Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z synchronizacją czasu
Autor Wiadomość
jenks
Navi Expert


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 233
Wysłany: 2019-04-12, 16:32   

Alwin napisał/a:
Urządzenie ma zużyty akumulator i po każdym wyłączeniu zegar ustawia sie na godzine +11h


W ustawieniach ustaw odległość,czas pozostały,godzinę i w GC 5070 wszystko jest wtedy ok , po co ci godzina dojazdu.Ja mam 5070 i akumulator zużyty bez podłączenia do zasilacza nie działa w ustawieniach mam jeszcze po włączeniu GC uruchom automatycznie igo.Po co ci ta godz.dojazdu jeśli masz czas pozostały. :-D
 
 
Alwin
Waypoint


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 67
Wysłany: 2019-04-13, 17:10   

jenks napisał/a:
W ustawieniach ustaw odległość,czas pozostały,godzinę i w GC 5070 wszystko jest wtedy ok , po co ci godzina dojazdu.


Jakoś się przyzwyczaiłem ale tak jak piszesz można się bez tego obejść. Bardziej irytuje mnie reczna zmiana kolorystyki na tryb nocny.
 
 
jenks
Navi Expert


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 233
Wysłany: 2019-04-14, 11:50   

Alwin napisał/a:
Bardziej irytuje mnie reczna zmiana kolorystyki na tryb nocny.


U mnie nie ma tego problemu zmienia mi właściwie a nawet z pół godzinnym wyprzedzeniem od Modecoma MX3,przeglądnij ustawienia urządzenia-data czas i pozostałe coś nie tak w tych ustawieniach masz, przeglądnij też ustawienia w primo.
 
 
kieras2
Waypoint


Dołączył: 28 Wrz 2014
Posty: 26
Wysłany: 2019-04-16, 06:17   

Witam. Dołączam się do tematu. Jeżeli chodzi o źródło problemu to chyba poniższy link wyjaśni ten problem;
https://www.komputerswiat...alaniem/t683p4z

I w tym miejscu kieruję pytanie do wszystkich "fachowców wysokiej klasy" od IGO których nie brakuje na tym forum - czy wystarczy aktualizacja urządzenia bez modyfikacji IGO? Jeśli wymagana będzie modyfikacja IGO bardzo liczymy na pomoc.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18784
Wysłany: 2019-04-16, 08:06   

Tamten problem dotyczy raczej daty - i to licoznej w latach, a godziny.
Najprościej - wyłącz iGO i sprawdź, jaki czas godzinę pokazuje Ci urządzenie (po złapaniu sygnału GPS), bez włączania żadnego programu nawigacyjnego.

Jeżeli godizna i strefa czasowa jest OK, to dopiero wtedy mozna zająć sie programem.
_________________

 
 
jenks
Navi Expert


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 233
Wysłany: 2019-04-16, 14:28   

kieras2 napisał/a:
czy wystarczy aktualizacja urządzenia bez modyfikacji IGO? Jeśli wymagana będzie modyfikacja IGO bardzo liczymy na pomoc


Na starym 3,5 cala Larku z marca 2008 roku (zamontowana bateria z Nokii E51) mam uruchomione iGo Primo 2 i wszystko pracuje poprawnie,czas prawidłowy i gps też poprawnie prowadzi widocznie pierwsze larki są odporne na takie zmiany.data ostateczna wskazywana na nim 31.12.2030rok. :-D
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6179
Wysłany: 2019-04-16, 17:14   

kieras2 napisał/a:
czy wystarczy aktualizacja urządzenia bez modyfikacji IGO?

iGO nie ma przeciez wlasnego zegara, tylko korzysta z czasu systemowego, czy czasu GPS.
Jedyne co mozna zmienić to przestawic strefę czasowa w iGO tak, by po zlapaniu GPS czas byl zgodny z naszym
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
kieras2
Waypoint


Dołączył: 28 Wrz 2014
Posty: 26
Wysłany: 2019-04-20, 15:21   

Witam ponownie.
Tak jak piszecie nie wszystkie urządzenia mają z tym problem, a w tych z błędną synchronizacją daty i czasu wystarczy zrobić aktualizację ze strony producenta -w moim przypadku MIO - i wszystko wraca do normy. Pozdrawiam
Spokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych
 
 
TheRektor
Waypoint


Dołączył: 10 Sie 2015
Posty: 67
Wysłany: 2019-05-13, 09:07   iGO Primo "ustawia" nieprawidłowy czas i datę.

