór 100mA. A ładowarka 500mA spali sie podpięta do urządzenia o poborze 5A
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 746
Wysłany: 2015-04-19, 12:32   

jestem_ktoś napisał/a:
Czyli ładowarką 10A naładujesz coś co ma pobór 100mA. A ładowarka 500mA spali sie podpięta do urządzenia o poborze 5A

A czy w takim wypadku gdy się podłączy do ładowarki o "wydolności" 2100mA kilka urządzeń każde o "apetycie" na prąd rzędu 2000mA, dajmy na to 3 sztuki to = w sumie daje 6000mA ładowarka wydoli, nie będzie się grzała i czy odpowiednio "nasyci" te urządzenia odpowiednim prądem czy każde urządzenie prądem trzykrotnie mniejszym od swojej wydajności?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6104
Wysłany: 2015-04-19, 15:04   

Nawet ie trzeba kupować ladowarki :-D
Posiadacze Samsungów i Lumii dostaja takie w komplecie z telefonem . Moja od SGS4 to 2 A
A kabelków chyba wszyscy mamy w domach , aż za duzo ;-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
jahve 
azymut


Dołączył: 17 Kwi 2015
Posty: 4
Wysłany: 2015-04-19, 22:24   

___Olivia_ napisał/a:
jahve napisał/a:
Czy 2100 mA to nie za dużo dla Modecoma MX3
Nie jest za dużo, moja ma 2300mAh
jahve napisał/a:
co to za marka tej ładowarki?
Moja to Philips, kosztowała 35,00 zł.


Dzieki za odp.
Czytałem sprzeczne opinie nt. możliwości użycia ładowarki o większej mocy niż dedykowana- jedni twierdzili, że urządzenie tak zawsze będzie pobierać tyle ile maksymalnie może, inni, że to od urządzenia zależy - czy ma regulację przepływu prądu,
a nie chciałbym bynajmniej uszkodzić/przegrzać urządzenia.

Na allegro patrzyłem- ładowarki 2A można dostać już za dychę, tyle tylko, że to tzw. "no-name"- w tym wypadku dosłownie - bo często nawet producent nie jest na nich podany;)- co jednak budzi moje obawy.
Wiem, że wszystko made in china, może nawet z jednej fabryki, ale tak jak Ty, wolę już dopłacić dwie dychy i mieć taką, do której producent się chociaż przyznaje;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10