Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Mio S6800 - odblokowanie, programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9643
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-08-22, 17:53   

Do jakiego programu chcesz wgrać te mapy?

[ Dodano: 2015-08-22, 18:31 ]
P.S. Jeżeli nie wiesz, czym się różni mapa od programu, zajrzyj do http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 (punkt 29)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
krzygaj
azymut


Dołączył: 23 Lip 2008
Posty: 3
Wysłany: 2015-10-17, 07:19   

Witajcie
Koledzy próbowałem na nawigacji Mio Spirit 6800 odpalić menu z karty SD podczas uruchomienia systemu i niestety bez rezultatu.
Próbowałem kilkunastu menu, które znalazłem tutaj na forum czy w internecie. Doszedłem do tego, że menu uruchamia się poprzez zmianę w pliku appstartupsec.ini, ale nie ma dostępu do karty SD do momentu jej włożenia/wyjęcia.

Generalnie problem jest taki z tym urządzeniem, że pomimo tego, że karta jest włożona przy uruchamianiu systemu, to system ją widzi, ale niestety nie jest zamontowana. Podczas prób udało mi się zmienić w pliku appstartupsec.ini ścieżkę tak aby zamiast map Mio uruchamiał się Explorer i zauważyłem, że po wejściu w Panel sterowania -> Storage manager karta SD jest widoczna, ale nie jest zamontowana - dopiero kliknięcie tam w zamontuj lub wyjęcie/włożenie karty powoduje, że system ją widzi i można mieć do niej dostęp.
Trochę googlowałem i widzę 2 rozwiązania tego problemu:
1 - grzebnięcie w rejestrze Windowsa na urządzeniu by automatycznie montowało kartę: http://stackoverflow.com/...in-windows-ce-6 - tylko nie wiem jak się dostać do rejestru na urządzeniu?
2 - w jakiś sposób w skrypcie od menu auto.mscr dodać wpis, który zamontowałby kartę SD

Czy ktoś dałby radę jakoś wspomóc mnie w walce z tym urządzeniem?

Dzięki i pozdrawiam

EDIT

Koledzy po napisaniu powyższego posta chwilę jeszcze pobawiłem się nawigacją i sukces :-D
Miałem do dyspozycji kilka kart SD i tylko jedna montowała się przy uruchamianiu systemu a mianowicie SanDisk 4GB SDHC - dokładnie taka jak ta: http://www.skapiec.pl/sit.../182606#gallery
Sprawdzałem inne:
- Noname 1GB
- Kingstron 16G
- Hama 16GB
I żadna z powyższych nie montuje się automatycznie przy starcie systemu - dopiero ten Sandisk

Niemniej jeżeli udałoby się w jakiś sposób zrealizować pkt 1 i 2 z powyższego wpisu, to wtedy rodzaj karty byłby bez znaczenia.
 
 
steview
Waypoint


Dołączył: 09 Gru 2013
Posty: 61
Wysłany: 2016-06-02, 17:26   

Witam, czy już ktoś rozpracował co zrobić żeby też automatycznie uruchamiało panel na innych kartach niż SanDisk?
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 421
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2016-06-02, 20:10   

steview,
Wiadomym jest, że SanDisk to są szybkie karty, być może w zbyt małej prędkości innych kart tkwi problem...
Jeżeli możesz, to spróbuj na innej karcie, ale Class10.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 7022
Skąd: znikąd
Wysłany: 2016-06-02, 20:27   

Na forum w dziale FAQ jest instrukcja jak wprowadzić "prawie niezmywalne" zmiany w rejestrze. Niestety "prawie" , bowiem wyzerowanie baterii , czy jej odłączenie skasuje wprowadzone zmiany.
Co do skryptu... przejrzyj http://www.hjgode.de/dev/...ipt-Manual.pdf, ale nie wydaje mi się by istniała instrukcja montujaca kartę, a ewentualne zmiany wprowadzone w rejestrze przez skrypt beda "zmywalne", czyli znikna po wylaczeniu zasilania.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
steview
Waypoint


