Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
iGO błąd w wyznaczaniu pozycji
Autor Wiadomość
karex 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 105
Skąd: łódzkie
Wysłany: 2008-08-29, 01:13   

Wedrowca napisał/a:
mirko1, pozostaje Ci tylko zmienić samochód na Forda-Mondeo. Inaczej nie widzę dla Ciebie wyjścia...

mirko1 napisał/a:
Za nic ;-)
Wole IGO i Passata ;-)


Ja tam bym wolał nowego Mondeo, ale to już inny temat.

mirko1 napisał/a:
Tak.
Bo tak to dziala naprzyklad w nawigacji fordowskiej.
Blaupunkt z mapami Teleatlasu.

Wsiadz do nowego Mondeo i ponawiguj :!:

Tylko, że o ile się nie mylę to tam występuje jeszcze relacja między prędkością samochodu braną z czujnika w skrzyni, nie tylko tej z satelity. To powoduje, że nawigacja świetnie sobie radzi z często i szybko zmienianymi prędkościami pojazdu :) .
_________________
Pozdrawiam
Karex
Huaw P30Lite, Sams N8, S7e, 6, 5 i 3 i HTC HD2 i inne ciekawe zabytki ;)
A na telefony bez obsługi fizycznej karty pamięci nawet nie chcę patrzeć ;)
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-08-29, 01:23   

chrobot napisał/a:
kreska na mapie/ach/ jest rysowana /powinna być/z dokładnością 5 m .

A skąd takie przekonanie? Pomijając kwestię że szerokość jezdni w najmniejszej skali przedstawianej przez iGO na w/w mapach wynosi ponad 50 metrów. Tych węższych dróg, lokalnych. Jeden piksel na ekraniku 320x240 może mieć ponad 5m przy najmniejszej skali, ok. 1:25000.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1934
Wysłany: 2008-08-29, 18:50   

Cytat:
...Tylko, że (...) tam występuje jeszcze relacja między prędkością samochodu braną z czujnika w skrzyni, nie tylko tej z satelity. To powoduje, że nawigacja świetnie sobie radzi z często i szybko zmienianymi prędkościami pojazdu :) .
_________________
Pozdrawiam
Karol

Widze ze masz pojecie na ten temat ,Karol.

Testowalem dzis nawigacje fordowska i bylem poinformowany o skrecie jakies 20 do 30 metrow przed skrzyzowaniem,wizualnie i glosowo.Nawigacja fordowska nie laczy sie z puls sygnalem samochodu na 100%,tu Karol sie myli.No ale w zasadzie prowadzil mnie glos i strzalki,poniewaz ekran jest podzielony na dwie czesci.
Wieksza to mapa z okresleniem naszej pozycji.
Mniejsza po prawej stronie ekranu,to strzalki.
No ale dziala rewelacyjnie! ;-)


-=========================-
WĘDROWCA'
Proszę nie cytować po kilka postów, bo źle to się czyta i wprowadza bałagan. Starczy cytat z postu na który odpowiadamy. Poprawiłem.
-=========================-
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2008-08-29, 18:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
karex 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 105
Skąd: łódzkie
Wysłany: 2008-09-01, 10:03   

Głowy uciąć sobie nie dam.
Ale była testowana ta nawigacja w naprawdę zmiennych prędkościach i dawała sobie radę bezbłędnie. I dlatego upieram się dalej, że będzie miała jakiś związek zależności od sygnału VSS tym bardziej, że ten sygnał i tak jest dopuszczony do sprzętu choćby po to by działała automatyczna regulacja głośności (AVC) sprzętu audio.
Może na jesieni będę miał okazję porządnie się temu przyjrzeć :?: .
_________________
Pozdrawiam
Karex
Huaw P30Lite, Sams N8, S7e, 6, 5 i 3 i HTC HD2 i inne ciekawe zabytki ;)
A na telefony bez obsługi fizycznej karty pamięci nawet nie chcę patrzeć ;)
 
 
zyga40 
azymut


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 3
Wysłany: 2009-01-03, 17:07   iGO błąd w wyznaczaniu pozycji

