Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-12-07, 10:43
OsmAnd+
Autor Wiadomość
crusader
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lut 2010
Posty: 9
Wysłany: 2012-05-06, 09:37   OsmAnd+

Czy korzysta ktoś z OSMand na Europę. Ciekawi mnie jak sprawdza się ta aplikacja na smartfonach w trakcie podróży po europie. Mapy wyglądają bardzo zachęcająco - najdokładniejsze mapy mojej okolicy (a mieszkam a małym miasteczku).
Jaki koszt użytkowania tej aplikacji? Niestety większość stron - obcojęzyczne.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2017-09-04, 19:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
survival 
azymut


Dołączył: 26 Paź 2012
Posty: 1
Wysłany: 2012-11-08, 15:32   Aplikacja OSMAND z mapą UMPpcPL

Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum gdyz jestem w tym temacie nowicjuszem. Otóż zainstalowałem w/w mapę w telefonie z Androidem i po ciezkich próbach ( musi przy starcie być włączona sieć internetowa) mapa pojawiła sie na ekranie. Moje pytania:
1. Mapa jest zainstalowana w głównym katalogu /osmad. Czy nie powinna być zainstalowana w katalogu tiles?
2. W katalogu tiles jest Mapnik : jakiego typu mapy można w nim instalować ( z jakim rozszerzeniem)?
3. Chciałbym utworzyc swoje mapy utworzone w Mobac'u Jako format wyjsciowy daję opcję OSMAND tiles storage. Do jakiego katalogu mam przerzucic te utworzone pliki aby pokazywały mi sie na mpaie oczywiście trybie off line?
Docelowo chce aby aplikacja pracowała w ten sposób: Wgrywam na mapę UMP-pcPL plik gpx z nakreśloną trasą rowerowa ( nie tylko szosowe ale równiez dukty leśne) a następnie OSMAND prowadzi mnie komunikatami głosowymi ( jak w zwykłej nawigacji samochodowej)po tym śladzie gpx. Mam wgraną do programu syntezę dzwieku:SyncTalc 2.0 (pl-tts) Czy jeszcze musze wgrac jakis plik? Oczywiście wszystko musi pracować w trybie off line
Pytania może są banalne , ale tak jak pisałem zaczynam zabawę z tym , więc prosze o wyrozumiałość. Z góry dzięki za podpowiedź.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9628
Wysłany: 2016-09-12, 08:02   

Darmowa mapa PL (UMP) z codzienną aktualizacją (Europa też, ale raz w tygodniu): http://ump.waw.pl/wszystkie.html
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
123teodor
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Lip 2015
Posty: 6
Wysłany: 2017-06-26, 14:51   

Witam
Pytanie do znających się na OsmAnd+.
W programie pojawiły się do aktualizacji mapy Polski: zwykła i samochodowa. Po aktualizacji mapy zwykłej przystępuję do aktualizacji mapy samochodowej (głównie używam OsmAnd+ w samochodzie) i wówczas program pyta się czy na pewno aktualizować po mimo mapy zwykłej? I tu moje pytanie czy aktualizować obie mapy czy wystarczy tylko jedną z nich (wówczas którą)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
 
 
123teodor
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Lip 2015
Posty: 6
Wysłany: 2017-08-28, 10:19   

Dzięki marek_39 za odpowiedź.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18846
Wysłany: 2017-09-02, 13:57   

marek_39 napisał/a:
mapa PL z poziomicami i cieniowaniem waży ok. 2 GB ;-)
A sama drogowa, bez cieni i wysokości?
_________________

 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6412
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-09-02, 14:24   

ok 410 MB
Dwie podstawowe niedogodnosci jakie widze w tym programie ( lub nie potrafię znaleźć na raziwe odpowiednich opcji

1. Brak mozliwosci podejrzenia całej wyznaczonej trasy ( jesli tak jest to dyskredytuje całą apke )
2. Brak mozliwosci zamknięcia aplikacji inaczej jak przez wymuszenie jej zamkniecia ( SGS8)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6412
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-09-04, 13:19   

Powiedz mi w takim razie Marku jeszce jedno.
Jedziesz - powiedzmy z Brzeska do Krakowa ... ul. - powiedzmy - Siewna 20 autostradą A4
Kazda navi prowadzi na tej trasie źle pchajac się przez Kraków , co - poza niedzielą - jest przekleństwem i dokłada minimum ok 40 minut
Najszybsza trasa to jechanie A4 aź do ostatniego zjazdu przed bramkami( kierunek zjazdu Warszawa ) , czyli jeden zjazd ZA zjazdem na Balice ,potem kawałeczek S8, potem ul. Pasternik etc.

Słowem... jak wymusic na tej nawigacji dodanie np. punktu via , lub jak inaczej zmienić trasę by prowadzila tak jak ja chcę , a nie tak jak ona chce ?
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6412
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-09-04, 19:53   

geranium napisał/a:
na razie walczę jak ustawić mapę w kierunku jazdy..

Jest na mapie przycisk z trzema opcjami :-P
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6412
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-09-05, 18:47   

Obróci się .. ale za chwile i tylko w trybie nawigacji
Generalnie w trybie offline ( bez wifi ) program dziala dość niemrawo
A że nie ma opcji symulacji... sprawdzić się w domu nie da
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11