Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-02-12, 14:04
Primo (ANDROID) i TMC
Autor Wiadomość
krisb10
Waypoint


Dołączył: 08 Mar 2013
Posty: 24
Wysłany: 2018-11-18, 14:03   

W 9.6.29 nie ruszył, a tydzień temu działało. Może ktoś sys.txt wkleić
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 73 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6072
Wysłany: 2018-11-18, 15:31   

Na razie nie slyszalem o mozliwosci uruchomienia tej uslugi na Primo.
Sa głosy, ze Primo przestalo być wspierane przez producenta. Czy to prawda - trzeba by zapytac kogos, kto na licencjonowanej wersji Primo jeździ.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 73 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6072
Wysłany: 2019-04-08, 18:12   

Koledzy, takie pytanie, bo szlag mnie juz trafia.
Czy informacje o utrudnieniach, remontach etc ( TMC ) są gdzes przechowywane, a jesli tak to gdzie ?
Ostatnio pokazuje mi sie taka ilośc absurdalnych i kompletnie nieaktualnych informacji, ze przestaję az wierzyć by były one przesylane ba biezaco, bo wygląda to jakby od roku nikt nie kasował nieaktualnych punktów

P.S Na trasie 33 km pokazuje mi prawie dwie i pół godziny opóźnienia i ŻADNE z pokazywanych utrudnień nie istnieje. Sytuacja taka ma miejsce co najmniej od pół roku
Tych nieprawdziwych punktów na dowolnej trasie jest tyle, ze korzystanie z TMC traci sens.

_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1088
Wysłany: 2019-04-08, 18:39   

No wiesz, jeździsz w terenie górzystym, a tu sytuacje są nieprzewidywalne - np. spadające odłamki skał na drogę zależne są od pogody i trudno przewidzieć kiedy to nastąpi. Więc może program ochrania cię na wszelki wypadek?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 73 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6072
Wysłany: 2019-04-08, 18:43   

No przestań :-) .
Idea korzystania z TMC jest taka ( moim zdaniem ) że jesli program pokazuje powazniejsze utrudnienie , to korzysta się z mozliwości ominiecia go.
Przy opóźnieniu dwie i pół godziny spokojnie można skorzystac z objazdu i 100 km
Bo ogladanie ikonek i jechanie po swojemu wiekszego sensu nie ma

P.S w moim miescie pokazuje utrudnienia związane z remontem zakończonym w lecie ub. roku.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 73 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6072
Wysłany: 2019-04-11, 09:41   

jacekp1313 napisał/a:
Na pewno to są godziny i minuty, a nie minuty i sekundy?


Zobacz na screenie na czas jazdy Trzy godziny i trzy minuty, bo przeciez nie trzy minuty i trzy sekundy :-)
Zreszta , zobacz godzine dojazdu. Przed momentem zrobiłem screen

_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
geranium 
Waypoint


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 122
Skąd: PL
Wysłany: 2019-04-11, 14:13   

podaj konkretną trasę..

w prosty sposób można to zweryfikować
_________________
hipokryta => to ktoś, kto udaje serdeczność, uczynność itp. głosi poglądy, wygłasza manifesty lecz sam nie żyje zgodnie z głoszonymi poglądami
-lepiej mieć marne pomysły jak żadne
-jak to zazdrość potrafi zatruć życie..
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 73 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6072
Wysłany: 2019-04-11, 15:22   

Krynica-Zdrój , powiedzmy Kraszewskiego 121 ( czy jakikolwiek numer powyżej 40 ) - Nowy Sącz
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
geranium 
Waypoint


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 122
Skąd: PL
Wysłany: 2019-04-11, 17:45   

informacje są zapisane na serwerach..

co ciekawe sygic pokazuje na drodze 75 trzy prace drogowe

_________________
hipokryta => to ktoś, kto udaje serdeczność, uczynność itp. głosi poglądy, wygłasza manifesty lecz sam nie żyje zgodnie z głoszonymi poglądami
-lepiej mieć marne pomysły jak żadne
-jak to zazdrość potrafi zatruć życie..
Ostatnio zmieniony przez no_taki 2019-04-11, 18:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 73 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6072
Wysłany: 2019-04-11, 17:54   

Dzieki za sprawdzenie :-)
Robia tam chodniki, wiec info jest poprawne, z tym, ze na każdym z odcinków opóźnienie liczy sie w sekundach. Po prostu jest tammoże metrowe zwężenie jednego pasa i tylko jesli z obu stron jada ciężarowki czy autobusy, jeden musi przepuscic drugi

