Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-12-02, 10:57
Beckery i TMC
Autor Wiadomość
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18781
Wysłany: 2018-08-28, 12:58   

eauto napisał/a:
nie wiem jak to sprawdzić
jacekp1313 napisał/a:
patrz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 punkt 38
Zajrzyj do drugiego linku w tym punkcie - znajdziesz poradnik
_________________

 
 
eauto
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 24
Wysłany: 2018-08-28, 13:16   

Tak właśnie Tmc i gps działają na 5 porcie.

czytam poradnik.... ale jedno pytanie czy jak poprzestawiam ustawienia ( tzn jak coś sp...)
... to będzie działać Becker?!
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6127
Wysłany: 2018-08-28, 13:18   

no to jak moga równicześnie działać? :shock:
Sprawdz programem, do ktorego link dał Ci jacek1313 port TMC, jesli nadal bedzie to COM5 to czarno to widzę, aczkolwiek nie sądzę by było możliwe iz dwa urządzenia sa przypisane do jednego portu.

P.S porty przypisuje system, a nie Ty i nie mozesz ich zmienic, a jedynie podac poprawne, bądź niewłasciwe.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
eauto
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 24
Wysłany: 2018-08-28, 13:33   

w Programie Beckera org jest port "0" wg "save"
ale z tym portem Primo nie działa GPS
w primo o którym mowa w save wyszło że:
[gps]
baud="57600"
port="2"
Problem robi się wtedy kiedy Gps ustawię na "auto"
a w ustawieniach(sys) TMC wpiszę 5 port na którym tylko widać ikonkę TMC
przy takim ustawieniu sys na iGO jest komunikat programowy że "GPS jest wyłączony i Włącz" ale włączanie nic nie daje, po zmianie na inny port w sekcji TMC, GPS jest prawidłowy ale nie ma ikonki TMC
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18781
Wysłany: 2018-08-28, 13:52   

Pokaż sekcje [TMC] i [GPS] z plików sys.txt z obu programów - oryginalnego oraz tego nowego
_________________

 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6127
Wysłany: 2018-08-28, 13:55   

tak możemy sobie pisac do Wszystkich Świetych, albo i dłużej.
Wgraj programik, sprawdź i podaj jaki port TMC podaje.


P.S najpierw piszesz, ze oba urządzenia chcodzą na com5, teraz że jedno na com2 a drugie na com5.
Wrzuć w sys.txt na "auto" zlap sygnał GPS, zajrzyj do save/profiles/01/system.ini i podaj jaki tam port jest w sekcji [gps]

Bez tych danych to czcze gadanie
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
eauto
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 24
Wysłany: 2018-08-28, 14:05   

w tym układzie w sys GPS nie działa

[gps]
baud="57600"
port="2"
source="nmea"
set_messages=0

[tmc]
source="gnsport"
version=-1
enable_igo_provider=1
enable_subscription=1
tuner_alg_search_force_on=1
internal_tmc_name="gnsport"
port_read_timeout=8000
port="COM,5"
baud=38400
tuner_alg_search_force_on=1
tuner_alg_search_timeout=10000
tuneralg_rds_packet_timeout=1500
tuneralg_8a_packet_timeout=3500
tuneralg_3a_packet_timeout=5000
tuneralg_last_8a_packet_timeout=60000
ignore_suspend=1
ignore_resume=0

po usunięciu sekcji TMC i pozostawieniu GPS w nie zmienionym kształcie, działa.

[gps]
baud="57600"
port="2"
source="nmea"
set_messages=0

a w oryginalnym przy cukrowanym Beckerze info z "save"

[gps]
baud="57600"
gpstime="1535458164"
port="0"

[tmc]
saved_config_available="1"
saved_config_classname="AVQ_GPSTMC_SOURCE"
saved_config_port="5"
saved_config_portname="COM"
saved_last_frequency="1008"
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18781
Wysłany: 2018-08-28, 14:57   

Usuń z nowego Primo sekcje GPS i TMC a w ich miejsce wstaw te z fabrycznie wgranegpo programu
I sprawdź podanymi programami na którym porcie wykrywa TMC - bo jeżlei jest zablokowany port, to będizemy bawić się w nieskończoność.
_________________

 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6127
Wysłany: 2018-08-28, 15:09   

eauto napisał/a:
w tym układzie w sys GPS nie działa

i dalej jest tys.txt

a przecież no_taki napisał/a:

wrzuć w sys.txt na "auto" zlap sygnał GPS, zajrzyj do save/profiles/01/system.ini i podaj jaki tam port jest w sekcji [gps]

Dopisze jeszce: przed ustawieniem gps na auto usuń całą sekcję [gps] z SAVE/profiles/01/system.ini
Poza tym jacek1313 i ja napisaliśmy:

Cytat:
Wgraj programik, sprawdź i podaj jaki port TMC podaje.

