Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-07-10, 12:08
nowe mapy do iGO 8.3.x i iGO Primo
Autor Wiadomość
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 7022
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-06-16, 16:52   

Arturek napisał/a:
Mapy od Tomtoma (Teleatlas) mają większą listę miejscowości niż mapy Here (Navteq)

Nie do końca się z Toba zgodzę.
Mapy Here mają inna strukturę po prostu. Wiele satelitarnych wsi i miejscowosci traktowanych jest jak ulice większych miast.

Wybierz miejscowość Szczawnica i ulicę Jaworki ;-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
steview
Waypoint


Dołączył: 09 Gru 2013
Posty: 61
Wysłany: 2015-06-16, 17:32   

Czyli inaczej mówiąc mają głupią strukturę :-P
Miejscowi pewnie o tym wiedzą żeby tak wpisywać, ale ktoś z drugiej strony Polski będzie klął, że iGO z HERE to dziadostwo bo miejscowości nie ma
W każdym razie dzięki za podpowiedź
 
 
wapienm
Navi Expert


Dołączył: 17 Paź 2011
Posty: 208
Wysłany: 2015-06-16, 19:37   

Tu mam trochę odmienną opinie od Kolegi No_Taki . Here a tak naprawdę już Navteq spieprzył mapy nie tyko do Igo ale do navi wbudowanych . Ja miałem w oplu stara mapę ale z wiochami a teraz w VW mam mapy Navteq/Here z takim kwiatkami jak miejsce gdzie jadę na ryby czyli Kobyłocha wioska nad Saskiem a według Here to ulica w gminie Szczytno a to jest ponad 15 km od miasta .
_________________
SGS8 , Nextgen Primo Israel / Avic
 
 
27gibon 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2011
Posty: 430
Skąd: G.Śląsk
Wysłany: 2015-06-17, 10:52   

wapienm napisał/a:
Tu mam trochę odmienną opinie od Kolegi No_Taki


Byłem kiedyś niedaleko we wsi Piece i na navi nie było nic. A teraz będzie , więc zamiast ciągle narzekać , zgłaszajcie poprawki na Here.
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1551
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-06-17, 16:13   

no_taki napisał/a:
Arturek napisał/a:
Mapy od Tomtoma (Teleatlas) mają większą listę miejscowości niż mapy Here (Navteq)

Nie do końca się z Toba zgodzę.
Mapy Here mają inna strukturę po prostu. Wiele satelitarnych wsi i miejscowosci traktowanych jest jak ulice większych miast.

Wybierz miejscowość Szczawnica i ulicę Jaworki ;-)


Witam

To co wpisać aby znaleźć miejscowość Olszyna (na mapach Here) => przejście graniczne: Olszyna <-> Forst (Polska - Niemcy)


AutoMapa podaje następujące współrzędne tej miejscowości

51.6541641°N,
14.7645767°E

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 7022
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-06-17, 19:10   

Trzebiel
ul. Olszyna
Idiotyzm ale pokazuję tylko, ze na mapach Here ta Olszyna jest

tak sobie sprawdzam, zeby dojśc sensu i w przypadku Olszyny ma ten sam kod pocztowy co Trzebiel. Może Here okresla granice miasta po kodzie pocztowym ?

P.S w przypadku Jaworek tez kody pocztowe się zgadzają
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 7022
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-06-17, 20:13   

A czytasz co piszemy od strony bodajże ? :cry:
Jak może istnieć miejscowośc uznawana przez mape za część miasta ?

Przypomnę - Here ( a wczesniej Navteq ) uznaje wiele wsi i przysiołków za ulice miast ( żebyś nie musiał szukać :-P )
Ddybyś chciał poswięcic chwilą - wrzuć sobie w mape HERE Jaworki jako ulicę Szczawnicy - dopiero ciekawostke zobaczysz :-D
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 7022
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-06-17, 20:41   

Patrzyles na Jaworki ( swojego casu miejscowośc w której produkowano najlepsza bryndzę w tym kraju ;-) ) ?
Po wpisamiu adresu Szczawnica- ul. Jaworki Here pokazuje INNĄ ulicę w Szczawnicy jako cel.
Nawiasem mowiąc Jaworki leżą na przedłużeniu tej ulicy, ale są oczywiście oddzielną miejscowością .
Belkot- to delikatne okreslenie .
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 7022
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-06-18, 16:36   

Ciekawostka z ta Olszyną . Mapy Here ( na których teoretycznie jej nie ma sa DOKŁADNIEJSZE od map TT.
Na mapach TT Olszyna to miejscowość i tyle, na mapach Here Trzebiel ul. Olszyna pozwala na wybór numeracji budynków.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Badman2503 
Waypoint


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 35
Wysłany: 2015-10-01, 15:13   iGO Primo 2.4 enter i iGO TomTom (TeleAtlas) Europe 2015.03

Witam,
Mam na karcie wersje iGO Primo 2.4 - 9.6.13.405512 ENTERPRISE V 3.0.1 bez map. Program się odpala.
Chciałbym wrzucić wybrane mapy iGO TomTom (TeleAtlas) Europe 2015.03 ( wybrane gdyż komplet zajmuje ponad 4 GB a mam raptem 1,2 Gb wolnego miejsca.
Przeczytałem poradnik do instalacji IGO..ale dotyczy się innej wersji i nijak nie mogę znaleźć pomocy z samej procedury dodania map do wersji enterprise.
Jak się do tego zabrać ?
Proszę o poradę.
 