Podczas nawigacji w iGo8 najczęściej prze wjeżdżaniu na ulice docelową otrzymuje komunikat "zmieniłeś trasę". Obserwuje błąd między rzeczywistą pozycją a wskazywaną przez GPS w granicach 10 do 15 metrów. Wyznacza nową trasę i to samo się powtarza po dojechaniu do ulicy docelowej. Różnica we wskazaniach występuje również przy zmianie kierunku w ulice na trasie ale tu sobie radzi nie wyskakuje komunikat "zmieniłeś trasę". Zmiana w opcji w ustawieniach "pozycja na drodze" nic nie pomaga. Może ktoś pomoże, coś doradzi. Dziękuje. Pozdrawiam. P.S. Odbiór sygnału jest znakomity nawet z ponad 10 satelitów. W AutoMapie ten problem nie występuje.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-05-07, 20:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-01-03, 17:48   

zyga40 napisał/a:
błąd między rzeczywistą pozycją a wskazywaną przez GPS w granicach 10 do 15 metrów.

Bardzo dobry wynik - http://pl.wikipedia.org/w....82adno.C5.9Bci
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
asdfghjkl0
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 26 Paź 2008
Posty: 64
Wysłany: 2009-01-03, 19:16   

Trochę mętnie opisałeś problem, ale może uda mi się pomóc:

- jeśli dojeżdżasz do celu i nie słyszysz komunikatu informującego o osiągnięciu celu, następnie przejeżdżasz flagę celu, a program Ci planuje nową trasę, każąc zawrócić, świadczy to najprawdopodobniej o tym, że masz walniętą wersję (a dokładnie plik data.zip); poszukaj w internecie poprawionego data.zip i podmień ten plik; dodatkowym błędem, który się objawia w tym przypadku, to zwiecha aplikacji po osiągnięciu punktu przelotowego (żółta flaga).

- jeśli zbyt często podczas jazdy słyszysz komunikat "zjechałeś z trasy - wyznaczam nową", przypuszczalnie masz źle ustawiony parametr "off-route sensitivity", poszperaj w sieci, jak to ustawić, może da się z poziomu aplikacji, jeśli masz odpowiedniego skina, albo w sys.txt za pomocą notatnika, już nie pamiętam.
 
 
scar 
Navi Expert
miGOnister


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 217
Skąd: z miasta wiadać ;)
Wysłany: 2009-01-03, 21:13   

nic nie masz popsutego. iGO tak ma, stara się naprowadzić dokładnie na punkt celowy.
Jeśli wybierzesz za cel blok według numeracji, będzie zmieniał trasę aż wejdziesz w drzwi.
Brak tolerancji błędu, ot problem. Jadąc gdzieś, ustaw rysikiem cel na środku ulicy.
_________________
123 wygrałeś Ty, proszę nie dawać mi "pomógł"
moje zwierzątko
 
 
RyCh50 
Waypoint


Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 42
Skąd: Kotlina Kłodzka
Wysłany: 2009-01-03, 21:48   

scar napisał/a:
nic nie masz popsutego. iGO tak ma, stara się naprowadzić dokładnie na punkt celowy.
Jeśli wybierzesz za cel blok według numeracji, będzie zmieniał trasę aż wejdziesz w drzwi.
Brak tolerancji błędu, ot problem. Jadąc gdzieś, ustaw rysikiem cel na środku ulicy.

I to jest właśnie całkowicie trafna diagnoza. Możesz też ustalać cel podróży na środku ulicy lub na skrzyżowaniu (takie opcje są w wybieraniu celu podróży).
_________________
*Szanuj innych - będą szanować Ciebie*
 
 
zyga40 
azymut


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 3
Wysłany: 2009-01-03, 21:56   

asdfghjkl0 napisał/a:

"off-route sensitivity", poszperaj w sieci, jak to ustawić, może da się z poziomu aplikacji, jeśli masz odpowiedniego skina, albo w sys.txt za pomocą notatnika, już nie pamiętam.


