Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: dasior591
2011-03-18, 15:10
GoClever 4384FM
Autor Wiadomość
cigiel 
Waypoint
cigiel



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 27
Wysłany: 2008-12-06, 10:07   

Naładuj baterię i instaluj aktualizację na odłączonej nawigacji od komputera. Aktualizacja nie ruszy jeżeli urządzenie jest zsynchronizowane z komputerem. Druga opcja to zrobić to na zasilaniu w samochodzie. Cały proces aktualizacji jest bardzo przejrzyście objaśniony przez producenta jak i wcześniej na tym forum.

[ Dodano: 2008-12-09, 20:25 ]
Tu do pobrania instrukcja do mapy viaGPS 3.0 Goclever:
http://www.goclever.pl/in...ction=view&id=3
_________________
cigiel
GoClever 4384FM BT
viaGPS 3.0 Goclever-Map
 
 
glowa1986
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-12-15, 16:58   

panowie pomocy...przypadkowo wykasowałem mapy!!!
moja nawigacja to GoClever navigator 4384FM
czy ktoś wrzuci mi mapki europy mam tylko polske teraz

PROSZĘ!!!
 
 
jastrzg 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Paź 2008
Posty: 11
Wysłany: 2008-12-15, 20:00   

glowa1986 napisał/a:
przypadkowo wykasowałem mapy!!!


No to masz problem bo mapy przypisane są do karty SD. Podmiana map z innej nawigacji nie rozwiaże zapewne Twojego problemu.

Nauczka dla potomnych: po pierwsze backup, po drugie backup no i po trzecie backup.
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-12-15, 20:03   

jastrzg napisał/a:
Nauczka dla potomnych: po pierwsze backup, po drugie backup no i po trzecie backup
Na końcu jeszcze warto sprawdzić czy backup wykonał się właściwie... :mrgreen:
_________________

 
 
ochkarol 
Navi Expert



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Gru 2008
Posty: 282
  Wysłany: 2008-12-16, 08:58   

harry napisał/a:
jastrzg napisał/a:
Nauczka dla potomnych: po pierwsze backup, po drugie backup no i po trzecie backup
Na końcu jeszcze warto sprawdzić czy backup wykonał się właściwie... :mrgreen:


Jak to ktos mądry już powiedział:
"Ludzi można podzielić na dwie kategrie:
- tych co robia backupy
- i tych co będą robić."
:mrgreen:
_________________
Pozdrawiam

Karol
 
 
kos77 
azymut


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 3
  Wysłany: 2008-12-19, 00:01   

Witam serdecznie wszystkich, bo tutaj wypowiadam się po raz pierwszy.

Dzisiaj zakupiłem ten sprzęt a mianowicie 4384FM (bez BT).
Kupiłem TUTAJ
Nie licytowałem, tylko pojechałem do sklepu i wziąłem dwie sztuki.

Dodam, że to nie pierwsze nawigacje z jakimi miałem kontakt, trochę już ich było (Akiry, Smarty, Larki, cała gama Mio i inne których nie pamiętam).

Moje wrażenia po pierwszych testach:

1. Disign jest ładny, obudowa dość solidnie wykonana. Szczotkowane aluminium w kolorze czarnym robi pozytywne wrażenie. Sprzęt wizualnie wygląda na towar markowy. Plastik, który imituje aluminium (ten w kolorze srebrnym) trochę gorzej, ale nie jest tak źle jak przedstawia to gpslab w swojej recenzji. Nad wyglądem wiadomo, nie ma się co rozstrząsać, bo to rzecz gustu. Jedynie chciałem zauważyć że sprzęt jest naprawdę zgrabny i nie odstrasza grubą, plastikową ramką często o wysokim połysku (wiejski tuning) jak większość tanich (a czasem i drogich) nawigacji. Niestety potwierdzam opinię na temat rysika. Miejsce umieszczenia go i sam rysik projektował IDIOTA. Rysik wypada i zgubienie go biorąc pod uwagę, że jest wkładany od dołu, to tylko kwestia czasu. Nie jest rozkładany (wydłużany) jak u innych producentów, a poza tym jest cienki już mysi ogon, na dodatek po włożeniu nawi w uchwyt nie można go wyjąć :?: - brawa dla projektanta.

2. Sprzedawca zapewniał, że sprzęt dobrze działa z kartami 4 GB SDHC firmy GoodRam (ponoć przetestowane u nich). Ja wkładałem karty SD (Toshiba 2 GB_FAT16, NoName 512 MB_Fat16) i SDHC (SanDisk 4GB Extreme III_FAT32)- wszystko działa bez zająknięcia.

