Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
OziExplorer - ślady, trasa, konwersje
Autor Wiadomość
ntk69
azymut


Dołączył: 28 Lut 2014
Posty: 4
Wysłany: 2014-05-30, 14:48   

bpjl napisał/a:
Wszystko znów rozbija się o ilość wyświetlanych punktów. Nie lepiej planować trasę w Ozim na PC i zapisać ją jako zwykłe RTE które potem wczytujesz sobie w Ozim CE?


odkopuje trupa :/
jak w Ozim na PC nagrac jako RTE ? Ozi nagrywa mi tracka tylko jako .plt a tego z kolei nie widzi oziCE na nawigacji

ktos cos moze pomoc bo juz nie mam pomyslu jak zaprojektowana trase w ozim na pc wgrac do oziegoCE :(

dzieki i pozdrawiam
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-05-30, 20:29   

[quote="ntk69"]
bpjl napisał/a:
...bo juz nie mam pomyslu jak zaprojektowana trase w ozim na pc wgrac do oziegoCE :(
No jak to - projektujesz trasę, zapisujesz (~.rte lub ~.rt2) i wczytujesz plik trasy do OziCE. Ta samo możesz zrobić ze śladem (~.plt).
 
 
ntk69
azymut


Dołączył: 28 Lut 2014
Posty: 4
Wysłany: 2014-05-30, 22:45   

mea culpa nieprecyzyjnie okreslilem :/
chodzilo mi o track - teraz dopiero widze ze track w pc to slad w ozice
sory za zamieszanie ... sam nie wiem dlaczego uparlem sie ze track to trasa hahahaha
 
 
Mxdwa
Waypoint


Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 18
Wysłany: 2014-06-08, 17:38   Ozi Explorer przygotowanie trasy w PC

Witam.

Czy mógłby mi ktoś w prosty sposób wyjaśnić bardzo prostą rzeczy z którą niestety nie mogę sobie poradzić? Mam zainstalowanego Oziego na PC oraz na smartfonie z Androidem. Chciałbym utworzyć na komputerze trasę, którą wrzuciłbym na smartfona a ten nawigował by mnie po tej trasie. To co udaje mi się jedynie zrobić to Track na PC w formacie .plt. Ozi na smartfonie wyświetla go ale nie ma opcji nawigacji po nim, nie prowadzi od punktu do punktu. Jedyne co udaje mi się to tworzenie trasy na Smartfonie lecz jest to uciążliwsze. Wtedy Ozi ładnie prowadzi po punktach, plik jest w formacie rt2. Na PC opcji tworzenia trasy nie widzę, jedynie śladu. Jak zatem wykorzystać ślady w Ozim? Nie służą one do nawigacji?

Nie mam pojęcia zatem jak wykorzystać do nawigacji ślady umieszczone na stronach internetowych.
Proszę o pomoc.

Dziękuję i pozdrawiam
 
 
Mxdwa
Waypoint


Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 18
Wysłany: 2014-06-08, 18:22   

Ok, oby ktoś zauważył, bo urlop za dwa dni...

Pozdrawiam
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18763
Wysłany: 2014-06-08, 18:35   

A nic z tego wątku nie pomogło?
_________________

 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6443
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-08, 18:47   

Ciekawe czy w ogóle było czytane ;-)
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Mxdwa
Waypoint


Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 18
Wysłany: 2014-06-08, 20:28   

Czytane było, nic nie pomogło. Siedzę nad tym już 3 dni i szperam w internecie. Nie jestem z tych co zanim spróbują to pytają. Wiem, że zamiast pomóc jest łatwo komuś dopiec. Więc jeśli znajdzie się ktoś kto wie jak zrobić użytek z powiedzmy gpx które łatwo znaleźć w internecie to będę wdzięczny. Co zrobić, żeby Ozi w smartfonie mnie po tej trasie prowadził. Jedyne co mi się udało to przekonwertować go do plt i wyświetlić. Potem muszę ręcznie klikać punkty WP na tym śladzie, żeby trasę ustalić i nawigować po niej. Nie da się nawigować po śladzie?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-06-08, 20:34 ]
[quote="AAA222"]
ntk69 napisał/a:
bpjl napisał/a:
...bo juz nie mam pomyslu jak zaprojektowana trase w ozim na pc wgrac do oziegoCE :(
No jak to - projektujesz trasę, zapisujesz (~.rte lub ~.rt2) i wczytujesz plik trasy do OziCE. Ta samo możesz zrobić ze śladem (~.plt).


Jak zaprojektować trasę i zapisać ją do rt2?
U mnie w ozim 3.95.4 znalazłem tylko Route editor ale nie ma w nim opcji zapisu do rt2 tylko Send to GPS lub Get from GPS
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-06-08, 21:30   

Mxdwa napisał/a:
Jak zaprojektować trasę i zapisać ją do rt2?
Wstawiasz na mapę Waypointy (ikonka z żółtym kwadratem z podpisem Wpt obok Save), potem otwierasz Route Editor (Alt+R lub z menu: Viev\Route Editor) i dodajesz kolejno punkty do drogi, ustawiasz parametry, korygujesz kolejność punktów, dodajesz, usuwasz itp. Gotową drogę zapisujesz wybierając z menu: File\Save to File\Save Routes to File.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18763
Wysłany: 2016-04-26, 09:40   

Niedługo maj, słoneczko zachęca do spacerów i wrodzone lenistwo nie pozwala mi siedzieć nad mapą i planować, gdzie się wybrać w weekend. Dlatego zajrzałem na traseo.pl (fajny serwis, polecam)i ciągnąłem trasę. Po konwersji programem ITNConv (jako .rt2, trasa) i wczytaniu do Oziego na Androidzie wygląda to tak:

http://www.djpp.hg.pl/navi/konw_traseo.jpg

Niezależnie, czy z pliku trasy PLT, GPX, czy KLM. Oczywiście, mam tez kilka map w różnej dokładności - na każdej to samo. Może jeszcze wieczorem spróbuję coś zrobić przy pomocy Ozi na PC (np wczytać trasę i konwertować).

Chyba, że macie jakieś inne pomysły (poza używaniem dedykowanej aplikacji Traseo, oczywiście)
_________________

 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2016-04-26, 19:11   

Chyba powinieneś wyłączyć wyświetlanie Waypointów albo "pogrzebać" w parametrach ich wyświetlania.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18763
Wysłany: 2016-04-27, 09:41   

Dzięki. Starośc nie radość.
Dokopałem się od ustawień szerokości punktów i trasy ( w menu TRASA) i wygląda teraz o wiele lepiej.

A zasugerowałem się tym, że trasa utworzona na telefonie i zapisana była cienką linią...

[ Dodano: 2017-09-20, 13:45 ]
Strona na której mozna pobrać przygotowaną przez kogoś trasę lub utworzyć własną: https://www.gpsies.com/ho...712402_hikebike
Wybieramy trasę (z gotowych) do wyświetlenia i pobieramy (jako Ozi) lub drukujemy do PDF
Tworzenie własnej (trzeba być zalogowanym) - wklikujemy na mapie kolejne punkty tworząc linię łamaną i potem zapisujemy.
Można też zaznaczyć siec WayPointów i nawigowac po WP, nie po ścieżce.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 9