Serdecznie dziękuje za odpowiedź mam nadzieje, że będzie przydatna zmieniłem z 8.3.2 na 8.3.1 Ustawiłem sys.txt na 50 jakie było domyślne nie wiadomo. jutro sprawdze w terenie dam znać
Wielkie dzięki. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-01-03, 22:06 ]
nic nie masz popsutego. iGO tak ma, stara się naprowadzić dokładnie na punkt celowy.
ustaw rysikiem cel na środku ulicy.[/quote]

Dziękuje za odpowiedź niestety nie problem w dokładnym oznaczeniu celu. Przy wyznaczaniu celu jako punkt na środku ulicy dzieje się to samo. Po prostu nawigacja (kropka) jest jakby "do tyłu" o 10 do 15 metrów. Nawigacja wyznacza nową trasę nie po przybyciu do celu lecz przy wjeździe na ulice prowadząca do celu chociaż do wyznaczonego celu jest kilkaset metrów albo i dalej. Dziękuje. Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-01-03, 22:10 ]
I to jest właśnie całkowicie trafna diagnoza.
Dziękuje za zainteresowanie. To jednak nie to. Patrz wyżej. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez zyga40 2009-01-04, 16:06, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
scar 
Navi Expert
miGOnister


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 217
Skąd: z miasta wiadać ;)
Wysłany: 2009-01-03, 23:45   

zyga40 napisał/a:
Przy wyznaczaniu celu jako punkt na środku ulicy dzieje się to samo. Po prostu nawigacja (kropka) jest jakby "do tyłu" o 10 do 15 metrów.

jest gdzieś tam w opcjach coś jak "automatyczne poprawianie pozycji", korekty pozycji alboco.
Nie zaznaczaj tego i będzie dobrze. Przechodziłem z iGO8.3 1 i 2 to samo.
_________________
123 wygrałeś Ty, proszę nie dawać mi "pomógł"
moje zwierzątko
 
 
zyga40 
azymut


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 3
Wysłany: 2009-01-04, 14:14   

scar napisał/a:

Nie zaznaczaj tego i będzie dobrze. Przechodziłem z iGO8.3 1 i 2 to samo.


Dziękuje za podpowiedź, ale nie ma czegoś takiego jak "automatyczne poprawianie pozycji"
jest opcja "pozycja na drodze" która ma korygować błędy GPS i dopasować pozycje pojazdu do sieci dróg ale niezależnie od ustawienia przedmiotowy błąd występuje. Być może przejście z iGO 8.3.1 na 2 nic nie poprawia. Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-01-04, 14:23 ]
asdfghjkl0 napisał/a:

- jeśli zbyt często podczas jazdy słyszysz komunikat "zjechałeś z trasy - wyznaczam nową", przypuszczalnie masz źle ustawiony parametr "off-route sensitivity", sys.txt


Jeszcze raz dziękuje za podpowiedź. Zmieniłem z 8.3.2 na 8.3.1. prawdopodobnie to nie pomogło a pomogła korekta w sys.txt po dopisaniu
[route]
corectness=50

Nie do konca wiem co prawda jaka była wartość domyślna parametru, po przejrzeniu paru stronek zdaje się, że mogło to być 80-90

Pozdrawiam
 
 
qw85qw 
Waypoint


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 87
Skąd: Z satelity :)
Wysłany: 2009-01-28, 18:41   iGO dla ciężarówek ?

Czy ten program będzie się nadawał dla dużych mobilów ? Proszę o podpowiedź może jaki inny najlepszy program nadawał by się na urządzenie Manta lub Lark 35.0 ?
 
 
dagetto 
guru
Huawei p20 Pro


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1136
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2009-01-28, 23:36   

Najlepszy jest TomTom jak narazie, ale nie pójdzie Ci na Mancie itp. Jedynie na urządzenia TomTom jest dostepne Navcore 8.070 z mapą Western and Central Europe Truck.
Niestety narazie jedynie takie kraje jak Niemcy, Szwajcaria, Austria, kraje Beneluksu oraz Wielka Brytania doczekały się mapy dla tirów, Polski jeszcze nie ma.
 
 
qw85qw 
Waypoint


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 87
Skąd: Z satelity :)
Wysłany: 2009-01-29, 00:23   

Czyli nic poza PC i TOM TOM nie ma na rynku ? A chcieć dograć POI do automapy ? No ale znowu, w jaki sposob to bedzie wczesniej informowac ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12