Reasumując: nie sa usuwane nieaktualne informacje, a wciąz dokładane nowe, co skutkuje absurdami przy właczeniu w opcjach omijania utrudnień, a generalnie stosowanie w tej sytuacji TMC może nas narazic tylko na grube nadłożenie drogi i spalenie bez sensu ilus litrów paliwa
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
Ostatnio zmieniony przez no_taki 2019-04-11, 17:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
geranium 
Waypoint


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 122
Skąd: PL
Wysłany: 2019-04-11, 17:56   

aM podaje podobnie



więc pozostaje tylko kwestia obliczeń a nie jakości danych na sewrerach a to całkowicie inne sprawy

[ Komentarz dodany przez: no_taki: 2019-04-11, 18:21 ]
----------------------------------------------------------
pozwolilem sobie pozmniejszac Twoje zdjęcia, bo rozwalały stronę
_________________
hipokryta => to ktoś, kto udaje serdeczność, uczynność itp. głosi poglądy, wygłasza manifesty lecz sam nie żyje zgodnie z głoszonymi poglądami
-lepiej mieć marne pomysły jak żadne
-jak to zazdrość potrafi zatruć życie..
Ostatnio zmieniony przez no_taki 2019-04-11, 18:24, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 73 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6072
Wysłany: 2019-04-11, 18:09   

geranium napisał/a:
więc pozostaje tylko kwestia obliczeń

Być moze masz rację, a byc może na kazdym z utrudnień wpisywany( czy poboerany ) jest błędny czas opóźnienia.

W kazdym razie korzystanie z tak dzialajacego TMC może nas narazic bardzoej na klopoty niż da nam jakiekolwiek korzysci

P.S Informowłem o podobnym "kwiatku" w październiku, gdzie na odcinków Nisko-Janów Lubelski prowadzono równoczesnie w kilku miejscach wycinke drzew.
GDDiA potraktowała wszystkie te prace jako jednen odcinek z z łacznym opóźnieniem 20 minut, natomiast iGO przyjelo dla kazdej wycinki taki czas opoźnienia podajac łaczne opóźnienie bodajże też ponad dwie godziny
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
krisgdynia 
Navi Expert



Wiek: 53
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 221
Skąd: Gdynia.EU
Wysłany: 2019-05-14, 17:59   

W związku z nieudaną akcją przejścia na Nexgen próbuję ogarnąć komunikaty TMC w moim Primo, jakiś czas temu "znikły". Po uruchomieniu nawigacji z dostępem do netu na ikonce TMC na moment pojawia się taki symbol jak Wi-fi ale zaraz znika. Próbowałem zmieniać wpisy w sys.txt na wszystkie które tu znalazłem i nawet wklejałem te od NexGen (podejrzewam że wstrzymano wsparcie dla starszej wersji) i nic. Czy ktoś coś słyszał? Czytam że były problemy pod koniec zeszłego roku. Poza tym czy ktoś słyszał o jakimś dodatku/skinie do starego Primo pokazującego pogodę tak jak w NextGen?
_________________
Alga AN7054;Samsung Galaxy S8+;Huawei MediaPad T3 8' ; NextGen 9.18.27.719974, Skin Pongo 21 july 2018; Primo różne różniaste...Skin Gurion,Descent.
 
 
Alwin
Waypoint


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 65
Wysłany: 2019-05-15, 19:51   

Dzis TMC wyłączyłem, może to zależy od ustawień?
Podróż z Gdyni do Częstochowy.

2 x IGO ostrzegał o korku i oferował objazd. (korków nie było)
1 x stałem 15min w korku o którym nie miałem od IGO informacji
 
 
Cav
Waypoint


Dołączył: 02 Maj 2017
Posty: 109
Wysłany: 2019-06-23, 18:25   

Alwin napisał/a:
Dzis TMC wyłączyłem, może to zależy od ustawień?
Podróż z Gdyni do Częstochowy.

2 x IGO ostrzegał o korku i oferował objazd. (korków nie było)
1 x stałem 15min w korku o którym nie miałem od IGO informacji


No ja właśnie testowo wyznaczyłem trasę przez bramki na A4 w Bielanach Wrocławskich.
Naviexpert i Yanosik oczywiście ominęły A4, twierdząc że przejazd trwałby 45 minut dłużej (jest remont na bramkach, trąbią o tym wszystkie portale) - a Igo nic o tym nie wie i wyznacza trasę autostradą....

Chyba jednak będę musiał innego programu poszukać, żeby mnie w korki nie pakował na wakacjach w płd Europie.

Ktoś ma rozeznanie, jak traffic działa np. w sygic?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13