Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2010-02-02, 14:31
Odblokowanie Navigon 7100/7110
Autor Wiadomość
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9618
Wysłany: 2016-03-12, 18:11   

Zmień wpis w pliku nav.ini (wiersz NewIni = \SDMMC\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe) na taki, aby pasował do rzeczywistego położenia pliku startowego Automapy
Patrz też wątek o modyfikacji paneli (dział http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=155 )
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6222
Wysłany: 2016-03-12, 18:26   

Black_Jack napisał/a:
wszystko fajnie wygląda lecz ikonki nie działają

Uogólnię to, co napisał jestem_ktoś...

Wiesz cokolwiek o kompie ?
W jaki sposób dzialają w nim ikony ?
Ano w taki, że pod kazda ikone "podpieta" jest ścieżka pokazująca systemowi jaki plik ma uruchomić po jej naciśnięciu ( strasznie upraszczam, ale to oddaje sens )

W panelu masz pliki .ini w, których poszczególne sekcje pozwalają dostosować tak parametry każdej ikony ( wielkość, wygląd ikony, jej położenie i właśnie ścieżkę do pliku, który ta ikona ma uruchomić )
Trzeba "rozgryźć" panel, dojśc do tego która sekcja odpowiada fizycznie jakiej ikonie panelu i zmienić przypisaną jej ściezkę do uruchamianego pliku na rzeczywistą
U Ciebie takim plikiem jest wceAm.exe, musisz dokłądnie sprawdzić jego polożenie, znaleźć która sekcja w ktorym .ini odpowiada za ikonę Automapy dojśc jak nazywana jest karta przez Twoje urządzenie i poprawic ją tak, by wskazywała na Twoj plik
Tesztę napisal Ci jestem_ktoś
Jak odpalisz AM wszystko będziesz wiedział i możesz bawić się nastepnymi konami
P.S sorry za "belferskie zadęcie"
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Black_Jack
Waypoint


Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 16
Wysłany: 2016-03-12, 19:38   

jestem_ktoś napisał/a:
Zmień wpis w pliku nav.ini (wiersz NewIni = \SDMMC\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe) na taki, aby pasował do rzeczywistego położenia pliku startowego Automapy
Patrz też wątek o modyfikacji paneli (dział http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=155 )


Próbowałem już podmienić to lecz bez skutku nawet ccmd nie działa anie exploer nic w tym nie chodzi
mam oto taki kod od początku do ikonki z automapy
podmieniłem na na nazwe tak jak wykrywa mi ją windows na komputerze i nic pozostałe komponenty też nie działają , fajny pulpit itp tylko jak teraz zrobić żeby szyło odpalić automape

GLOBALSETTINGS
ShowMessage = 0
QuitOnDoubleClick = no
X = 0
Y = 0
Width = 480
Height = 272
Arrange = No
BackgroundBitmap = ..\ico\tlonav4.bmp
StartUpAnimation = NoAnimation
TopMost = No

BITMAPBUTTON
x = 0
y = 0
NewIni = sys.ini
BitmapNormal = ..\ico\nav-sys.bmp
BitmapPushed = ..\ico\nav-sys1.bmp
ShutDownAnimation = FlyLeft

BITMAPBUTTON
x = 406
y = 0
NewIni = pro.ini
BitmapNormal = ..\ico\nav-pro.bmp
BitmapPushed = ..\ico\nav-pro1.bmp
ShutDownAnimation = FlyRight

BITMAPBUTTON
x = 90
y = 56
NewIni = \flash_storage\MapaMap30\mapamap3.exe
Offset = 0
Width = 64
Height = 64
BitmapNormal = ..\ico\MM.bmp
BitmapPushed = ..\ico\MM1.bmp

BITMAPBUTTON
x = 208
y = 56
NewIni = \NAVIGONSD\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe
Offset = 0
Width = 64
Height = 64
BitmapNormal = ..\ico\AM.bmp
BitmapPushed = ..\ico\AM1.bmp
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18792
Wysłany: 2016-03-12, 19:54   

Black_Jack napisał/a:
NAVIGONSD
Na pewno tak Twój navigon widzi kartę SD :?: :shock:

Co masz na karcie - lista folderów.