Cytat:
I sprawdź podanymi programami na którym porcie wykrywa TMC


Powiem szcerze kolego, ze trace cierpliwość. Albo bedziesz wykonywal to o co Cie prosimy, a my w miarę swoich mozliwości spróbujemy Ci pomóc ,albo radź sobie sam
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
eauto
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 24
Wysłany: 2018-08-28, 18:55   

to są dane z "save" Primo po usunięciu sekcji TMC

[gps]
baud="57600"
gpstime="1535474800"
port="2"

to sądane "save" Becker na urządzeniu Ready 50

[gps]
baud="57600"
gpstime="1535465366"
port="0"

a to data Becker

[gps]
source="virtserial"
disable_advanced= 1
maximise_baud= 0
use_trickle_power= 0
send_init= 0
set_messages= 0

[ Dodano: 2018-08-28, 19:00 ]
"Usuń z nowego Primo sekcje GPS i TMC a w ich miejsce wstaw te z fabrycznie wgranegpo programu "

[gps]
baud="57600"
gpstime="1535465366"
port="0" ............. na tym z Beckera nie działa

"Wgraj programik, sprawdź i podaj jaki port TMC podaje."

nie wiem o jaki programik chodzi, sorry
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6127
Wysłany: 2018-08-28, 19:09   

To jeszce brakuje portu TMC z programu jacek1313
Pobierz programy z linku i zrob tak:
-zmiań nazwę pliku .exe z iGO ( tego niekoniecznie oryginalnego ;-) ) na inną( np. z iGO.exe na iGO1.exe )
- zmieniaj oryginalne nazwy programów testowych na takie jaka byla oryginalna nazwa pliku .exe igo ( czyli w moim przykładzie na iGO.exe i wklejaj po kolei OBOK pliku .ece dla iGO, czyli oszukujesz Win podstawiając inny plik wykonywalny o tej samej nazwie. Po uruchomieni iGO odpali Ci sie program testowy.
Jesli którykolwiek odpali i pokaże port i predkość, zapisujesz je a w iGO wracasz do stanu oryginalnego ( czyli usuwasz program testowy i wracasz z nazwa do oryginalnej nazwy dla .exe w iGO
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
eauto
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 24
Wysłany: 2018-08-28, 19:21   

"a to data Becker

[gps]
source="virtserial"
disable_advanced= 1
maximise_baud= 0
use_trickle_power= 0
send_init= 0
set_messages= 0 "

na wstawionej sekcji z Daty Beckera w "save Primo z karty pokazało tym razem:

[gps]
baud="57600"
gpstime="1535476259"
port="0"

to co w beckerze
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6127
Wysłany: 2018-08-28, 19:29   

i działa gps ?
a TMC ?
Oczywiscie po wklejeniu tej sekcji [tmc] do sys.txt igo z karty ?
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
eauto
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 24
Wysłany: 2018-08-28, 19:34   

[tmc]
source="gnsport"
version=-1
enable_igo_provider=1
enable_subscription=1
tuner_alg_search_force_on=1
internal_tmc_name="gnsport"
port_read_timeout=8000
port="COM,5"
baud=38400
tuner_alg_search_force_on=1
tuner_alg_search_timeout=10000
tuneralg_rds_packet_timeout=1500
tuneralg_8a_packet_timeout=3500
tuneralg_3a_packet_timeout=5000
tuneralg_last_8a_packet_timeout=60000
ignore_suspend=1
ignore_resume=0

wkleiłem teraz tą sekcje i ikonka TMC jest ale ... szuka GPS, wcześniej od razu zaskoczył :(

na sekcji z Beckera nie ma ikonki TMC i działa GPS a w tej sekcji też jest port 5

[ Dodano: 2018-08-28, 19:39 ]
w "SAVE" primo jest sekcja TMC:
[tmc]
saved_config_available="1"
saved_config_classname="NMEA_GPSTMC_GNSPORT"
saved_config_port="5"
saved_config_portname="COM"

ale brak sekcji GPS

wklejając w sys Primo którąkolwiek sekcje TMC z portami innymi niż "5"
brak jesy ikony TMC a GPS działa.
Zmiana na "5" ikona się pokazuje a zanika(brak) GPS

ps
Testuje to wszystko na 2 wersjach Primo które działały, jedna na Becker active 6 a druga na Becker 43 Traffic

[ Dodano: 2018-08-29, 12:07 ]
Przy ustawieniu sys
[gps]
source="virtserial"
disable_advanced= 1
maximise_baud= 0
use_trickle_power= 0
send_init= 0
set_messages= 0 "

i

[tmc]
source="gnsport"
version=-1
enable_igo_provider=1
enable_subscription=1
tuner_alg_search_force_on=1
internal_tmc_name="gnsport"
port_read_timeout=8000
port="COM,2"
baud=38400
tuner_alg_search_force_on=1
tuner_alg_search_timeout=10000
tuneralg_rds_packet_timeout=1500
tuneralg_8a_packet_timeout=3500
tuneralg_3a_packet_timeout=5000
tuneralg_last_8a_packet_timeout=60000
ignore_suspend=1
ignore_resume=0

jest i ikonka TMC i GPS działa !

tylko TMC nie przeszukuje stacji stoi na 0,0

[ Dodano: 2018-08-30, 11:02 ]
[

Cytat:
Wgraj programik, sprawdź i podaj jaki port TMC podaje.

Cytat:
I sprawdź podanymi programami na którym porcie wykrywa TMC


GNS TMC nic nie wyszukuje, brak TMC? a na porcie 5 zgłasza błąd daty
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9611
Wysłany: 2018-08-30, 11:35   

Wygląda na to, ze cos blokuje port.
Uurchom jakis menedżer procesów i podaj listę uruchomionych
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10