 
 
Math
Waypoint


Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 22
Wysłany: 2016-06-15, 10:21   NNG iGO8 z United States, a mapy Polski i Europy.

Witam wszystkich.
Przywiozłem sobie na wakacje po Europie nawigację zakupioną w USA z zainstalowanym oprogramowaniem NavNGo iGo 8. Posiada ona bardzo dobrze działające mapy wszystkich stanów USA, Kanady oraz Meksyku.
Chciałem tej nawigacji używać podczas wakacji po Europie.

Wgrałem więc na początek mapę Polski.
Czyli pliki mapy z odpowiednimi rozszerzeniami wrzuciłem do odpowiednich podkatalogów (BM-primo, Content, ...), zgodnie z poradnikami z tego forum.
Czyli dokładnie tam gdzie mam mapy działające w Ameryce.
Wybrałem Poland_HERE_2015.Q4_160206, bo wszystkie inne mapy Ameryki mam z wpisem "HERE" w ich nazwie.
Przykładowo mam:
Canada_83_HERE_2014.Q2_141017.fbl
Mexico_83_HERE_2014.Q2_140818.fbl
USA_Florida_83_HERE_2014.Q2_140922.fbl
itp.

Niestety mam problem, bo moja nawigacja zupełnie nie widzi tej mapy Polski.
Nie ma jej też na wykazie Map, po wejściu do: Menu- Settings-About-Maps. :-(
Czy coś robię źle? Czy poza wgraniem plików mapy Polski, powinienem jeszcze coś skonfigurować?
Zauważyłem też, że w nazwie wgranej mapy Polski brakuje cyferek "83". Może w tym jest problem i powinienem wgrać inne mapy z tym oznaczeniem "83" w nazwie?
A może w ogóle powinienem wgrać zupełnie inną mapę niż "HERE" ?

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1551
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-06-15, 10:52   

Witam

1) Tak to nie ma prawa działać
(kolega od 2008 na forum, a pyta o podstawowe informacje)


Jeśli jest oryginalny
- plik EXE
- pliki licencji
- pliki map i innych

to w takiej konfiguracji nie zadziałają pirackie ... przepraszam "posłodzone" mapy

Aby używać nawigacji w Europie, zacznij od lektury tego wątku
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=29503

Podmień = wgraj, pobrane z forum
- plik EXE
- pliki licencji
- pozostałem pliki (POI, budynki)
i dopiero wtedy, możesz wgrać forumowe mapy

2) Jeśli nie chcesz zmieniać oryginalnego oprogramowania,
to pozostaje druga opcja => zakup oryginalnej mapy Polski na stronie NAVIEXTRAS

https://www.naviextras.co...al/deviceSelect

np. sama Polska kosztuje 40 euro
https://zenec.naviextras.com/shop/portal/newCatalog?view=item&salesPackageCode=117614

3) Jest osobny wątek czy wybrać mapy Tomtom czy Here
Ja polecam mapy Tomtom, ponieważ ma większą bazę nazw miejscowości

Najlepiej wgrać obie mapy i używać zmieniacza map



pozdrawiam
Arturek
P.S. Oczywiście, zanim zaczniesz cokolwiek robić, wykona kopię bezpieczeństwa oryginalnego oprorgamowania
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
Math
Waypoint


Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 22
Wysłany: 2016-06-15, 11:15   

Przyznam się, że czytałem przez 2 dni wątki dotyczące iGO, ale podanych informacji nie doszukałem się. A na pewno nie ma ich w podpiętych.
Dlatego też dziękuję za nakierowanie.
Przestudiuję podany wątek i postaram się coś zrobić.

P.S.
Tak apropo.
Na forum jestem faktycznie od 2008 roku, ale w tamtych latach zawsze używałem AutoMapy.
Potem na długo wyjechałem za ocean i gdy teraz wróciłem do Polski na wakacje, mam do dyspozycji jedynie nawigację z iGO, której nigdy wcześniej nie potrzebowałem "uczyć się".
Stąd wynika moja niewiedza i niemożność rozwiązania problemu.

W każdym razie jeszcze raz dziękuję.
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1551
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-06-15, 11:26   

Witam

Ew IGO 8 szukaj na "chomiku"
http://chomikuj.pl/a_krakow

- katalog: moja-navia
- hasło: my-navia

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18958
Skąd: 3City
Wysłany: 2016-06-15, 12:25   

Math napisał/a:
na pewno nie ma ich w podpiętych.
Fakt. Tyle razy już pisano że "oryginalny program nie widzi nieoryginalnych map" (w działach o urządzeniach, np. Beckerach), że zapomniałem o tym napisać przy okazji programu iGO. Już skorygowane

Co do programu - linki znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=35416

P.S. Scaliłem z istniejącym wątkiem
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11