3. Co najważniejsze, ja mam wersję softu taką: HC-A3-43-01-40. Urządzenie z 01.10.2008r_(wnioskuję na podstawie numeru ID urządzenia), ale jak twierdził sprzedawca- zmieniali soft na taki co to działa bez zwiech. I faktycznie jak do tej pory nie stwierdziłem (oprócz jednego razu, o tym dalej) żadnych z opisywanych tutaj przypadków mulenia, czy zawieszania sprzętu. Testowane na razie na fabrycznej mapie GC viaGPS 3, AM 5.2.0 PL i iGo8 EU.
4. No i działa, nawet całkiem nieźle. Raz jakoś dziwnie się zająknęła na firmowej mapie - program (mapa) przestał reagować na klikanie w ekran, ale po chwili ustąpiło (nie pamiętam, chyba po resecie). Więcej razy nie zaobserwowałem.

5. Mapa GC viaGPS 3.0 sprawuje się nad wyraz dobrze. W ogóle jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym programem. Do tej pory dla mnie liczyła się tylko AM i iGo8. Dzisiaj trochę pokręciłem się po Warszawie na tej mapie i stwierdzam, że:

- jak na razie prowadzi lepiej od AM (any version) jak i od iGo8 (ver. 8.3), mam tu na myśli to że dość elastycznie wyznacza nowe trasy (po zjechaniu) nie trzyma się kurczowo pierwszej wyznaczonej jak iGo8. AM też czasami potrafi być pod tym względem upierdliwa.
- po zjechaniu, nowe trasy wyznacza niemalże natychmiast, niezauważalnie (AM potrafi trochę sobie policzyć),
- jak na razie nie było żadnego zaciachu, a pojechałem traską, na której zarówno AM i iGo8 długo kazały zawracać choć to było nielogiczne z geometrycznego punktu widzenia, dopiero po ładnym kawale drogi wyznaczały odpowiednią traskę.
- trzeba również przyznać, ze mapa działa bardzo sprawnie, szybko.
- minusem dla mnie było zbyt częste powtarzanie komunikatu (tutaj trzeba jeszcze trochę potestować, bo to była kręta trasa częste zmiany kierunku)
- menu jak dla mnie bardzo fajne, czytelne, ładne, intuicyjne, wygląd mapy dosyć przyjemny. Funkcje też dobrze rozmieszczone, wszystko pod ręką.
- wbudowane POI w stosunku do AM niestety ubogie (może da się z tym coś zrobić z biegiem czasu). Wybieranie konkretnych np. bankomatów ograniczone poprzez wrzucenie wszystkich do jednej kategorii.

6. Na AM chodzi dosyć sprawnie (na razie nie testowane w ruchu), chociaż mam wrażenie, że program uruchamia się dłużej niż na przykład na SMART GPS 320. Po uruchomieniu działa dobrze. I tutaj ciekawe spostrzeżenie chodzi o ciąganie palcem mapy po ekranie, a mianowicie: na karcie SDHC od SanDiska Extreme III 4GB trochę się tnie (karta na FAT32), a na karcie NoName 512 i w systemie plików FAT chodzi płynniej (ktoś już w tym wątku o tym wspominał) , faktem jest, że mam wrzucone ponad 10 MB różnego rodzaju POI i spora część z tego jest wyświetlana.
IGo8 odpalony na Toshibie (SD 2GB FAT) i bardzo sprawnie sobie działa (tylko chodzi w formacie 320 x240, ale z tym sobie poradzimy, na razie nie było czasu).

7. Jeżeli chodzi o głośność, to na fabrycznej mapie jest całkiem dobrze, nie narzekam. Najważniejsze, że FM działa bez zastrzeżeń. Nawi umocowana na przedniej szybie (środek), radio JVC jakieś tam, herce 90,4 MHz, od razu radyjko widzi że jest taka stacja, po włączeniu nawi samochód gada, i to całkiem nieźle (jutro sprawdzę czy to jest mono czy stereo, ale wydaje się że stereo). Po dodaniu decybeli, jak gadaczka się nie odzywa, słychać lekkie trzaski, ale zaznaczam, że tylko włączyłem i nic nie kombinowałem z szukaniem kawałka wolnego eteru. W Wawie na 91 zdaje się że jest RMF, bo jak wyłączyłem w nawi FM to słyszałem, że już lekko właził na tą częstotliwość. Więc jest szansa że jak się poszuka jakiegoś "czystego" pasma to będzię bez trzasków. Jutro to sprawdzę. Tak czy inaczej przy normalnym (dobrze słyszalnym) poziomie głośności było dobrze. No i co dla mnie najważniejsze, muza fika w nawi całkiem fajnie. Także jutro MP3 z nawi powinny pojawić się w radyjku, no ale zobaczymy.