[ Dodano: 2016-03-12, 20:32 ]
Cytat:
pozostałe komponenty też nie działają
Bo w folderze menu_testowe na moim chomiku panele są okrojone - tak, aby miały poniżej 1MB (do darmowego pobierania z gryzonia)
_________________

 
 
Black_Jack
Waypoint


Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 16
Wysłany: 2016-03-12, 20:59   

Tak tak mi wykrywa tą kartę sd w komputerze z tym że karta jest w navigacji a navi jest przez usb podpięte i tak wykrywalne w moim komputerze
Tutaj daje fotki z aktualnego stanu navi oraz karty sd a kod z main.ini to wysłalem wyżej.
Jeżeli masz linka gdzie masz wszystkie komponenty to z chęcią mogę pobrać. Ale głównie chodzi mi oto aby automapa odpaliła. Dysk G to karta sd dysk H to navi

link : http://pokazywarka.pl/nbi2wl/
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6222
Wysłany: 2016-03-12, 21:31   

Kod:
NewIni = \NAVIGONSD\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe

Próbowales :
Kod:
NewIni = \NAVIGONSD\AutoMapa EU\WceAm.exe
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9618
Wysłany: 2016-03-12, 21:37   

Sprawdzaj w Navigonie (dla pewności).
Odepnij od kompa, uruchom Windowsa (na folder explorer.exe) i sprawdź nazwe. (w ogromnej większości navigonów karta była widziana jako SDMMC)

I uruchom z Windowsa AutoMapę - będzie wiadomo, czy cos ze ścieżką dostępu, czy z samą AM

A wpis powinien chyba być taki:
NewIni = \SDMMC\AutoMapa EU\WceAm.exe
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Black_Jack
Waypoint


Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 16
Wysłany: 2016-03-12, 22:31   

no_taki napisał/a:
Kod:
NewIni = \NAVIGONSD\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe

Próbowales :
Kod:
NewIni = \NAVIGONSD\AutoMapa EU\WceAm.exe


Właśnie sprawdziłem to w samochodzie i dalej to samo.
Wyświetla błąd canon find i teraz wcam.exe (components) i cos tam .

wyjaśnij jak to zrobić z tym explorerem bo niedokonca rozumiem co mam zrobić.
gdy podpinam navi puszam 1 włącza się logo navion ładuje coś i po 10 sek włącza się menu z chomika no i tam mam 6 ikonek nawigacji i w menu.ini podałem ścieżkę tak jak widzi to komputer ale nie próbowałem jeszcze z tą inną nazwą karty sd jak to inaczej tam sprawdzić z tym explorerem?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6222
Wysłany: 2016-03-13, 09:22   

Black_Jack napisał/a:

Właśnie sprawdziłem to w samochodzie i dalej to samo


Po pierwsze... czemu sprawdzasz w samochodzie ?
Nie masz Navigona zwyczajnie w domu ?

Po drugie:
Masz ustawić sciezke tak, jak widzi ja nawigacja , a nie tak, jak widzi ja komputer
Większość navigonów widzi ja jako SDMMC

A ściezka:
Kod:
NewIni = \SDMMC\AutoMapa EU\WceAm.exe


Oznacza, że na karcie widzianej przez Navigona jako SDMMC masz folder o nazwie Automapa EU ( sprawdz czy na pewno jak u Ciebie jest ) a w tym katalogu plik WceAm.exe ( sprawdź )


Zeby wyeliminować inne mozliwości i skupic sie wylacznie na nazwie karty pobierz apteczke ( jest w Download - na samej gorze forum zaraz obok przycisku logowania i wylogowywania ), rozpakuj ja i znajdż w niej plik explorer.exe
Wrzuc go BEZPOŚREDNIO luzem na kartę, nie do zadnych katalogów (!! ) i zmień swoja sciezkę do AM na nastepujacą:
Kod:
NewIni = \SDMMC\explorer.exe


Teraz kliknij na ikonke AM ( zakładam, ze poprzednio klikałes w prawodlowa ikonke ) i zobacz czy uruchomi się eksporator Win
W ten sposób sprawdzisz poprawność "widzenia" karty przez navigona odrzucając ewentualne błędy w ukladzie folderów AM

