Ogłoszenie | Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN
|
Iveco Navigation - kopia karty |
Autor |
Wiadomość |
^Krzysiek
Waypoint

|
Wysłany: 2016-10-20, 21:35 Iveco Navigation - kopia karty
|
|
|
Witajcie.
Sytuacja jest taka: jestem właścicielem dwóch ciężarówek Iveco. Obydwa mają wbudowaną nawigację. Sęk w tym, że pojazdy te są z drugiej ręki i w jednym zachowała się karta z mapami, w drugim nie.
Pomyślałem więc, że skopiuję jakoś tą kartę na drugą czystą i będzie po temacie. Koledzy na parkingu mówili, że tak się da.
Niestety. Próbuję na różne sposoby - od prostego kopiuj-wklej, poprzez klonowanie i robienie obrazów iso, img programami takimi jak Win32 Disk Imager, HDDRawCopy, Usbit itp.
Za każdym razem efekt taki sam - oryginalna karta działa w obydwu pojazdach, moja kopia nie. Opcja nawigacji jest nieaktywna i tylko co jakiś czas zaświeci się jako aktywna na dosłownie sekundę i znowu gaśnie. Nie da się tego niestety uchwycić na filmiku, żeby zobrazować.
Kartę, jeżeli chodzi o specyfikację, kupiłem taką samą jak ta oryginalna Ivecowska - SDHC klasy 4. Jedyna różnica jest taka, że ori jest standardowa SDHC, a to co kupiłem to microSDHC z adapterem.
Ma ktoś pomysł jak poradzić sobie z tym fantem? Domyślam się, że oryginalna karta jest jakoś zabezpieczona przed kopiowaniem. Pozostaje tylko kupno drugiej oryginalnej karty (za cenę której można kupić TomToma Trucker 6000 i jemu podobnych)?
Aha, wbudowana nawigacja to iGO Primo i siedzi w radiu. Na karcie jest tylko Content, folder z licencją do mapy i plików poi, oraz plik device.nng . |
|
|
|
 |
no_taki
Maestro GPS

Pomógł: 80 razy Dołączył: 10 Kwi 2011 Posty: 6815 Skąd: znikąd
|
Wysłany: 2016-10-20, 21:49
|
|
|
Poszukaj po forum.
Z tego co pamiętam nic nie da się zrobic. Zawartośc karty jest powiazana z jej ID, więc określone pliki dzialają tylko z jedym egzemplarzem karty. ( proste i skuteczne zabezpieczenie przed piraceniem ) |
|
 |
mnieteczek
Waypoint

|
Wysłany: 2016-10-21, 06:56
|
|
|
Kolego,podobną sytuacje miałem z nawigacją rneg peugeot/citroen,trzeba było zmienić numer seryjny karty,jak dobrze pamiętam służył do tego program VOLUMEID ,nie mówię ,że się uda ,ale warto spróbować. |
|
|
|
 |
jestem_ktoś
Maestro GPS

|
Wysłany: 2016-10-21, 07:42 Re: Iveco Navigation - kopia karty
|
|
|
^Krzysiek napisał/a: | iGO Primo i siedzi w radiu. | Jeżeli masz dostęp do plików, to podmień program na modyfikowany - wówczas zadziała z każdą mapa (nie będzie pytań o licencję). I może też nie będzie sprawdzać ID karty |
_________________ Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie |
|
|
|
 |
^Krzysiek
Waypoint

|
Wysłany: 2016-10-21, 11:33
|
|
|
mnieteczek napisał/a: | Kolego,podobną sytuacje miałem z nawigacją rneg peugeot/citroen,trzeba było zmienić numer seryjny karty,jak dobrze pamiętam służył do tego program VOLUMEID ,nie mówię ,że się uda ,ale warto spróbować. |
Znalazłem wczoraj w nocy informację o tym sposobie. Zmieniłem ID mojej nowej karty na taki, jaki ma ta oryginalna Ivecowska. Niestety w moim przypadku nie pomogło. Zachowanie systemu jest takie samo - ikona nawigacji nieaktywna, co kilka sekund zaświeci się jako aktywna i znowu gaśnie.
jestem_ktoś napisał/a: | Jeżeli masz dostęp do plików, to podmień program na modyfikowany - wówczas zadziała z każdą mapa (nie będzie pytań o licencję). I może też nie będzie sprawdzać ID karty |
Niestety nie mam dostępu do plików. Nawet nie wiem jakby się za to zabrać. Radio jest tak zabudowane, że trzeba by rozbierać całą deskę rozdzielczą. Gra niewarta świeczki. Jedynie w zmieniarce od płyt i slotu SD jest złącze USB. Wystarczyłoby połączyć laptopa kablem usb-usb? |
|
|
|
 |
iron210
Waypoint

|
Wysłany: 2016-10-21, 23:16
|
|
|
Próbowałeś usunąć pliki licencji i przekopiować w ich miejsce pliki z wersji scrackowanej iGo? Pirackie mapy nie będą działały z oryginalnymi plikami licencji |
|
|
|
 |
eauto
Waypoint

|
Wysłany: 2018-12-27, 23:57
|
|
|
Jestem ciekawy jak to się skończyło .... czy da radę coś z tym zrobić tzn z tematem powyżej |
|
|
|
 |
Patryk22
Waypoint

|
Wysłany: 2020-05-13, 20:43
|
|
|
Każdą mapę możemy sklonować ale trzeba mieć odpowiednią kartę sd z tzw Custom CID/CSD do kupienia od chińczyka za około 60 PLN z odpowiednim cid który prześlemy chińczykowi. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|