8. Co do baterii nie wypowiadam się bo na razie trudno coś powiedzieć, aczkolwiek spodziewam się badziewia jak w większości tanich nawigacji. Póki co nie spotkałem nawi która by dobrze (czyt. długo) pracowała na własnym zasilaniu. Nie mówię o pierwszych dniach użytkowania. Wszystkie skutecznie zdychały po 2-3 m-cach użytkowania. Nie oszukujmy się, do tanich nawi nie wkłada się ogniw SANYO czy Energizera, tylko chłam, bo i tak głównym przeznaczeniem nawi jest jeźdźić w autku, czyli blisko gniazdka z prądem. Podejrzewam, że będzię standardowo czyli źle, albo jeszcze gorzej niż źle-sądząc po teście jaki przeprowadził gpslab na tej nawi KLIK
 
 
ochkarol 
Navi Expert



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Gru 2008
Posty: 282
Wysłany: 2008-12-19, 00:26   

kos77 napisał/a:

[...]

7. Jeżeli chodzi o głośność, to na fabrycznej mapie jest całkiem dobrze, nie narzekam. Najważniejsze, że FM działa bez zastrzeżeń. Nawi umocowana na przedniej szybie (środek), radio JVC jakieś tam, herce 90,4 MHz, od razu radyjko widzi że jest taka stacja, po włączeniu nawi samochód gada, i to całkiem nieźle (jutro sprawdzę czy to jest mono czy stereo, ale wydaje się że stereo).
[...]


Pamiętaj o tym, że transmiter FM jak nie będzie nic nadawać przez 1 minutę to się automatycznie wyłączy (Dura Lex Sed lex). Także o słuchaniu komend nawigacji przez głośniki samochodowe zapomnij.
W Nokii 500 jest to lepiej rozwiązane.
Tyle, że nokia to nie ten przedział cenowy więc nie ma co porównywać.
Włączasz transmiter, puszczasz MP3 i przełączasz się na mapę (w GoCleverze to nie przejdzie). Dzięki MP3 transmiter działa cały czas a Nokia wycisza muzykę na czas komendy z nawigacji czy połączenia telefonicznego.[/b]
_________________
Pozdrawiam

Karol
 
 
kajot 
azymut


Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-12-19, 09:42   

ochkarol napisał/a:
Tyle, że nokia to nie ten przedział cenowy więc nie ma co porównywać.
Włączasz transmiter, puszczasz MP3 i przełączasz się na mapę (w GoCleverze to nie przejdzie). Dzięki MP3 transmiter działa cały czas a Nokia wycisza muzykę na czas komendy z nawigacji czy połączenia telefonicznego.[/b]


Witam
Oj w błędzie kolego jestes. Raczej przejdzie. Jeżdze tak od dwoch dni - włączona AM i otwrzacz MP3 jednoczesnie. Gdy AM podaje komunikat przyciszana jest odtwarzajka MP3. Przed chwila bylem sprawdzic jak działa BT. I jest OK na czas rozmowy przez telefon calkowicie wyłączane są inne grajki. Ale wydaje mi sie a nawet jestem pewien ze FM transmituje sygnal w mono.
 
 
ochkarol 
Navi Expert



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Gru 2008
Posty: 282
Wysłany: 2008-12-19, 11:57   

kajot napisał/a:
Witam
Oj w błędzie kolego jestes. Raczej przejdzie. Jeżdze tak od dwoch dni - włączona AM i otwrzacz MP3 jednoczesnie. Gdy AM podaje komunikat przyciszana jest odtwarzajka MP3. Przed chwila bylem sprawdzic jak działa BT. I jest OK na czas rozmowy przez telefon calkowicie wyłączane są inne grajki. Ale wydaje mi sie a nawet jestem pewien ze FM transmituje sygnal w mono


A to w takim razie najmocniej przepraszam :oops:
Wyczytałem to po prostu gdzieś w opisie, że w Gocleverze nie może jednocześnie pracowac i mapa i odtwarzacz MP3.
_________________
Pozdrawiam

Karol
 
 
kajot 
azymut


Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-12-19, 12:34   

ochkarol napisał/a:
A to w takim razie najmocniej przepraszam
Wyczytałem to po prostu gdzieś w opisie, że w Gocleverze nie może jednocześnie pracowac i mapa i odtwarzacz MP3.