P.S tak dla ciekawosci ... wklej tu zawartość pliku autorunce.mscr ( podejrzyj notatnikiem ). Może chocby nazwę pamięci wewn. pozwoli to uzyskać.. a to byłby juz kamień milowy, bo dalo by się ustawic poprawną ściezkę do explorera wrzuconego do pamieci a explorer pokaze prawidlowa nazwe karty :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Black_Jack
Waypoint


Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 16
Wysłany: 2016-03-13, 17:43   

Musze odpalać ją w samochodzie gdyż dostałem ją bez baterii a gdy podłanczam ją w komputerze to jest przez łącze usb i wchodzi w tryb debugowania i nie da sie ją uruchomić i dlatego zawsze muszę ją w aucie sprawdzać.
Sprawdzałem teraz z ścieżką którą kazałeś sprawdzić :
NewIni = \SDMMC\AutoMapa EU\WceAm.exe oraz
NewIni = \SDMMC\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe i też nie uruchamia się daje screna z błędu który za każdym razem wyskakuje obojętnie na którą z ikonek nacisnę . Spróbuje teraz ten twój drugi sposób z explorerem . Być może w innym miejscu muszę to wpisywać ? Wpisuje to kolejno wchodząc na karte folder z tego pulpitu o nazwie menu i plik nav
są jeszcze pro i sys i tam są te same linijki więc może tam trzeba coś wpisywać?
A tak poza masz może linka do pełnej wersji ? by działały tam inne żeczy?
link: http://pokazywarka.pl/sm88od/



Sprawdziłęm teraz i ten plik autorunce.mscr mam tylko na dysku navi na sd tego nie mam i wygląda tak
Kod:
#ErrorLevel ( "syntax" )
# create marker file
If ( DirExists("\MN Settings") )
   WriteFile( "\MN Settings\Format_Test.txt", "FORMAT TEST")
EndIf
RunWait("\My Flash Disk\PartitionChecker.exe")

If ( DirExists("\My Flash Disk\MN Settings\restore") )
 ##SleepMessage(3, "using folder restore")
    # explizit restore folder available (e.g. by fresh)
    XCopy("\My Flash Disk\MN Settings\restore\*.*", "\MN Settings", TRUE, TRUE)
    DelTree("\My Flash Disk\MN Settings\restore")
    Delete("\My Flash Disk\MN Settings\restore")
ElseIf ( Not FileExists("\MN Settings\Format_Test.txt") )
 ##SleepMessage(3, "copying back the backup")
   # partition was formated from PartionChecker, copy backup if available
   If ( DirExists("\My Flash Disk\MN Settings\backup") )
 ##SleepMessage(3, "really copying back the backup")
      XCopy("\My Flash Disk\MN Settings\backup\*.*", "\MN Settings", TRUE, TRUE)
   EndIf
Else
 ##SleepMessage(3, "saving backup")
   # otherwise create a copy of mn settings
   MkDir("\My Flash Disk\MN Settings")
   MkDir("\My Flash Disk\MN Settings\backup")
   XCopy("\MN Settings\*.xml", "\My Flash Disk\MN Settings\backup", TRUE)
   XCopy("\MN Settings\*.old", "\My Flash Disk\MN Settings\backup", TRUE)
   XCopy("\MN Settings\*.route", "\My Flash Disk\MN Settings\backup", TRUE)
   XCopy("\MN Settings\*.resy", "\My Flash Disk\MN Settings\backup", TRUE)
   XCopy("\MN Settings\*.dat", "\My Flash Disk\MN Settings\backup", TRUE)
   XCopy("\MN Settings\*.store", "\My Flash Disk\MN Settings\backup", TRUE)
   XCopy("\MN Settings\*.ctx", "\My Flash Disk\MN Settings\backup", TRUE)
   XCopy("\MN Settings\Routes\*.*", "\My Flash Disk\MN Settings\backup\Routes", TRUE, TRUE)
   XCopy("\MN Settings\BT\*.*", "\My Flash Disk\MN Settings\backup\BT", TRUE, TRUE)
   XCopy("\MN Settings\BT_A\*.*", "\My Flash Disk\MN Settings\backup\BT_A", TRUE, TRUE)
   XCopy("\MN Settings\Logs\*.*", "\My Flash Disk\MN Settings\backup\Logs", TRUE, TRUE)
EndIf
If ( FileExists("\MN Settings\Format_Test.txt") )
   Delete("\MN Settings\Format_Test.txt")
EndIf