Moje Primo po złapaniu sygnału ustawia nieprawidłową datę i czas, dodaje 1 godzinę do czasu przyjazdu, przechodzi w tryb nocny/dzienny godzinę za wcześnie, myślę że to 1 godzina. Od jakiegoś czasu ten sam program używam w 2 samochodach (stacje multimedialne) i z nimi nie mam absolutnie żadnego problemu. Z nawigacją "na szybę" (do pracy) od 2 mcy nie mogę sobie poradzić.
Przed złapaniem sygnału czas jest prawidłowy (dobra data, ), po złapaniu sygnału mam nieprawidłową datę. Myślę że to jest powodem zbyt wczesnego ściemniania, za wczesnego przechodzenia w tryb dzienny i dodawania do czasu przyjazdu 1 godziny.
Ktokolwiek wie co się stało temu misiu?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18784
Wysłany: 2019-05-13, 09:33   

Poeksperymentuj ze strefa czasową - ja w Mio M500 musiałem przesunąc o kilka godzin, aby w iGO było OK

P.S. Scaliłem z istniejącym wątkiem
_________________

 
 
TheRektor
Waypoint


Dołączył: 10 Sie 2015
Posty: 67
Wysłany: 2019-05-13, 13:20   

Przeczytałem ten temat ze 2 razy, w ogóle "przeczytałem cały internet i nic". Gdyby to było takie proste to bym nie napisał. Program ustawia mi datę na 1999 rok po złapaniu sygnału i myślę że tu jest problem, w wince jest wszystko normalnie(poza programem).Gdy "kręcę" strefą czasową mam cyrk z czasem przyjazdu.
Teraz mam tak że data to x.x.1999 czas poprawny ale do oczekiwanego czasu przyjazdu program dodaje godzinę. Gdy zmieniam strefę czasową zmieniam aktualny czas na ekranie, zresztą taka zabawa nie ma sensu (ze strefą) bo zamiast np: 3 godzin jazdy mam 4 i to się nie zmienia (już próbowałem wcześniej zmiany strefy). Wszystko musi być tak jak powinno być. Przez 2 lata było normalnie na tym urządzeniu, nie wiem czy to ja coś zrobiłem czy to samo z siebie.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9614
Wysłany: 2019-05-13, 13:24   

Część starych urządzen może być nie do użytku (rollover week http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=45834 )

A przed uruchomieniem iGO masz datę i godzinę w urządzeniu OK?
I czy po wyłączeniu iGO czas w urządzeniu jest poprawny, czy przestawiony?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
TheRektor
Waypoint


Dołączył: 10 Sie 2015
Posty: 67
Wysłany: 2019-05-13, 13:37   

Czyli co, na znanych portalach niedługo pojawi się mnóstwo nawigacji w "doskonałym" stanie.
Tak samo wince i nakładka która obsługuje Primo pokazuje poprawną datę i godzinę, nie mogłem tego wychwycić w kabinie bo szybko łapie sygnał a w domu muszę trochę poczekać.
Dokładnie jak piszesz tam jest poprawny data/czas przed i po wyjściu z programu.
Chyba zacznę nosić do pracy znowu 2 nawigacje, bo ostatnio w ramach "kręcenia" przestawiłem podświetlenie do minimum (noc) a zapomniałem że w tej nawigacji tak nie można (trzeba zostawić lekko przed końcem) bo inaczej ciemność. Jakoś stacje multimedialne nie mają tego problemu.
Jestem w szoku, odkurzyłem 750 live i to samo, sygnał łapie bez problemu nawet w domu ale czas 00:00, z kolei w ekranie serwisowym czas ustawia o godzinę do tyłu ale data to znowu 1.1.2000.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9