Alez nie masz za co przepraszac, kolego :-> .
Fakt ze nie jest to dostepne bezposrednio. Menu jak i jedyny przycisk w tym urzadzeniu nie umozliwiaja tego, ale po przeczytaniu forum z pomoca wskazowek kolegow mozna stworzyc karte na ktorej bedziesz mial dowolna z zakupionych map, utworzone przez siebie MP3 i mozliwosc korzystania z menu Wina co pozwoli na przelaczanie sie miedzy uruchomionymi aplikacjami.

Pozdrawiam

Krzysiek
 
 
cigiel 
Waypoint
cigiel



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 27
Wysłany: 2008-12-19, 17:17   

Parę słów o serwisie.

Moją nawigację kupowałem przez allegro i ważnym czynnikiem przy jej wyborze była 2 letnia gwarancja door to door.

Jakimś cudem zepsułem w mojej nawigacji gniazdo usb :-? Możliwe, że też przez to zaczęła źle działać mapa. Zgłosiłem problem w serwisie. Przysłali kuriera po sprzęt, wszystko pięknie naprawili i odesłali nawigację w stosunkowo niedługim czasie. Wszystko bez wychodzenia z domu. Dodam, że usterka została usunięta bezpłatnie. To się nazywa dbałość o klienta i markę.
Stąd moje wyrazy uznania i wdzięczność :-)

ps.
Teraz mam sprzęcik z nowszą płytą główną, mapy śmigają aż miło, nie tylko.
Mam teraz wszystkie opcje o których pisze przedmówca, czyli słuchanie muzyki podczas nawigowania, wyciszanie jej podczas komunikatów z GPS, wcześniej tego nie miałem :-D no i fakt co do nokii, nie ten przedział cenowy.
I jak tu nie chwalić??!!!
_________________
cigiel
GoClever 4384FM BT
viaGPS 3.0 Goclever-Map
 
 
piotrekr
Waypoint


Dołączył: 26 Paź 2008
Posty: 17
Wysłany: 2008-12-19, 19:50   

tez mam navi z nową płytą główną jednak automapa podczas jazdy zamiast chodzić płtnnie troche się przycina igo 8.3 chodzi o.k natomiast navigon 7 to porażka na tej navi jak wpisuje adres to musze opczekać jakies 2-3 sek żeby znikneły litery które nie są możliwe do wcisnięcia. niestety na nowej wersji nie działa starszy soft
 
 
cigiel 
Waypoint
cigiel



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 27
Wysłany: 2008-12-19, 20:46   

Moja nawigacja wróciła z serwisu wczoraj, do tej wersji 4384FM BT 200810xxxxx na forum producenta od dzisiaj jest najnowszy soft do pobrania

http://forum.goclever.net...f=9&t=4&start=0

NIe wiem czy ten sam mi wgrali w serwisie, wolę nie sprawdzać jak wszystko pięknie działa. Spróbuj pobrać i zainstalować odpowiednią najnowszą wersję i napisz proszę jaka będzie u ciebie wersja softu.
U mnie Sys.Info wyświetla:
Model: FPN1043BT
Wersja: HC-A3-43-01-40
_________________
cigiel
GoClever 4384FM BT
viaGPS 3.0 Goclever-Map
 
 
piotrekr
Waypoint


Dołączył: 26 Paź 2008
Posty: 17
Wysłany: 2008-12-19, 21:37   

wgrałem najmowszy soft,to ten sam co ty masz niestety nadal mam problem z navigonem7 automape musze sprawdzic podczas jazdy wtedy powiem co i jak ,używałeś moze tego navigona u siebie?? jesli tak to napisz jak działa
 
 
cigiel 
Waypoint
cigiel



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 27
Wysłany: 2008-12-19, 21:50   

Używam tylko AutoMapy i mapy dostarczonej z nawigacją. To i tak spora inwestycja.
Co do automapy to najlepiej samemu zainstalować ją na karcie. Używanie wersji bezinstalacyjnych gdzie osoba, która takie coś udostępnia wprowadziła już ustawienia pod swoją nawigację może powodować takie działanie AM.
Pokombinuj w ustawieniu szybkości portu, ja mam 9600.
_________________
cigiel
GoClever 4384FM BT
viaGPS 3.0 Goclever-Map
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10