# the following must be added by the setups for the products (e.g. VW calls user shell, others calls directly PM.exe)
#Run("\My Flash Disk\NAVIGON\PM.exe")

If ( FileExists("\My Flash Disk\BT\BTCore.exe") )
Run("\My Flash Disk\BT\BTCore.exe")
EndIf
Run("\My Flash Disk\NAVIGON\PM.exe")


byłem teraz sprawdzić z ścieżką my flash disk\autmapa eu \automapa eu.exe i dalej to samo zaraz sprawdze z wcam. exe a ja kto nie pomoże to już tylko z tym explorerem ale podejżewam że nawet ani i on się nie uruchomi
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6222
Wysłany: 2016-03-13, 18:09   

No to mamy sciezkę do pamieci wewn :-)
uffff
Robisz tak:
1. Wrzucasz plik explorer.exe BEZPOŚREDNIO do pamięci wewn. ( luzem, nie do żadnego katalogu )
2. Zmieniasz ścieżkę do automapy na:
Kod:
NewIni = \My Flash Disk\explorer.exe


Uruchamiasz navi i klikasz na ikonę AM
Powinien uruchomic się eksplorator windowsCE

W nim zobaczysz jak urządzneie widzi tak pam. wewn jak i karte .
Napisz - jak widzi kartę
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Black_Jack
Waypoint


Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 16
Wysłany: 2016-03-13, 18:50   

no_taki napisał/a:
No to mamy sciezkę do pamieci wewn :-)
uffff
Robisz tak:
1. Wrzucasz plik explorer.exe BEZPOŚREDNIO do pamięci wewn. ( luzem, nie do żadnego katalogu )
2. Zmieniasz ścieżkę do automapy na:
Kod:
NewIni = \My Flash Disk\explorer.exe


Uruchamiasz navi i klikasz na ikonę AM
Powinien uruchomic się eksplorator windowsCE

W nim zobaczysz jak urządzneie widzi tak pam. wewn jak i karte .
Napisz - jak widzi kartę


Mam wrzucić całą zawartośc tej apteczki czy sam explorer, wrzuciłem explorer sam podmieniłem ścieżkę sprawdzam i nic się nie dzieje klikam juz nie występuje błąd ale też nic się nie uruchamia . Mi się poprostu wydaje że navi nie jest odblokowana a ten pulpit fakt uruchamia się ale uruchaia się tylko jako nakładka i niema dostepu bo navigon się z poczatku uruchamia i działają jakby 2 programy w tle jak w tym pulpicie dałem zużycie pamięci to tam wszystko na 100% a ja jeszcze automapy nie włączyłem więc nie wiem sam już co jest grane
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6222
Wysłany: 2016-03-13, 18:55   

Nie znam navigona.. sa mądrzejsi w tej materii ode mnie. ( byc może dzialaja jakies procesy w tle i trzeba je skillować )
Ale...
Wrzuc :
1.zawartość navi.ini ( czy prawidlowo podaleś sciezkę )
2. screen zawartości pamieci wewnetrznej

P.S jesli widzisz ( znajdż zakąłdkę ) procesy aktualnie dzialające - wrzuc ich listę ( choćby zdjęcie )
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Black_Jack
Waypoint


Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 16
Wysłany: 2016-03-13, 19:10   

Link : http://pokazywarka.pl/jvsrzc/
Może lepszym rozwiązaniem był by format dysku navi ? by nie było tej navigon a został by tylko pulpit z sd i automapa
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6222
Wysłany: 2016-03-13, 19:38   

w żadnym wypadu!!!
Uwalisz navi na amen!


P.S nie wiem dlaczego nie startuje explorer.exe
Wszystko jest OK

Trzeba może poczekać na jacek1313 . Usunął z linku odbkowanie i nie mam pojecia na jakiej zasadzie ono się odbywalo


Tak dla zabawy tylko:
Zmien na chwile sciezkę na
NewIni = \Storage Card\explorer.exe


Po tylu próbach... kolejna próba nie strzelba ;-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10