Dołączył: 09 Gru 2013
Posty: 61
Wysłany: 2016-06-05, 15:37   

Bodek63
Ja używam tylko Class 10. Testowałem Kingstona, Goodrama i Adata. Na żadnym nie rusza samoistnie.

no_taki
Dzięki za radę. Skoro sposób jest tylko taki to trzeba pozostać przy tym wysuwaniu karty
Albo zainwestować w SanDiska
pozdrawiam
 
 
karasq
azymut


Dołączył: 10 Sty 2017
Posty: 2
Wysłany: 2017-01-10, 21:30   

Witam,

jakiś czas temu robiłem znajomemu mio s6970 i też się natknąłem na problem z montowaniem karty. System jej nie montuje zanim wystartuje jakakolwiek aplikacja. Napisałem prosty programik, który zamontuje tę kartę, wystarczy go uruchomić w MortScript przed załadowaniem menu i będziemy mieli dostęp do SD.

Program działa pod WinCE 6.0. Skompilowaną wersję i kod źródłowy wrzuciłem na github'a:
https://github.com/karasq/AutoMount/releases

Całe menu odblokowujące pod mio s6970 wykorzystujące ten program wrzuciłem tu:
https://github.com/karasq/MioMenuQ/releases

Myślę, że to może rozwiązać problem z montowaniem :P
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9643
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-01-11, 07:01   

karasq napisał/a:
wystarczy go uruchomić w MortScript przed załadowaniem menu
OK, ale to wymaga modyfikacji appstartupsec.ini - a w ten sposób można uruchamiać każdy panel zainstalowany w pamięci urządzenia. I o ile się nie mylę, montowanie karty nie jest wówczas potrzebne.
Czyli znika zaleta odblokowania z SD, jaką było brak ingerencji w fabryczne pliki.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
karasq
azymut


Dołączył: 10 Sty 2017
Posty: 2
Wysłany: 2017-01-11, 19:08   

Zgadza się, modyfikacja appstartupsec.ini (dopisanie dodatkowego procesu) jest tu konieczna, jedank nawet jak uruchomimy panel z pamięci wewnętrznej to tak jak krzygaj wyżej słusznie zauważył i tak nie mamy dostępu do karty SD, więc nic z niej nie uruchomimy (no chyba ze mamy taki panel co montuje SD, te co używałem tego nie robiły). Druga sprawa, że nie wszystko się mieści na pamięci wewnętrznej np. Automapa EU nie wejdzie do mio s6970. Ponadto jeśli chcę zachować możliwość odpalenia fabrycznych map z urządzenia + automapy z karty SD to może się komuś przydać (mi się przydało :)).

krzygaj napisał/a:
Próbowałem kilkunastu menu, które znalazłem tutaj na forum czy w internecie. Doszedłem do tego, że menu uruchamia się poprzez zmianę w pliku appstartupsec.ini, ale nie ma dostępu do karty SD do momentu jej włożenia/wyjęcia.


krzygaj napisał/a:

2 - w jakiś sposób w skrypcie od menu auto.mscr dodać wpis, który zamontowałby kartę SD


Nie ma takiej opcji z poziomu MortScript, stąd napisałem prosty programik który można odpalić z poziomu MortScript i wtedy bedziemy mieli dostęp do ścieżek SD bez konieczności modyfikowania rejestru (którego i tak nie da się na stałe zmodyfikować), jeszcze przed odpaleniem panelu.

Tak naprawdę jedyną bezinwazyjną metodą zostaje wyciągniecie i włożenie karty, bo w tym momencie system automatycznie zamontuje partycję + dodatkowo zostanie uruchomiony plik Default/auto.exe z tej partycji, o ile istnieje. Jak kogoś zadowala ciągłe żonglowanie kartą to powyższe rozwiązanie nie jest mu potrzebne. 8-)

krzygaj napisał/a:

Niemniej jeżeli udałoby się w jakiś sposób zrealizować pkt 1 i 2 z powyższego wpisu, to wtedy rodzaj karty byłby bez znaczenia.


Powyższy programik powinien rozwiązać ten problem.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 9